ΤΙ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞ
Μπορείς να ‘χεις τα περισσότερα οφέλη του σεξ στη σωματική και τη ψυχική υγεία, χωρίς να ασχοληθείς ενεργά με το σπορ.
Βλέπεις ένα άτομο να είναι γεμάτο νευράκια κι ένταση, ανήμπορο να διαχειριστεί τον εαυτό του μέσα σε ένα χώρο που έχει και άλλους ανθρώπους, ώστε όλοι να συνυπάρχουν αρμονικά.
Ιδιαίτερα αν είναι γυναίκα, βάζω στοίχημα πως ακόμα και αν δεν το λες, σκέφτεσαι το πατροπαράδοτο «κάνε σεξ να ηρεμήσεις, γιατί δεν αντέχεσαι». ‘Η κάποια παραλλαγή αυτού του αφηγήματος.
Θα ήταν χρήσιμο να αλλάξεις ατάκα. Και mentalité.
Γιατί;
Είναι λάθος.
Άσε που δεν την ασπάζεται η Gen Z που όπως δείχνουν μελέτες, κάνει το λιγότερο σεξ από όλες τις γενιές, στην ιστορία των γενιών.
Μελέτη έχει διευκρινίσει ότι η σεξουαλική συχνότητα ήταν μόνο ένας δείκτης της ευημερίας για τους ανθρώπους που είναι σε σχέσεις. Εντοπίστηκε σχέση μεταξύ του σεξ μία φορά την εβδομάδα και της υψηλότερης ικανοποίησης από τη σχέση που ωστόσο, δεν μεταβλήθηκε όταν αυξήθηκε η συχνότητα του σεξ.
Στην πραγματικότητα, ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει σεξ κάθε ημέρα και να εξακολουθεί να είναι «σπάσας», γιατί μπορεί να είναι νάρκισσος ή κακομαθημένος ή αρνητής της ιδέας πως και οι άλλοι έχουν όσα δικαιώματα απολαμβάνει ο ίδιος ή να μη του αρέσει η ζωή που ζει.
Θα μου πεις και τι φταις εσύ; Μπορώ να σκεφτώ κάτι: πως δεν έχεις βάλει τα όρια σου.
Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας σήμερα. Θα ασχοληθούμε με όσα δίνει το σεξ στην υγεία μας και τι παθαίνει ο οργανισμός μας όταν επιλέγουμε το δρόμο της αποχής (ή μας επιλέγει αυτός -δεν κρίνουμε).
ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΛΑΡΩΣΗ
Για όσα ακολουθούν έχει μιλήσει η επιστήμη. Οι ερευνητές που ‘χουν (υπερ)αναλύσει τη σχέση του σεξ με το πώς λειτουργεί ο οργανισμός μας, γενικά και ειδικότερα ως προς τα νευράκια μας.
#1 Το σεξ είναι πάντα χαλαρωτικό
Ενώ το σεξ μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ορμονών για την καλή αίσθηση, μπορεί επίσης να είναι σωματικά απαιτητικό και συναισθηματικά αγχωτικό. Πιο συγκεκριμένα, το άγχος της απόδοσης, τα προβλήματα σχέσεων ή η δυσφορία μπορούν να μετατρέψουν το σεξ στο αντίθετο της χαλάρωσης.
#2 Το σεξ εγγυημένο ανακουφίζει από το στρες
Εάν είστε πολύ αγχωμένοι, το σεξ μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που λαχταρά το σώμα σας. Οι τεχνικές χαλάρωσης ή η ανοιχτή επικοινωνία με τον σύντροφό σας μπορεί να αποδειχθούν πιο χρήσιμες για τη ψυχική υγεία και την ευεξία σας.
#3 Χρειάζεστε έναν οργασμό για να χαλαρώσετε
Οι οργασμοί είναι υπέροχοι (φευ), εν τούτοις τα οφέλη χαλάρωσης μπορούν να προέλθουν από την οικειότητα και το φυσικό άγγιγμα του συναινετικού σεξ. Ακόμα και αν δεν φτάσουμε στην κορύφωση.
Το SOS
Τα άτομα που απέχουν για καιρό, πριν επιστρέψουν στην ‘αγωνιστική δράση’ είναι χρήσιμο να διαχειριστούν τα επίπεδα άγχους. Αν είναι στα ύψη, επηρεάζεται η ικανότητα τους να καταλάβουν αν κάποιος ‘τσιμπάει’ τις νευρωτικές νευρικές απολήξεις του. Δηλαδή, δυσκολεύονται να απολαύσουν το σεξ.
Μπορούμε να είμαστε χαλαροί χωρίς σεξ;
Το Medical News Today ανέπτυξε ενδελεχώς τους λόγους που ένα άτομο μπορεί να απολαμβάνει μια πλήρη και ικανοποιητική ζωή, χωρίς να κάνει ποτέ σεξ. Η παρουσίαση άρχισε με έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε το 2017, βάσει της οποίας «οι Αμερικανοί χωρίς σεξ ανέφεραν πολύ παρόμοια επίπεδα ευτυχίας με τους σεξουαλικά ενεργούς ομολόγους τους».
Παρεμπιπτόντως, εκ των 17.744 ατόμων του δείγματος, το 15,2% των ανδρών και το 26,7% των γυναικών ανέφεραν ότι δεν έκαναν σεξ τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 8,7% των ανδρών και το 17,5% των γυναικών ανέφεραν ότι δεν έκαναν σεξ για 5 χρόνια ή περισσότερα.
Τι συμβαίνει όμως, στο σώμα μας όταν δεν κάνουμε σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα;
Θα απαντήσω ‘ανάποδα’: η έρευνα δείχνει πως το τακτικό σεξ μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία (πχ βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, μειωμένη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερα επίπεδα στρες, μικρότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων).
Μερικά από αυτά τα οφέλη (συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου στρες) μπορούμε να τα πάρουμε από τον αυνανισμό.
Το πολύτιμο εργαλείο αυτοφροντίδας
Ψυχολόγος έγραψε σε άρθρο του στο Forbes πως ο αυνανισμός είναι «μια φυσική και ευεργετική πρακτική που αξίζει να αναγνωριστεί ως πολύτιμο εργαλείο αυτοφροντίδας».
Εξυπακούεται πως υπάρχουν πολλοί συγκεκριμένοι λόγοι. Θα παραθέσω δυο. Πρώτον, ευρήματα μελέτης που εξέτασε την ευχαρίστηση των γυναικών ως εργαλείο αντιμετώπισης του στρες, έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ψυχολογικής ευφορίας συσχετίστηκαν με υψηλότερη συχνότητα αυτοδιέγερσης της κλειτορίδας.
Ανεξάρτητα από τον τρόπο διέγερσης, αυτή φάνηκε να είναι μια χρήσιμη στρατηγική αντιμετώπισης, διευκολύνοντας θετικές συναισθηματικές καταστάσεις όπως η ευτυχία και η χαλάρωση.
Μεταξύ άλλων η δημοσίευση ανέφερε πως «αυτός ο τρόπος μπορεί επίσης, να ενισχύσει μια αίσθηση ενδυνάμωσης εάν ένα άτομο αισθάνεται έλλειψη ελέγχου στις παρούσες συνθήκες του».
Άλλη έρευνα αποκάλυψε ότι «η υψηλότερη συχνότητα αυνανισμού σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα ντροπής σώματος και ενοχής σώματος, καθώς και με την ενίσχυση της εκτίμησης για το σώμα κάποιου. Αυτή η θεραπευτική επίδραση στην εικόνα του σώματος μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική υγεία».
Η θεωρία της πρόκλησης θυμού, άγχους, κατάθλιψης
Πάντα βάσει μελετών, όταν κάποιος δεν κάνει σεξ για μήνες ή χρόνια, είναι απίθανο να παρατηρήσει αρνητικές σωματικές παρενέργειες στην υγεία του.
Οπότε, ζήσε τη φάση σου -όποια και αν είναι- και αν αγχώνεσαι κάντο μόνος/μόνη σου, αν το νιώθεις. Σίγουρα είναι προτιμότερο από το να κάνεις ‘εκπτώσεις’, ενώ έχει αποδειχθεί πως σε σώζει από τα δεινά της αποχής/αγαμίας.
Θα δώσω ένα ακόμα παράδειγμα: τη βιβλιογραφία που αναφέρει ότι η σεξουαλική απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και να οδηγήσει σε θυμό, απερισκεψία, άγχος, κατάθλιψη, αλλά και επιθετικότητα, βία και έγκλημα που έχουν να κάνουν με την αναζήτηση ανακούφισης και την αναζήτηση της εξουσίας, πάλι υπάρχει ένα ‘αλλά’.
Αφού διευκρινίσουμε ότι ως σεξουαλική απογοήτευση αναφέρεται η κατάσταση στην οποία μπορεί να αισθανόμαστε αναστατωμένοι ή αγχωμένοι, λόγω έλλειψης σεξουαλικής δραστηριότητας ή σεξουαλικής ικανοποίησης, στις λύσεις που προτείνουν οι επιστήμονες είναι και «η εξερεύνηση της αυτοϊκανοποίησης».
Η θεωρία της συρρίκνωσης του πέους
Μια από τις πιο πρόσφατες θεωρίες που έχουν αναπτύξει γιατροί που ασχολούνται με το σεξ και τα γεννητικά μας όργανα, είναι πως όταν ένας άνδρας απέχει για καιρό ενδέχεται να εμφανίσει μια πολύ σπάνια πάθηση που λέγεται ατροφία του πέους.
Στην ατροφία του πέους, ο ιστός του πέους μπορεί να γίνει λιγότερο ελαστικός και αυτό να προκαλέσει τη συρρίκνωση του κατά ένα έως δύο εκατοστά.
Αγχώθηκες; Δεν με άφησες να ολοκληρώσω.
Πρόκειται για πάθηση που όπως λένε οι ειδικοί δεν αφορά μόνο την αποχή από το σεξ, αλλά και την αποχή από διέγερση. Σχετίζεται και με την ηλικία, την κατάθλιψη, το άγχος, τα θέματα στη σχέση (πχ έλλειψη οικειότητας ή μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα), επέμβαση ή τραυματισμό στην περιοχή, τις παρενέργειες φαρμάκων και επιλογές τρόπου ζωής -με πρώτη το κάπνισμα και δεύτερη την παχυσαρκία. Έχει θεραπεία, ενώ βοηθούν και κάποιες αλλαγές στις συνήθειες μας.
Επίσης, οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει στο πόσος χρόνος χωρίς σεξ χρειάζεται, ώστε να αναπτυχθεί η ατροφία του πέους.
Ο καρκίνος στον προστάτη
Μεταξύ όσων έχουν ερευνηθεί σχετικά με το σεξ είναι η συσχέτιση με την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Το 2016 έγινε γνωστό ότι οι άνδρες που εκσπερματίζουν τουλάχιστον 21 φορές το μήνα, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο συγκριτικά με εκείνους που το κάνουν 4 με 7 φορές στο ίδιο διάστημα.
«Κόμμα, αλλά».
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι καρκινογόνες ουσίες συσσωρεύονται στον προστάτη με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, με τις μελέτες να έχουν βρει ότι η εκσπερμάτιση μπορεί να την αποτρέψει επειδή ξεπλένει τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που συσσωρεύονται στο σπέρμα.
Πάμε παρακάτω.
Η θεωρία της κολπικής ατροφίας
Η σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τη ροή του αίματος, τη λίπανση και την ελαστικότητα των κολπικών ιστών. Χωρίς αυτήν, οι γυναίκες κινδυνεύουν να αναπτύξουν κολπική ατροφία. Δηλαδή, αραίωση, ξήρανση και φλεγμονή των κολπικών τοιχωμάτων που εμφανίζεται όταν το σώμα έχει λιγότερα οιστρογόνα (πχ μετά την εμμηνόπαυση). Τότε η διείσδυση γίνεται επώδυνη, ενώ υπάρχουν συμπτώματα και στο ουροποιητικό.
Η έρευνα δείχνει πως για εμφανιστεί η κολπική ατροφία πρέπει να περάσουν τουλάχιστον πέντε έτη χωρίς σεξ.
Συμπέρασμα
Μάλλον συμφωνούμε όλοι πως δεν υπάρχει ζωντανό ον που να μη χρειάζεται στοργή, ένα άγγιγμα, μια αγκαλιά, μια ερωτική συνεύρεση και για λόγους ψυχικής υγείας. Ή ότι είναι χρήσιμες οι ορμόνες της καλής αίσθησης που απελευθερώνονται με τη σεξουαλική επαφή.
Αλλά είναι προτιμότερο να μην ‘πετάμε’ τον εαυτό μας, όπως τα διεκδικούμε όλα αυτά. Γιατί τότε αποκτάμε άλλα άγχη (κίνδυνο σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, άγχος, αρνητικά συναισθήματα κ.α.).
Σε όλα τα πράγματα, σε αυτήν τη ζωή κάτι χάνεις και κάτι κερδίζεις. Μπορείς να επιλέξεις για τον εαυτό σου.
Την καλημέρα μου.