Bratislava aerial cityscape view on the old town with Saint Martin's cathedral, castle hill and Danube river on the sunset in Slovakia. Wide angle view with copy space

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ: ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΚΠΛΗΞΗ

Μια αληθινή αποκάλυψη είναι η χώρα της Σλοβακίας, ένας νέος προορισμός στην καρδιά της Ευρώπης, που θα σας κλέψει την καρδιά.

Slovakia, what a surprise! Μα πόσο πετυχημένο είναι το σλόγκαν του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού της Σλοβακίας, αυτής της μικρής χώρας στην καρδιά της Ευρώπης. Μια αληθινή, αναπάντεχη έκπληξη ήταν το ταξίδι αυτό και μπορεί να μην περιλαμβάνονταν μέχρι σήμερα στο bucket list των μελλοντικών σας ταξιδιών, όμως πρέπει να μπει και μάλιστα να προσπεράσει και να πάει μπροστά. 

Αυτή η πράσινη όαση, με την πανέμορφη, πλούσια φύση, τους λόφους και τα βουνά, τα επιβλητικά ποτάμια και τις γαλήνιες λίμνες, τις κουκλίστικες πόλεις και τα χωριά, τις λουτροπόλεις με τις ιαματικές πηγές, τα σπουδαία αξιοθέατα και τα κάστρα. Πολλά κάστρα και αγάλματα. Ιστορία, πολιτισμός, γαστρονομία, ήθη κι έθιμα, είναι όλα εκεί ζωντανά, καλά φυλαγμένα. Μα πάνω από όλα αξέχαστη μένει η αυθεντική κουλτούρα των ανθρώπων. 

Η Σλοβακία δεν ζει πια στη σκιά της Τσεχίας και της Αυστρίας, ή των άλλων διάσημων γειτόνων της. Είναι μια ολοκαίνουρια χώρα, μόλις 30 ετών, που διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση της στον ευρωπαϊκό χάρτη των διακοπών. Και την κερδίζει κάθε μέρα πιο πολύ, διότι έχει όλα εκείνα που αναζητά ο σύγχρονος ταξιδιώτης. 

ΜΙΑ ΜΠΟΥΤΙΚ ΧΩΡΑ 

Bratislava - outlook form st. Martins cathedral to the castle

Είναι μια μπουτίκ χώρα η Σλοβακία. Έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που την καθιστούν ένα μπουτίκ προορισμό, χωρίς όμως να είναι ακριβός. Το αντίθετο. Είναι ένας οικονομικός προορισμός, ήρεμος, χωρίς πλήθη τουριστών και συνωστισμό. Είναι μια χώρα που μπορείς να νοικιάσεις αυτοκίνητο και να τη γυρίσεις από άκρη σε άκρη. Να πας για ξεκούραση, για περιπέτεια και δραστηριότητες στη φύση, για διασκέδαση, για περιήγηση, για φαγητό, κρασί και μπύρα, για λουτρά. Στη χώρα αυτή σου δίδεται η δυνατότητα να βιώσεις το πώς είναι να ζεις σε μια χώρα καθαρή. Το κράτος νοικοκύρης, οι κάτοικοι νοικοκυραίοι. Δρόμοι, δημόσιοι χώροι, κτήρια, αυλές, όλα πεντακάθαρα με τάξη και αισθητική. Η αισθητική είναι ένα στοιχείο που θα συναντήσεις σχεδόν παντού.  

Η πρωτεύουσα της Μπρατισλάβα, είναι ίσως πιο διάσημη – σαν όνομα – από ότι η ίδια η χώρα. Λογικό, αφού απέχει ελάχιστα από τη Βιέννη και πολλές φορές οι ταξιδιώτες τη συνδυάζουν για μια ημερήσια εκδρομή. Όμως, δεν φτάνουν λίγες ώρες για να απολαύσει κάποιος την πόλη. Εδώ και λίγο καιρό η πρόσβαση είναι εύκολη, αφού η Aegean πρόσθεσε στο πρόγραμμα της απευθείας πτήσεις από την Αθήνα προς το αεροδρόμιο της πόλης. 

Η πτήση διαρκεί περίπου 2 ώρες, που τελικά δεν φτάνουν για να απολαύσεις την άνεση και τις περιποιήσεις της Business class της Aegean. Και ποιος δεν θα ήθελε να γεύεται στον αέρα τα εδέσματα των βραβευμένων με αστέρι Michelin σεφ και να πίνει κρασιά επιλογής ενός master of wine; Μέρος της μεγάλη εμπειρίας ενός ταξιδιού, στο ξεκίνημα και στο φινάλε του είναι η πτήση. Και αυτή γίνεται απόλαυση, όταν το φαγητό στη διακεκριμένη θέση της AEGEAN δημιουργείται με τις συνταγές των σεφ Λευτέρη Λαζάρου και Αλέξανδρου Τσιοτίνη, τα γλυκά του Στέλιου Παρλιάρου και τις επιλογές ελληνικών ετικετών από τον MW Κωνσταντίνο Λαζαράκη. 

Οι πρώτες απευθείας της Aegean πτήσεις ξεκίνησαν τον Οκτώβριο και πραγματοποιούνται 2 φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από και προς το αεροδρόμιο «M. R. Štefánik», ενώ η πτήση διαρκεί περίπου 2 ώρες. 

Η Σλοβακία ήταν μια τόσο ευχάριστη έκπληξη. Είναι πια ένας προορισμός όχι μόνο του «έχω πάει», αλλά του «θα επιστρέψω»! 

ΜΑΓΙΚΗ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ 

iStock

Δεν χορταίνεις να περπατάς στην κομψή πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Η Μπρατισλάβα είναι μια μικρή σχετικά πόλη των 600.000 περίπου κατοίκων, μια πόλη αξιοθέατο, εύκολη να την περιηγηθείς χωρίς χάρτη και πρόγραμμα. Η γεωγραφική της θέση είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή, καθώς μέρος της αγκαλιάζεται από τα όρη Μικρά Καρπάθια. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική Σλοβακία και το νότιο τμήμα της εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Δούναβη, ακολουθώντας τα σύνορα μεταξύ Σλοβακίας και Ουγγαρίας, ενώ το δυτικό άκρο της συναντά τον ποταμό Μοράβα και τα σύνορα μεταξύ Σλοβακίας και Αυστρίας. Ο θρυλικός Δούναβης τη συνδέει με τις πρωτεύουσες της Βιέννης και της Βουδαπέστης, μια εκλεκτή «γειτονιά» από όμορφες ιστορικές πόλεις.  

Τα μνημεία και τα αξιοθέατα της πολλά, οι θέες της υπέροχες, η φύση της έντονη, οι κάτοικοι ευγενείς. Για τη γνωριμία σας με την πόλη θα χρειαστείτε σίγουρα δυο μέρες. Το κόκκινο τουριστικό τρενάκι είναι ιδανικό για να γνωρίσεις τα βασικά σημεία της, ενώ μπορείς να κατέβεις και να ανέβεις σε όποιοι σημείο επιθυμείς. Τα αξιοθέατα ποικίλουν, είναι πολλά και θα νιώσετε μεγάλη ανακούφιση καθώς θα διαπιστώσετε ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε ουρές σε εισόδους και ταμεία. 

Κάποια από τα κλασικά μνημεία της σίγουρα δεν πρέπει να τα παραλείψετε.

ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΚΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ 

Sooc

Η Σλοβακία έχει τα περισσότερα κάστρα και πύργους από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο και πρέπει να δείτε τουλάχιστον τα πιο εντυπωσιακά από αυτά. 

Το κάστρο της Μπρατισλάβα, χτισμένο πάνω από την παλιά πόλη, στην κορυφή του λόφου των Μικρών Καρπάθιων, χαρίζει εξαιρετικές θέες στην πόλη και το Δούναβη. Ένα σπουδαίο αρχιτεκτόνημα και όχι τυχαία η αγαπημένη κατοικία της Μαρίας Θηρεσίας. 

Το Κάστρο Devín, είναι μάλλον το πιο δημοφιλές. Αγκαλιάζεται από ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, στη συμβολή των ποταμών Μοράβα και Δούναβη, σκαρφαλωμένο σε έναν λόφο ύψους 212μ. Χρειάζεται λίγο χρόνο η ανάβαση του, όμως η θέα θα σας αποζημιώσει. Ξαποστάστε στα παγκάκια που βρίσκονται σε πολλά όμορφα σημεία και αν ο καιρός το επιτρέπει στήστε πικ-νικ. 

Κατηφορίζοντας θα φτάσετε μέχρι τις όχθες του ποταμού. Εκεί θα ζήσετε και μια πολύ ξεχωριστή γευσιγνωσία! Κρασί από σταφίδα, ή ribezlák. Στο ιστορικό χωριό Devín, αναβιώνει η τέχνη αυτού του ασυνήθιστου κρασιού. Από το 1921 έφτιαχναν στη Σλοβακία κρασί από σταφίδες, μέχρι και τη δεκαετία του 1990 που η παραγωγή μειώθηκε και η παρακμή της αμπελοκαλλιέργειας ήταν αναπάντεχη. Τότε ο Otto Zmelík έβαλε στοίχημα να μην χαθεί αυτή η παράδοση. Αναβίωσαν τους αμπελώνες σιγά σιγά, έφτιαξαν το Σύλλογο Οινοποιών και Αμπελώνων Devín και σήμερα η παράδοση συνεχίζεται. Ο ίδιος ο Zmelík διατηρεί το δικό του οινοποιείο το THEBENER, όπου γίνονται γευσιγνωσίες των κρασιών. 

Η εκκλησίες στη Μπρατισλάβα είναι επίσης πολλές και επιβλητικές. Ο καθεδρικός του Αγίου Μαρτίνου, η τρίκλιτη γοτθική εκκλησία του 15ου αιώνα και η πρώην εκκλησία της στέψης, εντυπωσιάζει με το επίχρυσο αντίγραφο του στέμματος της στέψης που είναι στερεωμένο στην κορυφή του πύργου του ναού. Σαν ψεύτικη μοιάζει η «Μπλε εκκλησία» της Αγίας Ελισάβετ, που χτίστηκε σε στυλ Art Nouveau και η πρόσοψη της είναι βαμμένη με μπλε ιδιαίτερο χρώμα. Πιθανό να πετύχετε κάποιο γάμο ή βάφτιση!  

ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ HLAVNE ΚΑΙ HVIEZDOSLAV’S 

Στολισμένη από πολύχρωμα κτίρια, πρεσβείες και το παλιό δημαρχείο, η πλατεία Hlavné námestie αποτελεί την καρδιά της Μπρατισλάβα, αλλά και το σημείο όπου ξεκινούν και καταλήγουν οι σημαντικότεροι δρόμοι.

Η πλατεία Hviezdoslav’s námestie βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω και φιλοξενεί το παλιό Εθνικό Θέατρο και τη Νέα γέφυρα. Αν σας αρέσουν τα παλάτια, κάντε μια βόλτα στο Primate’s Palace, με τις αίθουσες με τους τεράστιους πολυελαίους και τους πίνακες με τα πορτρέτα Ούγγρων κυβερνητών της δυναστείας των Αψβούργων.

ΤΟ UFO ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ 

iStock

Όσο και αν ακούγεται περίεργο ή λίγο αστείο, ένα από τα πιο γνωστά σημεία της Μπρατισλάβα είναι το UFO observation deck, που έχει το σχήμα ιπτάμενου δίσκου. Με ύψος πάνω από 100 μέτρα, χαρίζει θέες στα σημαντικά αξιοθέατα, μα κυρίως φιλοξενεί ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, που σερβίρει κουζίνα υψηλής γαστρονομίας.   

Οι Σλοβάκοι προφανώς και αγαπούν τα αγάλματα, αφού τα συναντάς παντού, στο δρόμο σε πλατείες, ακόμα και ακουμπισμένα σε παγκάκια, χαρίζοντας γέλια αλλά και στάσεις για φωτογραφίες. Στα πιο διάσημα περιλαμβάνονται ο παρατηρητής Čumil, ο στρατιώτης του Ναπολέοντα Hubert, κ.α.

ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΓΚΑΛΕΡΙ 

Η Μπρατισλάβα δεν αποκαλείται άδικα η πόλη των μουσείων και των γκαλερί,  Μόνιμες και περιοδικές συλλογές, εκθέσεις, έργα τέχνης, ιστορικά κειμήλια και πόσα άλλα πολλά και διαφορετικά εκτίθενται σε όμορφους χώρους. Αξίζουν επίσκεψης το Μουσείο της Πόλης, στο Παλαιό Δημαρχείο που δείχνει την καθημερινή ζωή των κατοίκων της από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1930. Επίσης το Μουσείο Ιστορίας με περίπου 250.000 αντικείμενα συλλογής, που βρίσκεται στο Κάστρο της Μπρατισλάβα και το Μουσείο Τέχνης Danubiana Meulensteen, ένα από τα πιο ρομαντικά μουσεία σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη.

Η Bratislava City Gallery και η Slovak National Gallery, διαθέτουν πλούσιες συλλογές με μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις με έργα από τη μεσαιωνική έως τη σύγχρονη τέχνη, ενώ η γκαλερί Nedbalka φιλοξενεί τα καλύτερα δείγματα της σλοβακικής μοντέρνας τέχνης. 

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΟΙΝΟΥ

NEWS 24/7

Η Σλοβακία έχει μεγάλη ιστορία γύρω από το κρασί και η πόλη Πεζινόκ, είναι ένας προορισμός που θα σας δώσει την ευκαιρία να τη γνωρίσετε και να ζήσετε δύο ξεχωριστές εμπειρίες. 

Στον αρχαίο πολιτισμό της αμπελουργίας και της οινοποίησης στα Μικρά Καρπάθια της Σλοβακίας είναι αφιερωμένο το πραγματικά ενδιαφέρον και σύγχρονο Μουσείο Malokarpatské, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, που φιλοξενείται σε ένα ιστορικό αναγεννησιακό σπίτι του 17ου αιώνα. Εκεί θα δείτε τη μεγαλύτερη συλλογή πατητηρίων κρασιού στην Ευρώπη, θα μάθετε την ιστορία και θα κάνετε μια ξεχωριστή γευσιγνωσία τοπικών κρασιών. 

Αφιερώστε ένα ολόκληρο μεσημέρι στο κάστρο Simak, ένας μοναδικός ανακαινισμένος πύργος 800 ετών που σήμερα φιλοξενεί, ένα μικρό ξενοδοχείο, γκουρμέ κουζίνα στα δύο εστιατόρια του, αλλά και μυστηριώδη ιστορικά κελάρια όπου ζωντανεύει η μακραίωνη παράδοση της παραγωγής κρασιού. Τα ιστορικά διαμερίσματα του Count Palffy φιλοξενούν και τη μεγαλύτερη γκαλερί μοντέρνου γυαλιού στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά και μια έκθεση μοτοσυκλετών JAWA. Οι συλλογές είναι προσωπικές και ανήκουν στους ιδιοκτήτες του πύργου. 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ DOLNA KRUPA 

Μια ώρα μακριά από τη Μπρατισλάβα, στην περιφέρεια Trnava, το χωριό Dolná Krupá απλωμένο στους λόφους του Δούναβη, κρύβει μια γλυκιά μα και μεθυστική εμπειρία. Πρόκειται για τη Villa Apimed και το κτήμα της. Η ιστορία είναι ρομαντική, καθώς η κόμισσα Maria Henrietta Chotek, έζησε εκεί, στο τότε αρχοντικό από το 1863 έως το 1946. Λάτρευε τα τριαντάφυλλα και συγκέντρωνε με πάθος ποικιλίες από όλο τον κόσμο, με τον κήπο της να θεωρείται από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Με την επίμονη δουλειά και τον ενθουσιασμό της για τα τριαντάφυλλα, κέρδισε όχι μόνο την αναγνώριση από το επαγγελματικό κοινό, αλλά και από τους κατοίκους της Dolná Krupá που άρχισαν να την αποκαλούν «Ροζ Κοντέσσα».  

 Η Villa Apimed είναι ένας καλαίσθητος πολυχώρος, αφιερωμένος στα τριαντάφυλλα, τη μέλισσά και το μέλι. Εκεί φιλοξενείται ένα οικογενειακό μελισσοκομείο, αλλά και τεράστιοι ροδόνες, που χαρίζουν ξεχωριστά προϊόντα όπως πολλές ποικιλίες μελιών, οινόμελλα σε επίσης αρκετές ετικέτες, καλλυντικά προϊόντα και σουβενίρ. Η Βίλα διαθέτει κομψά κελάρια, αίθουσες γευσιγνωσίας, πωλητήριο αλλά και εστιατόριο, αλλά και το μεγαλύτερο ιδιωτικό ροζάριουμ στη Σλοβακία, με περισσότερα από 1.000 τριαντάφυλλα. 

ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ

Οι ρίζες της κουλτούρας των σπα της Σλοβακίας πάνε αιώνες πίσω, με τις ιαματικές πηγές της χώρας να φημίζονται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Δεν είναι τυχαίο που κάποτε αποτελούσε καταφύγιο για τους Ευρωπαίους αριστοκράτες που αναζητούσαν τη γαλήνη, την ξεκούραση, την περιποίηση και την ευεξία στις λουτροπόλεις της Σλοβακίας. 

Σήμερα η χώρα είναι ένα κρυμμένο στολίδι στον κόσμο του τουρισμού σπα και ευεξίας. Άφθονα φυσικά ιαματικά νερά, παραδοσιακές και σύγχρονες θεραπευτικές, αληθινές και πολύ ευεργετικές εμπειρίες για όσους αναζητούν χαλάρωση, αναζωογόνηση και ολιστικές εμπειρίες υγείας. 

NEWS 24/7

Ένας από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στη χώρα είναι το Spa Island, στην πόλη Πιεστάνη, ένα μεγάλο συγκρότημα spa με δέκα διαφορετικές ιαματικές πηγές. Το νησί, συνδέεται με το κέντρο της πόλης με μια πεζογέφυρα και είναι ένας παράδεισος βγαλμένος από παραμύθι. Ιαματικά λουτρά, ξενοδοχεία spa και ευεξίας, καθώς και πάρκα συνθέτουν ένα μικρόκοσμο, που θέλεις απλά να ζήσεις για πάντα εκεί. 

Η αλυσίδα των Ensana Hotels, με μεγάλη εμπειρία στην παροχή αυθεντικών εμπειριών σπα, διαθέτει στο Spa Island πολλά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και βαλαντίων που προσφέρουν μια σειρά από θεραπείες, αξιοποιώντας τη δύναμη των ιαματικών νερών της χώρας. Σώμα, μυαλό και ψυχή παραδίδονται στο νερό, τη φύση και στα χέρια των θεραπευτών. Πισίνες με μεταλλικά ιαματικά νερά, θεραπείες με λάσπη, μασάζ και τελετουργίες σάουνας, προσφέρουν ολιστικές εμπειρίες. 

Αν επιλέξετε το καλύτερο ξενοδοχείο της αλυσίδας, το Thermia Palace, θα ζήσετε κάτι ξεχωριστό. Η υπέροχη αρ νουβό αρχιτεκτονική του, οι μεγάλες σάλες, τα ευρύχωρα πολυτελή δωμάτια του με τα κομψά μπαλκόνια σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή.  

ΣΟΥΒΕΝΙΡ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ 

Στο δρόμο της επιστροφής προς το αεροδρόμιο, θα βρείτε τα απόλυτα σουβενίρ. Το εργαστήριο κεραμικής Majolika-R, είναι ένα δημιούργημα της ταλαντούχας Renata Hermysova, που έχει αφιερώσει πάνω από 30 χρόνια στην τέχνη αυτή αλλά και τους ανθρώπους.

Εκεί αναβιώνει η παραδοσιακή σλοβακική λαϊκή μαγιόλικα. Κεραμικά αντικείμενα κάθε είδους, με τουλάχιστον 200 διαφορετικά σχέδια, αληθινά έργα τέχνης, όλα χειροποίητα 100%. Η παραγωγή επικεντρώνεται κυρίως σε παραδοσιακά ντεκόρ και σχήματα. Εκεί εργάζονται κυρίως άτομα με αναπηρία, τα οποία εκπαιδεύονται όχι μόνο στην παραγωγή κεραμικών, αλλά και στην παραγωγή υφασμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα