AP Photo/Jae C. Hong, File AP Photo/Jae C. Hong, File

“ΠΕΡΙΠΛΟΚΟΣ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΟΣ”: Ο ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ

Η κακή σχέση με τον πατέρα του, η απέχθειά του για τον Τραμπ, ο φόβος για την τεχνητή νοημοσύνη και η εξαγορά του Twitter. Η νέα βιογραφία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Την Τρίτη, ο κόσμος ήρθε αντιμέτωπος με μία νέα βιογραφία του Έλον Μασκ, η οποία ξεχωρίζει από όσες έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής λόγω των πολύ ζωηρών και ανέκδοτων λεπτομερειών της ζωής του Αμερικανού μεγιστάνα που φέρνει στο φως.

Ο Μασκ παρείχε πλήρη πρόσβαση στον βιογράφο του, τον Γουόλτερ Άιζακσον, συγγραφέα πολλών μπεστ σέλλερ βιογραφιών, μεταξύ των οποίων και του Στιβ Τζομπς και έτσι, το βιβλίο κατάφερε να περιέχει μια σειρά από διαφωτιστικές ιστορίες όσον αφορά τη ζωή του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Σύμφωνα με τους New York Times, το βιβλίο τον παρουσιάζει “ως έναν περίπλοκο, βασανισμένο άνθρωπο, η λαμπρότητα του οποίου συχνά επισκιάζεται από την αδυναμία του να σχετίζεται σε ανθρώπινο επίπεδο με τους ανθρώπους γύρω του -τις συζύγους του, τα παιδιά του και αυτούς στους οποίους βασίστηκε για να αναπτύξει τα σχέδια του για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την εξερεύνηση του διαστήματος”.

"Ο Μασκ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νότια Αφρική, έχοντας μια πολύ δύσκολη σχέση με τον πατέρα του". Simon & Schuster via AP Simon & Schuster via AP

Και συνεχίζουν οι NYT: “Η μέχρι τώρα ζωή του Μασκ (τα δύσκολα παιδικά του χρόνια στη Νότια Αφρική, οι θυελλώδεις ρομαντικές του σχέσεις, η επιτυχία του ως οραματιστής που έχτισε το SpaceX και την Tesla και η ορμητική απόφασή του να αγοράσει το Twitter) περιγράφεται λεπτομερώς μέσα από δεκάδες συνεντεύξεις με την οικογένειά του, τους φίλους του, επιχειρηματικούς συνεργάτες και τον ίδιο”.

Τι καινούργιο, λοιπόν, μαθαίνουμε για τον Έλον Μασκ σ’ αυτό το βιβλίο;

Η δύσκολη σχέση με τον πατέρα του

Ο Μασκ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νότια Αφρική, έχοντας μια πολύ δύσκολη σχέση με τον πατέρα του τον Έρολ, μηχανικό στο επάγγελμα. Συγκεκριμένα ο Άιζακσον γράφει ότι ο Έρολ “ταλαιπωρούσε σκληρά τον Έλον”.

Ο αδερφός του Μασκ, Κίμπαλ, λέει ότι η χειρότερη ανάμνηση της ζωής του ήταν να βλέπει τον Έρολ να επικρίνει τον αδερφό του όσο εκείνος νοσηλευόταν μετά από έναν σχολικό καυγά (το βιβλίο λέει ότι ο Μασκ εξακολουθούσε να υποβάλλεται σε διορθωτικές επεμβάσεις για τα τραύματα του δεκαετίες αργότερα). “Ο πατέρας μου τότε απλά ξέφυγε”, λέει ο Κίμπαλ.

Οι δυο τους, αποξενωμένοι πια από τον πατέρα τους, τον περιγράφουν ως έναν “ευέξαπτο ψεύτη”. Και ο ίδιος όμως ο Έρολ, σε συνέντευξη του στον Άιζακσον, παραδέχεται ότι πράγματι “ενθάρρυνε μια σωματική και συναισθηματική σκληρότητα απέναντι στους γιους του”.

Όταν ο Μασκ συμφώνησε το 2016 να τον συναντήσει, ένας φίλος θυμάται ότι “ήταν η μόνη φορά που είδα τα χέρια του Έλον να τρέμουν”. Και ο Άιζακσον συμπληρώνει: “Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που καταλαμβάνουν τη γωνιά ενός δαίμονα στο χώρο του κεφαλιού του Μασκ. Τον μαυρίζουν και του προκαλούν μεγάλο θυμό. Ο πατέρας του είναι ο νούμερο ένα”.

Η Grimes, η καλλιτέχνις που είναι μητέρα των τριών από τα δέκα παιδιά του, λέει ότι το PTSD από την παιδική ηλικία του, διαμόρφωσε μια αποστροφή προς την ικανοποίηση: “Απλώς δεν νομίζω ότι ξέρει πώς να απολαμβάνει την επιτυχία και να μυρίζει τα λουλούδια”, θα πει. Ο Μασκ από τη μεριά του θα συμφωνήσει: “Οι αντιξοότητες με διαμόρφωσαν. Το ανώτατο όριο αντοχής του πόνου μου έγινε πολύ υψηλό”.

"Ο Μασκ τρέφει μια “βαθιά περιφρόνηση” για τον Τραμπ “τον οποίο θεωρούσε απατεώνα” και ότι φαινόταν “κάπως τρελός”. AP Photo/Jacquelyn Martin AP Photo/Jacquelyn Martin


woke mind virus

Λίγο πριν αναλάβει το Twitter, ή το X όπως αποκαλείται τώρα, ο Μασκ είπε στον βιογράφο του ότι ο “woke mind virus’ -ένας υποτιμητικός όρος για την προοδευτική πολιτική και κουλτούρα πάνω σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα- θα αποτρέψει την εξωπλανητική εγκατάσταση (ένα από τα κολλήματα του μεγιστάνα).

“Αν δεν σταματήσει ο ιός της woke κουλτούρας, η οποία είναι θεμελιωδώς κατά της επιστήμης, της αξίας και γενικά κατά του ανθρώπου, ο πολιτισμός δεν θα γίνει ποτέ πολυπλανητικός”, είπε συγκεκριμένα.

Πολιτική και Τραμπ

Οι σκέψεις του Μασκ γύρω από την πολιτική “αψηφούν την απλή κατηγοριοποίηση”, γράφουν οι NYT. Παρά τις επιθέσεις του σε φιλελεύθερους επικριτές, τις ατάκες του κατά των “woke” Δημοκρατικών και την περιστασιακή προώθηση ακροδεξιών θεωριών συνωμοσίας, παρουσιάζεται ως πιο απογοητευμένος από την αριστερή στροφή του Δημοκρατικού Κόμματος παρά ως θαυμαστής των Ρεπουμπλικανών.

Επανειλημμένα ισχυρίζεται ότι δεν είναι θαυμαστής του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας χαρακτηριστικά στον βιογράφο του: “Δεν είμαι θαυμαστής του. Είναι ένας ταραχοποιός”. Ο Άιζακσον γράφει ότι ο Μασκ τρέφει μια “βαθιά περιφρόνηση” για τον πρώην πρόεδρο “τον οποίο θεωρούσε απατεώνα” και ότι φαινόταν “κάπως τρελός”.

Αλλά ούτε και υποστηρικτής του Μπάιντεν είναι, αν και λέει στον Άιζακσον ότι θα είχε ψηφίσει τον Μπάιντεν το 2020 αν είχε πάει μέχρι την κάλπη. (Αποφάσισε να μην ψηφίσει επειδή ήταν εγγεγραμμένος στην Καλιφόρνια και το θεώρησε χάσιμο χρόνου καθώς η πολιτεία δεν ήταν καθοριστική στις προεδρικές εκλογές).

Παράλληλα, ο Μασκ περιγράφει μια συνάντηση με τον Μπάιντεν πριν από αρκετά χρόνια, στην οποία έφυγε χωρίς να εντυπωσιαστεί. “Όταν ήταν αντιπρόεδρος, φάγαμε ένα μεσημέρι μαζί στο Σαν Φρανσίσκο, όπου μιλούσε μονότονα για μια ώρα και ήταν βαρετός, σαν μια από αυτές τις κούκλες που τραβάνε το κορδόνι και λέει απλώς τις ίδιες τυπικές φράσεις ξανά και ξανά”.

"Ο Μασκ είναι ανήσυχος σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς τη θεωρεί ως μία πιθανή υπαρξιακή απειλή. AP Photo/Benjamin Fanjoy, File AP Photo/Benjamin Fanjoy, File

Ο περίπλοκος ρόλος του στον πόλεμο της Ουκρανίας

Η Starlink, η υπηρεσία δορυφορικών επικοινωνιών του Μασκ διαδραματίζει βασικό ρόλο στην άμυνα της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή. Όταν μια ρωσική κυβερνοεπίθεση κατέστρεψε το δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών της Ουκρανίας μια ώρα πριν από την εισβολή, ο Μασκ παρενέβη μετά από έκκληση για βοήθεια από Ουκρανούς αξιωματούχους και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, στο βιβλίο γράφεται ότι ο Μασκ ζήτησε απ’ τους μηχανικούς του να “απενεργοποιήσουν” την κάλυψη του Starlink, καθώς αυτή θα διευκόλυνε μια επίθεση από υποβρύχια drones εναντίον του ρωσικού ναυτικού στη βάση της Σεβαστούπολης στην Κριμαία.

Ο Μασκ είχε γράψει στο πρώην Twitter ότι “αν είχα συμφωνήσει με το αίτημά τους, τότε η SpaceX θα ήταν ρητά συνένοχος σε μια μεγάλη πράξη πολέμου και κλιμάκωσης της σύγκρουσης”.

Ωστόσο ο βιογράφος του υποστήριξε ότι απλώς δεν υπήρχε έτσι κι αλλιώς κάλυψη του Starlink σε αυτήν την περιοχή και όχι ότι το απενεργοποίησε.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Εδώ και καιρό ο Μασκ είναι ανήσυχος σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς τη θεωρεί ως μία πιθανή υπαρξιακή απειλή. Ο ίδιος ήταν συνιδρυτής του OpenAI προτού διακόψει τους δεσμούς του με τον οργανισμό το 2018, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι σχηματίζει μία αντίπαλη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, την X.AI.

Μέσα στο βιβλίο φαίνεται ότι η απόφαση του Μασκ να λανσάρει το X.AI προήλθε εν μέρει από τις ανησυχίες του για τον υποπληθυσμό -ο ίδιος είναι πατέρας 10 παιδιών. “Η ποσότητα της ανθρώπινης νοημοσύνης, σημείωσε, πέφτει επειδή οι άνθρωποι δεν κάνουν αρκετά παιδιά. Εν τω μεταξύ, η ποσότητα της νοημοσύνης των υπολογιστών αυξάνεται εκθετικά”. Ο Μασκ πιστεύει ότι “κάποια στιγμή, η βιολογική εγκεφαλική δύναμη θα υποσκελιστεί από την ψηφιακή εγκεφαλική δύναμη”.

Ο μεγιστάνας έθεσε τρεις βασικούς στόχους στους πρώτους υπαλλήλους της X.AI: τη δημιουργία ενός A.I. chatbot ικανό να γράφει κώδικα, ενός A.I. chatbot εκπαιδευμένου να είναι πολιτικά ουδέτερο και τεχνητή νοημοσύνη που μπορούσε να συλλογιστεί και να κυνηγήσει την αλήθεια. “Θα πρέπει να μπορεί κανείς να του αναθέτει σημαντικά καθήκοντα, όπως “φτιάξε έναν καλύτερο κινητήρα πυραύλων”, είπε στον βιογράφο του.

"Απέλυσε δεκάδες υπαλλήλους τυο Twitter που είχαν κάνει επιθετικά σχόλια εναντίον του". AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File

Η εξαγορά του Twitter

Ο Μασκ αγόρασε το Twitter τον Οκτώβριο του 2022 για 44 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά από μια αιφνιδιαστική προσφορά και στη συνέχεια προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις με την περίεργη απροθυμία που έδειξε στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Μέρες αφότου το διοικητικό συμβούλιο του Twitter ενέκρινε τη συμφωνία, ο Μασκ είπε στους τέσσερις έφηβους γιους του ότι αγόρασε το κοινωνικό δίκτυο προκειμένου να επηρεάσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. “Πώς αλλιώς θα εκλέξουμε τον Τραμπ το 2024;”, τους είπε. “Ήταν ένα αστείο”, θα γράψει ο βιογράφος του αλλά οι γιοι του εξακολουθούσαν να μην καταλαβαίνουν το σκεπτικό του για την αγορά του Twitter, μιας εφαρμογής που σπάνια χρησιμοποιούσαν.

Μετά την απόκτηση του Twitter, ο Μασκ και οι “υπολοχαγοί” του χτένισαν τις εσωτερικές επικοινωνίες των υπαλλήλων του και τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναζητώντας “σημάδια μη αφοσίωσης”, γράφει ο Άιζακσον. Οι “σωματοφύλακες”, όπως ήταν γνωστοί οι πιστοί του Μασκ μέσα στο Twitter, έψαξαν στα αρχεία του Slack για λέξεις-κλειδιά, συμπεριλαμβανομένου του “Elon”, βρίσκοντας έτσι δεκάδες υπαλλήλους που είχαν κάνει επιθετικά σχόλια για εκείνον -και τελικά απολύοντάς τους.

Αργότερα, ο Μασκ πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επιδρομή σε ένα κέντρο εγκαταστάσεων Data του Twitter στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια, τον περασμένο χειμώνα, λίγο μετά την εξαγορά της εταιρείας. Ο Μασκ είχε αποφασίσει να μεταφέρει τους διακομιστές που στεγάζονταν στην εγκατάσταση σε ένα άλλο κέντρο δεδομένων του Twitter για να μειώσει το κόστος, αλλά τα υψηλόβαθμα στελέχη αυτού του κέντρου τον προειδοποίησαν ότι η ασφαλής μεταφορά του ακριβού εξοπλισμού θα μπορούσε να πάρει έως και μήνες. Σε μια έκρηξη θυμού, ο Μασκ αποφάσισε να μετακινήσει ο ίδιος τους διακομιστές, στρατολογώντας μια μικρή ομάδα και κάποια φορτηγά για να τους μεταφέρει την παραμονή των Χριστουγέννων. Αργότερα όμως θα έλεγε ότι μετάνιωσε για αυτήν την απόφαση, καθώς προκάλεσε πολλές διακοπές στην ομαλή λειτουργία της εφαρμογής.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα