‌Γιατί η επανεκλογή Τραμπ θα είναι καταστροφική για τον πλανήτη AP Photo/Yuki Iwamura

ΓΙΑΤΙ Η ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΡΑΜΠ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Οι τρομακτικές δηλώσεις του Τραμπ για το πιο κρίσιμο ζήτημα του πλανήτη.

Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες όσον αφορά την παγκόσμια προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για το μέλλον του πλανήτη.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τις ανησυχίες των επιστημόνων για το κλίμα και έχει εκφράσει αμφιλεγόμενες και αντιεπιστημονικές δηλώσεις που αποκαλύπτουν την άκρως προβληματική στάση του απέναντι στην κλιματική κρίση. Το ζήτημα της επανεκλογής του δεν περιορίζεται μόνο στην αμερικανική πολιτική, αλλά θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και για την παγκόσμια περιβαλλοντική πολιτική.

Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι πιο κρίσιμο από ποτέ. Ο πλανήτης βιώνει μια πρωτοφανή αύξηση της θερμοκρασίας, με το 2024 να αναμένεται να καταγραφεί ως η πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία των μετρήσεων. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη σοβαρές και εμφανείς: από πρωτοφανείς πλημμύρες μέχρι ακραία θερμοκρασιακά φαινόμενα, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ανησυχητική.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατάσταση απαιτεί άμεσες, συντονισμένες ενέργειες για να αποφευχθούν χειρότερες συνέπειες. Η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται με ρυθμούς που δεν έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία 125.000 χρόνια, προκαλώντας ανησυχία για τη βιωσιμότητα του κόσμου.

Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τις διεθνείς προσπάθειες κατά της κλιματικής αλλαγής. Ο Τραμπ έχει εκφράσει επανειλημμένα αμφιβολίες για την κλιματική επιστήμη και έχει χρησιμοποιήσει αμφιλεγόμενες δηλώσεις για να αμφισβητήσει την ύπαρξη και την έκταση της κλιματικής αλλαγής.

ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Εδώ και πολλά χρόνια, ο Ντόναλντ Τραμπ υποβαθμίζει συνεχώς τις ανησυχίες που εκφράζονται για την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι στο τέλος ο καιρός “θα γίνει πιο δροσερός”, τονίζοντας μάλιστα πως “η επιστήμη δεν ξέρει πραγματικά τι συμβαίνει”.

Σε δηλώσεις του, ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή ως μια “σκηνοθετημένη ιστορία”, λέγοντας ότι η έννοια της κλιματικής αλλαγής είναι… παλιά και έχει αλλάξει από “παγκόσμια θέρμανση” σε “κλιματική αλλαγή” γιατί μερικές περιοχές… κρυώνουν ενώ άλλες ζεσταίνονται.

Επίσης, έχει πει ότι οι προβλέψεις για αύξηση της θερμοκρασίας και της στάθμης των θαλασσών είναι “υπερβολικές” και ότι η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή είναι προϊόν “αλαλούμ των επιστημόνων” που δεν κατανοούν πλήρως το φαινόμενο.

Ο Τραμπ έχει επίσης αρνηθεί ότι οι εκπομπές CO2 έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο κλίμα, υποστηρίζοντας ότι η πραγματική απειλή είναι τα πυρηνικά όπλα και ότι οι μετρήσεις του National Oceanic and Atmospheric Administration για την κλιματική αλλαγή είναι ανακριβείς.

Επιπλέον, ο Τραμπ στο παρελθόν είχε αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή “φάρσα” και πιο πρόσφατα, τον περασμένο Αύγουστο σε συνέντευξή του στον Έλον Μασκ, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απειλή για τον κόσμο “δεν είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς ο ωκεανός θα ανέβει κατά ένα τέταρτο της ίντσας τα επόμενα 500 χρόνια“.

