Ο Μπάιντεν, το 2009, όταν ήταν αντιπρόεδρος. AP Photo Matt Cilley

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΓΥΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Τα γυαλιά ηλίου που φοράει -σχεδόν πάντα- ο Τζο Μπάιντεν έχουν συνδεθεί με διάφορους μύθους. Όλοι έχουν να κάνουν με την ικανότητα του να λειτουργεί στο επίπεδο που αρμόζει σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ.

Tη Δευτέρα 18/9 ο Τζο Μπάιντεν βρέθηκε σε φιλανθρωπικό γκαλά στη Νέα Υόρκη, όπου μεταξύ άλλων είπε πως η εμπειρία του τον βοήθησε να διαχειριστεί κρίσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο Covid.

Συνέχισε, εξηγώντας ότι «είναι πολλοί αυτοί που επικεντρώνουν στην ηλικία μου. Το καταλαβαίνω. Πιστέψτε με, είναι κάτι που με απασχολεί περισσότερο από τον καθένα. Είμαι υποψήφιος γιατί διακυβεύεται η δημοκρατία στις εκλογές του 2024. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία: ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι του MAGA (Make America Great Again) είναι αποφασισμένοι να καταστρέψουν την αμερικανική δημοκρατία. Αλλά δεν θα υποκύψουμε στους ‘δικτάτορες’».

Τα 80 του χρόνια είναι η κύρια ανησυχία που εκφράζουν οι ψηφοφόροι στα διάφορα γκάλοπ που γίνονται. Παρεμπιπτόντως, ο Τραμπ είναι 77. Και αν μη τι άλλο έχει συνδεθεί με ουκ ολίγα σκάνδαλα, εξόχως σοβαρής φύσεως.

Ο Μπάιντεν από την άλλη, έχει εκτεθεί μέσω στιγμών που επιτρέπουν τις υποψίες πως το γήρας έχει προκαλέσει διάφορες φθορές στον οργανισμό του.

Εκεί αποδίδεται και η εμμονή του να εμφανίζεται σχεδόν πάντα, φορώντας γυαλιά ηλίου.

Τι συμβαίνει με τον Μπάιντεν και φοράει συνέχεια σκούρους φακούς;

Τον Απρίλιο του 2014, όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, αποφάσισε να αποκτήσει λογαριασμό στο Instagram. Το πρώτο post ήταν το αγαπημένο αξεσουάρ, στην επιφάνεια ενός γραφείου.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που τα γυαλιά ηλίου που φορά από όταν ήταν «πρωτοετής στο πανεπιστήμιο και ναυαγοσώστης» έγιναν τίτλος.

Είναι ένα κλασικό μοντέλο, το οποίο προώθησε σε όλον τον πλανήτη ο Τομ Κρουζ, μέσω του ρόλου του στο Top Gun. Έγινε ‘σταρ’ το Φεβρουάριο του 2009, κατά τη συνάντηση του Μπάιντεν με αθλητή των Special Olympics.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Μπαράκ Ομπάμα τα ανέφερε σε ομιλία  του («Ο Τζο Μπάιντεν δείχνει cool με τα γυαλιά του, έτσι δεν είναι;»), ενώ παρέμειναν ‘κολλημένα’ στο πρόσωπο του νυν προέδρου για όλα τα χρόνια που ακολούθησαν, σε δημόσιες εμφανίσεις από επιμνημόσυνες δεήσεις έως ανακοινώσεις σκληρών μέτρων.

Προφανώς και δεν το εγκατέλειψε στο πρώτο του ταξίδι ως πρόεδρος των ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία. Παρεμπιπτόντως, από όταν πήρε το χρίσμα, πρόσθεσε τα αγαπημένα του γυαλιά στο σετ διπλωματικών δώρων που προσφέρει σε συναδέλφους του.

Τα έχει δώσει στον Τζάστιν Τριντό του Καναδά, τον Γιουν Σουκ-γιολ της Κορέας, αλλά και τον Βλαντίμιρ Πούτιν (το 2021, στη Γενεύη).

Σε συνέντευξη του 2016, όταν είπε πως φορά το ίδιο ζευγάρι από τα φοιτητικά του χρόνια, ενημέρωσε και ότι κάθε χρόνο αγοράζει 6 ζευγάρια «αφού πολλοί μου τα παίρνουν, για σουβενίρ». Διαβεβαίωσε και ότι τα φοράει κάθε μέρα.

Όσοι τον ξέρουν συνηθίζουν να λένε ότι «ξέρεις πως η μέρα του είναι καλή, όταν φοράει τα γυαλιά ηλίου. Είναι σημάδι που δείχνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά».

Σύμφωνα με όσα είπε στους New York Times η Tammy Haddad, σύμβουλο της σειράς “Veep” και η ιδρυτή και διευθύνουσα συμβούλου της Haddad Media «είναι ο τρόπος που έχει να ενημερώνει πως πιστεύει ότι είναι ωραίος τύπος, αλλά παράλληλα και υπεύθυνος άνθρωπος, που θα κυματίσει την αμερικανική σημαία και θα σε σώσει».

Πρόκειται για μια οικεία, άνετη σημειολογία. «Όλοι απήλαυσαν την επιστροφή του Τομ Κρουζ στο Top Gun. Ο πρόεδρος ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, προσδοκώντας στα ίδια αποτελέσματα».

Γενικότερα, σε όλον τον πλανήτη ισχύει πως όταν κάποιος επιμένει να φοράει γυαλιά ηλίου όταν σου μιλάει, είναι ένδειξη ανεντιμότητας.

Τα τελευταία χρόνια ο Μπάιντεν τα φοράει όλο και πιο συχνά εντός εσωτερικών χώρων. Να θυμίσουμε ότι στα 80 είναι ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ και υπάρχει γενικά, μια φθίνουσα πορεία σε όλα τα όργανα του.

Τα γυαλιά ηλίου κρύβουν τα μάτια του, όταν διαβάζει στο autocue ό,τι του ‘χουν ετοιμάσει οι άνθρωποι που γράφουν τους λόγους του. Τελευταία βέβαια, αποτυγχάνει και σε αυτό

Τι έδειξαν οι τελευταίες εξετάσεις του

Το τελευταίο του check up έδειξε ότι πάσχει από επτά παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας καρδιακής πάθησης που κάνει τον μυ να χτυπά πολύ γρήγορα, προκαλώντας ζάλη και σύγχυση. Σημειωτέον, η μη αγγειακή μαρμαρυγή είναι εκ των καρδιαγγειακών κινδύνων για άνοια.

Έχει επίσης, υπερλιπιδαιμία (βλ. αύξηση ενός ή περισσότερων λιπιδίων -χοληστερίνη, τριγλυκερίδια- στο αίμα, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων άνοιας, της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού και της νεφρικής νόσου), άκαμπτη βάδιση (η ακαμψία είναι αποτέλεσμα εκφυλιστικής φθοράς), καρκινική δερματική βλάβη που δεν χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία, ήπια αισθητηριακή περιφερική νευροπάθεια ποδιών (βλ. νευρική βλάβη), γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και εποχιακές αλλεργίες.

Έχει επίσης υποστεί δύο εγκεφαλικά ανευρύσματα, συνθήκη που επίσης αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

Αυτοί είναι οι λόγοι που τον έχουμε δει να σκοντάφτει και να πέφτει, με τους γιατρούς να θυμίζουν πως όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο συχνές και πιο σοβαρές γίνονται οι πτώσεις.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως ‘μηχανή γκαφών’ το 2018.

Στα highlights ανήκει η ημέρα που μπέρδεψε τη Λιβύη με τη Συρία, που αποκάλεσε ‘πρόεδρο’ την Καμάλα Χάρις, που ξέχασε το όνομα του υπουργού αμύνης, που ξέχασε αν ένας συνεργάτης του είναι στο χώρο της ομιλίας του, που συνέστησε την εγγονή του ως τον γιο του (που έχει πεθάνει), που είπε σε γερουσιαστή που είναι σε αμαξίδιο να σηκωθεί κ.α.

Γιατροί που παρακολουθούν την εξέλιξη του λένε πως οι γκάφες του είναι ένδειξη της φυσικής επιδείνωσης της υγείας του. Kατά την επίσκεψη του σε βάση της Νορθ Καρολάινα, όταν δεν φορούσε τα γνωστά γυαλιά του, όπως είπε η οικοδέσποινα εκπομπής του Sky News, Ρίτα Παχάνι «συνελήφθη να κοιτάζει στο κενό, έντονα αποπροσανατολισμένος και συγχυσμένος».

Στο μυαλό του Μπάιντεν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που κάποιος μπορεί να νιώσει αποπροσανατολισμένος και συγχυσμένος. Όπως είχε πει το Μάιο του 2023, σε ομιλία του στην Ένωση Ανταποκριτών, είπε μεταξύ άλλων ότι «θέλω σήμερα να περάσετε καλά και να είστε ασφαλείς. Αν νιώσετε αποπροσανατολισμένοι ή συγχυσμένοι, είτε θα είστε μεθυσμένοι, είτε η Μάρτζορι Τέλορ Γκριν», ακροδεξιά γερουσιαστής που είναι γνωστή για αμφιλεγόμενες δηλώσεις. Του τύπου «τα παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται στα πυροβόλα όπλα».

Σε σύσκεψη του κοινοβουλίου, η Γκριν είχε χαρακτηρίσει πολλάκις τον Μπάιντεν ‘ψεύτη’.

Ιατρικοί λόγοι που κάποιος φοράει γυαλιά ηλίου σε εσωτερικούς χώρους

Το National Review έγραψε πως «ο Τζο Μπάιντεν είναι γέρος. Το γήρας είναι κάτι σκληρό, όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο και τα γυαλιά ηλίου είναι εξαιρετική μάσκα του γήρατος».

Ανέφερε ότι υπήρχαν και άλλοι ηγέτες κρατών που φορούσαν πάντα γυαλιά ηλίου, όπως ο Φράνκο, ο Φιντέλ Κάστρο, ο Γιάσερ Αραφάτ και ο Μοαμάρ Καντάφι, με τον Κιμ Τζονγκ Ουν να προστίθεται τελευταία στη λίστα.

Στην περίπτωση του Μπάιντεν και της συνήθειας που αναπτύσσει τελευταία να εμφανίζεται σε εσωτερικούς χώρους με τα αγαπημένα του γυαλιά, τα πολλά χρόνια που κουβαλάει στην πλάτη σε συνδυασμό με τις ευαισθησίες που προκαλεί στο σώμα φαίνεται πως είναι η απάντηση στην ερώτηση του ‘ενός εκατομμυρίου’.

Όσο μεγαλώνουμε, τα μάτια μας γίνονται όλο και πιο ευαίσθητα στο φως -και τον καταρράκτη.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο όσο πιο ανοιχτό είναι το χρώμα των ματιών μας, πάντα βάσει του πόσο τα έχουμε προσέξει τις προηγούμενες δεκαετίες.

Μελέτες δείχνουν πως τα γυαλιά ηλίου είναι ό,τι το αντιηλιακό για το δέρμα μας.

Δηλαδή, πρέπει να τα φοράμε παντού και πάντα για να προφυλάσσουμε τα μάτια από τις φθορές που προκαλεί ο ήλιος.

Έρευνα ενημέρωσε ότι ιατρικές και ψυχιατρικές παθήσεις οδηγούν σε ενόχληση στο κεφάλι ή στο μάτι υπό το έντονο φως. Που για άλλους είναι σαν να τους ‘καίει’ τον βολβό. Είναι περιπτώσεις φωτοφοβίας και φωτοευαισθησίας.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να κάνει ανάγκη τη χρήση γυαλιών ηλίου και σε εσωτερικούς χώρους, είναι τα ξηρά μάτια (η έλλειψη λίπανσης του κερατοειδή -είναι λεπτός ιστός που καλύπτει την ίριδα και την κόρη του ματιού- προκαλεί αλλαγές στις ίνες πόνου και ευαισθησία στο έντονο φως), η ημικρανία (ο εγκέφαλος είναι πιο διεγερτικός κατά τη διάρκεια ενός πονοκεφάλου), ο εγκεφαλικός τραυματισμός και η μη οργανική απώλεια όρασης (προκαλείται από συναισθηματική κατάσταση).

Η σύζυγος του Τζο Μπάιντεν, Τζιλ εμφανίστηκε το Γενάρη του 2013 με γυαλιά ηλίου, μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για αφαίρεση βασικοκυτταρικού καρκινώματος, πάνω από το δεξί μάτι. Το ευαίσθητο δέρμα γύρω από τα μάτια είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις βλάβες από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Για αυτό οι μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος (βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα) πάνω και γύρω από τα βλέφαρα είναι συχνοί.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική υγεία του Μπάιντεν, κράτα πως τυχόν σοβαρό θέμα δεν μπορεί να ανακοινωθεί εύκολα, αφού όπως έχει ειπωθεί πολλάκις «η κατάσταση της υγείας του μπορεί να επηρεάσει όλον τον πλανήτη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα