TREN DE ARAGUA: Η ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
Η Tren de Aragua είναι mega-συμμορία που προσφέρει 20 εγκληματικές υπηρεσίες. Για μια δεκαετία τα αρχηγεία της ήταν η φυλακή που είχε προσφέρει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας στα μέλη της.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διέταξε τις αρχές να βρουν έναν τρόπο να ανακτήσουν τον έλεγχο της φυλακής Tocorón -140 χιλιόμετρα από το Καράκας. Η επιχείρηση εκτελέστηκε στις 20 του Σεπτέμβρη.
Για μια δεκαετία, στη φυλακή αυτή έκαναν κουμάντο τα μέλη της Tren de Aragua, διεθνούς mega-συμμορίας με καταγωγή από την πολιτεία Aragua με χιλιάδες θυγατρικές και παρουσία σε Βενεζουέλα, Κολομβία, Περού, Βολιβία, Παναμά και Χιλή.
Ως mega-συμμορία αναγνωρίζεται όποια εγκληματική ομάδα έχει περισσότερα από 100 μέλη.
Η πέραν των συνόρων ισχύ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεταναστευτική έξοδο 7.000.000 Βενεζουελανών, εξαιτίας της οικονομικής κατάρρευσης και του αυταρχικού καθεστώς υπό την προεδρία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
Το όνομα ‘τρένο της Αράγκουα’ προφανώς και δεν είναι τυχαίο.
Αρχικά ήταν συνδικάτο εργαζομένων της πολιτείας, στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής. Μάζευε δωροδοκίες για να δίνει θέσεις εργασίας μεταξύ του 2007 και του 2010. Το έργο όμως, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και τα μέλη έκαναν στροφή σε εγκληματικές δραστηριότητες (εκβιασμοί, απαγωγές, ληστείες, ανθρωποκτονίες) που ‘έδωσαν’ τον εδαφικό έλεγχο. Αυτός φάνηκε χρήσιμο στο λαθρεμπόριο και τη διακίνηση ναρκωτικών.
Έως το 2018 περισσότερα από 200 μέλη της ήταν μοιρασμένα στις φυλακές. Aυτά που κρατούνταν στην Tocorón είχαν τον έλεγχο του σωφρονιστικού καταστήματος.
Τον είχαν εκχωρήσει οι κυβερνώντες, με αντάλλαγμα τη διατήρηση της τάξης, τη μείωση των ανθρωποκτονιών και τον τερματισμό των εξεγέρσεων στις φυλακές.
Το σύστημα αυτό έγινε γνωστό ως pran.
Το δημιούργησε η πρώτη υπουργός Φυλακών και νυν Αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Iris Varela, για να απαλλαχθεί το κράτος από το άγχος να ελέγχει όσα γίνονται εντός των φυλακών και να κάνει ό,τι χρειαζόταν, προκειμένου να αποφεύγονται οι θάνατοι.
Η Tren de Aragua ‘τερμάτισε’ την ιδέα.
ΟΙ 20 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
Κατ’ αρχάς, οι αξιωματούχοι της διέτασσαν -ενώ ήταν έγκλειστοι- απαγωγές και δολοφονίες σε όλη τη χώρα και εκτός αυτής. Τις εντολές εκτελούσαν τα 5.000 μέλη της.
Η εγκληματική οργάνωση διατήρησε τη δυναμική της, μέσω συμφωνιών με μικρότερες εγκληματικές ομάδες που δρούσαν εκτός φυλακής και στρατολογούσαν πρόσφατα αποφυλακισμένους.
Οι ‘επιχειρήσεις’ επεκτάθηκε και εκτός συνόρων, μέσω κυκλωμάτων πορνείας στο Περού, διακίνησης νεαρών γυναικών στη Χιλή και τεμαχισμό πτωμάτων στην Κολομβία.
Όπως επισήμανε στην Washington Post η Ronna Rísquez, συγγραφέας του βιβλίου «Tren de Aragua: Η συμμορία που έφερε επανάσταση στο οργανωμένο έγκλημα στη Λατινική Αμερική», η Tren de Aragua ειδικεύεται στη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και την εμπορία ανθρώπων.
Τα κέρδη της συμμορίας από το «χαρτοφυλάκιο εγκλημάτων» που περιλαμβάνει 20 δραστηριότητες (εκβιασμούς, απαγωγές, ληστείες, απάτες, παράνομη εξόρυξη χρυσού, λαθρεμπόριο παλιοσίδερων, ανθρωποκτονίες, δολοφονίες, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εμπορία ανθρώπων, εμπορία μεταναστών, πώληση όπλων) εκτιμώνται σε εκατομμύρια δολάρια, το χρόνο.
Κατέληγαν στη φυλακή, όπου ήταν τα αρχηγεία.
Θα τα ζήλευε κάθε εγκληματική οργάνωση που τελεί υπό -τύπου- κράτηση.
Πλην του Εσκομπάρ, ηγέτη του Medellin καρτέλ και εφευρέτη των φυλακών/πολυτελών θέρετρων. Δεν ξέρω αν θυμάσαι το Cathedral, το οποίο έφτιαξε στα κατάβαθα ενός βουνού, για να εκτίσει την πενταετή κάθειρξη του.
Να στο θυμίσω, εκτός και αν έχεις πάει στην Κολομβία και το έχεις επισκεφτεί, καθώς τώρα είναι αξιοθέατο.
Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΕΙΧΕ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΘΕΡΕΤΡΟ
Την Τετάρτη 20/9 έγινε η έφοδος 11.000 στρατιωτών και αστυνομικών στην Tocorón. Μεταξύ όσων είδαν τα μάτια τους ήταν nightclub, επαγγελματικό γήπεδο μπέιζμπολ, πισίνες, εξοπλισμό για να παίζουν παιδιά, κάβα, ATM, καζίνο, εστιατόρια και μπαρ.
Υπήρχε και μικρός ζωολογικός κήπος, με μαϊμούδες και φλαμίνγκο.
Βρήκαν επίσης, τσιμεντένιες σήραγγες, ανάλογες με τη φυλακή που κρατούσαν οι Μεξικανοί τον αρχηγό του καρτέλ Sinaloa, Joaquín “El Chapo” Guzmán.
Πέραν των κρατούμενων, ζούσαν στους χώρους αυτούς και 200 γυναίκες και παιδιά.
ΤΙ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
Το μόνο που δεν βρήκαν οι αρχές στην επιχείρηση αυτή ήταν ο ηγέτης της Tren de Aragua, Héctor “El Niño” Guerrero.
Κατά το Insight Crime ο -καταδικασμένος ως ένοχος για φόνο- Guerrero ήταν το αφεντικό. Ο 39χρονος καταζητείται, με την αστυνομία να έχει ενημερώσει σχετικά την Κολομβία, τον Ισημερινό, το Περού και τη Χιλή. Η Ιντερπόλ έχει εκδώσει ’κόκκινη’ ειδοποίηση.
Η κυβέρνηση του Περού δίνει αμοιβή 132.000 δολαρίων σε όποιον παρέχει πληροφορίες που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη του Guerrero.
Ο Μαδούρο έριξε την ευθύνη της απόδρασης (από μια σήραγγα πριν την έφοδο των αρχών) στους διεφθαρμένους δεσμοφύλακες που τον βοήθησαν να εξαφανιστεί «και τους οποίους έχουμε συλλάβει και θα τεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».
Ο γνωστός ως Warrior Boy γεννήθηκε στη φυλακή, το 1983. Μεγάλωσε στην Aragua και το 2000 άρχισε τις παράνομες δραστηριότητες. Συνελήφθη πολλάκις, μεταξύ άλλων για επίθεση σε αστυνομικό τμήμα και τη δολοφονία ενός αστυνομικού και διακίνηση ναρκωτικών.
Δραπέτευσε μια φορά από τη φυλακή, ενώ στις εξεγέρσεις του 2017 φέρεται να πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον Μαδούρο, ώστε να καταστείλει τους διαδηλωτές.
Το Φεβρουάριο του 2018 καταδικάστηκε σε 17 χρόνια κάθειρξης, για ανθρωποκτονία, διακίνηση ναρκωτικών, κλοπή ταυτότητας και κατοχή όπλων. Πήγε στην Tocorón και την έκανε τσιφλίκι του, όπως ενίσχυε τη συμμορία σε όλα τα επίπεδα.
Του ανήκε ένας ολόκληρος όροφος, που προφανώς είχε όλες τις πολυτέλειες. Δεν επιτρεπόταν σε κανέναν η είσοδος, χωρίς την έγκριση του ηγέτη.
Οι παρατηρητές εξηγούν πως η φυλακή του εγγυήθηκε την ασφάλεια, λόγω όλου του πληθυσμού των κρατουμένων που διαχειριζόταν. Εκεί μέσα δεν είχε εχθρούς ή ανταγωνιστές. Είχε έξω από αυτήν, όπου ήταν και εκτεθειμένος σε νέες συλλήψεις, πέραν της δολοφονίας.
Για να διατηρεί την τάξη, είχε καθιερώσει έναν φόρο: έπαιρνε 15 δολάρια το μήνα από κάθε κρατούμενο. Όποιος δεν τα έδινε, δεχόταν σφαίρα στο χέρι ή στους αστραγάλους. Κάποιοι αποκεφαλίστηκαν.
Ο Guerrero δεν επέτρεπε τις κάμερες στη φυλακή, όπως δεν επέτρεπε σε όποιον έβγαινε από αυτήν να πάρει μαζί το κινητό του τηλέφωνο.
Ως εκ τούτου δεν υπάρχει πρόσφατη φωτογραφία του.
ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας ενημέρωσε πως είχαν γίνει 88 συλλήψεις ανθρώπων που σχετίζονταν με τη συμμορία. Έγινε γνωστό και ότι οι 1.600 κρατούμενοι της Tocorón μεταφέρθηκαν σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα.
Αν αναρωτιέσαι πώς και αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συμμορία αυτή, το Insight Crime σημείωσε πως θέλει να αναγνωριστούν ως νόμιμες οι επικείμενες εκλογές του 2024.
Ένας άλλος λόγος είναι ο εξευτελισμός που γνώρισαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, σε άλλη αποστολή που είχε ως στόχο της Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – FARC), που τελικά, επικράτησαν και ώθησαν τον στρατό σε οπισθοχώρηση.
Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου των φυλακών της χώρας, Humberto Prado προειδοποίησε πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση πήρε τον έλεγχο της φυλακής, δεν σημαίνει και ότι εξάρθρωσε τη συμμορία. Διευκρίνισε και ότι οι υπόλοιποι κρατούμενοι δεν είναι 1.600, αλλά περισσότεροι από 3.000 «ενώ εδώ και καιρό έχουν δραπετεύσει πολλοί», δεδομένου ότι στην εκ των μεγαλύτερων φυλακών της χώρας χωρούν 7.000 κρατούμενοι.
«Ήταν απλώς μια παράσταση για εμάς, για να πούμε ότι έλεγχαν ξανά το κτίριο», εξήγησε ο Prado, αποκαλύπτοντας ασυνέπειες που είχαν εντοπιστεί μεταξύ όσων ισχυριζόταν η κυβέρνηση και της έρευνας του παρατηρητηρίου.