Elon Musk, CEO of X, the company formerly known as Twitter, speaks to the media after attending a closed-door gathering of leading tech CEOs to discuss the priorities and risks surrounding artificial intelligence and how it should be regulated, on Capitol Hill in Washington, Wednesday, Sept. 13, 2023.(AP Photo/Jacquelyn Martin) Jacquelyn Martin/AP Photo

ΠΩΣ ΤΟ TWITTER (Χ) ΤΟΥ ΙΛΟΝ ΜΑΣΚ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΙΣΡΑΗΛ-ΧΑΜΑΣ

Το Twitter (Χ) της εποχής του Ίλον Μασκ απέτυχε στο πρώτο τεστ μεγάλης κρίσης: έγινε η πλατφόρμα με τη μεγαλύτερη διάδοση παραπληροφόρησης στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, με πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί -με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση- για αποκεφαλισμό 40 βρεφών να είναι το αποκορύφωμα.

Από το πρώτο δευτερόλεπτο που ενημέρωσε πως θέλει να κάνει δικό του το Twitter, o Ίλον Μασκ έλεγε και ξαναέλεγε ότι θα το κάνει την πλατφόρμα της «απόλυτης αλήθειας», αφού όλοι οι άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη «έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την αλήθεια για ό,τι συμβαίνει».

Δηλαδή, ο κάθε χρήστης θα μπορούσε να γράψει ό,τι θέλει. Χωρίς λογοκρισία.

Ακολουθεί το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της ‘προεκλογικής’ του ομιλίας.

«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Τwitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας».

«Θέλω επίσης, να κάνω το Τwitter καλύτερο από ποτέ, βελτιώνοντας το προϊόν με νέες δυνατότητες, κάνοντας τους αλγόριθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξήσω την εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots και επαληθεύοντας την ταυτότητα όλων των ανθρώπων».

Αυτό που έκανε έως τώρα ήταν να αλλάξει το όνομα από Twitter σε Χ, να χρεώσει υπηρεσίες που προσφέρονταν δωρεάν και να αποτύχει παταγωδώς, στο πρώτο μεγάλο τεστ του υπέρτατου στόχου του: αυτού της ελευθερίας του λόγου σε μεγάλη κρίση.

‘Kόπηκε’ από τις πρώτες ώρες του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, όταν προέκυψε λαίλαπα παραπληροφόρησης στο Χ.

ΟΙ ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ‘ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝ’ ΜΕ ΤΑ ΣΦΑΓΙΑΣΜΕΝΑ ΜΩΡΑ

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα παραπληροφόρησης που διακινήθηκε μέσω του Χ ίσως να είναι το ρεπορτάζ της Nicole Zideck, απεσταλμένης του i24NEWS στην εμπόλεμη ζώνη. Η εν λόγω ανέφερε πως ο στρατός του Ισραήλ βρήκε 40 παιδιά και γυναίκες που είχαν αποκεφαλιστεί.

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, πριν αναφερθεί πως επρόκειτο για fake news, με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού να μην επιβεβαιώνει και να αποδίδει τον ισχυρισμό σε στρατιώτες.

Όπως αποκάλυψε το Reuters ένας άλλος ψευδής ισχυρισμός που διαδόθηκε μέσω του Χ, αλλά και του Facebook παρουσίαζε έγγραφο της κυβέρνησης των ΗΠΑ το οποίο επεξεργάστηκε έτσι ώστε να μοιάζει με έγκριση για στρατιωτικά κεφάλαια 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ.

Ένα άλλο βίντεο που είχε τη ‘λεζάντα’ more power to you #Hamas και ισχυριζόταν πως έδειχνε μαχητές της Χαμάς να εξαπολύουν επίθεση με πυροβόλο πυραύλων, προερχόταν από το video game Αrma 3. Πριν διαπιστωθεί η πραγματικότητα, το βίντεο είχε μισό εκατομμύριο προβολές.

Αναρτήθηκε και βίντεο από Βρετανό influencer που ισχυριζόταν πως έδειχνε στρατιώτες της Χαμάς να χρησιμοποιούν αμερικανικά όπλα «που άφησαν πίσω τους στο Αφγανιστάν για να επιτεθούν στο Ισραήλ». Σύμφωνα με το Community Notes, η φωτογραφία δείχνει στρατιώτες Ταλιμπάν από το 2021.

Πριν εντοπιστεί το λάθος, το βίντεο είχε περισσότερες από 10.000.000 προβολές.

Γενικά, το παραπλανητικό περιεχόμενο που υπήρχε στο Χ είχε τέτοιο όγκο που όπως γράφουν οι Financial Times ανησύχησαν οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι παγκόσμιοι διαφημιστές.

Και αν ο Μασκ δεν πολυενδιαφέρεται για τους πρώτους, σίγουρα ενδιαφέρεται για τους δεύτερους.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΣΚ ΣΤΟ Χ

Την Τρίτη 10/10 ο Επίτροπος της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν έστειλε επιστολή στον πιο πλούσιο άνθρωπο του πλανήτη, στην οποία ανέφερε ότι η Κομισιόν είχε «ενδείξεις» πως η πλατφόρμα «χρησιμοποιούνταν για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης» στον απόηχο των επιθέσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Επικαλούμενος τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες της ΕΕ, ο Μπρετόν προειδοποίησε με ‘τιτίβισμα’ στο Χ τον Μασκ ότι η εταιρεία έπρεπε να έχει «αναλογικά και αποτελεσματικά μέτρα μετριασμού» για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε, από εξειδικευμένες πηγές, αναφορές για δυνητικά παράνομο περιεχόμενο που κυκλοφορεί στην υπηρεσία σας παρά τις σημαίες από τις αρμόδιες αρχές».

Ο Μασκ προφανώς και απάντησε.

«Η πολιτική μας είναι ότι όλα είναι ανοιχτού κώδικα και διαφανή, μια προσέγγιση που ξέρω ότι υποστηρίζει η ΕΕ. Παρακαλούμε να αναφέρετε τις παραβιάσεις τις οποίες υπαινίσσεστε πως έκανε το X, ώστε [sic] να τις δει το κοινό. Ευχαριστώ πολύ».

Ο Μπρετόν σχολίασε «γνωρίζετε καλά τις αναφορές των χρηστών σας -και των αρχών- για ψεύτικο περιεχόμενο και εξύμνηση της βίας. Στο χέρι σας είναι να δείξετε πως κάνετε ό,τι λέτε», με τον Μασκ να αναρτά στο δικό του λογαριασμό αυτό που ακολουθεί.

Ο επίτροπος δήλωσε και ότι οι πρόσφατες «αλλαγές στις πολιτικές δημοσίου συμφέροντος» που έκανε ο Μασκ προκάλεσαν σύγχυση σε «πολλούς ευρωπαίους χρήστες».

Φαίνεται να αναφερόταν σε μια αλλαγή που έγινε το σαββατοκύριακο, στην πολιτική δημοσίου συμφέροντος, η οποία επηρεάζει το εάν η εταιρεία αποφασίσει να αφήσει ορισμένα posts διαθέσιμα προς όλους, παρά τα μηνύματα που παραβιάζουν τους κανόνες πολιτικής.

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΜΑΣΚ ΠΟΥ ΑΚΥΡΩΣΑΝ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΤΟΥ

Ανέκαθεν το Twitter είχε μια δυσκολία στο να χειριστεί την παραπληροφόρηση και την υποκίνηση βίας που δεν γινόταν στην αγγλική γλώσσα.

Yπό τον Μασκ, το X έχει δώσει προτεραιότητα στην προσθήκη ετικετών (tags) ανακριβούς περιεχομένου που αναρτούν οι χρήστες, στην προσπάθεια του να αυξήσει το fact-checking μέσω του Community Notes.

Δηλαδή, αν κάποιος εντοπίσει ανακρίβεια, μπορεί να την αναφέρει, εξηγώντας και το λόγο, ώστε να εντοπιστούν οι δημοσιεύσεις που παραβιάζουν τους κανόνες της κοινότητας. Ακολούθως τοποθετείται η σχετική επισήμανση.

Οι αλλαγές όμως, που έκανε το νέο αφεντικό στην εποπτεία περιεχομένου (είπαμε, θέλει ο καθένας να γράφει την αλήθεια του), κατέστρεψε την προσπάθεια να νικηθεί η παραπληροφόρηση.

Μελέτη που δημοσίευσε η ΕΕ το Σεπτέμβριο, ανέφερε ότι παρά τη δυνατότητα που προσθέτει crowdsourced περιεχόμενο στα posts, η παραπληροφόρηση που ανιχνεύεται στην πλατφόρμα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλο social media και λαμβάνει μεγαλύτερο engagement από κάθε άλλη πλατφόρμα, σε σχετική βάση.

Oι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Μασκ να μειώσει τους πόρους που διέθετε σε έλεγχο περιεχομένου, μαζί με ορισμένες αλλαγές προϊόντων, επέτρεψαν στην παραπληροφόρηση να πολλαπλασιαστεί σε τεράστια κλίμακα και με νέους τρόπους.

«Οι διαφορές στην αρχιτεκτονική της πλατφόρμας που έχει θέσει σε εφαρμογή ο Μασκ καθιστούν πολύ πιο δύσκολη την αξιολόγηση της αξιοπιστίας μιας πηγής», δήλωσε ο Emerson Brooking, ανώτερος συνεργάτης στο Digital Forensic Research Lab του Atlantic Council.

Έδωσε ως ενδεικτικό παράδειγμα την απόφαση να ανοίξει την πρόσβαση στα μπλε ticks που κάποτε υποδήλωναν επαληθευμένες διασημότητες, δημοσιογράφους ή ειδικούς σε οποιονδήποτε δίνει 8 δολάρια το μήνα.

«Έτσι έγινε πιο εύκολο να μεταμφιεστεί ο οποιοσδήποτε ως μέσο ενημέρωσης ή μια αντικειμενική πλευρά. Ο δε, αλγόριθμος προωθεί πλέον το περιεχόμενο αυτών που πληρώνουν, σε σχέση με εκείνο των υπόλοιπων χρηστών».

Στο κακό που ζει σήμερα το Χ έπαιξε ρόλο και το το πρόγραμμα «δημιουργών» που εισήχθη τον Ιούλιο: παρέχει μετρητά στους κορυφαίους χρήστες του X μέσω ενός μεριδίου εσόδων από διαφημίσεις.

«Ενθαρρύνει τις περισσότερες δυνατές αναρτήσεις και τους πιο αισχρούς ισχυρισμούς, όπως οι χρήστες προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τις εντυπώσεις σε μεμονωμένες αναρτήσεις».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο, είναι ο ίδιος ο Μασκ και ο τρόπος που συμπεριφέρεται στο μέσο του.

Όπως είπε στους Financial Times η διευθύντρια έρευνας στην μη κερδοσκοπική Media Matters, Kayla Gogarty «πρότεινε στους χρήστες να ακολουθήσουν δυο λογαριασμούς για την πληροφόρηση τους επί των όσων συμβαίνουν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι οποίοι έχει αποδειχθεί πως διακινούν παραπληροφόρηση.

Και αν αυτά τα tweets διεγράφησαν, η συμπεριφορά του στην πλατφόρμα θέτει τον τόνο για όλους τους άλλους, αφού εφόσον είναι ΟΚ να διαδίδει αυτός θεωρίες συνωμοσίας, μπορούν να το κάνουν όλοι».

Ο Μπρετόν ‘έκλεισε’ την επιστολή του προς τον Μασκ ως εξής:

«Σας υπενθυμίζω ότι μετά την έναρξη μιας πιθανής έρευνας και τη διαπίστωση μη συμμόρφωσης, μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις».

Λεφτά βέβαια, υπάρχουν. Ή καλύτερα, λεφτά έχει ο Μασκ. Αυτό που δεν φαίνεται να έχει, είναι θέληση να συμμορφωθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα