Ο πρίγκιπας Κάρολος και η μητέρα του καταφτάνουν στη Βουλή των Κοινοτήτων το 2019. Toby Melville, Pool via AP, File

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ Ο ΤΡΙΤΟΣ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Θα γίνει η Καμίλα βασίλισσα; Τι θα συμβεί με τον αδερφό του που είχε μπλέξει σε μια σκοτεινή υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης; Θα μείνει ίδιο το "God Save The Queen";

Σε αντίθεση με τη μητέρα του, η οποία έγινε βασίλισσα -απροσδόκητα- σε ηλικία μόλις 25 ετών όταν πέθανε ξαφνικά ο πατέρας της, ο 73χρονος πρίγκιπας Κάρολος έχει περάσει όλη του τη ζωή προετοιμάζοντας τον εαυτό του για το στέμμα.

Άλλωστε, ήταν ο κληρονόμος του θρόνου με τη μεγαλύτερη χρονικά αναμονή που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία του βρετανικού θρόνου και τώρα που στέφθηκε βασιλιάς, έγινε αμέσως και ο γηραιότερος Βρετανός μονάρχης που κάθισε ποτέ στον θρόνο.

Βασίλισσα Ελισάβετ (1926-2022): Η ζωή της

Μια μικρή παρένθεση. Έχει σημασία να πούμε πώς αν η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν πέθαινε χθες σε ηλικία 96 ετών, αλλά έμενε για ένα μεγάλο διάστημα ανίκανη να εκτελέσει τα καθήκοντά της, τότε ο Πρίγκιπας Κάρολος θα είχε ανακηρυχθεί Πρίγκιπας Αντιβασιλέας.

Η βασιλική οικογένεια στο Παλάτι του Μπάκινγκχαμ πριν από σχεδόν τρεις μήνες. AP Photo/Alastair Grant, File

Για να αποδεικνυόταν όμως ότι η Βασίλισσα θα ήταν πλέον σε μία τέτοια κατάσταση, θα απαιτούνταν ειδικά ιατρικά αποδεικτικά στοιχεία καθώς και τρία άτομα από τα ακόλουθα που θα έπρεπε να συμφωνήσουν εγγράφως: ο σύζυγος της Βασίλισσας (ο οποίος πέθανε τον Απρίλιο του 2021), ο Λόρδος Καγκελάριος, ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Λόρδος Αρχιδικαστής και ο Master of the Rolls (μια θέση που θυμίζει λίγο τον δικό μας Πρόεδρο Εφετών).

Με τον θάνατο της βασίλισσας, ο Κάρολος έγινε αμέσως βασιλιάς

Η επίσημη διαδικασία θέλει αμέσως να συγκαλείται το Συμβούλιο Διαδοχής -ένα τελετουργικό όργανο, το οποίο περιλαμβάνει ανώτερα κυβερνητικά στελέχη- στο παλάτι του Σεντ Τζέιμς για να αναγνωρίσει επίσημα τη μετάβαση και να ανακηρύξει τον Κάρολο ως μονάρχη.

Εκατοντάδες ιδιωτικοί σύμβουλοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού και των υπουργών, θα κληθούν να παραβρεθούν, φορώντας κοστούμι με μαύρη ή σκούρα γραβάτα ή πρωινό φόρεμα για τις κυρίες. Δεν θα πρέπει κανείς τους να φορά κάποιο διακοσμητικό.

Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει προκειμένου τα μέλη του να δώσουν όρκους πίστης στον νέο Βασιλιά.

Ο Κάρολος με την Καμίλα το 2014. Carl Court, Pool Photo via AP, File

Ο πρίγκιπας Κάρολος θα μπορούσε να μην είναι και ο “Βασιλιάς Κάρολος”

Το όνομα “Κάρολος” ήταν μια ενδιαφέρουσα επιλογή για τη βασίλισσα Ελισάβετ για να ονομάσει τον μελλοντικό κληρονόμο της, καθώς οι δύο πρώτοι βασιλιάδες με αυτό το όνομα συνδέονται με τον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο του 17ου αιώνα, τότε που ήταν και η πρώτη και μοναδική φορά στη βρετανική ιστορία που η μοναρχία εκδιώχθηκε.

Ο Κάρολος Α’ αποκεφαλίστηκε και παρότι ο Κάρολος Β’ αποκαταστάθηκε τελικά στο θρόνο, αρχικά είχε γνωρίσει κι αυτός τον διωγμό.

Σε μια άλλη απόφαση που αξίζει να σταθούμε είναι ότι η Ελισάβετ κράτησε το όνομά της όταν έγινε βασίλισσα, κάτι που ήταν ασυνήθιστο: οι περισσότεροι Βρετανοί μονάρχες που προηγήθηκαν είχαν αλλάξει τα ονόματά τους μόλις ανέλαβαν τον θρόνο. Το πρώτο όνομα της βασίλισσας Βικτώριας ήταν “Αλεξανδρίνα”, για παράδειγμα.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη και με δεδομένο ότι ο Πρίγκιπας της Ουαλίας είναι γνωστός από πάντα στον κόσμο ως Πρίγκιπας Κάρολος, είναι μάλλον σίγουρο ότι θα διατηρήσει το “Κάρολος” και ως το βασιλικό του όνομα -και θα είναι ο “Κάρολος Γ’”. Άλλωστε και οι πρώτες ανακοινώσεις που φτάνουν απ’ τη Γηραιά Αλβιώνα, έτσι τον αναφέρουν.

Θα είχε πάντως και τη δυνατότητα να επιλέξει ένα από τα μεσαία του ονόματα. Αν επέλεγε το “Γεώργιος” πχ θα ήταν ο “Γεώργιος Ζ’”, με τον εγγονό του, τον Πρίγκιπα Γεώργιο του Κέιμπριτζ, πιθανότατα να γινόταν ο “Γεώργιος Η’”.

Η βασιλική οικογένεια τον Μάρτιο του 2020 Phil Harris/Pool via AP, File

Μπορεί να αλλάξει έναν από τους τίτλους του

Το μικρό του όνομα μπορεί να μην είναι το μόνο μέρος του τίτλου του που θα μπορούσε να αλλάξει ο πρίγκιπας τώρα που έγινε βασιλιάς. Ο πλήρης τίτλος της βασίλισσας ήταν “Ελισάβετ η Δεύτερη, από τη Χάρη του Θεού, του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και των άλλων Βασιλείων και Εδαφών της Βασίλισσας, Επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, Υπερασπιστής της Πίστης”. Και στο τελευταίο κομμάτι ο Κάρολος ίσως να έχει ένα μικρό προβληματάκι. Βλέπεις, έχει γενικά δείξει έντονο ενδιαφέρον για τον διαθρησκευτικό διάλογο και έτσι πολλοί υποθέτουν ότι θα προτιμούσε τον τίτλο του “Υπερασπιστή των Πίστεων” και όχι “της Πίστης”.

Αν και κάποια στιγμή απέσυρε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μιλώντας στο BBC, στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι “από πάντα πίστευα ότι μπορείς να είσαι υπερασπιστής της πίστης και ταυτόχρονα να είσαι και προστάτης των θρησκειών”. Ωστόσο, στη Μ. Βρετανία δεν έχουν πειστεί, το συζητούν ακόμη και περιμένουν τώρα να δουν τι θα πράξει τελικά.

Η στέψη

Η τελετή παραδοσιακά είναι θρησκευτική και γίνεται πρωτοστατούντος του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρυ στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Λαμβάνει χώρα αρκετούς μήνες μετά τον θάνατο του τελευταίου μονάρχη, ώστε να δοθεί μια ικανή περίοδος πένθους. Στην τελετή, ο νέος ηγεμόνας παίρνει τον όρκο της στέψης (που περιλαμβάνει μια υπόσχεση για διατήρηση της θέσης του ως Υπέρτατος Κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας) και “χρίζεται, ευλογείται και καθαγιάζεται από τον Αρχιεπίσκοπο”, όπως αναφέρει και η επίσημη ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας.

Η Καμίλα θα μπορεί να γίνει βασίλισσα

Αν και παλιότερα δεν φαινόταν και τόσο πιθανό, η τρέχουσα αίσθηση μεταξύ των “ειδικών” περί της βασιλικής οικογένειας παρατηρητών είναι ότι η Καμίλα θα ονομαστεί Βασίλισσα Κόνσορτ.

“Όσο περισσότερο χρόνο έχει περάσει το ζευγάρι παντρεμένο πριν την άνοδο του Καρόλου στον θρόνο και όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα που η Καμίλα βρίσκεται κάτω απ’ τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο πιο πιθανό είναι να χαρακτηριστεί και επίσημα ‘βασίλισσα’ όταν ο Κάρολος γίνει βασιλιάς”, είχε πει παλιότερα στο Readers Digest μία από αυτούς τους “ειδικούς”, η Κάρολιν Χάρις.

Έξω απ' το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου το 2005 Toby Melville, Pool Photo via AP, File

Γιατί όμως μερικά χρόνια πριν οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι θα γινόταν βασίλισσα; Μάλλον είχε να κάνει με την επιλογή του τρέχοντος τίτλου της. Ως σύζυγος του πρίγκιπα της Ουαλίας, η Καμίλα δικαιούται να είναι Πριγκίπισσα της Ουαλίας, αλλά αντ’ αυτού χρησιμοποιεί έναν άλλο τίτλο, εκείνος της Δούκισσας της Κορνουάλης καθώς ο τίτλος της Πριγκίπισσας της Ουαλίας συνδέθηκε στενά με την πρώτη σύζυγο του Πρίγκιπα Καρόλου, Νταϊάνα.

“Η χρήση δευτερεύοντος τίτλου από την Καμίλα προκάλεσε εικασίες την εποχή του γάμου της με τον Κάρολο ότι θα μπορούσε να ονομαστεί Πριγκίπισσα Κόνσορτ αντί για Βασίλισσα όταν ο Κάρολος γίνει βασιλιάς”, είχε πει η Χάρις. Η δημοτικότητά της όμως έχει αυξηθεί κι έτσι αυτό φαίνεται λιγότερο πιθανό τώρα.

Στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση του παλατιού πάντως υπήρχε αναφορά στο πρόσωπα της Καμίλα ως “Βασίλισσα”.

Τώρα όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον πρίγκιπα Γουίλιαμ

Ο Κάρολος είναι πλέον βασιλιάς και έτσι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ (το τρίτο μεγαλύτερο εγγόνι της βασίλισσας) θα πάρει νέους τίτλους, συμπεριλαμβανομένου του παραδοσιακού που δίνεται στον εν αναμονή βασιλιά. “Ο Γουίλιαμ θα γίνει ο Δούκας της Κορνουάλης όταν ο Κάρολος γίνει βασιλιάς και θα ονομαστεί επισήμως ‘Πρίγκιπας της Ουαλίας’”, είχε σημειώσει η Χάρις.

Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα αλλάξει ο ρόλος του Ουίλιαμ: καθώς ο πατέρας του είναι ήδη σε προχωρημένη ηλικία, μπορεί να μην αργήσει και τόσο να καθίσει ο ίδιος στον θρόνο.

Η βασίλισσα Ελισάβετ γιορτάζει το διαμαντένιο της ιωβηλαίο, δηλαδή τα 60 χρόνια της στον θρόνο. AP Photo/Stefan Wermuth, Pool, File

Ο Κάρολος πιθανότατα θα παίρνει πιο συχνά θέση δημοσίως

Ο μονάρχης υποτίθεται ότι είναι πάνω από την πολιτική, αλλά ο πρίγκιπας Κάρολος είναι στην πραγματικότητα κάπως διαφορετικός, δεν φοβάται τόσο χρόνια να μιλήσει ανοιχτά για διάφορα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

“Σε αντίθεση με τη βασίλισσα, η οποία αποφεύγει να εκφράζει δημοσίως προσωπικές απόψεις, ο Κάρολος είναι γνωστό ότι έχει σταθερές απόψεις για μια σειρά από θέματα”, υποστήριξε η Χάρις. “Η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος είναι βασικά πολιτικά ζητήματα στον 21ο αιώνα και ο νέος βασιλιάς σίγουρα δεν θα κινηθεί ως ένας αμερόληπτος ηγέτης πάνω σε αυτά τα θέματα, καθώς οι απόψεις του είναι γνωστές”.

Ωστόσο, λογικά θα μαλακώσει λίγο τις απόψεις του

Εδώ και χρόνια έχει δηλώσει σε συνέντευξη του στο BBC ότι η φωνή του θα μαλακώσει κάπως όταν γίνει βασιλιάς. “Η ιδέα ότι κατά κάποιον τρόπο θα συνεχίσω με το ίδιο ακριβώς ύφος, αν θέλω να τα καταφέρω, είναι εντελώς ανοησία”, είπε. “Συνειδητοποιώ ότι είναι μια ξεχωριστή κατάσταση το να είσαι μονάρχης”. Αλλά εξέφρασε επίσης ότι η γραμμή μεταξύ φιλανθρωπικών έργων και ανάμειξης στην πολιτική δεν είναι πάντα σαφής όπως για παράδειγμα, όταν δημιούργησε το Prince’s Trust το 1976 προκειμένου να βοηθήσει τους μη προνομιούχους νέους.

Ο Κάρολος στην κηδεία του πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππου, στις 17 Απριλίου του 2021. Paul Edwards/Pool via AP, File

Η μοναρχία μπορεί να “συρρικνωθεί”

Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας ίσως να περιορίσει τη μοναρχία όσον αφορά τον αριθμό των μελών της βασιλικής οικογένειας στην ευρύτερη έννοιά της- που αναλαμβάνουν δημόσια καθήκοντα. “Κατά τη βασιλεία της Βασίλισσας, τα ξαδέρφια της, ο δούκας του Κεντ, ο δούκας του Γκλόστερ και η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα είχαν αναλάβει δημόσια καθήκοντα. Στη βασιλεία του Καρόλου, θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα πιο κοντινά άτομα της οικογένειας του μονάρχη, δηλαδή στους γιους, τις νύφες και τα εγγόνια του και λιγότερο στους υπόλοιπους”, υποστηρίζει η Χάρις.

Ο αδερφός του πρίγκιπα μπορεί να πάρει πόδι

Αυτή η ιδέα του να μειωθεί ο αριθμός των βασιλικών γόνων που ασκούν δημόσια καθήκοντα, απέκτησε ισχυρό έρεισμα από τη στιγμή που ο δεύτερος γιος της βασίλισσας (και αδερφός του πρίγκιπα Καρόλου), ο πρίγκιπας Άντριου, έδωσε μια καταστροφική συνέντευξη σχετικά με τη φιλία που διατηρούσε με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα, Τζέφρι Έπσταϊν.

Στον απόηχο αυτού του σκανδάλου, ο Άντριου αποχώρησε από τα δημόσια καθήκοντα του το 2019. Τον Ιανουάριο του 2022, κι ενώ του αφαιρέθηκαν οι τιμητικοί στρατιωτικοί τίτλοι, αντιμετώπισε αγωγή για σεξουαλική επίθεση στις ΗΠΑ, η οποία διευθετήθηκε εξωδικαστικά τον επόμενο μήνα.

Αν ο Κάρολος αποφασίσει να τον ξηλώσει, τότε δεν θα αποκαλείται πλέον “η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα”, αλλά θα εξακολουθεί να έχει τον τίτλο του Δούκα της Υόρκης.

Ο πρίγκιπας Άντριου με τη μητέρα του το 2018 στο Λονδίνο. AP Photo/Frank Augstein, File

Ο Άρτσι και η Λίλιμπετ μπορεί επιτέλους να αποκτήσουν τίτλους

Ο γιος του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, ο Άρτσι Χάρισον Μάουντμπάτεν-Γουίνδσορ είναι έβδομος στη σειρά για τον βρετανικό θρόνο και η μικρότερη αδερφή του, Λίλιμπετ Νταϊάνα Μάουντμπάτεν-Γουίνδσορ, είναι όγδοη στη σειρά. Όπως μάθαμε στη συνέντευξη που έδωσε το ζευγάρι στην Όπρα Γουίνφρεϊ, ο Άρτσι δεν θεωρείται επί του παρόντος πρίγκιπας και δεν έχει τίτλο όπως τα πρώτα του ξαδέρφια, και επομένως το ίδιο θα ισχύει και για τη Λίλιμπετ.

Αυτό θα αλλάξει τώρα που ο Κάρολος είναι βασιλιάς. Ο Άρτσι θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον τίτλο του πρίγκιπα και η Λίλιμπετ τον τίτλο της πριγκίπισσας αντίστοιχα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά του Χάρι έχουν μεταβεί πλέον από δισέγγονα, σε εγγόνια του σημερινού μονάρχη.

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν, Δούκισσα του Σούσεξ, στη Γερμανία πριν από μερικές ημέρες. AP Photo/Martin Meissner

Οι αλλαγές στα σύμβολα της Βρετανίας

Σύμφωνα με τις συνήθεις αλλαγές που έρχονται όταν ένας νέος Βρετανός μονάρχης ανεβαίνει στο θρόνο, ορισμένες διαφορές θα είναι εμφανείς στο Ηνωμένο Βασίλειο -συμπεριλαμβανομένης και της διατύπωσης του εθνικού ύμνου. Αντί για “God Save the Queen”, η διατύπωση του εθνικού ύμνου θα είναι “God Save the King” -προφανώς. Ο επίσημος ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας αναφέρει ότι “οι λέξεις είναι θέμα παράδοσης… αντικαθιστάται το ‘Βασίλισσα’ με το ‘Βασιλιάς’ όπου χρειάζεται”.

Επιπλέον, το βασιλικό “cypher” (αυτό το φανταχτερό μονόγραμμα, που εμφανίζεται και στα εμβληματικά κόκκινα ταχυδρομικά κουτιά της Αγγλίας) θα αλλάξει από “ER” για το “Elizabeth II Regina” σε κάποιο νεότερο, αναλόγως και το όνομα που θα πάρει ο Κάρολος.

Ωστόσο, το Ταχυδρομικό Μουσείο σημειώνει ότι αυτό θα συμβεί μόνο όταν προστεθούν νέες ταχυδρομικές θυρίδες, τα παλιά δεν αλλάζουν. Επιπλέον, νέα γραμματόσημα και τραπεζογραμμάτια θα φέρουν το πρόσωπο του Βασιλιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα