Η ΚΟΡΕΑ ΕΧΕΙ 8 ΣΤΑ 8 ΣΕ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Η ιστορία της Κορέας σε εκλεγμένους προέδρους δείχνει πως κάτι γίνεται πολύ λάθος. Εξ ου και όλοι έχουν συνδεθεί με σκάνδαλα διαφθοράς.
Η Κορέα έκανε τη μετάβαση στη δημοκρατική της εποχή το 1987 κι ενώ είχαν συμπληρωθεί δεκαετίες διδακτοριών. Aπό τον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο έως τον 8ο που είναι ο Γιουν Σουκ Γιολ της κήρυξης στρατιωτικού νόμου που εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο φιάσκο της ιστορίας, δεν υπάρχει ένας που να μην πρωταγωνίστησε σε κάποιο μεγάλο σκάνδαλο.
Κάποιοι καταδικάστηκαν, ένας έκανε αναγκαία την επέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ένας άλλος αυτοκτόνησε.
Ας δούμε τι έχει προηγηθεί.
Ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη
Νικητής των πρώτων δημοκρατικών εκλογών ήταν ο Roh Tae-woo (1988-1993), πρώην στρατιωτικός ηγέτης υπό το καθεστώς του δικτάτορα Chun Doo-hwan, κεντρικό πρόσωπο της βίαιης καταστολής της εξέγερσης στο Gwangju (18-27/5 του 1980), των ανυπολόγιστων θυμάτων. Ο Roh είχε αρνηθεί πως είχε άμεση ευθύνη, ωστόσο οι συμπατριώτες του τον θεωρούσαν υπεύθυνο για όσα είχε κάνει ο στρατός.
Αποδείχθηκε ανεπαρκής στο να διαχειριστεί την οικονομία και τη διπλωματία. Με το τέλος της πενταετούς θητείας του (1993) ενεπλάκη σε ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που αφορούσε παράνομα κεφάλαια, ξένες δωροδοκίες και υπεξαίρεση. Καταδικάστηκε το 1996 σε ισόβια κάθειρξη. Του δόθηκε χάρη το 1997 λόγω του ρόλου του στη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατίας.
Ο δεύτερος εκλεγμένος πρόεδρος οδήγησε στην επέμβαση του ΔΝΤ
Για τη συνέχεια, ο λαός διάλεξε τον Kim Young-sam (1993-1998). Έγινε γνωστός ως ο πρώτος πολίτης (μη στρατιωτικός) που έγινε πρόεδρος της χώρας σε μια 30ετια. Ήταν και ο πρώτος ακτιβιστής. Η θητεία του ωστόσο, χαρακτηρίστηκε από την κακοδιαχείριση, κακή διακυβέρνηση και διαφθορά στους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς τομείς, κατά την Ασιατική Χρηματοπιστωτική Κρίση του 1997. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας κατέρρευσε και μπήκε στη μέση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο ίδιος ο Kim δεν κατηγορήθηκε ποτέ άμεσα. Ήταν ωστόσο, πίσω από όλες τις αποφάσεις.
Ο τρίτος εκλεγμένος πρόεδρος πρωταγωνίστησε σε ιστορικό σκάνδαλο διαφθοράς
O Kim Dae-jung εξελέγη το 1998. Έμεινε στην εξουσία έως το 2003. Ήταν αυτός που εμπνεύστηκε την Sunshine Policy (Πολιτική του Ήλιου). Ανέφερε τον όρο σε ομιλία του, κατά την οποία αναφέρθηκε στο Βόρειο Άνεμο και τον Ήλιο -μύθος του Αισώπου. Το δίδαγμα ήταν πως η πειθώ μπορεί να θριαμβεύσει επί της δύναμης, σε διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα, τις οποίες έκανε με θέρμη παρά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων του Βορρά.
Αμέσως βρέθηκαν απέναντί του οι συντηρητικοί.
Όταν σηκώθηκε από την καρέκλα του, αντιμετώπισε κι αυτός κατηγορίες για διαφθορά. Όχι μιας όποιας κι όποιας υπόθεσης, αλλά αυτής που έγινε το σύμβολο του πού μπορεί να οδηγηθεί η χώρα, όταν γίνονται υπερβολικά φίλοι επιχειρηματικοί ηγέτες και αξιωματούχοι της κυβέρνησης.
Το σκάνδαλο Hanbo Steel αποκαλύφθηκε το 1997. Η ομώνυμη εταιρεία λάμβανε τεράστια δάνεια από πολλές μεγάλες τράπεζες, παρόλο που ήταν τεχνικά αφερέγγυα και είχε τεράστιο ποσό επισφαλών χρεών. Τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν παρά την οικονομική αστάθεια της εταιρείας και χωρίς τον κατάλληλο έλεγχο -λόγω των κατάλληλων σχέσεων.
Ακολούθησε ‘έκρηξη’ της δημόσιας οργής και εκκλήσεις για περισσότερη εταιρική λογοδοσία και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αργότερα κέρδισαν δυναμική τη δεκαετία του 2000 με κινήματα που έκτοτε πιέζουν για περισσότερη διαφάνεια στις σχέσεις κυβέρνησης-επιχειρήσεων.
Δεν απαγγέλθηκαν επίσημες κατηγορίες στον Kim.
Ο τέταρτος εκλεγμένος πρόεδρος αυτοκτόνησε
Για τη συνέχεια, οι Κορεάτες εξέλεξαν (το 2003) τον Roh Moo-hyun. Η θητεία του αμαυρώθηκε από ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που αφορούσε την οικογένειά του και τους στενούς του συνεργάτες. Αφού άφησε το αξίωμα, η σύζυγός του ενεπλάκη στη λήψη δωροδοκιών από έναν όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων.
Η οικογένειά του αντιμετώπισε διάφορες κατηγορίες για διαφθορά. Το 2009, ένα χρόνο μετά το τέλος της θητείας του, αυτοκτόνησε, εν μέσω της συνεχιζόμενης έρευνας για καταγγελίες διαφθοράς. Αυτό δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με την πολιτική πίεση στους πρώην προέδρους και τις οικογένειές τους.
O πέμπτος εκλεγμένος πρόεδρος καταδικάστηκε για υπεξαίρεση και δωροδοκία
Ο Lee Myung-bak είχε εμπλακεί σε πολλά σκάνδαλα διαφθοράς κατά την προεδρία του (2008-2013). Το πιο grande είχε το όνομα Garbage Scandal. Αφορούσε χρηματοοικονομική απάτη της BBK -βασικό εξαγωγέα της χώρας. Ο Lee φέρεται να είχε εμπλακεί σε ένα σχέδιο κέρδους από την κατάρρευση μιας ιδιωτικής εταιρείας επενδύσεων, πριν μπει στην πολιτική.
Ως πρόεδρος αντιμετώπισε μαζικές διαμαρτυρίες για την αντίθεση των πολιτών στη συμφωνία βοείου κρέατος μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας (το 2008). Ο λαός φοβόταν την εξάπλωση της νόσου των τρελών αγελάδων, αλλά ο Λι αδιαφόρησε. Αφότου ολοκλήρωσε τη θητεία του κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση και δωροδοκία. Καταδικάστηκε σε 17 χρόνια φυλάκιση.
Η έκτη εκλεγμένη πρόεδρος καταδικάστηκε σε 24 χρόνια
Η προεδρία της Park Geun-hye (2013–2017) κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, εξαιτίας ενός τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς και επιρροής που αφορούσε τον στενό έμπιστό της, Choi Soon-sil. Ο Choi κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε τους δεσμούς με την Park για να χειραγωγήσει την κυβερνητική πολιτική και να εκβιάσει χρήματα από επιχειρήσεις. Αυτό οδήγησε σε εκτεταμένες διαμαρτυρίες και την παραπομπή της Park στην Εθνοσυνέλευση, το Δεκέμβριο του 2016.
Η απομάκρυνσή της επιβεβαιώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο τον Μάρτιο του 2017. Αργότερα καταδικάστηκε σε 24 χρόνια φυλάκιση για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και εξαναγκασμό. Μεταξύ των κριμάτων της ήταν η σταθερή εύνοια σε μια από τις πιο ‘δυνατές’ εταιρείες του πλανήτη (Samsung).
O έβδομος εκλεγμένος πρόεδρος έκανε την κατάχρηση εξουσίας το ‘νέο νορμάλ’
Ο Moon Jae-in (2017–2022) αναδείχθηκε πρόεδρος με τη μεγαλύτερη διαφορά της ιστορίας, από τον δεύτερο. Αυτό του έδωσε την κυριαρχία και στις 17 μόνιμες επιτροπές του Κοινοβουλίου, εξελίσσοντας την Εθνοσυνέλευση σε «δική του υπηρεσία ψήφισης νόμων».
Η προσέγγισή του ως προς τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα θεωρήθηκε γενικά θετική από πολλούς. Ωστόσο, η αποτυχία επίτευξης συγκεκριμένης συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong οδήγησε σε επικρίσεις. Τον χαρακτήρισαν ιδιαίτερα ιδεαλιστή. Τόσο που έβαλε εμπόδιο στην εξασφάλιση οποιαδήποτε μόνιμης ειρηνευτικές συμφωνίας. Του καταλόγισαν πως αφελώς πίστεψε ό,τι του έλεγε ο γείτονας δικτάτορας.
Προφανώς ενεπλάκη και σε σκάνδαλο. Αφορούσε κερδοσκοπία στον τομέα των ακινήτων. Μέλη της κυβέρνησής του κατηγορήθηκαν πως συμμετείχαν σε παράνομες συμφωνίες ιδιοκτησίας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ανόδου των τιμών των κατοικιών.
Κατηγορήθηκε και ότι αποπειράθηκε να κάνει την κατάχρηση εξουσίας τον νέο ‘νορμάλ’ στη χώρα, καθώς επανειλημμένα υπονόμευσε το κράτος δικαίου, αγνοώντας διαδικασίας που υπήρχαν ώστε να διασφαλίζουν το διαχωρισμό των εξουσιών. Κρίθηκε ως υπεύθυνος των κινήσεων που έγιναν ώστε να προστατεύονται οι συνεργάτες του από κατάχρηση της εξουσίας και ότι ‘σκέπασε’ καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ισχυρών αρχηγών τοπικών αυτοδιοικήσεων -πχ του δημάρχου της Σεούλ, Park Won-soon.
Ο όγδοος εκλεγμένος πρόεδρος είναι ο Γιουν Σουκ Γιολ της άνευ ουσιαστικού λόγου και αιτίας επιβολής στρατιωτικού νόμου που φαίνεται να αποσκοπούσε στο να σιωπήσει τις καταγγελίες για διαφθορά.