ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ Η GOOGLE ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ

Σας μεταφέρουμε το δέος που νιώσαμε από το το Google I/O 2024, το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών. Στο επίκεντρο η τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Ο ενθουσιασμός ήταν ζωγραφισμένος στο πρόσωπό μου καθώς για πρώτη φορά βρισκόμουν μαζί με χιλιάδες ανυπόμονους συμμετέχοντες στο Google I/O 2024. Το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών, γνωστό για τις πρωτοποριακές ανακοινώσεις και τα εντυπωσιακά και καινοτόμα demos του. 

Φέτος, το επίκεντρο ήταν η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η Google παρουσίασε μια σειρά από τεχνολογίες που βασίζονται στην AI και υπόσχονται να φέρουν επανάσταση στην καθημερινή μας ζωή. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι στο κλείσιμο της παρουσίασης ο CEO της Google, Sundar Pichai έβαλε την AI να μετρήσει πόσες φορές αναφέρθηκε η λέξη στην 2ωρη παρουσίαση. Spoiler Alert! 120 φορές! 

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες ανακοινώσεις ήταν το Google Gemini, ένα project που φέρνει την εξατομίκευση σε νέα επίπεδα. Φανταστείτε μια τεχνητή νοημοσύνη που σας καταλαβαίνει τόσο καλά που μπορεί να προβλέψει τις ανάγκες σας πριν καν τις διατυπώσετε. Αυτή είναι η υπόσχεση του Gemini. Με τους προηγμένους αλγορίθμους του, το Gemini στοχεύει να κάνει τις αλληλεπιδράσεις μας με την τεχνολογία πιο διαισθητικές και απρόσκοπτες.

Έτσι λοιπόν είδαμε πώς θα είναι το Gemini στις αναζητήσεις μας που πλέον θα μπορούμε να κάνουμε αναζήτηση με σύνθετες ερωτήσεις πολλαπλών βημάτων, να προσαρμόζουμε τα αποτελέσματα αναζήτησης και ακόμη και να κάνουμε αναζητήσεις με βίντεο.

Εκτός από την αναζήτηση το Gemini θα το δούμε να ενσωματώνεται και στο Android  με το Android 15. Βασισμένη στους προκατόχους του, αυτή η νέα έκδοση του Android έχει σχεδιαστεί για να είναι πιο προσαρμοστική, ευέλικτη και προσωπική. Δεν είναι απλώς ένα λειτουργικό σύστημα- είναι μια πλατφόρμα που μαθαίνει και αναπτύσσεται μαζί με τον χρήστη, καθιστώντας το smartphone του ένα ακόμα πιο αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σας.

Τα demos ήταν εξίσου εντυπωσιακά. Το Project Astra, για παράδειγμα, παρουσίασε έναν ημι-αυτόνομο βοηθό AI που θα μπορούσε να χειριστεί με ευκολία πολύπλοκες εργασίες. Αν και βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, η δυνατότητα του Astra να γίνει ένα πανταχού παρόν μέρος της καθημερινότητάς μας είναι αναμφισβήτητη.

Στο demo που μας έδειξαν, είδαμε  την τεχνητή νοημοσύνη να καταλαβαίνει τι «βλέπει», να δημιουργήσει ιστορίες, να μαντέψει τι έχει σχεδιάσει ο χρήστης και όλα αυτά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και απλά ρωτώντας το σαν να μιλάς με άνθρωπο.

 

 

Η Google ανακοίνωσε επίσης το Imagen 3, ένα εργαλείο δημιουργίας εικόνων που θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο Creative Industry αφού με την δυνατότητα δημιουργίας εικόνων υψηλής ποιότητας από περιγραφές κειμένου, το Imagen 3 θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι σχεδιαστές και οι καλλιτέχνες, καθιστώντας τη δημιουργική διαδικασία πιο αποτελεσματική και προσιτή.

Και αφού αναφερθήκαμε σε εικόνες, η Google μας έδειξε πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα ενσωματωθεί και στις φωτογραφίες που έχουμε στο Google photos. Έτςι ο χρήστης θα μπορεί να κάνει πολύπλοκες αναζητήσεις στις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχει αποθηκευμένα εκεί όπως θα παράδειγμα μια συγκεκριμένη ανάμνηση ή πληροφορίες για το πώς έχει αλλάξει η εμφάνιση μας μετά την διατροφή που ξεκινήσαμε. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι απλά να ρωτήσει και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το Gemini στις φωτογραφίες.

Εκτός όμως από τις εικόνες η Google μας έδειξε τι ετοιμάζει και στο κομμάτι του βίντεο. Το Veo είναι ένα εργαλείο τόσο ισχυρό που μπορεί να δημιουργήσει βίντεο υψηλής ποιότητας, ανάλυσης 1080p, με μεγάλη λεπτομέρεια από ένα κείμενο. Αυτό πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούμε βίντεο, τον τρόπο με τον οποίο μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας, τα όνειρά μας και τις ιστορίες μας με τον κόσμο.

 

 

Στο κομμάτι της εκπαίδευσης, η Google παρουσίασε το LearnLM, μια νέα οικογένεια γενετικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που είναι ρυθμισμένα για μάθηση. Αυτό το εργαλείο δεν είναι μόνο για τους μαθητές- είναι μια πηγή για τους εκπαιδευτικούς για την ενίσχυση του σχεδιασμού μαθημάτων και την προσφορά εξατομικευμένων μαθησιακών εμπειριών. Οι επιπτώσεις για το μέλλον της εκπαίδευσης είναι βαθιές, με τη δυνατότητα να εκδημοκρατίσει τη μάθηση και να την κάνει πιο ελκυστική για τους μαθητές σε όλο τον κόσμο.

 

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης κουίζ που δημιουργούσε η τεχνητή νοημοσύνη μέσα από κείμενα και σημειώσεις που μπορεί να είχε ένας μαθητής με σκοπό να γίνει ακόμα καλύτερη η εκπαιδευτική εμπειρία του. Επιτρέποντας στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενο σε πραγματικό χρόνο, η Google κάνει τη μάθηση πιο διαδραστική και ευχάριστη.

Αλλά δεν ήταν όλα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Το Google I/O 2024 ανέδειξε επίσης βελτιώσεις στο Workspace και στον τρόπο που δουλεύουμε. Η περίληψη και οι σημειώσεις από τις συσκέψεις πλέον γίνονται απλά παιχνιδάκι αφού μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η AI αναλαμβάνει να φτιάξει bullets ή ότι άλλο θέλει ο χρήστης, εξοικονομώντας πάρα πολύ χρόνο. 

Καθώς έφευγα από το Google I/O, δεν μπορούσα παρά να νιώσω ένα δέος για τα τεχνολογικά θαύματα που βρίσκονται μπροστά μας. Όλο αυτό, δεν ήταν απλώς μια εκδήλωση- ήταν μια προεπισκόπηση ενός μέλλοντος όπου η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι συνυφασμένα με τον την ζωής μας, κάνοντας την κάθε μέρα πιο εύκολη.

Καθώς προσβλέπουμε στις αλλαγές που θα φέρουν αυτές οι εξελίξεις, ένα πράγμα είναι σαφές: το μέλλον είναι εδώ και είναι γεμάτο δυνατότητες. Το Google I/O 2024 έχει θέσει τις βάσεις για μια νέα εποχή καινοτομίας. Το ταξίδι μόλις ξεκίνησε και θα είναι μια απίστευτη βόλτα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα