ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΡΙΝΗ

ΚΑΦΕ ΑΜΕΑ ΕΝ ΕΡΓΩ: Η ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ

Ένα μικρό καφέ στην άλλη άκρη της Ελλάδας εκπληρώνει τον σκοπό της ύπαρξης κάνοντας έργο τη συμπερίληψη των ΑμεΑ στην εργασία.

Στις 24 Νοεμβρίου 2023 ένας λογαριασμός που μετρούσε μόλις λίγες ημέρες ύπαρξης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάρτησε μία ψηφιακή αφίσα που έγραφε “σερβίρουμε τον πιο ξεχωριστό καφέ της πόλης”. Στην πραγματικότητα, αν κάποιος κοιτούσε πιο προσεκτικά θα καταλάβαινε πως η αφίσα δεν προανείγγειλε μόνο τη δημιουργία ενός νέου καταστήματος σε μία μικρή πόλη στην άλλη άκρη της Ελλάδας, αλλά προμήνυε την αρχή ενός νέου, συναρπαστικού κεφαλαίου που έμελλε να αλλάξει τη ζωή αρκετών ανθρώπων και να αποτελέσει φάρο ελπίδας για ένα μέλλον χωρίς διακρίσεις.

Το Καφέ ΑμεΑ Εν Έργω έκανε πράξη την έννοια της συμπερίληψης των Ατόμων με Αναπηρία στον τομέα της εργασίας. Το εργατικό του δυναμικό αποτελείται από άτομα με αναπηρία τα οποία συνεργάζονται αρμονικά με τους τυπικής ανάπτυξης συναδέλφους τους και απασχολούνται σε διάφορες θέσεις από την παρασκευή του καφέ μέχρι το σέρβις των ροφημάτων. Άλλωστε, όπως λέει στο Magazine του NEWS 24/7 η  Χριστίνα Γεωργιάδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Εν Έργω, αυτή η σύμπραξη είναι και η ουσία της συμπερίληψης.

“Όταν αναφερόμαστε στη συμπερίληψη, φυσικά και εννοούμε την ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ στην εργασία αλλά και στη συνεργασία τους με άτομα τυπικής ανάπτυξης. Οι περισσότεροι προσεγγίζουν την έννοια της συμπερίληψης σε θεωρητικό επίπεδο. Όταν μιλάμε για συμπερίληψη εννοούμε την ισότιμη πρόσβασή τους σε όλους τους τομείς της ζωής ενός ανθρώπου όπως στον αθλητισμό, στην κοινωνική ζωή, στην εργασία, στην υγεία, στην εκπαίδευση.

Στην Ελλάδα απέχουμε πολύ από το να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω. Μπορεί να γίνει πράξη, δεν είναι μια ουτοπία, αλλά πρέπει να αλλάξουν πολλά, να αλλάξει η κουλτούρα και η νοοτροπία των τυπικής ανάπτυξης ανθρώπων όπως και των εργοδοτών. Υπάρχουν προκαταλήψεις και στερεότυπα τα οποία ανάγουν τα άτομα με αναπηρία είτε ως μη ικανά, είτε ως μη παραγωγικά, υπάρχουν κάποιες προκαταλήψεις που θέλουν τα άτομα μα αναπηρία να ζουν εις βάρος των ατόμων με τυπική ανάπτυξη μέσω των κρατικών επιδομάτων, ότι είναι παρίες της κοινωνίας και φυσικά υπάρχει και η νοοτροπία ότι τα άτομα αυτά αξίζουν τον οίκτο και την φιλανθρωπία. Συμπερίληψη δεν είναι τα μπαζάρ και οι τηλεμαραθώνιοι αλλά οι ισότιμη πρόσβαση στην εργασία”, εξηγεί η κ. Γεωργιάδου.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ

Αν και ενήλικες, από 25 έως και 35 ετών κατά μέσο όρο, και πλήρως λειτουργικοί, οι εργαζόμενοι του καφέ με αναπηρία κάνουν τώρα το πρώτο τους βήμα στην αγορά εργασίας αφού μέχρι πρότινος αποκλείονταν από αυτή και καταδικάζονταν στην ανεργία.

“Το Καφέ είναι η πρώτη τους ευκαιρία για εργασία και το γνωρίζω με βεβαιότητα γιατί οι περισσότεροι εργαζόμενοι ήταν και συνεχίζουν να είναι ωφελούμενοι του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Εν Έργω. Είναι η πρώτη φορά που έχουν πρόσβαση στον τομέα της εργασίας.

Ο κόσμος μπορεί να γνώρισε ορισμένους εργαζόμενους μέσα από βίντεο που έκαναν το γύρο του διαδικτύου αλλά εμείς αυτούς τους ανθρώπους τους γνωρίσαμε πριν από 6 χρόνια όταν πρωτοήρθαν στο ΚΔΑΠ στην εφηβική τους ηλικία και ακολουθήσαμε την πορεία της ζωής τους από τότε που ήταν μαθητές στις σχολικές μονάδες μέχρι σήμερα. Στο ΚΔΑΠ γεννήθηκε η ιδέα γιατί διαπιστώσαμε αυτό που γνωρίζαμε ήδη πως αυτά τα άτομα, τα δικά μας παιδιά, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους αποκλείονταν από την αγορά εργασίας, καταδικάζονταν στην ανεργία, δεν υπήρχε κάποιος δρόμος προς την αγορά εργασίας. Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα να ανοίξουμε έναν δρόμο για αυτά τα παιδιά”, προσθέτει η κ. Γεωργιάδου.

Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο Ανδρέας Αβραμίδης, ιδιοκτήτης αρκετών δομών δημιουργικής απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία αλλά και κέντρων διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας σε διάφορες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Είναι ιδιοκτήτης του ομώνυμου ΚΔΑΠ ΑμεΑ Εν Έργω στην πόλη των Σερρών και  οραματίστηκε να δημιουργήσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του ένα καφέ στο οποίο θα εργάζονται και Άτομα με Αναπηρία.

ΤΙ ΓΕΥΣΗ ΕΧΕΙ Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ

Για τους εργαζόμενους, κάθε βήμα από τον πάγκο εργασίας του καταστήματος μέχρι τα τραπέζια όπου οι πελάτες απολαμβάνουν τα ροφήματά τους είναι ακόμα ένα λιθαράκι που χτίζει την αυτοεκτίμηση και τονώνει την αυτοπεποίθησή τους αποδεικνύοντας τελικά πως η ενδυνάμωση μπορεί να έχει την “γεύση” του καφέ.

“Τα οφέλη της εργασίας είναι πάρα πολλά και αφορούν τον κοινωνικό, τον συναισθηματικό, τον οικονομικό τομέα κλπ. Τα ΑμεΑ είναι μία ευάλωτη κοινωνική ομάδα που μαστίζεται από την ανεργία. Τα ποσοστά τόσο σε εθνικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο ξεπερνoούν το 50%. Κατέχοντας κάποιες ποιοτικές θέσεις εργασίας αποκτούν την οικονομική τους ανεξαρτησία και θωρακίζονται έναντι της φτώχειας και της ανεργίας. Παράλληλα πραγματώνουν το δικαίωμα που έχουμε όλοι στην εργασία. Επίσης, ανεξαρτητοποιούνται από τα κρατικά επιδόματα. Σε συναισθηματικό επίπεδο, νιώθουν χαρά, πληρότητα, βελτιώνουν την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους. Νιώθουν ότι μπορούν όπως μπορούμε όλοι και ότι αξίζουν όπως αξίζουν όλοι”, επισημαίνει στο Magazine υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Εν Έργω.

Από τον Δεκέμβριο του 2023 που άνοιξε τις πύλες του, το Καφέ ΑμεΑ Εν Έργω έχει υποστηριχθεί ουσιστικά από την τοπική κοινωνία των Σερρών.

“Η τοπική κοινωνία μάς έχει αγκαλιάσει από την πρώτη μέρα λειτουργίας. Διανύουμε τον πέμπτο μήνα ύπαρξης και αυτό που έχε φανεί ως τώρα είναι ότι μας στηρίζουν ουσιαστικά. Δεν το κάνουν από φιλανθρωπία, από οίκτο ή από συμπόνια. Βρίσκομαι στο καφέ αρκετές ώρες και συζητώ με τους ανθρώπους. Το κάνουν για να βοηθήσουν, να βάλουν ένα λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε για αυτά τα άτομα να πραγματώσουν το δικαίωμά τους στην εργασία. Οι εργαζόμενοι έρχονται και φεύγουν χαρούμενοι, βιώνουν συναισθήματα πληρότητας που βιώνουν όλοι όσοι έχουν την δυνατότητα να παράξουν έργο. Στην προκειμένη περίπτωση εκτελούν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα με επιτυχία και τους κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους“, καταλήγει η κ. Γεωργιάδου.

Το Καφέ ΑμεΑ Εν Έργω είναι ένας πολυχώρος τέχνης και λόγου και συχνά φιλοξενεί εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές εκδηλώσεις και άλλες καλλιτεχνικές δράσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα