Close-up shot of medicine pills and liquid capsules iStock

TΑ ΠΕΝΤΕ OVERDOSE ΑΠΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ

Το overdose βιταμινών δεν είναι όσο αθώο ακούγεται. Μπορεί να απειλήσει τη ζωή σου.

Ό,τι καταναλώνουμε, το διαχειρίζονται τα ίδια όργανα. Όλα αρχίζουν από το στόμα, με τα δόντια να διασπούν την τροφή σε μικρότερα κομμάτια και το σάλιο, που παράγεται από τους αδένες στο στόμα να περιέχει ένζυμα που κινούν τις διαδικασίες διάσπασης των υδατανθράκων.

Μετά παίρνουν την σκυτάλη,

  • ο οισοφάγος (μυϊκός σωλήνας που συνδέει το στόμα με το στομάχι και χρησιμοποιεί συσπάσεις που μοιάζουν με κύμα, για να μετακινήσει την τροφή προς τα στομάχι),
  • το στομάχι (μυώδης σάκος που διασπά την τροφή σε ένα υγρό μείγμα που ονομάζεται χυμός. Το οξύ και τα ένζυμα του στομάχου διασπούν περαιτέρω τις πρωτεΐνες και τα λίπη),
  • το λεπτό έντερο (το μεγαλύτερο μέρος του πεπτικού σας συστήματος, όπου γίνεται το μεγαλύτερο μέρος της πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Μέσω αυτού τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος).
  • το παχύ έντερο (η κύρια δουλειά είναι να απορροφά νερό από το υπόλοιπο τροφικό υλικό και να σχηματίζει κόπρανα),
  • ο ορθός (αποθηκεύει τα κόπρανα έως την εκκένωση) και
  • ο πρωκτός (είναι το άνοιγμα στο τέλος του πεπτικού συστήματος).

Δεδομένου του όγκου εργασίας και των παραγόντων που αυξάνουν τους κινδύνους για την υγεία μας, θα έλεγες πως οφείλουμε να είμαστε λίγο προσεκτικοί με όσα καταναλώνουμε.

Συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων βιταμινών που υπάρχουν για να μας βοηθούν να καλύπτουμε τις ημερήσιες συνιστώμενες ποσότητες των θρεπτικών συστατικών που δεν ‘καλύπτουμε’ δια της τροφής.

Μη τα ξαναλέμε: τα συμπληρώματα έχουν ως στόχο να συμπληρώνουν ό,τι μας λείπει.

Πράγμα που σημαίνει πως πριν αγοράσουμε 2-3 σχετικά σκευάσματα γιατί έχουμε ακούσει πως κάνουν καλό, είναι χρήσιμο να κάνουμε μια εξέταση αίματος και βάσει των αποτελεσμάτων, να μας πει ο επαγγελματίας υγείας αν υπάρχει έλλειψη σε κάποια βιταμίνη.

Επειδή όμως, ζούμε στην εποχή της εύκολης λύσης, είναι πάρα πολλοί εκείνοι που δεν μπαίνουν στη διαδικασία να εμπιστευτούν έναν γιατρό και παίρνουν πρωτοβουλίες.

Και κάπως έτσι προκύπτουν πολλά αχρείαστα προβλήματα, πολύ πιο σοβαρά από μια απλή στομαχική διαταραχή.

To κακό στις ΗΠΑ έφτασε στο σημείο που ο AAPR, μεγαλύτερος μη κερδοσκοπικός, μη κομματικός οργανισμός του έθνους, αφιερωμένος στον τρόπο ζωής των ανθρώπων από 50 ετών και πάνω, έκρινε πως έπρεπε να κάνει κάποιος διευκρινίσεις.

Η γηρίατρος και επικεφαλής ποιότητας, Δρ Wendolyn Gozansky σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε οι άνθρωποι να είναι προσεκτικοί με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες, καθώς συσσωρεύονται στο σύστημα και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη τοξικότητα».

Kάτι βασικό που πρέπει να γνωρίζουμε για τις βιταμίνες

Όπως εξήγησε ο ειδικός, οι βιταμίνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις υδατοδιαλυτές και τις λιποδιαλυτές.

Οι υδατοδιαλυτές δεν αποθηκεύονται στο σώμα. Μόλις ο οργανισμός πάρει αυτό που χρειάζεται, ό,τι απομένει ‘φεύγει’ από το σώμα μέσω των νεφρών. Eίναι 9 (βιταμίνες Β -φυλλικό οξύ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, βιοτίνη-, Β6, Β12 και η C.

Οι λιποδιαλυτές (βιταμίνη Α, D, E και K) παίζουν ρόλο σε διαδικασίες όπως η όραση, η υγεία των οστών, η λειτουργία του ανοσοποιητικού και η πήξη.

Εν αντιθέσει με τις υδατοδιάλυτες βιταμίνες, οι λιποδιάλυτες απορροφώνται από τα σφαιρίδια λίπους που ‘ταξιδεύουν’ μέσω του λεπτού εντέρου. Διανέμονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Η περίσσεια αποθηκεύεται στο ήπαρ και στους λιπώδεις ιστούς, για μελλοντική χρήση. Αν συσσωρευτούν μπορούν να γίνουν τοξικές.

Η υπερβολική ή όχι επαρκής λήψη μπορεί να προκαλέσει βλάβη και πολλά άλλα.

«Σε κάθε περίπτωση, ο μέσος υγιής άνθρωπος δεν χρειάζεται να παίρνει συμπληρώματα».

Τα στοιχεία δείχνουν πως χρήση συμπληρωμάτων κάνουν περισσότερα από τα μισά (58%) άτομα ηλικίας 20 ετών και άνω, με τη χρήση να είναι υψηλότερη στις γυναίκες (63%) από ό,τι στους άνδρες (51%).

«Οι πολυβιταμίνες είναι γενικά καλές και ένα περιστασιακό συμπλήρωμα πιθανότατα δεν θα βλάψει πολύ. Ωστόσο, ορισμένες βιταμίνες ή μέταλλα που λαμβάνονται σε περίσσεια μπορεί να καταστρέψουν το σώμα σας».

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ OVERDOSE ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ

Πάντα σύμφωνα με το AAPR, η λήψη πάρα πολλών από τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων που ακολουθούν μπορεί να είναι επικίνδυνη. Ακόμα και θανατηφόρα.

Το ασβέστιο χτυπά στα νεφρά.

Η λήψη υπερβολικής ποσότητας -συνήθως από συμπληρώματα και όχι από την κατανάλωση γάλακτος- μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον οργανισμό μας. Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο, ακόμη και πέτρες στα νεφρά και καρδιακά προβλήματα).

Σε λήψη άνω των 2.200mg την ημέρα (διπλάσια από τη συνιστώμενη για κάθε ημέρα), προκύπτουν στομαχικές διαταραχές. «Δυνητικά προδιαθέτουμε τους ανθρώπους για πέτρες στα νεφρά».

Ο σίδηρος απειλή το συκώτι και την καρδιά

Ο χαμηλός σίδηρος (τον λαμβάνουμε από το κόκκινο κρέας, τα στρείδια, τις φακές και το σπανάκι μεταξύ πολλών άλλων) μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Η υπερβολική ποσότητα έχει δυσάρεστα αποτελέσματα. Εκτός από τη ναυτία, τον έμετο και τη διάρροια που σχετίζονται με άλλες υπερδοσολογίες, ο σίδηρος μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένα κύρια όργανα, όπως το συκώτι και την καρδιά -εξαιτίας της εναπόθεσης του στους ιστούς.

Η βιταμίνη Α μπορεί να οδηγήσει σε κώμα

H βιταμίνη Α είναι αναπόσπαστο μέρος του σχηματισμού οστών, του σχηματισμού των δοντιών και της όρασης. Συμβάλλει στην ανοσολογική και κυτταρική λειτουργία και βοηθά τα έντερα να λειτουργούν σωστά. Η καλλυντική της έκδοση είναι η ρετινόλη.

Σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητα στο συκώτι. Τα οξέα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι η ναυτία, ο έμετος, ο ίλιγγος και η θολή όραση. Άλλα περιλαμβάνουν σοβαρούς πονοκεφάλους, προβλήματα μυών ή συντονισμού. Σε ακραία συνθήκη μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή ακόμα και θάνατο.

Η βιταμίνη D ‘σκοτώνει’ τα νεφρά

Την ξέρεις ως τη βιταμίνη του ήλιου. Μπορούμε μεν, να τη λάβουμε από τα τρόφιμα (λιπαρά ψάρια, γαλακτοκομικά κα), ωστόσο η έκθεση του δέρματος μας για μισή ώρα, στον ήλιο είναι η κύρια πηγή. Χρειαζόμαστε επαρκή ποσότητα για τα οστά, τα νεφρά και τους μυς μας. Η κατάχρηση οδηγεί σε ναυτία, έμετο, ξηροστομία, διάρροια και απώλεια βάρους. Ακολουθεί η αποτυχία των νεφρών. Έχει καταγραφεί και θάνατος από υπερασβεστιαιμία, δηλαδή πολύ ασβέστιο στο αίμα, λόγω υπερβολικής δόσης βιταμίνης D.

Η βιταμίνη Β6 προκαλεί νευρική βλάβη

Η μόνη υδατοδιάλυτη βιταμίνη της λίστας μπορεί να προκαλέσει νευρική βλάβη και πόνο, σε λήψη μεγαλύτερη των 250mg την ημέρα για αρκετό καιρό. Μπορεί να οδηγήσει και σε χρόνια ασθένεια. Τη βρίσκουμε στα ρεβίθια, τον τόνο και το σολομό και αρκούν 1.3 έως 1.7mg την ημέρα (ανάλογα με την ηλικία μας).

Για το τέλος άφησα τις διευκρινίσεις, ως προς την προσφορά κάθε υδατοδιάλυτης και λιποδιάλυτης βιταμίνης στη λειτουργία του οργανισμού μας.

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

  • Η θειαμίνη βοηθά τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος,
  • η ριβοφλαβίνη την όραση και το δέρμα,
  • η νιασίνη την πέψη και το μεταβολισμό (προωθεί το υγιές δέρμα και τα υγιή νεύρα),
  • το παντοθενικό οξύ παίζει ρόλο στο μεταβολισμό και το σχηματισμό ορμονών (συμβάλει στον έλεγχο της χοληστερόλης και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες),
  • η Β6 βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες και βοηθά στο μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων από τα τρόφιμα,
  • η Β9 επίσης συμβάλλει στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα,
  • η Β12 σχετίζεται με την παραγωγή φυσιολογικών ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς και στη διατήρηση του νευρικού συστήματος και
  • η C είναι στο επίκεντρο της απορρόφησης σιδήρου και της σύνθεσης κολλαγόνου. Άρα βοηθά την επούλωση πληγών και στο σχηματισμό οστών ενώ βελτιώνει τη συνολική λειτουργία του ανοσοποιητικού.

ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

  • Η Α είναι αναπόσπαστο μέρος του σχηματισμού οστών, του σχηματισμού των δοντιών και της όρασης. Συμβάλλει στην ανοσολογική και κυτταρική λειτουργία και βοηθά τα έντερα να λειτουργούν σωστά.
  • Η D συμβάλλει στην ανάπτυξη των δοντιών και των οστών, ενθαρρύνοντας την απορρόφηση και τον μεταβολισμό του φωσφόρου και του ασβεστίου.
  • Η Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και διατηρεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια υγιή.
  • Η Κ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Επίσης διατηρεί τα οστά υγιή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα