ΧΙΟΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
Απόσταση και κόστος έχουν καταστήσει την Χίο απαγορευτική για τους Έλληνες την ίδια στιγμή που οι εξ Ανατολάς γείτονες κοντεύουν να την βουλιάξουν
Είναι από τις περιπτώσεις που ακούς στις ειδήσεις για την… απόβαση Τούρκων σε ελληνικό νησί κι όχι μόνο δεν σε πιάνει σύγκρυο, πανικός ή να σφίγγεται η ψυχή σου, αλλά κάθεσαι χαλαρά και «χαζεύεις» τον ρεπόρτερ να περιγράφει τα τεκταινόμενα και όσο ξετυλίγεται το κουβάρι της είδησης, σκέφτεσαι «καλά που είναι και οι γείτονες…».
Το σκηνικό αυτής της ξεχωριστής, μα πάνω από όλα επιδιωκόμενης, τουρκικής «εισβολής», αφορά, κυρίως, στην Χίο, που έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο προορισμό για τους τουρίστες από τη γειτονική χώρα, σε σημείο ώστε το νησί να… βουλιάζει, από «ποτάμια» Τούρκων.
Νεαρά, αλλά και μεγαλύτερα ζευγάρια, οικογένειες, μεμονωμένοι φίλοι, επισκέπτονται τη Χίο, περιδιαβαίνουν τα στενά και τα αξιοθέατά της, στήνουν τσιμπούσια, αλά… ελληνικά, ψωνίζουν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς και, κυρίως, δεν περιορίζουν τις επισκέψεις τους μόνο στους θερινούς μήνες, αλλά τις διαχέουν σε όλο το δωδεκάμηνο και επηρεάζουν όλο το φάσμα της χιώτικης οικονομικής δραστηριότητας. Εσχάτως δε, άρχισαν, σιγά – σιγά, να στήνουν και τις δικές τους επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα του νησιού, όπως συμβαίνει με ένα μαγαζί στο λιμάνι της πόλης, που σερβίρει τσάι με τον παραδοσιακό τούρκικο τρόπο και με ένα κατάστημα ενοικίασης αυτοκινήτων, που είναι να λειτουργήσει οσονούπω.
Τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, καθώς αποδεικνύουν ότι την τελευταία 4ετία οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών (πλην Τουρκίας) με charter, κατέγραψαν …ανώμαλη προσγείωση, ενώ αντίθετα εκείνες των Τούρκων «απογειώθηκαν». Ειδικότερα, βάσει έρευνας που διενεργήθηκε το περασμένο καλοκαίρι για λογαριασμό της διεύθυνσης τουρισμού της περιφερειακής ενότητας Χίου, οι Τούρκοι, που επέλεξαν το ακριτικό νησί για να περάσουν κάποιες ημέρες των διακοπών τους, ανήλθαν σε 56.299 άτομα, ενώ το 2014, στο 10μηνο έως και τον Οκτώβριο, ο αριθμός αυτός διαμορφώθηκε σε 64.400 άτομα. Ήδη, δηλαδή, η ποσοστιαία αύξηση, χωρίς το τελευταίο δίμηνο του έτους, ήταν στο 18,2%, κάτι που σημαίνει ότι συνολικά η περσινή χρονιά πρέπει να προσέγγισε τις 80.000 αφίξεις.
Τι συνέβη και έχει αλλάξει, έτσι, άρδην το τοπίο, αναδεικνύοντας τους Τούρκους τουρίστες πρωταγωνιστές στη Χίο; «Όλα άρχισαν πριν από περίπου 3-4 χρόνια όταν με παροτρύνσεις φορέων και παραγωγικών τάξεων και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συμφώνησαν σε ένα πλέγμα δράσεων, που διευκόλυνε την επικοινωνία μεταξύ μας. Κατά βάση αυτό έγινε μέσω παρεμβάσεων στο θέμα της έκδοσης βίζα» τονίζει στο WE του News247.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου κ. Γεώργιος Γεωργούλης.
Περίπου την ίδια περίοδο ακολούθησαν αδελφοποιήσεις συλλόγων και φορέων του νησιού με αντίστοιχες δομές στο Τσεσμέ, που είναι ακριβώς απέναντι από τη Χίο και πολύ κοντά στη Σμύρνη. Το ίδιο έγινε και μια σειρά από προωθητικές ενέργειες διαφόρων εθίμων και γιορτών του της χιώτικης παράδοσης σε πόλεις στα δυτικά παράλια της Τουρκίας. Έτσι, σιγά–σιγά, χτίστηκαν οι προϋποθέσεις να ανοίξει η πόρτα της συνεργασίας στον τουριστικό τομέα.
Topakas House», στον Κάμπο Χίου, που αποτελείται από 7 ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σήμερα ο πάγος έχει σπάσει λέει η συνομιλήτριά μας, παραδέχεται πως «με πολλούς έχουμε γίνει φίλοι και έρχονται και ξανάρχονται» και σημειώνει εμφατικά, για να αναδείξει τη μεγάλη δυναμική της τουρκικής δεξαμενής, ότι «ενώ επί 24 χρόνια είχα μόνο δύο κρατήσεις Τούρκων, από το 2012 και μετά, το 85%-90% των πληροτήτων στο συγκρότημά μας, είναι από Τούρκους».
Η εγγύτητα –πέραν των διευκολύνσεων στις διατυπώσεις στα τελωνεία- έχει διαδραματίσει επίσης, καίριο ρόλο στην επιλογή της Χίου από τους Τούρκους ως προορισμού αναψυχής, έστω και ολιγοήμερου. «Είμαστε πολύ κοντά με το Τσεσμέ. Η Σμύρνη, που είναι μια πόλη 5-6 εκατομμυρίων κατοίκων, απέχει από το Τσεσμέ μόλις 90 χλμ, ή περίπου μία ώρα με το λεωφορείο και πολύ λιγότερο με το αυτοκίνητο, ενώ στην ευρύτερη περιοχή διατηρούν τα εξοχικά τους και πολλοί Κωνσταντινουπολίτες, οι οποίοι πετάγονται για κάποιες ημέρες και στο νησί μας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του συλλόγου ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων Χίου κ. Δημήτρης Κυτριλάκης. Εξηγεί δε, ότι στη σύνδεση των λιμένων Τσεσμέ-Χίου, δραστηριοποιούνται δύο ναυτιλιακές εταιρείες, μία χιώτικη και μια τουρκική, οι οποίες το καλοκαίρι κάνουν 3-4 δρομολόγια την ημέρα, ενώ τους υπόλοιπους μήνες από 2-3 την εβδομάδα. «Η δική μας ναυτιλιακή έχει ένα πλοίο, που ολοκληρώνει τη διαδρομή σε 40 λεπτά, ενώ η τούρκικη διαθέτει ένα καταμαράν, το οποίο συνδέει τα δύο λιμάνια σε 25 λεπτά, έναν ακόμη κανονικό πλοίο και μια “παντόφλα” για να κουβαλά κι αυτοκίνητα», διευκρινίζει ο συνομιλητής μας και προσθέτει ότι οι δύο επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει μια πολύ καλή συνεργασία και «όταν η μία βάζει ένα καράβι στο καρνάγιο για επισκευές, ζητά από την άλλη να βοηθήσει στην εξυπηρέτηση του πελατολογίου της».
Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται στη Χίο κυρίως για τα Σαββατοκύριακα, καθώς και σε γιορτές, είτε είναι της δικής τους θρησκείας, όπως το ραμαζάνι, είτε στις δικές μας. «Θα τους βρεις να μας επισκέπτονται όλο το χρόνο, αλλά κυρίως περιόδους, όπως το Πάσχα για να δουν το ρουκετοπόλεμο, στα καρναβάλια, τα Χριστούγεννα κλπ», μας αναφέρει ο κ. Κυτριλάκης και συμπληρώνει: «Μένουν συνήθως 1-2 ημέρες. Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος, καθώς το διάστημα αυτό παρατείνουν τη διαμονή τους έως και 4-5 ημέρες, ώστε να το συνδυάσουν και με μπάνιο στη θάλασσα». Σύμφωνα με τον ίδιο η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των Τούρκων, (σ. σ. στο 57% του δείγματος) κινείται στα 200 ευρώ κι επιμερίζεται σε 25-30 ευρώ για τα μεταφορικά, άλλα περίπου 40 ευρώ για κατάλυμα και τα υπόλοιπα για φαγητό, διασκέδαση και ψώνια. «Είμαστε φθηνότεροι και έχουμε και πολύ καλύτερη ποιότητα. Να σκεφτείτε ένα ζευγάρι στη Σμύρνη για να φάει σε ένα καλό εστιατόριο πρέπει να δαπανήσει 80-100 ευρώ, ενώ στη Χίο το ποσό είναι στα μισά» τονίζει.
Μεγάλο… σουξέ στους Τούρκους, συμπληρώνει ο κ. Κυτριλάκης έχει το προσούτο. «Η Χίος έχει τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε προσούτο σε όλη την Ευρώπη, ψάξτε το», λέει -ίσως και με διάθεση υπερβολής- ο συνομιλητής μας και αφού προσθέτει πως «αγοράζουν, επίσης, γυαλιά, αρώματα, παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και ρούχα», δεν διστάζει να παραδεχθεί πως «μας έχουν σώσει. Με αυτή την κρίση, χωρίς την παρουσία των Τούρκων τουριστών, θα τις είχαμε κλείσει όλες τις επιχειρήσεις στο νησί».
«Με πρωτοβουλία του επιμελητηρίου και της ομοσπονδίας επαγγελματιών του νησιού έχει στηθεί ένα δίκτυο διεξαγωγής σεμιναρίων ταχύρρυθμης εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας -συνήθως διάρκειας 25 ωρών- στα οποία μετέχουν γκρουπ 20-25 επαγγελματιών, οι οποίοι διδάσκονται τα βασικά για να μπορούν να συνεννοούνται» αναφέρει ο κ. Κυτριλάκης, και υπενθυμίζει ότι οι Τούρκοι μιας ηλικίας δεν μιλούν καθόλου αγγλικά. Δωρεάν μαθήματα, όμως, οργανώνονται και από το δήμο, σύμφωνα με την κ. Ελ. Τοπάκα, η οποία, ωστόσο, επέλεξε να κάνει μόνη της ιδιαίτερα και πλέον «με τους πολλούς φίλους που έχω από την Τουρκία, μπορούμε να κάνουμε και συζητήσεις με ευρύτερο περιεχόμενο, εκτός από τα τυπικά. Πρόκειται για ανοιχτόμυαλους ανθρώπους στα παράλια και τους αρέσει το νησί μας, το φαγητό μας, γλεντούν με την ελληνική μουσική και λατρεύουν το Θεοδωράκη, τη Γαλάνη, την Αλεξίου και άλλους ποιοτικούς Έλληνες καλλιτέχνες».