ΤΑ “ΓΙΑΤΙ” ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟ GOOGLE ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Τα «γιατί» που αναζητήσαμε οι Έλληνες περισσότερο στο Google το 2023, μπορούν να γίνουν και αντικείμενο επιστημονικού συνεδρίου.
Καθημερινά επισκεπτόμαστε το Google για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Συνηθέστερα, όταν έχουμε μια απορία.
Ιδιαίτερα εάν αυτή η απορία δεν έχει και μεγάλη επαφή με αυτό που οι παλαιότεροι γνώριζαν ως ‘κοινή λογική’ (και σήμερα ξεκάθαρα δεν υπάρχει).
Η κορυφαία μηχανή αναζήτησης του κόσμου -μακράν της δεύτερης-, συμπλήρωσε 25 χρόνια ζωής το 2023. Εμείς συμπληρώσαμε 25 χρόνια αναζητήσεων που προφανώς και έχουν καταγραφεί.
Όχι μόνο στην ιστορία, αλλά και τα κατάστιχα της Google που αποκάλυψε τι ψάξαμε περισσότερο σε διάφορες κατηγορίες, σε 1/4 αιώνα.
Ακολουθεί το εντυπωσιακό/συγκινητικό βίντεο, σε περίπτωση που είσαι μεταξύ αυτών που έδωσαν 350.000.000 views.
To ΝEWS 24/7 δημοσίευσε τα δέκα πράγματα που απασχόλησαν περισσότερο τους χρήστες του Google το 2023.
Το «τι να δω;» έγινε η ερώτηση που ένωσε όλον τον πλανήτη, αφού όπως αποδεικνύεται την έχουμε όλοι, όπου και αν ζούμε, ό,τι και αν κάνουμε.
Σε ό,τι αφορά την ημεδαπή, μια ματιά στα ΤΟΡ5 διάφορων κατηγοριών με έπεισε πως οι Έλληνες δεν θα σταματήσουν ποτέ να με σοκάρουν ως λαός.
Ο παράγοντας ‘έκπληξη’ θα είναι πάντα υπαρκτός, αν και σπάνια για καλό.
Αλλά αυτό είναι θέμα για άλλη μέρα.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με τα δέκα ‘γιατί’ που αναζήτησαν οι Έλληνες περισσότερο από όλα στο Google. Θα δώσουμε τις απαντήσεις, ώστε να ασχοληθούμε με άλλα πράγματα το 2024.
1) Γιατί ηλεκτρίζονται τα μαλλιά μου
Το χαμηλό ποσοστό υγρασίας στην ατμόσφαιρα ή η τριβή των μαλλιών σας στα ρούχα σας είναι συνθήκες που δημιουργούν ηλεκτρικό φορτίο, με συνέπεια την ‘αυτονόμηση’ του τριχωτού της κεφαλής σου.
Ο στατικός ηλεκτρισμός στα μαλλιά προκαλείται από τη συσσώρευση θετικού φορτίου στην επιφάνεια της τρίχας, που μπορεί να μεταφερθεί σε άλλα αντικείμενα -τα ρούχα που φοράμε ή τη χτένα που βουρτσίζουμε τα μαλλιά μας.
Όταν οι τρίχες των μαλλιών μας τρίβονται σε ένα αντικείμενο, ‘παίρνουν’ ηλεκτρόνια που υπάρχουν σε αυτό.
Έτσι, το αντικείμενο μένει με αρνητικό φορτίο, ενώ τα μαλλιά μας έχουν θετικό που κάνει τις τρίχες μας να απωθούνται μεταξύ τους και ηλεκτρίζονται.
Παράγοντες που συμβάλλουν στον στατικό ηλεκτρισμό των μαλλιών είναι το χαμηλό ποσοστό υγρασίας (η υγρασία είναι φυσικός αγωγός -εξαφανίζει το θετικό φορτίο) και τα συνθετικά υφάσματα (παράγουν πιο εύκολα από τις φυσικές ίνες στατικό ηλεκτρισμό).
Είμαστε πιο επιρρεπείς και όταν έχουμε λεπτή τρίχα (έχουν υψηλότερη αναλογία επιφάνειας προς όγκο).
Για να νικήσεις το φαινόμενο, μπορείς
- να χρησιμοποιήσεις μαλακτικό (προσθέτει υγρασία στα μαλλιά σας),
- να αποφύγεις τις βούρτσες με συνθετικές τρίχες και τις χτένες (παράγουν στατικό ηλεκτρισμό),
- να μη λούζεσαι συχνά (τα φυσικά έλαια των μαλλιών είναι εχθρός του στατικού ηλεκτρισμού) και
- να φοράς ένα μαντήλι από μετάξι ή σατέν ύφασμα (γίνεται εμπόδιο για την τριβή μεταξύ μαλλιών και ρούχων).
2) Γιατί πετάμε χαρταετό
Mεταφορικά, μάλλον γιατί είναι στο DNA. Επί της κυριολεκτικής δραστηριότητας, το πέταγμα του χαρταετού συμβολίζει το πέταγμα της ψυχής προς τον ουρανό και ουσιαστικά προς τον Θεό. Οι άνθρωποι πιο παλιά πίστευαν ότι όσο πιο ψηλά φτάσει ο χαρταετός, τόσο πιο πιθανό ήταν να ακούσει ο Θεός τις προσευχές τους.
Ο λόγος που το έθιμο αυτό συμβαίνει κατά την Καθαρά Δευτέρα, δεν είναι τυχαίος. Βρίσκεται στο γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη μέρα της Σαρακοστής, κατά την οποία οι χριστιανοί ξεκινούν την σωματική και πνευματική κάθαρση.
Παραμένει άγνωστο πότε και πού άρχισε η συγκεκριμένη παράδοση. Πιστεύεται πως η εκκίνηση ανήκει στους Κινέζους που άρχισαν να τους πετούν πριν 3.000 χρόνια.
3) Γιατί δακρύζουν τα μάτια
Οι λόγοι μπορεί να είναι σωματικοί ή συναισθηματικοί, να σχετίζονται με χρήση ορισμένων φαρμάκων (πχ αντιισταμινικά προκαλούν ξηροφθαλμία ως παρενέργεια και τα δάκρυα είναι η συνέπεια), τη φθορά φακών επαφής και την είσοδο βλεφαρίδας στο μάτι.
Σε ό,τι αφορά τα φυσικά αίτια που οδηγούν στα δάκρυα μας, αφορούν την σκόνη ή τις τσίμπλες μας. Όταν μπαίνει κάτι στο μάτι μας, το δάκρυ προκύπτει ως φυσική αντίδραση ώστε να απομακρυνθεί ο ‘εχθρός’. Αυτό λέγεται «ερεθιστικό αντανακλαστικό».
Ο ξηρός ή ο μολυσμένος αέρας επίσης μπορεί να ερεθίσει τα μάτια μας, όπως και τα αλλεργιογόνα. Οι οφθαλμικές λοιμώξεις μπορούν επίσης, να οδηγήσουν σε υπερβολική παραγωγή δακρύων. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι το φράξιμο των δακρυϊκών πόρων -που αποστραγγίζουν τα δάκρυα.
Πάμε τώρα και στα συναισθηματικά αίτια, με πρώτο το κλάμα που γίνεται η φυσική μας απάντηση σε έντονα συναισθήματα, το έντονο χασμουρητό, το φτάρνισμα και τον πόνο.
Τα δάκρυα δεν μπορείς να τα νικήσεις. Αν ωστόσο, νιώθεις πως ‘τρέχουν’ απεριόριστα, είναι χρήσιμο να πας σε γιατρό.
4) Γιατί γίνεται πόλεμος στο Ισραήλ
Η ιστορία όσων συμβαίνουν τώρα στο Ισραήλ είναι μακρά. Μπορείς να τη διαβάσεις σε ‘τίτλους’ ή για την ακρίβεια στους όρους που πια βλέπεις παντού και εξηγήσαμε στο ξέσπασμα των εχθροπραξιών.
Χαμάς, Μοσάντ, Ιντιφάντα, Χεζμπολάχ- Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον πόλεμο που ξέσπασε
5) Γιατί είναι μαύρα τα βουνά
Το παραδοσιακό ηπειρώτικο μοιρολόι με τίτλο «Ο Χάρος με τους αποθαμένους» ανήκει στα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας στην Α’ Λυκείου.
Έχει και μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.
Ένας από τους στίχους αναφέρει «Γιατί είναι μαύρα τα βουνά και στέκουν βουρκωμένα». Το πρώτο μισό έγινε το όνομα τριήμερου μουσικού φεστιβάλ της Στέγης στην Κόνιτσα.
Εκεί συνδυάστηκε ο παραδοσιακός ήχος των Βαλκανίων, με τραπ/χιπ χοπ αυτοσχεδιασμούς και εθνογραφικό σινεμά. Την επιμέλεια την είχε ο Christopher King, συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Ηπειρώτικο μοιρολόι και ενθομουσικολόγος, παραγωγός και πρεσβευτής της παραδοσιακής μουσικής.
6) Γιατί νυστάζω συνέχεια
Συνήθως τα αίτια για τη διαρκή αίσθηση της νύστας είναι αυτά που ‘κρίνουν’ την ενέργεια που διαθέτουμε. Δηλαδή, η διατροφή, ο ύπνος, η καθιστική ζωή, η υπερβολική άσκηση και εργασία.
Υπάρχουν και κάποιες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία. Πρώτο προφανώς είναι το άγχος. Ακολουθούν η κατάθλιψη και ο χρόνιος πόνος. Εν τω μεταξύ, κάποια φάρμακα προκαλούν υπνηλία ως παρενέργεια.
Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 7-8 ώρες ύπνου τη νύχτα. Εάν κοιμάσαι συνεχώς λιγότερο από 6 ώρες, είναι πιθανό να αισθάνεσαι κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ο ύπνος καλό είναι να είναι ποιοτικός. Δηλαδή, να μη σχετίζεται με σειρά από διαταραχές που μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάποια παραδείγματα είναι η υπνική άπνοια, η ναρκοληψία και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.
Στις συμβουλές των επαγγελματιών υγείας που μπορούν να μας βοηθήσουν να μη νυστάζουμε συνέχεια, υπάρχουν και τα εξής:
- Αποφυγή της καφεΐνης και του αλκοόλ πριν ύπνο.
- Δημιουργία χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο.
- Πλήρες σκοτάδι, πλήρης ησυχία και δροσιά στην κρεβατοκάμαρα.
- Αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας, κοντά στην ώρα του ύπνου.
Αν έχει αρχίσει να επηρεάζεται η καθημερινότητα μας από τη νύστα μας, δεν είναι ντροπή να πάμε σε έναν γιατρό.
7) Γιατί καθυστερεί η περίοδος μου
Κατ’ αρχάς καθυστέρηση περιόδου υπάρχει όταν η έμμηνος ρύση δεν εμφανίζεται την ημέρα που ολοκληρώνεται ο συνήθης ‘κύκλος’. Όταν υπάρχει σταθερότητα, δεν προκύπτει λόγος ανησυχίας αν καθυστερεί για έως 3 ημέρες.
Αν δεν υπάρχει σταθερός κύκλος και οι 10 ημέρες είναι ΟΚ. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει νόρμα. Πάει κατά περίπτωση. Ως φυσιολογικός θεωρείται ο κύκλος μεταξύ 21 και 38 ημερών, εκτός και αν υπάρχει εγκυμοσύνη.
Ως προς τους λόγους της καθυστέρησης, στην εμμηναρχή (πρώτες περίοδοι) υπάρχει αστάθεια. Όπως και στην περιεμμηνόπαυση (γνωστή ως κλιμακτήριος).
Από εκεί και πέρα, υπάρχει το ενδεχόμενο πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας (ο οργανισμός δεν παράγει επαρκή ποσότητα οιστρογόνων), ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυροειδισμός, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και το έντονο στρες που επηρεάζουν τη συνθήκη.
Η καθυστέρηση ενδέχεται να είναι και παρενέργεια φαρμάκων, καθυστερημένης ωορρηξίας.
Έρευνες έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με ορμονικές αλλαγές που οδηγούν σε αμηνόρροια (οι ορμόνες ελέγχουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο, άρα οι ανισορροπίες στις ορμόνες προκαλούν ακανόνιστες περιόδους). Ολιγομηνόρροια ή και αμηνόρροια μπορεί να προκαλέσει η απότομη μείωση σωματικού λίπους και η ξαφνική απώλεια κιλών.
Για να βοηθηθούν οι γυναίκες, μπορούν να προσπαθήσουν να διατηρούν ένα υγιές βάρος, να ασκούνται τακτικά (βοηθά στη ρύθμιση, προάγοντας την ωορρηξία), να κοιμούνται αρκετά και φυσικά, να διαχειρίζονται το άγχος τους.
8) Γιατί μουδιάζουν τα δάχτυλα μου
Mπορεί να πρόκειται για συνέπεια της συμπίεσης νεύρων που προκαλείται από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση (πχ η πληκτρολόγηση ή το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου) ή τραυματισμό.
Τα νεύρα στα χέρια μας μπορεί επίσης να συμπιεστούν από όγκους, κύστες ή άλλες ανωμαλίες.
Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα νεύρα στα χέρια και τα πόδια και έτσι να προκαλέσει μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και πόνο.
Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ δεν βοηθά, μηδέ κάποια φάρμακα.
Υπάρχουν και σοβαρές ιατρικές περιπτώσεις που κάνουν τα δάχτυλα να μουδιάζουν.
Για αυτό επισκέψου έναν επαγγελματία υγείας, να μάθεις ακριβώς τι σου συμβαίνει.
Βοηθά να αποφύγεις δραστηριότητες που καταπονούν τα χέρια, να φοράς γάντια για να τα προστατεύεις από το κρύο, να κάνεις μασάζ τακτικά και να ασκείσαι τακτικά (βελτιώνει τη ροή του αίματος).
9) Γιατί νηστεύουμε
Η νηστεία έχει συνδεθεί με θρησκευτικές παραδόσεις. Μέσα από τη νηστεία ενδυναμώνονταν θρησκευτικές και ηθικές αξίες, όπως η εγκράτεια, η εξάσκηση της θέλησης, η αποχή από πειρασμούς, καταχρήσεις, άσχημες σκέψεις και θυμό.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η νηστεία αποτελεί διαχρονική ανάγκη για την υγεία μας.
10) Γιατί στεγνώνει το στόμα μου
Η αφυδάτωση είναι η πιο κοινή αιτία της ξηροστομίας. Όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό, οι σιελογόνοι αδένες παράγουν λιγότερο σάλιο, συστατικό σημαντικό για τη διατήρηση της υγρασίας του στόματος.
Επίσης, ιατρικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η ακτινοθεραπεία στο κεφάλι και το λαιμό προκαλούν ξηροστομία, όπως και πολλά φάρμακα ( αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά, αντικαταθλιπτικά, αντιχολινεργικά και μερικά αναλγητικά) ως παρενέργεια.
Ο ξηρός αέρας δεν βοηθά (ο αέρας μέσα στο στόμα εξατμίζεται συνεχώς, κάτι που μπορεί να στεγνώσει το σάλιο), μηδέ το κάπνισμα, το στρες και η γήρανση (όσο μεγαλώνουμε, οι σιελογόνοι αδένες παράγουν λιγότερο σάλιο).
Τι μπορείς να κάνεις;
- Να πίνεις άφθονο νερό,
- να μασήσεις μια τσίχλα ή μια μέντα χωρίς ζάχαρη (τονώνουν την παραγωγή σάλιου),
- να φας υγιεινές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως φρούτα και λαχανικά,
- να αποφύγεις το κάπνισμα, τη χρήση καπνού, το αλκοόλ και την καφεΐνη (αφυδατώνουν),
- να αγοράσεις υγραντήρα για το σπίτι και
- να βουρτσίζεις τακτικά τα δόντια σου, αφού η πλάκα και τα βακτήρια έχουν την ‘ικανότητα’ να ερεθίσουν τους σιελογόνους αδένες.