ΑΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΚΕΙ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Από την “Κόκκινη Κυρία” της Ιρλανδίας μέχρι τις κατακόμβες κάτω απ’ τους δρόμους του Παρισιού.
Εννοείται ότι πρόκειται για ένα μάτσο δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις αλλά οι ιστορίες που κρύβονται από πίσω έχουν το ενδιαφέρον τους. Ιστορίες και τα περιστατικά που συνέβησαν -συνήθως πριν από αιώνες- και χάρισαν τον μύθο του στοιχειωμένου στα μέρη που ακολουθούν.
Από την Αυστρία μέχρι την Ιρλανδία, αυτά είναι τα μέρη που οι ντόπιοι θα σου πουν “έλα, αν θες να δεις φαντάσματα”. Και κάπως έτσι θα βγάλουν λεφτά.
ΚΑΣΤΡΟ ΜΟΥΣΑΜ, ΑΥΣΤΡΙΑ
Το μεσαιωνικό κάστρο Μούσαμ κοντά στο Ούντερνμπεργκ της Αυστρίας βρίσκεται στην κορυφή ενός ρωμαϊκού φρουρίου και χρονολογείται από το 1191. Ενώ είναι γνωστό απ’ το γεγονός ότι υπήρξε το πεδίο πολλών μαχών σε όλη την ιστορία του, ωστόσο είναι διαβόητο και για τις τρομακτικές δίκες μαγισσών Ζαουμπερερτζάκλ μεταξύ 1675 και 1690. Αυτές οι δίκες οδήγησαν στην εκτέλεση 139 ατόμων, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός ήταν άντρες που κατηγορήθηκαν για μαγεία.
Η συσχέτιση του κάστρου με βάναυσες ανακρίσεις, βασανιστήρια και απάνθρωπες εκτελέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είχε ως αποτέλεσμα τη σημερινή του φήμη ως ένα από τα πιο στοιχειωμένα μέρη της χώρας -και της Ευρώπης.
Μετά τις δίκες των μαγισσών, το κάστρο Μούσαμ έγινε ο τόπος ενός ακόμη “ατυχούς” επεισοδίου κατά το τέλος του 18ου αιώνα, όταν επικρατούσε μαζίκή υστερία εναντίον των λυκανθρώπων. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής συγκεντρώθηκαν στο κάστρο και εκτέλεσαν όλους τους ενοίκους του, λόγω ακριβώς αυτών των υποψιών: ότι τη νύχτα μεταμορφώνονταν σε λύκους.
Στη συνέχεια, το κάστρο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του μέχρι που ο κόμης Γιόνα Νέπομουκ το αγόρασε το 1886, ξεκινώντας την αναστήλωσή του που συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας.
Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν υπάρξει πολλές αναφορές για παραφυσικές δραστηριότητες εντός των τειχών του, συμπεριλαμβανομένων φωνών που ακούγονται και διαφόρων σκιών που φέρονται να κυκλοφορούν στους διαδρόμους του.
ΟΙ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
Πρόκειται για ένα αχανές δίκτυο υπόγειων τούνελ που εκτείνεται σχεδόν σε ολόκληρη την αστική περιοχή του Παρισιού. Αυτές οι σήραγγες άρχισαν να σκάβονται κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων και αργότερα επεκτάθηκαν σε έναν περίπλοκο λαβύρινθο.
Παρότι αρχικά οι κατακόμβες χρησιμοποιήθηκαν για εξόρυξη ασβεστόλιθου αλλά και για καλλιτεχνικούς σκοπούς, τον 18ο αιώνα θα άλλαζαν χρήση και τότε θα ξεκινούσε το σκοτεινό κομμάτι της ιστορίας τους.
Ήταν τότε που η Γαλλία θα περνούσε τη χειρότερη φάση της βουβωνικής πανώλης. Καθώς, λοιπόν, τα νεκροταφεία του Παρισιού άρχισαν να ξεχειλίζουν από πτώματα, η διοίκηση της πόλης αποφάσισε να τα αδειάσει και να πετάξει τα σώματα που αποσυντίθενταν μέσα στις σήραγγες, δημιουργώντας έτσι -κυριολεκτικά- τις κατακόμβες. Με τα χρόνια, οστά και κρανία από περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους μαζεύτηκαν και τοποθετήθηκαν το ένα δίπλα το άλλο σε διάφορα εμφανή σημεία αυτών των τούνελ.
Σήμερα, οι κατακόμβες θεωρούνται τα πιο στοιχειωμένα μέρη στη Γαλλία. Ο θρύλος λέει ότι τα μεσάνυχτα ακούγονται μυστηριώδεις φωνές που καλούν τους επισκέπτες να μπουν βαθύτερα στις σήραγγες.
ΤΟ ΔΑΣΟΣ “ΧΟΪΑ ΜΠΑΤΣΙΟΥ”, ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Το δάσος Χόια Μπάτσιου στη Ρουμανία, που μπορείς να το βρεις γραμμένο και ως το “Τρίγωνο των Βερμούδων της Τρανσυλβανίας”, θεωρείται ως ένα από τα πιο στοιχειωμένα μέρη στην Ευρώπη. Το πλέον αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του είναι ο αριθμός των λυγισμένων δέντρων (συνήθως είναι λυγισμένα στραβά και κάπως παράξενα) που μπορεί να βρει κανείς εκεί. Δέντρα, τα οποία σύμφωνα με την τοπική λαογραφία θα μπορούσαν να είχαν γίνει έτσι μόνο από “υπερφυσικά και ανίερα όντα”.
Την κακή φήμη του δάσους ενισχύουν και οι δεκάδες άνθρωποι που κατά καιρούς έχουν ισχυριστεί ότι έχουν δει φαντάσματα όλα αυτά τα χρόνια.
Το δάσος άρχισε να γίνεται γνωστό για όλα αυτά τα παραφυσικά φαινόμενα, όταν στη δεκαετία του 1960, ένας βιολόγος ονόματι Αλεξάντρου Σιφτ φωτογράφισε ένα μυστηριώδες ιπτάμενο αντικείμενο στον ουρανό. Κάποια χρόνια αργότερα συνέβη κάτι ακόμα πιο περίεργο -σύμφωνα πάντα με τους ντόπιους. Ένας βοσκός μαζί με τα 200 πρόβατά του μπήκαν μέσα στο δάσος και χάθηκαν για πάντα, με τον θρύλο να λέει ότι “καταναλώθηκαν” από τα όντα που είχαν εξαρχής κάνει τα δέντρα να μοιάζουν έτσι περίεργα λυγισμένα.
Μια άλλη περίπτωση μιλά για ένα νεαρό κορίτσι που χάθηκε στο δάσος, για να εμφανιστεί ξανά πέντε χρόνια αργότερα χωρίς να θυμάται πού ήταν και τι έκανε τόσο καιρό. Πολλοί επισκέπτες έχουν επίσης αναφέρει εξανθήματα, πονοκεφάλους, επιληπτικές κρίσεις και άλλα ιατρικά προβλήματα μετά την είσοδο τους στο δάσος.
ΜΠΟΡΓΚΒΑΤΝΕΤ, ΣΟΥΗΔΙΑ
Συχνά αποκαλούμενο ως “το πιο στοιχειωμένο σπίτι στη Σουηδία”, το Μπόργκβατνετ Βίκαρατζ (vicarage είναι η κατοικία του εφημέριου) βρίσκεται στο μικρό χωριό Μπόργκβατνετ στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Χτισμένο το 1876, οι αναφορές για παραφυσικές δραστηριότητες άρχισαν να έρχονται κάποια στιγμή γύρω στο 1927, όταν ο μόνιμος εφημέριος αντιμετώπισε για πρώτη φορά παράξενα φαινόμενα μέσα στους τέσσερις τοίχους του -πχ είδε τη μπουγάδα του να σκίζεται ανεξήγητα.
Θα μπορούσε να ήταν φάρσα, αλλά πολλοί ντόπιοι πιστεύουν ότι το σπίτι είναι στοιχειωμένο λόγω του ανίερου παρελθόντος του, και συγκεκριμένα απ’ το γεγονός ότι η μητέρα του εφημέριου θάφτηκε στον κήπο του και όχι στο νεκροταφείο της εκκλησίας. Οι επόμενοι εφημέριοι και κάτοικοι ανέφεραν επίσης ότι είχαν έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με μια “γκρι κυρία”, και ότι άκουσαν μυστηριώδη βήματα, πόρτες που ανοίγουν και κλείνουν μόνες τους και παράξενες τρομακτικές μουσικές.
Η κακή φήμη του σπιτιού έφτασε πολύ μακριά, τόσο πολύ που στη δεκαετία του 1980, ένας διάσημος ιερέας που έδιωχνε τα φαντάσματα, ο Τόρε Φόρσλαντ, πήγε να ζήσει εκεί για να το απαλλάξει από τα κακά πνεύματα. Παρά τις προσπάθειές του όμως, το μέρος συνέχισε να είναι στοιχειωμένο -σύμφωνα με τον θρύλο πάντα. Ο “εξορκιστής” τα παράτησε και μέσα σε έναν χρόνο είχε ήδη φύγει.
Σήμερα, η κατοικία του εφημέριου λειτουργεί ως ξενώνας, ως bed and breakfast, δηλαδή ως “κατάλυμα που προσφέρει ύπνο και πρωινό”, προσελκύοντας περίεργους και ιδιόρρυθμους τουρίστες από όλο τον κόσμο που θέλουν να δοκιμάσουν το θάρρος τους. Οι επισκέπτες που περνούν με επιτυχία μια νύχτα στο στοιχειωμένο σπίτι λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό για να έχουν να δείχνουν αριστερά δεξιά πόσο “γενναίοι” είναι.
ΚΑΣΤΡΟ LEAP, ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Το Leap Castle στην Ιρλανδία έχει σοβαρό λόγο που “αυτοδιαφημίζεται” στο σάιτ του ως το “πιο στοιχειωμένο κάστρο στον κόσμο”. Χτισμένο τον 12ο ή τον 15ο αιώνα -ανάλογα με την πηγή- το κάστρο έζησε αιώνες βίας και φρικιαστικών γεγονότων, όπως τη δολοφονία ενός ιερέα το 1532 κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας σε ένα τμήμα που τώρα είναι γνωστό ως το “Ματωμένο Παρεκκλήσι”.
Η “Κόκκινη Κυρία” είναι ένα από τα πολλά φαντάσματα που λέγεται ότι στοιχειώνουν το κάστρο, η οποία μάλιστα φέρεται να κρατά ακόμα το στιλέτο που χρησιμοποίησε για να αυτοκτονήσει, αφού πρώτα δολοφόνησε το ίδιο της το παιδί. Και σαν να μην έφταναν αυτά, εκατοντάδες σκελετοί βρέθηκαν σε ένα κρυφό μπουντρούμι που ανακαλύφθηκε το 1922, προσθέτοντας περαιτέρω μυστήριο γύρω απ’ τη δήθεν στοιχειωμένη κατάσταση του κάστρου.
Στη δεκαετία του 1900, το Leap Castle έγινε ξανά το μέρος όπου έλαβε χώρα ένα ακόμη ανατιχιστικό γεγονός όταν η συγγραφέας Μίλντρεντ Ντάρμπυ, πειραματιζόμενη με τον αποκρυφισμό, λέγεται ότι απελευθέρωσε ένα κακόβουλο πνεύμα που ο θρύλος το θέλει να εξακολουθεί να στοιχειώνει το κάστρο.
Το Leap Castle κάηκε από τον IRA το 1922 και παρέμεινε ερειπωμένο μέχρι το 1991, όταν ο Σον και η Αν Ράιαν το αγόρασαν και το αποκατέστησαν.
ΚΑΣΤΡΟ ΝΤΡΑΓΚΣΧΟΛΜ, ΔΑΝΙΑ
Το Κάστρο Ντράγκσχολμ είναι χτισμένο κοντά στον κόλπο Νέσκελο στο νησί της Ζηλανδίας στη Δανία. Η ιστορία του χρονολογείται γύρω στο 1200 όταν χτίστηκε από τον επίσκοπο του Ροσκίλντε και με την πάροδο των αιώνων, μετατράπηκε από παλάτι σε οχυρό και αργότερα χρησίμευσε και ως βασιλική φυλακή.
Το κάστρο επέζησε από πολλούς πολέμους σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία του, συμπεριλαμβανομένης μιας προσπάθειας των Σουηδών να το καταστρέψουν. Το 1694, πουλήθηκε σε έναν ευγενή που το ξαναέχτισε σε στυλ μπαρόκ. Τώρα που ανήκει στην οικογένεια Μπότκερ, το κάστρο λειτουργεί ως πολυτελές ξενοδοχείο, τουριστικό αξιοθέατο και εστιατόριο με αστέρι Michelin, εξακολουθώντας να διατηρεί την μπαρόκ αρχιτεκτονική του.
Φυσικά, οι επισκέπτες σε αυτό το πολυτελές μέρος διακοπών μπορούν να περιμένουν να περάσουν τις νύχτες τους με μερικούς άλλους “κατοίκους”, δηλαδή με διάφορα φαντάσματα που λέγεται ότι ζουν εκεί.
Υποτίθεται ότι τουλάχιστον τέσσερα πνεύματα έχουν εντοπιστεί από ερευνητές παραφυσικών φαινομένων κατά τη διάρκεια των ετών, τα περισσότερα από αυτά “ζουν” εκεί από τον 16ο αιώνα μ.Χ και πιο συγκεκριμένα από την ταραχώδη εποχή της Θρησκευτικής Μεταρρύθμισης.