Ο Τραμπ δήλωσε χαρακτηριστικά: “Ξέρετε, όταν ακούω αυτούς τους ανόητους να μιλάνε για την υπερθέρμανση του πλανήτη… Δεν το λένε πλέον έτσι, το αποκαλούν κλιματική αλλαγή, γιατί κάποια μέρη του πλανήτη ψύχονται και κάποια άλλα θερμαίνονται, και αυτό δεν λειτούργησε. Οπότε, το άλλαξαν και τώρα το λένε κλιματική αλλαγή. Κάποτε το έλεγαν υπερθέρμανση του πλανήτη. Ξέρετε, παλιότερα, το 1920, νόμιζαν ότι ο πλανήτης θα πάγωνε. Τώρα νομίζουν ότι θα καεί. Περιμένουμε ακόμη τα 12 χρόνια. Ξέρετε, πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της 12ετίας, όπου αυτοί οι τρελοί, που δεν ξέρουν τίποτα, προβλέπουν ότι έχουμε μόνο 12 χρόνια ζωής. Και ο κόσμος σταμάτησε να κάνει παιδιά γιατί το πίστεψε –είναι τόσο τρελό. Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι ωκεανοί σε 500 χρόνια θα ανέβουν κατά ένα τέταρτο της ίντσας. Το πρόβλημα είναι τα πυρηνικά όπλα. Είναι η πυρηνική υπερθέρμανση… Αυτοί οι ανόητοι μιλάνε όλη την ώρα για την υπερθέρμανση του πλανήτη, ότι οι ωκεανοί θα ανέβουν κατά ένα όγδοο της ίντσας σε 355 χρόνια. Δεν έχουν ιδέα τι θα συμβεί. Είναι απλά καιρικά φαινόμενα“.

Στο πρόσφατο debate μεταξύ Χάρις και Τραμπ, η τελευταία ερώτηση που τέθηκε στους δύο αντιπάλους από τους συντονιστές του ABC ήταν: «Τι θα κάνατε για να καταπολεμήσετε την κλιματική αλλαγή;»

Η Χάρις επέκρινε τον Τραμπ επειδή χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή “φάρσα”, σημειώνοντας ότι είναι “πολύ αληθινή”, επισημαίνοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης με στόχο ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Ο Τραμπ, από την πλευρά του, αγνόησε εντελώς την ερώτηση. Μίλησε για εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στην Κίνα και είπε ότι θα επιβάλει δασμούς σε ορισμένα εισαγόμενα αυτοκίνητα.

Ο πρώην πρόεδρος δεν προσέφερε κανένα σχέδιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα κατά τη διάρκεια του debate με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Ιούνιο, ο Τραμπ αρνήθηκε ομοίως να δεσμευτεί ότι θα κάνει οτιδήποτε για την κλιματική αλλαγή. «Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της θητείας μου, είχα τους καλύτερους περιβαλλοντικούς αριθμούς ποτέ», ισχυρίστηκε , παρά το γεγονός ότι τροφοδοτούσε τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων καθ ‘όλη τη διάρκεια της θητείας.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗΣ ΤΡΑΜΠ

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι θα ακυρώσει πολλές από τις πολιτικές για το κλίμα που έχει εφαρμόσει η τρέχουσα κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως η υποστήριξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εφαρμογή αυστηρών κανονισμών για τις εκπομπές CO2.

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Project 2025, προγραμματίζει την κατάργηση των προσπαθειών για την προώθηση της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, την ανατροπή σημαντικών ευρημάτων του U.S. Environmental Protection Agency που αναγνωρίζουν την βλαπτικότητα του CO2 και τη διάλυση του National Oceanic and Atmospheric Administration, το οποίο παρακολουθεί τις αλλαγές της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Επίσης, έχει υποσχεθεί να τερματίσει τις προσπάθειες για την αύξηση της εξαγωγής υγρού φυσικού αερίου, κάτι που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών.

Η πολιτική Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επιβράδυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να ανατρέψει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ενεργειακή μετάβαση. Αν και η πρόοδος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σημαντική και η οικονομία των ανανεώσιμων πηγών συνεχώς βελτιώνεται, η διοίκηση Τραμπ θα μπορούσε να θέσει εμπόδια, όπως η κατάργηση των υποστηρικτικών πολιτικών και η επιβράδυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για νέα έργα ανανεώσιμης ενέργειας.

Οι επιπτώσεις της πολιτικής Τραμπ δεν περιορίζονται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επηρεάζουν και τη διεθνή κοινότητα, καθώς η αποτυχία των ΗΠΑ να ηγηθούν στις διεθνείς κλιματικές συμφωνίες θα μπορούσε να μειώσει την πίεση για δράση σε άλλες χώρες.

‌Γιατί η επανεκλογή Τραμπ θα είναι καταστροφική για τον πλανήτη
‌Γιατί η επανεκλογή Τραμπ θα είναι καταστροφική για τον πλανήτη istockphoto

Η βρετανική ΜΚΟ Carbon Brief, για παράδειγμα, δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι «μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον 4 δισ. τόνους εκπομπών στις ΗΠΑ μέχρι το 2030 σε σύγκριση με τα σχέδια του Τζο Μπάιντεν». Αυτοί οι επιπλέον 4 δισ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα (GtCO2e) μέχρι το 2030 θα προκαλούσαν παγκόσμιες ζημιές στο κλίμα αξίας άνω των 900 δισ. δολαρίων, με βάση τις τελευταίες αποτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι 4 δισ. τόνοι GtCO2e ισοδυναμούν με τις ετήσιες εκπομπές της ΕΕ και της Ιαπωνίας μαζί, ή το ετήσιο άθροισμα των 140 χωρών με τις χαμηλότερες εκπομπές στον κόσμο.

Η κλιματική αλλαγή είναι μια επείγουσα κατάσταση που απαιτεί ταχεία και συντονισμένη δράση. Η επόμενη προεδρική θητεία, που θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2029, είναι κρίσιμη, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές κατά 50% μέχρι το 2030 για να διατηρήσουμε την πιθανότητα να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα πριν από την βιομηχανική επανάσταση. Εάν ο Τραμπ εκλεγεί ξανά, η πιθανότητα επίτευξης αυτών των στόχων μπορεί να μειωθεί δραματικά, καθιστώντας την κλιματική κρίση ακόμη πιο δύσκολη και δαπανηρή για την ανθρωπότητα.

Η πιθανότητα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ συνιστά σοβαρή απειλή για την ικανότητα του κόσμου να περιορίσει τις εκπομπές και να αναστρέψει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το αποτέλεσμα της εκλογής του θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για το περιβάλλον και την παγκόσμια κλιματική πολιτική, επηρεάζοντας όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά και την παγκόσμια κοινότητα.

Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι θα αναιρέσει ένα σύνολο προτάσεων για την επέκταση της καθαρής ενέργειας που ψηφίστηκε επί Μπάιντεν. Έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο το σχέδιο “Green New Deal”, το οποίο χλευάζει αποκαλώντας το “Πράσινη Νέα Απάτη”. Η “Πράσινη Νέα Συμφωνία” είναι ένα μη δεσμευτικό σύνολο προτάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που εισήχθη το 2019 από την Alexandria Ocasio-Cortez και τον Edward J. Markey.

Στο μέτωπο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να “ξεκλειδώσει” νέα εδάφη για γεωτρήσεις, να επισπεύσει τις άδειες γεωτρήσεων και να επιταχύνει την έγκριση αγωγών φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών.

Η πιθανότητα επανεκλογής του Τραμπ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον του πλανήτη. Με την αδιαφορία του για την κλιματική αλλαγή και την αποφασιστικότητά του να ενισχύσει τις ρυπογόνες βιομηχανίες, ο Τραμπ όχι μόνο θα επιβράδυνε την απαραίτητη ενεργειακή μετάβαση, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για τις επόμενες γενιές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα