iStock

ΒΡΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΑΠΛΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΨΕΙΣ ΛΙΠΟΣ

Έχεις μισή ώρα; Πάμε να δούμε πώς θα τη χρησιμοποιήσεις για να ξεφορτωθείς λίπος και να κρατήσεις μακριά καρδιαγγειακές και άλλες ασθένειες

Το «πώς θα χάσω λίπος» είναι αναζήτηση που υπάρχει σταθερά στις κορυφαίες θέσεις της Google. Είναι ένα διαχρονικό ζήτημα που δεν σχετίζεται μόνο με το πώς θα βγούμε στις παραλίες, αλλά το πώς θα ζήσουμε υγιώς, για περισσότερα χρόνια.

Το ποσοστό του λίπους που έχουμε και δη του σπλαχνικού είναι παράγοντας κινδύνου για διάφορες ασθένειες. Για αυτό και δεκάδες ερευνητές ασχολούνται με την εξεύρεση ενδεδειγμένων τρόπων.

Δεν θα πέσεις από τα σύννεφα αν μάθεις πως όλα έχουν να κάνουν με το συνδυασμό διατροφής και άσκησης.

Ενδεχομένως όμως, να ακουστεί το ‘γκντουμπ’ της προσγείωσης από αυτήν την πτώση, αν διαβάσεις πως δεν χρειάζεται να φτάνει η καρδιά σου στο στόμα σου, για να δεις αποτέλεσμα.

Θα… δεις το φως εντός ολίγου.

Επειδή δεν ξέρω αν ξέρεις πώς ακριβώς ξεφορτώνεται το σώμα σου το λίπος, παραθέτω πρώτα τις σχετικές πληροφορίες.

O TΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΛΙΠΟΣ

Θα ήθελα να σου κάνω μια ερώτηση: ξέρεις ποιο είδος άσκησης δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα σε απώλεια βάρους, ορμονική ισορροπία, υγεία στο δεύτερο μισό της ζωής και μακροβιότητα;

Ποιο είναι το στιλ της άσκησης που τακτοποιεί την κινητικότητα, τη δύναμη, την κυκλοφορία του αίματος, το ανοσοποιητικό και την καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων;

Αν θέλουμε να έχουμε καλή φυσική κατάσταση, όχι για να κάνουμε εξώφυλλο σε περιοδικό ή εντύπωση στην παραλία, αλλά για να ζούμε όσο πιο υγιώς μπορούμε, οφείλουμε να ασχολούμαστε παράλληλα με την αερόβια και την αναερόβια άσκηση, συν την ενδυνάμωση, όπως και να κάνουμε δουλειά στην ευκινησία.

Εν τω μεταξύ, επειδή ο καθένας έχει τα θέματα του, υπάρχουν προπονήσεις/σωματικές δραστηριότητες χαμηλής, μέτριας και υψηλής έντασης (ανάλογα με τους καρδιακούς παλμούς που φτάνουμε), ώστε να μπορούμε να βρούμε κάτι που μας ταιριάζει.

Είναι έως και αδύνατο να επιλέξεις ένα πράγμα από όσα διάβασες παραπάνω και να μπορείς να κάνεις τα δέοντα για τη γενικότερη υγεία σου.

Ή τουλάχιστον έτσι ξέραμε έως τώρα.

Έως τώρα επικρατούσε και μια γενικότερη εντύπωση πως ο κύριος τρόπος για να χάσουμε λίπος (πέραν φυσικά, του να αλλάξουμε τη διατροφή μας που είναι το ‘άλφα’ και το ‘ωμέγα’) είναι να αφήσουμε τη ψυχή μας στο γυμναστήριο -ή όπου αλλού προπονούμαστε. Να δοκιμάζουμε τα όρια μας και να τα ξεπερνάμε.

Γράψε λάθος!

Τουλάχιστον λάθος γράφουν μελέτες που αναφέρονται σε ουκ ολίγα videos που θα βρεις στο YouTube με επαγγελματίες να εξηγούν πως δεν είναι η υψηλή ένταση αυτή που δίνει τα θεμιτά αποτελέσματα.

Υπάρχει ένας πιο απλός, φιλικός προς όλους και αποτελεσματικός τρόπος να διαχειριστούμε παράλληλα πολλά ζωτικής σημασίας ζητήματα.

Λέγεται Zone 2 Cardio και προτείνεται από γιατρούς, personal trainers, αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με μελέτες να προτείνουν πως με αυτήν τη μέθοδο το σώμα μας χρησιμοποιεί το λίπος πιο αποτελεσματικά ως καύσιμο.

Αυτό είναι ένα από τα δώρα της Zone 2 Cardio.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ZONE 2 CARDIO

Το περπάτημα αναφέρεται ως η πιο ασφαλής, πιο προσβάσιμη και βιώσιμη δραστηριότητα με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ώστε να μειώσουμε την υπέρταση, να διαχειριστούμε το σωματικό μας βάρος, να βελτιώσουμε τη διάθεση μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και των καρδιαγγειακών ασθενειών, μαζί με όλες τις άλλες αιτίες θνησιμότητας.

Πόσα βήματα όμως, πρέπει να κάνεις και ποια συνθήκη σου δίνει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα στο στόχο σου (γιατί δεν έχουμε όλοι τον ίδιο); Πρέπει να ανεβάσεις καρδιακούς παλμούς; Ή όχι;

Πολλά τα δεδομένα -και πολλή κούραση.

Ας κάνουμε τη ζωή μας πιο απλή, όπως την κάνουμε μεγαλύτερη σε διάρκεια.

Η -πολύ ευγενική με το σώμα μας- Zone 2 Cardio (εκ του cardiorespiratory δηλαδή, καρδιοαναπνευστικό) προϋποθέτει σταθερή κατάσταση χαμηλής έντασης, είναι μια από τις 5 ζώνες καρδιακού παλμού.

Η πιο υψηλή (5) έχει να κάνει με το σπριντ και ό,τι άλλο κάνει την καρδιά μας να χτυπά σαν τρελή. Η Zone 2 είναι οι δραστηριότητες χαμηλής έντασης, σταθερής κατάστασης που γίνεται στο 60 με 70% του μέγιστου καρδιακού παλμού σου.

Πώς θα υπολογίσεις τη δική σου Zone 2

Υπάρχουν δυο τρόποι να μάθεις ποια είναι η δική σου Zone 2, γιατί είναι ξεκάθαρο πως δεν έχουμε όλοι την ίδια.

Ο ένας θέλει κομπιουτεράκι. Ο άλλος δεν χρειάζεται τίποτα πέραν του να μιλάς. Εφόσον ασκείσαι και μπορείς να μιλήσεις, χωρίς να παλεύεις την ίδια ώρα να αναπνεύσεις (χωρίς να νιώθεις ότι κόβεται το οξυγόνο και η ανάσα σου), είσαι στο σωστό δρόμο.

Ο YogaBody αποκαλεί την ιδανική συνθήκη ως forever pace cardio. «Νιώθεις πως μπορείς να συνεχίσεις για πάντα, χωρίς πρόβλημα σε αυτόν το ρυθμό».

Τώρα, αν έχεις smart watch ακόμα καλύτερα, αφού πρέπει να μείνεις σε αυτούς τους καρδιακούς παλμούς για μισή ώρα επί πέντε ημέρες την εβδομάδα. Βασικά, για 150 λεπτά την εβδομάδα τα οποία μπορείς να ‘σπάσεις’ όπως θες ή όπως σε βολεύει.

Η μέθοδος για να βρεις τους ενδεδειγμένους καρδιακούς παλμούς (που είναι βασική προϋπόθεση της μεθόδου Zone 2 Cardio) είναι η εξής:

Αφαιρείς την ηλικία σου από το 220.

Παράδειγμα, είμαι 48. Αφαιρώ από το 220. Μένει το 172.

Μετά πολλαπλασιάζεις το αριθμό που προέκυψε (εν προκειμένω) 172 με το 0.7. Προκύπτει το 120.4.

Αυτό είναι το ανώτατο όριο της δικής μου Zone 2.

Για να εκμεταλλευτώ στο έπακρο τη μέθοδο, οφείλω για μισή ώρα να κινούμαι με τρόπο που η καρδιά μου δεν θα ξεπερνάει τους 120.4 παλμούς. Αν δεν έχω smartwatch, μπορώ να χρησιμοποιήσω τη σχετική λειτουργία που διαθέτει ο διάδρομος, με το πρόγραμμα που προτείνεται από ειδικούς να είναι αυτό της κλίσης του 8% και της ταχύτητας των 5 km/hour.

Στην αρχή θα σου φαίνεται ως τίποτα, ιδιαίτερα αν έχεις βάλει την άσκηση στη ζωή σου. Τα ξαναλέμε ωστόσο, στο μισάωρο.

Επειδή το έκανα το λάθος, θα σου πρότεινα να μην ‘πάρεις’ αέρα (μην ανεβάσεις ταχύτητα και άρα παλμούς) και να μην κατέβεις από το διάδρομο γιατί σε νίκησε η βαρεμάρα. Δώσε χρόνο. Αξίζει. Σε συνδυασμό με μια πιο προσεκτική διατροφή σε επίπεδο λιπών (είπαμε, σε ό,τι αφορά το κάψιμο του λίπους, όλα αρχίζουν από το φαγητό) ξεφορτώθηκα ένα 2% σε 30 ημέρες.

Μήπως σου δίνω κίνητρο;

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ZONE 2 CARDIO

Πάμε τώρα, να δούμε τι θα κερδίσεις αν προτιμήσεις αυτή τη ζώνη εκγύμνασης. Συγκριτικά με τις εκδόσεις υψηλής έντασης, ασκείται λιγότερη πίεση στο μυοσκελετικό σου και ως εκ τούτου η κόπωση είναι λιγότερη. Μπορεί και να επιταχύνει την ανάρρωση του σώματος σου, όπως και να γίνει το ‘σκαλοπάτι’ για να γίνεις καλύτερος/καλύτερη σε προπονήσεις μεγαλύτερης έντασης.

Μελέτη αναφέρει ότι στις υψηλότερου καρδιακού ρυθμού δραστηριότητες, το αναερόβιο σύστημα που επιστρατεύεται χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες (με τη μορφή γλυκογόνου) ως κύριο καύσιμο για να έχουμε ενέργεια. Και για αυτό ενδεχομένως να νιώθεις ενόχληση στο συκώτι αν το παρακάνεις (τραβάει ο οργανισμός από εκεί ό,τι δεν του έχεις δώσει μέσω της τροφής).

H Zone 2 Cardio, η οποία δημιουργεί σταθερή βάση φυσικής κατάστασης, χρησιμοποιεί κυρίως λίπος ως ενέργεια. Παράλληλα, βελτιώνει τη δυνατότητα του οργανισμού σου να κάνει εναλλαγές μεταξύ της χρήσης λίπους και υδατανθράκων, ως καύσιμου.

Φαίνεται και να αυξάνει το μέγεθος, τον αριθμό και τη λειτουργία των μιτοχονδρίων (το ‘επιχειρησιακό’ κέντρο των κυττάρων μας), προσφέροντας ενέργεια για να συνεχίσουν να δουλεύουν. Ειρήσθω εν παρόδω, η δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων έχει συνδεθεί με μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα.

Υπάρχουν και κάποια -λίγα ακόμα- ευρήματα που αναφέρουν ότι η Zone 2 Cardio μπορεί να βελτιώσει τη ψυχική υγεία (να ευχαριστήσουμε άλλη μια φορά τις ενδορφίνες).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα