Διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου "ξένης επιρροής" στο κέντρο της Τιφλίδας της Γεωργίας, 14 Μαΐου 2024. AP Photo/Shakh Aivazov

“Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ” – ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ο 26χρονος Beka Gabelia, που ζει και εργάζεται στην Τιφλίδα, μιλά στο NEWS 24/7 για το χάος που απειλεί τη Γεωργία, ως αποτέλεσμα του αμφιλεγόμενου “ρωσικού νόμου” κατά της “επιρροής ξένων πρακτόρων”.

Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε την Τρίτη (14/5) στην τρίτη και τελική ψηφοφορία επί του συνόλου το νομοσχέδιο περί “ξένων πρακτόρων”, το οποίο έχει προκαλέσει τεράστια πολιτική κρίση στη χώρα του Νοτίου Καυκάσου.

Παρά την πολιτική κρίση, τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων και τις διεθνείς καταδίκες, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Κομπαχίτζε δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει μέχρι τέλους το νομοσχέδιο, προειδοποιώντας τους διαδηλωτές με διώξεις.

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στον “ρωσικό” -όπως έχει χαρακτηριστεί- νόμο που στοχεύει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας, ο οποίος προκάλεσε εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων αλλά και επεισοδίων μεταξύ βουλευτών στη Βουλή.

Διαδηλωτές με σημαίες της Γεωργίας και της ΕΕ κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου "ξένης επιρροής" την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στο κέντρο της Τιφλίδας της Γεωργίας, Κυριακή, 26 Μαΐου 2024.
Διαδηλωτές με σημαίες της Γεωργίας και της ΕΕ κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου "ξένης επιρροής την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στο κέντρο της Τιφλίδας της Γεωργίας, Κυριακή, 26 Μαΐου 2024. AP Photo/Zurab Tsertsvadze

«Θέτω βέτο (…) στον νόμο που είναι ρωσικός στην ουσία του και που αντιβαίνει στο Σύνταγμά μας», είπε η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, σε τηλεοπτικό της διάγγελμα.

Πρόκειται ωστόσο για ένα συμβολικό βέτο εκ μέρους της φιλοευρωπαίας προέδρου, που είναι σε ανοικτή σύγκρουση με την κυβέρνηση, καθώς το κυβερνών κόμμα “Γεωργιανό όνειρο”, το οποίο είχε καταθέσει το νομοσχέδιο, λέει δεν θα κάνει πίσω, καθώς διαθέτει αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο ώστε να ανατρέψει το προεδρικό βέτο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (14/5) οι βουλευτές ψήφισαν με 84 ψήφους έναντι 30 υπέρ της υιοθέτησης του νόμου για την “ξένη επιρροή” μετά από 30 ημέρες διαμαρτυριών εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Τιφλίδα, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι, η οποία βρίσκεται όλο και περισσότερο σε αντιπαράθεση με το κυβερνών κόμμα, δήλωσε το Σάββατο (18/5) ότι ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με το σύνταγμα της Γεωργίας και “όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα” και πρόσθεσε ότι “πρέπει να καταργηθεί” άμεσα.

Ο ιδρυτής του “Γεωργιανού Ονείρου”, ο δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, δήλωσε ότι ο νόμος “περί ξένων πρακτόρων” είναι αναγκαίος για να επιβεβαιωθεί η γεωργιανή κυριαρχία έναντι δυτικών δυνάμεων που, όπως είπε, θέλουν να παρασύρουν τη χώρα σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΝΟΜΟΣ

Ο νόμος υποχρεώνει τις ΜΚΟ και τα ΜΜΕ που λαμβάνουν άνω του 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να καταγραφούν ως “οργάνωση που επιδιώκει τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης” και να υποβάλλονται σε διοικητικό έλεγχο.

Οι επικριτές του τον αποκαλούν “ρωσικό νόμο” λόγω της ομοιότητάς του με νόμο που ψηφίστηκε στη Ρωσία προκειμένου να καταστείλει κάθε αντίπαλη φωνή.

Η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι πρότεινε τροπολογίες στο σχέδιο νόμου, προειδοποίησε όμως κατά ενδεχόμενων “τεχνητών διαπραγματεύσεων”.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κομπαχίτζε επιμένει ότι ο νόμος αποσκοπεί στην προώθηση της διαφάνειας και στον περιορισμό αυτού που θεωρεί επιβλαβή ξένη επιρροή στη χώρα των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σημειώνεται ότι η πρώην σοβιετική δημοκρατία είναι επίσημη υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Δεκέμβριο του 2023 και φιλοδοξεί επίσης να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Το νομοσχέδιο έχει οδηγήσει σε τεράστιες κινητοποιήσεις στη χώρα από τους διαδηλωτές που το θεωρούν αυταρχικό και ρωσικής έμπνευσης.

Διαδηλωτές κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης κατά του «ρωσικού νόμου» στο κέντρο της Τιφλίδας AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Η ΕΕ και δυτικές χώρες έχουν καταδικάσει το νομοσχέδιο, με τις Βρυξέλλες να προειδοποιούν ότι η ψήφισή του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια της Γεωργίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

Το κυβερνών κόμμα είχε προσπαθήσει να περάσει τον νόμο ήδη από πέρυσι, αλλά τελικά αναγκάστηκε να υποχωρήσει μετά από το τεράστιο κύμα διαδηλώσεων. Προχώρησαν και πάλι τον Μάρτιο του 2024, υποστηρίζοντας ότι η νομοθεσία αυτή ήταν απαραίτητη για να αναχαιτιστεί η θεωρούμενη ξένη επιρροή και οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης της πολιτικής της Γεωργίας.

Η διαφωνία σχετικά με το νομοσχέδιο θεωρείται κλειδί για το αν η Γεωργία, η οποία είχε παραδοσιακά θερμές σχέσεις με τη Δύση, θα συνεχίσει την ώθησή της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ή αντ’ αυτού θα οικοδομήσει σχέσεις με τη Ρωσία.

“ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΧΩΡΑ”

Ο 26χρονος Beka Gabelia, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Τιφλίδα, μιλά στο NEWS 24/7 για την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη Γεωργία τις τελευταίες εβδομάδες.

Αναφερόμενος στο μεγάλο αντικυβερνητικό κύμα διαδηλώσεων που έχει κατακλύσει τη χώρα, λόγω του νόμου κατά της “επιρροής ξένων πρακτόρων”, ο ίδιος κάνει λόγο για συνεχιζόμενες προσπάθειες φίμωσης και περιορισμού των αγανακτισμένων πολιτών, οι οποίοι δείχνουν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης.

Ο Beka συμμετέχει στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της Τιφλίδας, τονίζοντας πως οι νέοι Γεωργιανοί, παρά τη βίαιη καταστολή, θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν, ζητώντας μια ελεύθερη, δίκαιη και αξιοπρεπή ζωή.

“Ζητάμε μόνο Ελευθερία”

“Δεν είναι η πρώτη φορά που το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να περάσει έναν νόμο ρωσικών συμφερόντων, επομένως τα συναισθήματα είναι ίδια όπως και στο παρελθόν. Έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας που ο κόσμος, κυρίως νέοι άνθρωποι, οργανώνουν διαδηλώσεις στους δρόμους και το μόνο που ζητούν είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Οι αδιάκοπες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, έχουν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό αρκετών διαδηλωτών, έχουν κάνει πολλούς από εμάς να φοβόμαστε, αλλά ταυτοχρόνως μας έχει κάνει και να θυμώνουμε. Όλοι γνωρίζουμε ότι θα αυτή θα είναι μια μακρά, βίαιη διαδικασία“, τονίζει ο Beka, για να συνεχίσει λέγοντας ότι:

Η Γεωργία μοιάζει με καζάνι που βράζει! Στις διαδηλώσεις κατά των αποφάσεων της κυβέρνησης δεν συμμετέχουν μόνο όσοι διαμένουν στην πρωτεύουσα. Στις πορείες συμμετέχουν άνθρωποι από διάφορες περιοχές της Γεωργίας, οι οποίοι ζητούν το αυτονόητο. Ελευθερία! Μια ομάδα με την ονομασία «Daitove» δημιουργήθηκε στο Facebook, μέσω της οποίας οι άνθρωποι βοηθούν ο ένας τον άλλο με στέγαση, φαγητό, νερό, μεταφορές κ.λπ. Επίσης, οργανώσεις παρέχουν νομική βοήθεια σε θύματα που συνελήφθησαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων. Ιδρύματα δημιουργήθηκαν για να φέρουν τους ανθρώπους κοντά, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.”

Διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην Πλατεία των Ηρώων κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης κατά του «ρωσικού νόμου» στο κέντρο της Τιφλίδας, Γεωργία, Τρίτη 14 Μαΐου 2024
Διαδηλωτές κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης κατά του «ρωσικού νόμου» στο κέντρο της Τιφλίδας AP Photo/Zurab Tsertsvadze

“Δεχόμαστε απειλητικά τηλεφωνήματα”

“Αυτές οι διαδικασίες δεν ήταν εύκολες για τους διαδηλωτές και τους φορείς, καθώς και για τους αρχηγούς του κόμματος της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση θέλει να εκφοβίσει και να χειραγωγήσει τους συγκεντρωμένους στα συλλαλητήρια. Οι διαδηλωτές δέχονται κλήσεις στα τηλέφωνά τους από ξένους αριθμούς κατά τη διάρκεια των πορειών, δέχονται απειλές ότι θα πάθουν κάτι κακό, αν συνεχίσουν να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης. Γιαγιάδες, παππούδες, μαμάδες και μπαμπάδες δέχονται κλήσεις, ώστε να μην επιτρέψουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια, λέγοντάς του πως διαφορετικά όλο αυτό μπορεί να τελειώσει πολύ άσχημα, βρίζοντας, απειλώντας και τρομοκρατώντας τις οικογένειες.

Ευτυχώς, αυτή η στρατηγική δεν λειτούργησε και ο κόσμος βγαίνει μαζικά στους δρόμους. Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η πορεία που έγινε στην Τιφλίδα για την Ημέρα της Ευρώπης (11 Μαΐου), στην οποία συμμετείχαν περίπου 300.000 άτομα. Οι διαδρομές της πορείας, ή ο τόπος της διαμαρτυρίας, ποικίλλουν, αλλάζουν, ώστε η αστυνομία να δυσκολεύεται να τις διαλύσει με βία, προχωρώντας στη σύλληψη των διαδηλωτών. Παράλληλα, πορείες και διαδηλώσεις συνεχίζονται χωρίς σταματημό στις μεγάλες πόλεις της Γεωργίας, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο τις μεγάλες διαμαρτυρίες στην Τιφλίδα”, τονίζει ο Beka.

“Η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα. Η προπαγάνδα είναι καθημερινή”

“Με την υιοθέτηση του νόμου για την “επιρροή των ξένων πρακτόρων”, η ίδια η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα, μιας και σύμφωνα με το γεωργιανό Σύνταγμα, η χώρα πρέπει να βρίσκεται σε στενές σχέσεις με τη Δύση και να γίνει μέρος της. Η ρητορική των κυβερνητικών εκπροσώπων είναι τρομακτική. Είναι διαρκώς επιθετικοί προς τα ΜΜΕ που ασκούν κριτική στην πολιτική τους, καθυβρίζοντας καθημερινά τους δημοσιογράφους”, αναφέρει ο 26χρονος.

Ενώ για την προσπάθεια κυβερνητικής φίμωσης ξεκαθαρίζει ότι: “Τα media που υποστηρίζουν την κυβέρνηση κάνουν λόγο για μια διαφορετική πραγματικότητα. Για παράδειγμα, το TV Imedi καλύπτει μόνο ένα μέρος της συγκέντρωσης των διαδηλωτών, όπου είναι λίγοι, και δεν δείχνει την μεγάλη κλίμακα των διαδηλώσεων. Αυτό δημιουργεί στο πληθυσμό την αίσθηση ότι μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων συμμετέχει στις διαμαρτυρίες. Επιπλέον, υπάρχει τεράστια αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων στα κοινωνικά δίκτυα, με το κυβερνών κόμμα «Georgian Dream» να έχει δημιουργήσει αμέτρητους ψεύτικους λογαριασμούς, με στόχο να πείσει πως έχει την υποστήριξη του λαού. Η προπαγάνδα των κυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών Μέσων οδηγεί δυστυχώς στη δαιμονοποίηση των διαδηλωτών.

Ταυτόχρονα, στα Μέσα και στο Διαδίκτυο υπάρχει καθημερινή προπαγάνδα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά της LGBTQ+ κοινότητας, μια προπαγάνδα που υποκινείται και από την Εκκλησία. Στα ίδια media, η Ευρώπη παρουσιάζεται ως μια δύναμη που θα κάνει τον γεωργιανό λαό να χάσει τον Χριστιανισμό και τις παραδόσεις του. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μιλά για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την προστασία των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο”, συνεχίζει ο Beka.

Διαδηλωτές με σημαία της ΕΕ, κατά του νομοσχεδίου
Διαδηλωτές κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης κατά του «ρωσικού νόμου» στο κέντρο της Τιφλίδας AP Photo/Zurab Tsertsvadze

“Φοβόμαστε για το μέλλον. Δεν πρέπει η Γεωργία να γίνει κράτος-δορυφόρος της Ρωσίας”

“Αυτός ο νόμος είναι η μεγαλύτερη απειλή για όλους μας. Αστυνομική βία, εκφοβισμός και ψυχολογικός πόλεμος. Αυτά είναι όσα αντιμετωπίζουν οι διαδηλωτές σήμερα στη Γεωργία. Η μόνη πολιτικός που παλεύει ενάντια σε αυτόν τον νόμο είναι η πρόεδρος της χώρας, Salome Zurabishvili. Ίσως η διαδικασία υιοθέτησης του νόμου να μην είχε παραταθεί αν σιωπούσε η Zurabishvili. Με κάθε ομιλία της δηλώνει τη στήριξή της στους διαδηλωτές, κάθε βήμα που έκανε ειδικά τις τελευταίες ημέρες, δίνει πολλές ελπίδες για το μέλλον των ανθρώπων της Γεωργίας.

Οι νέοι στη Γεωργία, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, νιώθουν απελπισμένοι από τους νόμους που υιοθετεί η κυβέρνηση της χώρας. Φοβόμαστε για το μέλλον μας, για την έλλειψη προοπτικής που θα προκαλούσε η πιθανή διακοπή της συνεργασίας με την Ευρώπη και την Αμερική, την πιθανή ακύρωση της υποψηφιότητας της χώρας στην ΕΕ και τελικά τη μετατροπή της Γεωργίας σε κράτος-δορυφόρο της Ρωσίας“, καταλήγει ο 26χρονος διαδηλωτής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα