iStock

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο “ΥΠΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ” ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΑΣ

Ανοίγουν ξενοδοχεία σε όλον τον κόσμο με μία βασική παροχή: να προσφέρουν στους πελάτες τους αυτό που στερούνται στην καθημερινότητά τους. Τον ύπνο.

Έχει κάτι το βαρετά φουτουριστικό αυτό το “υπνοτουρισμός”, και μόνο η λέξη σε κάνει να απορείς. Με αυτό θα αντικαταστήσουμε δηλαδή τα ταξίδια για τουρισμό που φανταζόμασταν κάποτε στο φεγγάρι και στον Άρη; Θλίψη.

Και εντάξει, μπορεί να μην έχουμε φτάσει τεχνολογικά τόσο ψηλά όσο θα θέλαμε -θα το αντέξουμε,- αλλά αυτή η φθηνή αντικατάσταση με ταξίδι για ύπνο, μοιάζει βγαλμένη μέσα απ’ τα όνειρα του πλέον σαδιστή συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας.

Σκέψου δηλαδή να φτάνεις σε ένα ξενοδοχείο μετά από μία πτήση πόσων ωρών και να σε υποδέχεται ο προσωπικός σου ξενοδοχοϋπάλληλος ύπνου. Να σου παρουσιάζει ένα μενού από μαξιλάρια, σεντόνια και αργότερα, μέσα στην ίδια μέρα να σε προσκαλεί σε μία συνεδρία διαλογισμού ύπνου.

Και μόλις μπαίνεις στο δωμάτιο να το βλέπεις εξοπλισμένο με ένα smart κρεβάτι, με φώτα τεχνητής νοημοσύνης, γυαλιά αποκλεισμού φωτός, κουβέρτες high tech και πάει λέγοντας.

Δεν νομίζω ότι έχουμε έτσι στο μυαλό μας τις διακοπές. Γενικά. Συνήθως σκεφτόμαστε παραλίες ή αξιοθέατα. Εδώ έχουμε έναν τουρισμό, τον “υπνοτουρισμό”, που προσφέρει διακοπές με μοναδικό σκοπό τον καλό ύπνο.

Αυτή η αναδυόμενη τάση επεκτείνεται μέσα από την παγκόσμια βιομηχανία τουρισμού ευεξίας, ο οποίος φέρεται να αξίζει περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και αναμένεται να γνωρίσει ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη.

“Πολυτελή καταφύγια ύπνου και σουίτες ύπνου σε ξενοδοχεία ξεφυτρώνουν σε όλο τον κόσμο για τους τουρίστες που θέλουν να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν και να ανακάμψουν”, γράφει το Conversation. Και αναρωτέται στη συνέχεια: “χρειάζεται πραγματικά να φύγετε από το σπίτι σας για να κοιμηθείτε;”.

ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΥΠΝΟΣ

Η άνοδος του λεγόμενου υπνοτουρισμού μπορεί να είναι απλά ένα σημάδι του πόσο στερούμαστε τον ύπνο χρονικά.

“Στην Αυστραλία πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων δεν επιτυγχάνουν τις 7-9 ώρες ύπνου ανά νύχτα που συνιστούν οι ειδικοί και το εκτιμώμενο κόστος αυτού του ανεπαρκούς ύπνου ανέρχεται σε 45 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας κάθε χρόνο”, γράφει το Conversation.

Ο ανεπαρκής ύπνος, σύμφωνα με το σάιτ, συνδέεται με μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως κακή ψυχική υγεία, καρδιακές παθήσεις, μεταβολικές παθήσεις και θανάτους από οποιαδήποτε πιθανή αιτία.

AP Photos

ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΑΚΡΙΒΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΥΠΝΟ;

Πολλές από τις υπηρεσίες που διατίθενται στον κλάδο του υπνοτουρισμού στοχεύουν στο να κάνουν την κρεβατοκάμαρα καλύτερη ως προς τον ύπνο. Αυτό το στοιχείο αποτελεί βασικό στοιχείο της υγιεινής του ύπνου. Πρόκειται για μια σειρά από υγιεινές πρακτικές που διευκολύνουν τον καλό ύπνο, όπως είναι ένα άνετο υπνοδωμάτιο με καλό στρώμα και μαξιλάρι, ένα ήσυχο περιβάλλον αλλά και η χαλάρωση πριν βυθιστείς μέσα στα όνειρά σου.

Όσο περισσότερο οι άνθρωποι ακολουθούν τις πρακτικές υγιεινής του ύπνου, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου τους.

“Όταν διαμένουμε σε ένα ξενοδοχείο είμαστε επίσης πιθανότατα μακριά από τυχόν στρεσογόνους παράγοντες που συναντάμε στην καθημερινή ζωή (όπως η πίεση στην εργασία)”, γράφει το Conversation. “Επίσης είμαστε μακριά από τις πιθανές νυχτερινές διαταραχές του ύπνου που μπορεί να βιώνουμε στο σπίτι (πχ οι οικοδομικές εργασίες της διπλανής πόρτας ή τα ανήσυχα παιδιά του γείτονα). Έτσι, ανεξάρτητα από τις έξτρα ανέσεις που προσφέρουν τα ξενοδοχεία, είναι πιθανό να βιώσουμε βελτιωμένο ύπνο μόνο και μόνο επειδή είμαστε μακριά από όλα αυτά”.

AP Photos

Υπάρχουν τέτοια ξενοδοχεία; Και βέβαια. Δες για παράδειγμα το Zedwell -το πρώτο ξενοδοχείο του Ηνωμένου Βασιλείου με επίκεντρο τον ύπνο. Σύμφωνα με το Euronews.com, βρίσκεται στην πολυσύχναστη καρδιά του Λονδίνου, με 750 δωμάτια και υπόσχεται στους επισκέπτες του έναν βαθύ ύπνο χωρίς άγχος μέσα στα άνετα δωματιά του.

Για αυτόν τον λόγο έχει και μια τρομερή ηχομόνωση, ώστε να μπορεί να προσφέρει την ηρεμία και την ησυχία που οι ιδιοκτήτες του πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη για μια σωστή ξεκούραση.

Μπορεί να σας ξαφνιάσει περισσότερο το γεγονός ότι τα δωμάτια του Zedwell δεν έχουν παράθυρα, αλλά αυτό γίνεται μόνο και μόνο για να μην ενοχλείται ο ύπνος σας από το φως της ημέρας.

Ωστόσο, το ξενοδοχείο δεν είναι βυθισμένο στο απόλυτο σκοτάδι. “Τα ζεστά φώτα διαφορετικών, καταπραϋντικών χρωμάτων έχουν ρυθμιστεί έτσι ώστε να ωθούν απαλά τον εγκέφαλό σας να σβήσει και να χαλαρώσει, ενώ τα αρώματα εσπεριδοειδών και λουλουδιών σας ενθαρρύνουν να ηρεμήσετε και να ξεχάσετε την ταλαιπωρία της καθημερινότητάς σας για τουλάχιστον ένα βράδυ”, συνεχίζει το Euronews.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ

Βραχυπρόθεσμα, μπορούμε να αναπληρώσουμε τον ύπνο. Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, μετά από μια νύχτα που έχουμε κοιμηθεί λίγο, όταν ο εγκέφαλός μας συσσωρεύει τη λεγόμενη “πίεση ύπνου”. Ο όρος αυτός περιγράφει πόσο ισχυρή είναι η βιολογική επιθυμία για ύπνο. Όσο μεγαλύτερη είναι η “πίεση ύπνου” τόσο ευκολότερος γίνεται ο ύπνος την επόμενη νύχτα και τόσο περισσότερο μπορεί να κρατήσει χρονικά.

Αλλά ενώ ο μεγαλύτερος ύπνος την επόμενη νύχτα μπορεί να ανακουφίσει την πίεση ύπνου, δεν αντιστρέφει τις επιπτώσεις του σύντομου ύπνου στον εγκέφαλο και το σώμα μας. Κάθε νυχτερινός ύπνος είναι σημαντικός για να ανακάμψει το σώμα μας και για να επεξεργαστεί ο εγκέφαλός μας τα γεγονότα της ημέρας. Το να περάσετε τις διακοπές σας “αναπληρώνοντας” τον ύπνο σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ξεκούραστοι, αλλά δεν υποκαθιστά την προτεραιότητα στον τακτικό και υγιεινό ύπνο στο σπίτι.

Επίσης, στο σώμα μας δεν αρέσει να αλλάζουμε την ώρα που πέφτουμε για να κοιμηθούμε. Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα αυτού ονομάζεται “κοινωνικό τζετ λαγκ”, όπου ο ύπνος τις καθημερινές (πρωινό ξύπνημα για να πάμε στη δουλειά ή στο σχολείο) είναι πολύ διαφορετικός από τον ύπνο του Σαββατοκύριακου (όπου μπορεί να ξενυχτήσουμε). Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα νυσταγμένο, γκρινιάρικο ξεκίνημα της εβδομάδας τη Δευτέρα. “Ο ύπνοτουρισμός μπορεί να λειτουργήσει με παρόμοιο τρόπο, αν δεν επιστρέψετε στο σπίτι με την πρόθεση να δώσετε προτεραιότητα στον ύπνο”, λέει χαρακτηριστικά ο αμερικανικός ιστότοπος.

Επομένως, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι εκτός από το να κοιμόμαστε καλά στις διακοπές, είναι σημαντικό να βελτιστοποιούμε τις συνθήκες και στο σπίτι μας ώστε να έχουμε συνεπή και επαρκή ύπνο κάθε βράδυ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα