Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

“ΒΑΣΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ”, ΝΟΣΤΑΛΓΟΙ ΚΑΙ “ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΑΙΟΙ”: ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ (ΤΕΩΣ) ΒΑΣΙΛΙΑ

Μετρήθηκαν, στοιχήθηκαν, προσκύνησαν. Η ανθρωπογεωγραφία τους.

Ήταν αναμενόμενο ότι θα συμβεί. Ίσως και χρήσιμο.

Γιατί, όσο κι αν το αρνούνται όσοι πήγαν στο άλλο άκρο κι επιδόθηκαν σε μια υπερ-αριστερή performance αυτές τις μέρες, με το θάνατου του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ όντως έκλεισε ένας κύκλος, μιας και ήταν το τελευταίο πρόσωπο που συνδεόταν με τη μοναρχία στην Ελλάδα και τις πολιτικά ταραγμένες δεκαετίες του ‘60 και του ‘70.

Μέσα στην ακατάσχετη περιρρέουσα ανοησία της τελευταίας εβδομάδας και τους χωρίς νόημα διαξιφισμούς στα σόσιαλ, υπήρξαν – από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες – μερικά σπουδαία κείμενα απολογισμού και ιστορικού αναστοχασμού που σπανίζουν σε μια χώρα που είναι τσακωμένη με την ιστορία της, ιδιαίτερα την πρόσφατη. Ή απλά την φοβάται, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό που (δε) γίνεται στην εκπαίδευση.

‘Ηταν αναμενόμενο φυσικά, ότι θα ανοίξουν και οι ασκοί του αναθεωρητισμού. Ό,τι θα ξανασυζητήσουμε πράγματα που θεωρητικά τα είχαμε λυμένα. Με τον πιο εμφατικό τρόπο, μάλιστα. Με το δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο του 1974, όταν με σχεδόν 70% οι Έλληνες έβαλαν για πάντα ένα «τέως» πριν το όνομά του Κωνσταντίνου. (Από το στόμα του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου και των 12 μητροπολιτών βέβαια χθες στη νεκρώσιμη ακούστηκε το «βασιλέας ημών»…ξέρω, πάντα υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο που δικαιολογεί, από την άλλη ίσως κι εκείνοι «διάβαζαν» τις επίμαχες δεκαετίες.)

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Η κυβέρνηση, παρά τους επικοινωνιακούς λαγούς (και πιθανότατα μελλοντικούς υποψήφιούς) της στα μίντια, πέρασε ότι ο Κωνσταντίνος θα κηδευθεί ως ιδιώτης. Όπως γράφουν σήμερα και Τα Νέα στο πρωτοσέλιδό τους, η κηδεία δεν ήταν ακριβώς…ιδιωτική. Ίσως είναι λογικό, μιας και είχαμε τόσες γαλαζοαίματες επισκέψεις, εξ ου και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κτλ. Βέβαια, η άρον άρον περιποίηση/παραχώρηση του Τατοΐου, η διευκόλυνση του σόου στη Μητρόπολη και φυσικά η παρουσία αρκετών στελεχών της ΝΔ στην κηδεία πέρασε μήνυμα σε προεκλογική περίοδο. Κι αν περιμέναμε να δούμε τον Βορίδη, αν φανταζόμασταν ότι θα δούμε τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (μετά την αυστηρή δήλωση που έβαλε στη θέση του τον Κυριάκο Μητσοτάκη), πώς αλλιώς, εκτός από ψηφοθηρικά, να εξηγήσει κανείς την παρουσία του μετριοπαθούς Κουμουτσάκου, το στεφάνι του Αβραμόπουλου και την ενισχυμένη θεσμική εκπροσώπηση εκτός από Μενδώνη και με Πικραμένο;

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Μετρήθηκαν, στοιχήθηκαν, προσκύνησαν. Όλοι οι άνθρωποι του (τέως) βασιλιά. Μάλλον όχι τόσοι πολλοί, ώστε να δικαιολογείται τόση φασαρία. Η ανθρωπογεωγραφία τους, πάντως, έχει ενδιαφέρον:

Ανάμεσά τους, είδαμε και μια νέα πολιτική φυλή. Τους «βασιλελεύθερους». Εκείνοι που η ριζοσπαστικοποίηση της φουρτουνιασμένης νιότης, έδωσε τη θέση της σε μια κεντρώα νηνεμία και σήμερα τους έχει ξεβράσει σε μια ξέρα που εκτός από υποκλοπές κι απευθείας αναθέσεις, πρέπει να υπερασπίζονται και την υστεροφημία του ανθρώπου που όρκισε τη χούντα. Κι εκείνοι που πάντα ήταν δεξιοί, απλά έκαναν rebranding γιατί το «φιλελεύθερος» ακούγεται καλύτερα. Αμφότεροι αποδείχθηκαν «βασιλικότεροι του βασιλέως» (intended όλα τα puns) καλώντας τον Πρωθυπουργό να σταματήσει «να δίνει εξετάσεις στην Αριστερα» και ζητώντας από τους υπόλοιπους να είμαστε υπεράνω μπροστά στον θάνατο, «η δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει». (Την ίδια στιγμή που δυσκολεύονται να είναι υπεράνω π.χ. στη συνύπαρξη Ξαρχάκου-Κουτσούμπα πριν λίγα 24ωρα στο ΣΕΦ.)

Έπειτα, ήταν και οι «μοναρχοφασαίοι». Με απολιτίκ αφετηρία ήθελαν να το ζήσουν «όπως Ελισάβετ». Με ζωντανές συνδέσεις, πληροφορίες για ντυσίματα και μενού, κάμερες να περιμένουν έξω από τα ξενοδοχεία, χειροκροτήματα σε σελέμπριτι β’ κατηγορίας. Ήταν εκεί, στις οθόνες τους, για το γενικότερο royal τζέρτζελο. «Έτσι κι αλλιώς, υπήρξε αρχηγός κράτους», η δικαιολογία που προχωρά σε άλματα πολιτικής λογικής κάνοντας αδόκιμες συνδέσεις με την Σκανδιναβία («που έχουν και βασιλιά, και είναι και προοδευτικοί») κι εντελώς άστοχες με τη Μεγάλη Βρετανία, επιλέγοντας να αγνοούν ότι εκεί ο θεσμός, καλώς ή κακώς, ήταν ενεργός. Κι όχι πολιτικά παρεμβατικός εδώ και δεκαετίες, σίγουρα όχι σε βαθμό να ανατρέπει εκλεγμένες κυβερνήσεις όπως έκανε το παλάτι εδώ το 1965.

Τέλος, είναι και οι νοσταλγοί. Σε αντίθεση με τους παραπάνω, έδωσαν το παρών και στην κανονική τελετή, όχι μόνο στις λιτανείες των σόσιαλ. Τους είδαμε χθες σε δεκάδες φωτογραφίες που γίνονται ήδη εκατοντάδες memes. Κατά βάση ανθρωποι ηλικιωμένοι που θέλουν να γυρίσουν σε ένα απροσδιόριστο παρελθόν που «όλα ήταν καλύτερα και πιο τακτοποιημένα», νεότεροι θυμωμένοι και αντιδραστικοί (κατά φαντασίαν αντισυστημικοί) που αναπολούν την αυθεντικότητα «του παλιού αυταρχισμού του ορθόδοξου», και φυσικά οι ενορχηστρωτές Ελλαδέμποροι που για να παραμείνουν στα πράγματα έχουν ανάγκη από φιέστες σαν την χθεσινή.

Υπήρξαν κομμάτι των Αγανακτισμένων, σημαίες ανάμεσα σε ετερόκλητο πλήθος. Έκαναν το πριβέ πάρτι τους ως Μακεδονομάχοι με τους ίδιους πολιτικούς λίγο πολύ παρόντες στα συλλαλητήρια-μασκέ.

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Είναι ελιτίστικο αυτογκόλ να ξεμπερδεύουμε λέγοντας «ζούμε ανάμεσά τους», ειδικά σε μια προεκλογική χρονιά που κανείς δεν ξέρει ποιος θα τους εκφράσει (η ΝΔ πάντως παίζει ρέστα για να κλειδώσει τη «γαλάζια πολυκατοικία»). Αλλά δε γίνεται και διαρκώς να μετατοπίζουμε τον δημόσιο λόγο όλο και πιο (ακρο)δεξιά για να τους χωράει. Τόσο τα κόμματα, όσο και τα media που μοίρασαν αφειδώς μοναρχικό πορνό αυτές τις μέρες…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα