istock

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ LEMONTOK ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΘΡΑΥΣΗ ΣΤΟ TIKTOK

Οι influencers έχουν κάνει σταρ στα social media το νερό με λεμόνι το πρωί. Aς δούμε τι ισχύει και τι όχι.

Βάζω στοίχημα πως το λεμόνι δεν έχει στην κουζίνα σου τη θέση που του αξίζει. Ή τουλάχιστον δεν έχει αυτήν που θα του δώσεις μόλις διαβάσεις όσα ακολουθούν για το προϊόν που στοιχίζει κατά μέσο όρο 1.80€ το κιλό.

Θα αρχίσω από την πιο πρόσφατη μελέτη που αναφέρει ότι το άρωμα του λεμονιού έχει επίδραση σε όλα τα μέρη του εγκεφάλου μας που θέλουν το καλό μας «υποδηλώνοντας συναρπαστικές ιδιότητες».

Το συγκεκριμένο εσπεριδοειδές μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση σου, να μειώσει το άγχος σου έως και να σταματήσει μια κρίση πανικού, με μια δαγκωματιά σε μια φέτα.

Τώρα, αν βάλεις φυσικό χυμό λεμονιού σε νερό, έχεις τρόπο να οχυρωθείς απέναντι στους ιούς, να αποτοξινωθείς, να βελτιώσεις την εγκεφαλική σου λειτουργία, την επιδερμίδα σου, την πέψη και την υγεία του νευρικού συστήματος, μεταξύ διαφόρων άλλων.

Ναι.

Υπάρχουν κι άλλα.

Όπως υπάρχουν και κάποια που διακηρύττουν οι influencers και δεν ισχύουν.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ ΜΕ ΝΕΡΟ

Ο λόγος που διαβάζεις ό,τι διαβάζεις είναι πως το νερό με λεμόνι είναι μεταξύ των τελευταίων trends των influencers στα social media. Δύσκολα ωστόσο, υπάρχει κάποιος που έχει ασχοληθεί έστω μια φορά με δίαιτα και δεν έχει ακούσει πως πρέπει να ξεκινάμε κάθε ημέρα με χλιαρό νερό (ή έστω θερμοκρασίας δωματίου) που έχει φυσικό χυμό λεμονιού.

Οι πιο ‘ψαγμένοι’ ξέρουν πως μετά το ρόφημα, πρέπει να περιμένουν 20 με 30 λεπτά, πριν φάνε κάτι ώστε να πάρουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Να σου πω τι λένε και οι επαγγελματίες υγείας: η ενδεδειγμένη ποσότητα χυμού είναι αυτός λεμονιού 48 γραμμαρίων που δίνει

  • 10.6 θερμίδες,
  • το 21% της καθημερινής συνιστάμενης ποσότητας σε βιταμίνη C,
  • το 1% σε κάλιο,βιταμίνη Β1 και Β5 και
  • το 0.5% της βιταμίνης Β2 που είναι χρήσιμο να λαμβάνουμε κάθε ημέρα.

Αν δεν μπορείς να θυμάσαι γραμμάρια, ζέστανε ένα ποτήρι νερό και στύψε σε αυτό μισό λεμόνι.

Και τι θα κερδίσεις;

Το λεμόνι είναι εξαιρετική πηγή Βιταμίνης C

Διατροφολόγοι ενημερώνουν πως το λεμόνι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.

Μπορεί δηλαδή, να ενισχύσει την ανοσία σου ειδικά τις εποχές που κάνουν θραύση η γρίπη και το κρύωμα.

Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου, του δέρματος, της καρδιάς, των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, δηλαδή των κυττάρων που αναλαμβάνουν την άμυνα μας σε επιθέσεις από βακτήρια και ιούς.

Έχει φανεί και ότι η βιταμίνη C μπορεί επίσης να διατηρήσει τα υπάρχοντα ανοσοποιητικά κύτταρα πιο υγιή και να παράγει καλύτερα αρκετά από τα αντισώματα που προσκολλώνται σε ιούς και βακτήρια για να τα σημαδέψουν για καταστροφή.

Σημειωτέον, η ίδια βιταμίνη το ‘χεράκι’ της στη σύνθεση κολλαγόνου και L-καρνιτίνης, στο μεταβολισμό πρωτεϊνών, την αναγέννηση άλλων αντιοξειδωτικών, καθυστερεί ορισμένους καρκίνους και καρδιαγγειακές παθήσεις, συνδράμει στην απορρόφηση σιδήρου και παράγει ορμόνες.

Η μη επαρκής κατανάλωση βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις, ξηροστομία, δέρμα και μάτια, κούραση, αϋπνία και χαλάρωση των δοντιών

Εάν δεν έχουμε ενυδατωθεί σωστά, νιώθουμε πιο κουρασμένοι, διαρκή δίψα, το δέρμα και τα χείλη μας ξηραίνονται, έχουμε πονοκεφάλους, ‘πετάει’ η καρδιά μας, υποφέρουμε από υπερθέρμανση και δυσκοιλιότητα.

Προσοχή στο overdose

Όπως έχει εξηγήσει στο Magazine η διαιτολόγος, διατροφολόγος και Health Coaching EKΠΑ, Αναστασία Μακρή «η υπερκατανάλωση βιταμίνης C αυξάνει την απέκκριση ουρικού οξέος στα ούρα και καταστέλλει το ουρικό οξύ στο αίμα.

Επιπλέον, η χρήση βιταμίνης C σε υψηλά επίπεδα δοσολογίας αυξάνει την ευαισθησία των ερυθρών αιμοσφαιρίων στην αιμόλυση και, όταν καθίσταται τοξική για τον οργανισμό προκαλεί κοιλιακά άλγη, διάρροια, νεφρολιθίαση και διαταραχές στον μεταβολισμό του σιδήρου».

Ως εκ τούτου, μην τη λαμβάνετε χωρίς συνεννόηση με επαγγελματία υγείας.

To λεμόνι στο νερό ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα

Το λεμόνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο σύμφωνα με μελέτη διεγείρει τη λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων.

Μόνο ένα λεμόνι περιέχει 80 χιλιοστόγραμμα αυτού του απαραίτητου μετάλλου, το οποίο είναι επίσης σημαντικό για τις βασικές λειτουργίες των κυττάρων και των μυών και για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματός σας.

Το λεμόνι στο νερό διώχνει το άγχος

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που εξαντλούνται, όταν υποβάλλουμε το μυαλό και το σώμα μας σε συνθήκη άγχους. Το λεμόνι βοηθά στο να ‘επανέλθουμε’. Έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C στο σώμα, αισθάνονται λιγότερο το άγχος σε ακραίες καταστάσεις και ‘βγαίνουν’ πιο εύκολα από αυτό.

Σημείωσε και ότι τα λεμόνια είναι πλούσια σε κάλιο, στοιχείο ζωτικής σημασίας για την υγεία του νευρικού συστήματος. Χαμηλά επίπεδα ‘ανοίγουν’ την πόρτα στο άγχος και την κατάθλιψη.

Το λεμόνι στο νερό ‘ελέγχει’ την πίεση

Το κάλιο που περιέχει το λεμόνι μπορεί να βοηθήσει και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ως εκ τούτου, έρευνες ενημερώνουν πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού.

Το λεμόνι στο νερό ενισχύει την ενυδάτωση

Το λεμόνι στο νερό μας προσθέτει και μικροορυκτά στο νερό, γεγονός που ενισχύει την ενυδάτωση μας. Αυτό είναι χρήσιμο καθώς τους κρύους μήνες του χρόνου η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού -που εν πολλοίς εγγυάται τη σωστή λειτουργία των οργάνων μας- δεν είναι ό,τι πιο εύκολο υπάρχει.

Το λεμόνι στο νερό καθαρίζει το δέρμα

Η βιταμίνη C στο ζεστό νερό με λεμόνι βοηθά στη μείωση των ρυτίδων και των κηλίδων, όπως βοηθά και στην απομάκρυνση των τοξινών από το αίμα. Εκτός από την κατανάλωση του, το νερό με λεμόνι μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί απευθείας σε ουλές.

Το λεμόνι στο νερό υποστηρίζει την απώλεια βάρους

Πάντα σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση νερού με λεμόνι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της πρόσληψης νερού. Κάτι που που συχνά συνιστάται ως στρατηγική απώλειας βάρους. «Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που το δικαιολογούν».

Κοινώς, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα το θέμα -και επί του πώς η κατανάλωση νερού πριν το γεύμα γίνεται αποτελεσματική στρατηγική απώλειας βάρους «καθώς ο μηχανισμός δράσης είναι άγνωστος».

Μια ερευνητική μελέτη διαπίστωσε  ότι οι πολυφαινόλες στον χυμό λεμονιού έχουν τη δύναμη να καταστέλλουν τη συσσώρευση λίπους στο σώμα. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι ίδιες ενώσεις στα λεμόνια μείωσαν σημαντικά την αύξηση του σωματικού βάρους) ακόμη και για εκείνους που έτρωγαν υπερβολικά).

Το λεμόνι στο νερό βοηθάει στην πρόληψη των πετρών στα νεφρά

Η κατανάλωση ζεστού νερού με λεμόνι κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνει τον ρυθμό ούρησης. Ως εκ τούτου, οι τοξίνες απελευθερώνονται από το σώμα σας με ταχύτερο ρυθμό, γεγονός που διατηρεί το ουροποιητικό σας σύστημα υγιές.

Το κιτρικό, συστατικό του κιτρικού οξέος που υπάρχει στο λεμόνι, παραδόξως κάνει τα ούρα λιγότερο όξινα. Έχει φανεί πως μπορεί ακόμη και να διασπάσει ή να ‘ξεπλύνει’ μικρούς λίθους.

Τα λεμόνια έχουν στην πραγματικότητα την υψηλότερη συγκέντρωση κιτρικού άλατος από οποιοδήποτε άλλο εσπεριδοειδές. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα από τα αποδεδειγμένα οφέλη της κατανάλωσης νερού με λεμόνι το πρωί είναι ο μειωμένος σχηματισμός λίθων.

Το λεμόνι στο νερό βοηθά στην πέψη

Εφόσον πιούμε νερό με λεμόνι πριν ένα γεύμα, θα ενισχύσουμε την προώθηση και τη βελτίωση της πέψης.

Είναι επίσης, χρήσιμο να γνωρίζεις πως ο χυμός λεμονιού έχει αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες και μπορεί να είναι ένα βοήθημα για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Σε μια μικρή μελέτη του 2022, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κιτρικό οξύ στον χυμό λεμονιού βοήθησε στην τόνωση της έκκρισης γαστρικού οξέος. Αυτό είναι ένα πεπτικό υγρό που παράγεται στο στομάχι και βοηθά το σώμα σας να διασπάσει και να αφομοιώσει την τροφή.

Το λεμόνι στο νερό ‘καθαρίζει’ το συκώτι

Οι ενώσεις στο λεμόνι μπορούν να βοηθήσουν το συκώτι μας να φιλτράρει καλύτερα τις τοξίνες από το σώμα μας. Τα φλαβονοειδή εσπεριδοειδών στο λεμόνι μπορούν να προστατεύσουν το συκώτι από βλάβες που προκαλούνται από τις τοξίνες και να μειώσουν το λίπος στο συκώτι.

Ο χυμός λεμονιού από μόνος του μπορεί να μην είναι αποτοξινωτικός παράγοντας, αλλά θα μπορούσε να κάνει πολλά για να βοηθήσει το σώμα μας να καθαριστεί φυσικά.

EΙΠΑΜΕ ΤΑ ‘ΜΕΝ’, ΠΑΜΕ ΣΤΑ ‘ΑΛΛΑ’

Το λεμόνι στο νερό δεν είναι για χόρταση

Οι ειδικοί εξηγούν πως δεν υπάρχει πρόβλημα στο να πίνουμε ένα ποτήρι νερό με λίγο λεμόνι, μια ή δυο φορές την ημέρα.

Αρκεί να μην έχουμε πρόβλημα με το στομάχι μας.

Το λεμόνι στο νερό δεν ενδείκνυται αν έχεις θέματα με το στομάχι

Τα εσπεριδοειδή μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή γαστρικού οξέος και να προκαλέσουν καούρα σε μερικούς ανθρώπους. Εάν λοιπόν, έχεις γαστρεντερικά προβλήματα όπως παλινδρόμηση οξέος, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Το λεμόνι στο νερό μπορεί να διαλύσει το σμάλτο στα δόντια

Το κιτρικό οξύ που έχει το λεμόνι μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών μας, μακροπρόθεσμα. Κίνδυνος που περιορίζεται αν χρησιμοποιήσουμε καλαμάκι και ξεπλύνουμε το στόμα μας με νερό, μετά την κατανάλωση.

Ο οξύτητα οφείλεται στα οξαλικά, φυσικές ενώσεις που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, ορισμένα δημητριακά, όσπρια και άλλες φυτικές τροφές (όχι στο κρέας, τα έλαια και τα γαλακτοκομικά).

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των οξαλικών βρίσκεται στο λευκό μέρος των εσπεριδοεδών.

Η υπερβολική κατανάλωση νερού με λεμόνι μπορεί και να οδηγήσει σε ευαισθησία σε αυτό το κοινό εσπεριδοειδές που είναι ενσωματωμένο σε ένα ευρύ φάσμα συνταγών.

Μη βάζεις στο νερό τη φλούδα

Σε ό,τι αφορά τα videos στο TikTok που εμφανίζουν ανθρώπους να κονιορτοποιούν τη φλούδα και να την προσθέτουν στο νερό, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι προειδοποιούν πως «η φλούδα περιέχει πολλά φυσικά φυτοφάρμακα για την προστασία του εσωτερικού του φρούτου και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή φλεγμονή και προβλήματα στα νεφρά, όπως πόνο στις αρθρώσεις σε μερικούς ανθρώπους.

Συμπερασματικά, κράτα πως αν το στομάχι σου είναι μια χαρά, το λεμόνι στο νερό είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ενισχύσεις τον οργανισμό σου με βιταμίνη C και κάλιο (άρα να τον βοηθήσεις πολυεπίπεδα) και να ενυδατωθείς επαρκώς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα