Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Γιόαβ Γκάλαντ. Pool Photo via AP Abir Sultan

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΑ ΑΚΡΑ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου οδηγείται σε ακραίες επιλογές εξαιτίας -μεταξύ άλλων- ενός άμεσου συνεργάτη που απειλεί τη θέση του.

O Mπενιαμίν Νετανιάχου είναι το κεντρικό πρόσωπο της επίθεσης του Ισραήλ σε πέντε διαφορετικά μέτωπα της Μέσης Ανατολής, τον τελευταίο χρόνο.

Αν έχει καταστεί κάτι σαφές είναι πως δεν πρόκειται για μετριοπαθή πολιτικό ηγέτη. Δεν θα τον έλεγε κανείς τέρας ψυχραιμίας και δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και από τις ΗΠΑ, τις οποίες εσχάτως έχει αγνοήσει σε κάθε επίπεδο.

Τουναντίον, τον έχουν χαρακτηρίσει εμπόδιο ως προς την ειρήνη στην περιοχή και ‘παίκτη-κλειδί σε όσα κάνει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη και το Λίβανο.

Εσχάτως αποδεικνύεται ακόμα πιο απρόβλεπτος και σε ό,τι αφορά τη σχέση με τις ΗΠΑ. Ο λόγος είναι ένας επί δεκαετίες συνεργάτης του που νιώθει πως απειλεί τη θέση του ως ηγέτη του κόμματός του (Likud).

Ειρήσθω εν παρόδω είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τα θέματα ασφαλείας του Ισραήλ.

Ο Γιοάβ Γκάλαντ.

Ο Γιόσι Μέλμαν, αρθρογράφος της Haaretz δήλωσε στην Washington Post ότι «οι σχέσεις τους είναι απαίσιες».

ΠΟΙΟΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ

Εντός των τειχών και σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφαλείας, επηρεάζεται από τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, τα ακροδεξιά κόμματα και τις θρησκευτικές φατρίες.

Όπως παντού, δεν μπορεί να αψηφίσει όσα θέλει η ελίτ της οικονομίας -ως προς την προάσπιση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων-, ενώ έναν λόγο τον έχουν και οι ΗΠΑ που δίνουν στο Ισραήλ δισεκατομμύρια ως στρατιωτική ή άλλη βοήθεια.

Ουδόλως τυχαίως, έως τώρα για το 2024 ο Νετανιάχου έχει πάρει 6.7 από τα 14.000.000.000 δολάρια.

Φυσικά και λόγο επί των όσων συμβαίνουν και αφορούν άλλες χώρες έχουν και τα σώματα ασφαλείας της χώρας. Δηλαδή, οι Israel Defense Forces (IDF), Shin Bet (εθνική ασφάλεια) και Mossad (υπηρεσία πληροφοριών).

Αναλυτές αναφέρουν πως «εάν ανώτερα στελέχη του στρατού και των πληροφοριών προειδοποιούν για συγκεκριμένες ενέργειες, όπως πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις ή κινδύνους για την ασφάλεια, ο Νετανιάχου συχνά αναγκάζεται να ακούσει, ακόμα κι αν δεν συμφωνεί πλήρως».

Κάπως έτσι, φτάσαμε στον Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος δήλωσε προ ολίγων ωρών προέβη στην εξής δήλωση, ενώπιον των μελών της μονάδα πληροφοριών του IDF.

«Tο χτύπημα στο Ιράν θα είναι θανατηφόρο, ακριβές και έκπληξη. Δεν θα καταλάβουν από πού τους ήλθε και τι έγινε».

Διαβεβαίωσε πως όλο το σύστημα ασφαλείας του Ισραήλ «από τους στρατιώτες που είναι στο μέτωπο έως τον πρωθυπουργό» λειτουργούν ως ένα για αυτό το χτύπημα.

Ο Νετανιάχου καθήλωσε τον Γκάλαντ

Ο Γκάλαντ είναι ο άνθρωπος τον οποίον καλεί κάθε κάθε βράδυ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν για να μάθει τι συμβαίνει με τα μέτωπα που έχει ανοίξει το Ισραήλ. Οι δυο άνδρες είχαν προγραμματίσει να συναντηθούν την Τετάρτη 9/10 στην Ουάσινγκτον.

Ο Νετανιάχου ακύρωσε αυτό το ραντεβού.

Γιατί;

Ισραηλινά μέσα έγραψαν πως ο πρωθυπουργός μπλόκαρε αυτό το ταξίδι λίγες ώρες πριν απογειωθεί το αεροπλάνο του Γκάλαντ. Ως λόγο ανέφερε ότι ήθελε να μιλήσει πρώτα ο ίδιος με τον Τζο Μπάιντεν για όσα σκοπεύει να κάνει στο Ιράν. Το πλάνο είναι έτοιμο, αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

Διάβασες ήδη τι είχε να πει επ’ αυτού ο Γκάλαντ, ο οποίος είναι σε beef με τον Νετανιάχου.

Η έλλειψη άμεσης επικοινωνίας Νετανιάχου-Μπάιντεν για σχεδόν δυο μήνες (έως την Πέμπτη που έγινε η κλήση) έδωσε χώρο για επέλαση του ανταγωνισμού του πρωθυπουργού του Ισραήλ στο υπουργικό συμβούλιο.

Το ‘όχι’ του Νετανιάχου στο ταξίδι του Γκάλαντ ήταν ο τρόπος που βρήκε για να ξαναπάρει στα χέρια του τον έλεγχο και να αποδυναμώσει τον συνεργάτη που είναι και αντίπαλος.

Και δεν τον ένοιαξε αν ρίσκαρε να χαλάσει περαιτέρω την ήδη κλονισμένη σχέση με τις ΗΠΑ.

Ο ΓΚΑΛΑΝΤ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η σχέση του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ δεν ήταν ποτέ ομαλή, με τον Γκάλαντ να είναι μια από τις λίγες μετριοπαθείς φωνές στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας και εκ των ελάχιστων που αμφισβητoύν δημόσια τον Bibi (υποκοριστικό του Νετανιάχου).

Κυρίως ο Γκάλαντ φροντίζει να είναι συνεπής με όσα θέλουν οι ΗΠΑ.

Στα χρόνια της συνύπαρξής του (προέρχονται από το ίδιο κόμμα) έχουν διαφωνήσει πολλάκις επί του πώς πρέπει να διαχειριστεί το Ισραήλ θέματα ασφαλείας, ειδικά σε ό,τι αφορά την επέκταση του πολέμου της χώρας από τη Γάζα, στην Υεμένη, το Λίβανο και το Ιράν.

Έχουν διαφωνήσει επί πολλών βασικών στρατηγικών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου κατάπαυσης του πυρός και της συμφωνίας ομήρων με τη Χαμάς, όπως και επί ενός πιθανού ρόλου της Παλαιστινιακής Αρχής στη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας.

Θεσμικά ο Γκάλαντ έχει τον πρώτο λόγο σε θέματα ασφαλείας.

Γενικά, οι προστριβές του με τον Νετανιάχου δεν γίνονταν γνωστές. Ο πλανήτης έζησε την εξαίρεση του κανόνα το 2023.

Τζο Μπάιντεν και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Τζο Μπάιντεν και Μπέντζαμιν Νετανιάχου AP Photo

Ποτέ δεν λάτρεψαν ο ένας τον άλλον

Το Μάρτιο του 2023 ο Νετανιάχου είχε ανακοινώσει πως θα γίνουν μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα. Μια θα περιόριζαν την ικανότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ να καταρρίπτει νόμους που ψηφίζει το Κοινοβούλιο (Κνεσέτ). Μια άλλη θα άλλαζε την Επιτροπή που διορίζει δικαστές, ώστε η κυβέρνηση να έχει μεγαλύτερο έλεγχο σε αυτήν τη διαδικασία.

Οι επικριτές του Νετανιάχου τόνιζαν πως ό,τι προτείνει έχει ως στόχο να προστατεύσει τον εαυτό του από τη δίκη που είναι σε εξέλιξη και στην οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά.

Ο Γκάλαντ έκανε έκκληση στον Νετανιάχου να μην προχωρήσει σε αυτήν, καθώς όπως είχε σχολιάσει «ο διχαστικός χαρακτήρας της θα βλάψει τον στρατό και την εθνική ασφάλεια».

Βλέπεις, αυξανόταν διαρκώς ο αριθμός των στρατιωτικών εφέδρων και αξιωματικών που διαμαρτύρονταν για τις αλλαγές που προγραμματίζονταν (έθεταν θέμα διακύβευσης της δημοκρατίας) και είχαν ειδοποιήσει ότι αν περάσουν, δεν θα υπηρετήσουν.

Η αντίδραση του Νετανιάχου στην έκκληση ήταν να απολύσει τον Γκάλαντ, γεγονός που οδήγησε σε διαμαρτυρίες και αναταραχές σε όλο το Ισραήλ. Τότε ο πρωθυπουργός ανακάλεσε, γενικά. Είχε καταλάβει ωστόσο, τη δυναμική του Γκάλαντ και έκτοτε προσπαθεί να του ‘ψαλιδίσει’ όποτε μπορεί τα φτερά.

Ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα αγνοήσει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για μετρημένα αντίποινα (επ ουδενί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις) που δεν θα οδηγήσουν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή.

Να σημειωθεί εδώ και ότι χτύπημα στα ιρανικά κοιτάσματα πετρελαίου θα εκτοξεύσει τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, παραμονές των εκλογών των ΗΠΑ. Και αυτό είναι κάτι που προφανώς δεν θέλουν οι Αμερικανοί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα