mafia AP Photo/Seth Wenig

ΟΙ 5 ΠΙΟ ΑΓΡΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Συμμορίες που ελέγχουν τον υπόκοσμο σε μερικές απ’ τις πιο επικίνδυνες πόλεις στον κόσμο.

Έχει ωραιοποιηθεί η βία των συμμοριών μέσα από δεκάδες ταινίες και τραγούδια, όμως η πραγματικότητα σε προσγειώνει. Ο ηθικός τους κώδικας δεν μοιάζει σε τίποτα με εκείνον του “Νονού” και τα πτώματα που αφήνουν στο πέρασμά τους δεν ανήκουν πάντα σε τύπους που “τους άξιζε αυτό που έπαθαν”. Συνήθως το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει.

Τέτοιες συμμορίες είναι και αυτές που ακολουθούν. Βίαιες, άγριες και χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό.

ΓΙΑΜΑΓΚΟΥΤΣΙ-ΓΚΟΥΜΙ

Επί χρόνια η αστυνομία προσπαθούσε να καταστρέψει μια πανίσχυρη φαμίλια της Γιακούζα, τη Γιαμαγκούτσι-Γκούμι, ένα από τα πιο τρομακτικά εγκληματικά συνδικάτα στον πλανήτη. Και συνεχίζει να προσπαθεί, ακόμα μάταια όμως, καθώς η φαμίλια με σχεδόν 3.800 μέλη παραμένει ακλόνητη στην κορυφή της εγκληματικής ιεραρχίας της Ιαπωνίας.

Μέσα από την έδρα της οργάνωσης που θυμίζει κανονικό φρούριο, τα ηγετικά της στελέχη διευθύνουν τη μεγαλύτερη και πλουσιότερη συμμορία στον κόσμο ή, όπως θα την έλεγαν ορισμένοι, “τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου της Ιαπωνίας”. Τα μέλη της είναι γνωστό ότι συλλέγουν πληροφορίες εσωτερικών συναλλαγών, καθώς και πληροφορίες διαφόρων ειδών για να εκβιάσουν ισχυρούς πολιτικούς και επιχειρηματίες, μέσω ενός δικτύου εργαζομένων σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Εννοείται, βέβαια, ότι μέσα στις δραστηριότητες της περιλαμβάνεται και η διακίνηση ναρκωτικών, η πορνεία, οι απάτες, οι κλοπές και κάθε είδους βίαιη πράξη (και δολοφονίες προφανώς).

Απ’ την άλλη όμως τρέχουν και μια σειρά από νόμιμες επιχειρήσεις καθώς και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Στην πραγματικότητα έχουν μια πολύ έντονη δημόσια παρουσία στην Ιαπωνία, κάτι εντελώς ασυνήθιστο για μια εγκληματική συμμορία. Σκέψου ότι έχουν γραφεία και επαγγελματικές κάρτες μέχρι περιοδικά από φανς και κόμικς για τα κατορθώματά τους!

Την ίδια στιγμή, αυτή η ομάδα της Γιακούζα έχει αρχίσει να καταρρίπτει πολλά από τα συνηθισμένα στερεότυπα, με τα νεότερα μέλη της να μην κάνουν αυτά τα κλασικά τεράστια τατουάζ που ξέρουμε, να μην κόβουν τα δάχτυλά τους κλπ, προκειμένου να μη μοιάζουν με μέλη συμμορίας.

Ακόμα και ο πόλεμος μεταξύ συμμοριών, αυτές οι άγριες μάχες με πυροβολισμούς, γίνεται όλο και λιγότερο συνηθισμένος. Άλλωστε, οι κυρώσεις για την κατοχή όπλων είναι πια πολύ αυστηρές στην Ιαπωνία, κάτι που τα κάνει ως ένα όχι και τόσο ελκυστικό αξεσουάρ για τη νέα γενιά της Γιακούζα.

Οι δραστηριότητές τους εκτείνονται σε όλη την Ασία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο εσωτερικό της χώρας, η συμμορία σχεδιάζει επίσης να επεκταθεί στο Τόκιο, η οποία ιστορικά δεν ανήκει στην επικράτειά της. Παρά την πολύ αυστηρή νομοθεσία της χώρας αλλά και τις εσωτερικές της διασπάσεις, αυτή η οργάνωση που ξεκίνησε ως ένα σωματείο λιμενεργατών παραμένει κυρίαρχη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

SOLNTSEVSKAYA BRATVA

Η Solntsevskaya Bratva ή “αδελφότητα Solntsevo” αναδύθηκε μέσα από τις στάχτες της Σοβιετικής Ένωσης για να γίνει τελικά η πιο ισχυρή από τις ρωσικές μαφίες. Αν και ελέγχει τράπεζες και επιχειρήσεις στη Ρωσία, είναι ουσιαστικά αόρατη έξω στον δρόμο -τόσο πολύ που κάποιοι πιστεύουν ακόμη και ότι δεν υπάρχει.

Για όλη αυτήν την παραφιλολογία ευθύνεται η τρομερή διακριτικότητα που δείχνουν. Η ηγεσία της θεωρείται ότι αποτελείται από δώδεκα άτομα που συναντιούνται κρυφά σε διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Επίσης πιστεύεται ότι οι δραστηριότητές της παίρνουν το ΟΚ από το Κρεμλίνο και από τη ρωσική ελίτ. Πιστεύεται επίσης ότι οι Ρώσοι γκάνγκστερς έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο πολιτικό κατεστημένο εδώ και δεκαετίες.

Στη δεκαετία του 1990, η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και η επακόλουθη είσοδος της Ρωσίας στην καπιταλιστική ελεύθερη αγορά ήταν μια τεράστια ευκαιρία για τις συμμορίες, οι οποίες τελικά, βοήθησαν ακόμη και στη διαμόρφωση του νέου status quo.
Σύμφωνα με το TopTenz.net “δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ εγκλήματος και κράτους. Η διακίνηση ναρκωτικών και ανθρώπων συνδυάζεται σχεδόν απρόσκοπτα με νόμιμες επιχειρηματικές επιχειρήσεις”.

ΚΑΡΤΕΛ ΣΙΝΑΛΟΑ

Αυτό το καρτέλ που συνδέεται με τον Ελ Τσάπο, τον διαβόητο βαρόνο ναρκωτικών είναι σήμερα η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή από τις οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών του Μεξικού. Σκέψου ότι σύμφωνα με το Fortune, μόνο για το 2014, τα ετήσια έσοδά του καρτέλ υπολογίστηκαν σε πάνω από τρία δισεκατομμύρια δολάρια. Μπορεί όμως να είναι και πολύ περισσότερα, με βάση το γεγονός ότι τρέχουν τις δραστηριότητές τους σε περισσότερες από 50 χώρες.

Σε αντίθεση με άλλα καρτέλ, τα οποία έχουν “ανοιχτεί” και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, το καρτέλ της Σιναλόα παραμένει σταθερά επικεντρωμένο στα ναρκωτικά και κυρίως στην κοκαΐνη, την ηρωίνη, τη μεθαμφεταμίνη και την κάνναβη.

Λόγω της μη ιεραρχικής του δομής και χωρίς να έχει πια κάποιον ως αδιαμφισβήτητο ηγέτη του, το καρτέλ έχει καταφέρει να αντισταθεί σε όλες τις προσπάθειες που έγιναν για την καταστροφή του. Αυτό πιστεύεται ότι επίσης διευκόλυνε την παγκόσμια επέκτασή του, με πολλές τοπικές ομάδες να λειτουργούν ημι-ανεξάρτητες σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, τα μέλη συχνά συνδέονται με συγγένεια ή γάμο, θυμίζοντας κατά κάποιον τρόπο και το πώς ξεκίνησε αυτή η εγκληματική οργάνωση ως ένας μικρός συνασπισμός κάποιων αγροτικών οικογενειών που γνωρίζονταν καλά.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του καρτέλ είναι η προτίμησή του για μη βίαιες λύσεις, προτιμώντας να δωροδοκεί -χωρίς βέβαια να μη βάζει και το δάχτυλο στη σκανδάλη όποτε το θεωρεί απαραίτητο. Και αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον νούμερο ένα ανταγωνιστή του σήμερα, το CJNG.

CJNG

Η δολοφονία του Ιγνάσιο “Νάτσο” Κορονέλ, του επικεφαλής του καρτέλ Σιναλόα το 2010 άφησε ένα κενό εξουσίας στον υπόκοσμο της διακίνησης ναρκωτικών, με αντίπαλες φατρίες να μάχονται για τον έλεγχο της πολιτείας του Χαλίσκο στο Μεξικό. Και από αυτήν την αιματηρή φρενίτιδα προέκυψε το “Cartel Jalisco Nueva Generación”, πιο γνωστό ως CJNG.

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το CJNG είναι στην πραγματικότητα μια νέα γενιά μεξικανικού καρτέλ ναρκωτικών. Πρώτον, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό, καθώς συνεχίζει να επεκτείνεται παρά τη σύλληψη πολλών ηγετών και το ξεσκέπασμα πολλών τραπεζικών λογαριασμών του.

Δεύτερον, είναι ακόμη πιο βίαιο από τους υπερβίαιους προκατόχους του. Από την αρχή, το Χαλίσκο είδε μια έξαρση σε δολοφονίες, σε αγνοούμενους και σε ομαδικούς τάφους. Στα θύματα περιλαμβάνονται όχι μόνο μέλη αντίπαλων συμμοριών (όπως οι Los Zetas), αλλά και αστυνομικοί. Οι επιθέσεις ήταν σκληρές, με τους κακοποιούς να χρησιμοποιούν πολυβόλα και εκτοξευτές χειροβομβίδων και να μη διστάζουν να καταρρίψουν ακόμη και ελικόπτερα.

Προκειμένου να είναι σίγουροι στη συμμορία ότι όλα τα μέλη είναι ικανά για τις αποτρόπαιες ενέργειες που μπορεί να τους ζητηθούν, περνούν από μία “απαιτητική” εκπαίδευση που περιλαμβάνει απαγωγές, βασανιστήρια, δολοφονίες, ακόμη και τη βρώση ανθρώπινου κρέατος. Και μιλάμε τώρα για μια συμμορία που τα νέα μέλη της μπορεί αν είναι και 12 χρονών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το CJNG απευθύνεται και σε απλούς πολίτες κάνοντας καμπάνιες δημοσίων σχέσεων!

Ενεργό σε όλο το Μεξικό, το CJNG διαθέτει πλέον ένα διεθνές δίκτυο που περιλαμβάνει επαφές στη Νότια και Κεντρική Αμερική, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα.

14K

Η 14Κ θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση μακράν της δεύτερης όσον αφορά τον αριθμών των μελών της και δραστηριοποιείται στο Χονγκ Κονγκ από τη δεκαετία του 1940. Επισήμως, η αστυνομία αποδίδει την ανθεκτικότητά της στη δομή της που μοιάζει με πυραμίδα, στα γρήγορα αντανακλαστικά της απέναντι στις μυστικές επιχειρήσεις και στη μεγάλη ζήτηση που έχουν οι “υπηρεσίες” της (ηρωίνη, παράνομη μετανάστευση και τυχερά παιχνίδια).

Ανεπίσημα, ωστόσο, η 14Κ και άλλες οργανώσεις έχουν τη βοήθεια κυβερνητικών αξιωματούχων. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Σύμφωνα με το Toptenz.net, το 1984, ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Ντενγκ Σιαοπίνγκ, εξέφρασε ανοιχτά την προθυμία του να συνεργαστεί με το οργανωμένο έγκλημα, επαινώντας τον πατριωτισμό και την τιμή τους.

Στην πραγματικότητα, αυτές οι συμμορίες έχουν παράσχει προστασία στους αξιωματούχους του ΚΚΚ στο εξωτερικό. Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση αγνοεί ορισμένες από τις πιο αμφισβητήσιμες δραστηριότητές τους, όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, άγριων ζώων και ανθρώπων μέσω της “ειδικής οικονομικής ζώνης” που υπάρχει στην γεωγραφική περιοχή του επονομαζόμενου “Χρυσού Τριγώνου” (SEZ).

Μόλις το 2020, ο πρώην ηγέτης των 14K, ο Γούαν Κουκ Κόι (γνωστός και ως “Σπασμένο δόντι”) ενήργησε ο ίδιος ως αξιωματούχος της κυβέρνησης(!), συναντώντας τον πρόεδρο της νήσου Μπουγκαινβίλ στην Παπούα Νέα Γουινέα. Εκεί συζήτησαν για τα σχέδια τους για μια νέα SEZ ως μέρος της “One Belt, One Road” της Κίνας, δηλαδή της παγκόσμιας στρατηγικής ανάπτυξης υποδομών που υιοθέτησε η κινεζική κυβέρνηση το 2013 επενδύοντας σε σχεδόν 70 χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα