Αυγή: Το απεργιακό πρωτοσέλιδο και η οργή για το κλείσιμο – “Μόνο η Χούντα…”

Διαβάζεται σε 4'
Αυγή: Το απεργιακό πρωτοσέλιδο και η οργή για το κλείσιμο – “Μόνο η Χούντα…”
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ/EUROKINISSI

Σφοδρές αντιδράσεις στα social media και “πυρά” κατά Κασσελάκη για την απόφαση να διακόψει το ημερήσιο φύλλο της ιστορικής εφημερίδας.

Την οργή πολλών χρηστών των social media προκάλεσε η απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για αναστολή της έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της ιστορικής εφημερίδας “Η Αυγή”.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα οι εργαζόμενοι της εφημερίδας προχωρούν  σε 24ωρη απεργία, όπως αποφασίστηκε σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν.

Είχε προηγηθεί η ενημέρωση από τον διευθυντή του εντύπου Σπύρο Σουρμελίδη την απόφαση της ιδιοκτησίας, αλλά και η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, στην οποία μίλησε για ανάγκη εξορθολογισμού των οικονομικών του κόμματος.

Η οργή κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη ξεχείλιζε, με αρκετά σχόλια στο Twitter να τον βάζουν στο “κάδρο”, σημειώνοντας πως η τελευταία παρόμοια απόφαση σε βάρος της ιστορικής εφημερίδας πάρθηκε επί δικτατορίας.

Κάποιοι μάλιστα, χλεύασαν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με παλαιότερο ατόπημά του σε δήλωση όπου έκανε λόγο πως συγκινήθηκε επειδή τον Μπελογιάννη να… κρατά την “Αυγή” στα χέρια του, πράγμα αδύνατο αφού είχε εκτελεστεί πριν κυκλοφορήσει η εφημερίδα.

Δείτε ορισμένες από τις σφοδρές αντιδράσεις για το κλείσιμο της “Αυγής”:

Το απεργιακό πρωτοσέλιδο της Αυγής

«Αριστερά χωρίς φωνή», γράφει το αυριανό απεργιακό πρωτοσέλιδο της Αυγής στο οποίο αναγράφεται και η ανακοίνωση των εργαζομένων για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του καθημερινού φύλλου.

«Χωρίς καθημερινή εφημερίδα ο χώρος της Αριστεράς σε τοπίο ενημερωτικής μονοφωνίας», αναγράφεται λίγο πιο κάτω.

Η ιστορία της εφημερίδας “Η Αυγή”

Η εφημερίδα Αυγή είναι μια από τις παλαιότερες και σημαντικότερες εφημερίδες της Ελλάδας, με έντονη πολιτική και κοινωνική παρουσία. Η ιστορία της ξεκινά το 1952 και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αριστερά και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).

Η Αυγή εκφράζει διαχρονικά θέσεις υπέρ της Αριστεράς και σήμερα θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ιστορικά Στοιχεία

1952: Ίδρυση

  • Η Αυγή ιδρύθηκε το 1952 και αρχικά ήταν όργανο της ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά).
  • Η πρώτη έκδοση έγινε στις 24 Αυγούστου 1952.

Χρόνια Δικτατορίας (1967-1974)

  • Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974), η εφημερίδα αντιμετώπισε σοβαρούς περιορισμούς και λογοκρισία.
  • Επανεκδόθηκε αμέσως μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974.

Μεταπολίτευση και Εξέλιξη

  • Μετά την πτώση της δικτατορίας, η Αυγή επανήλθε δυναμικά στην ενημέρωση και την πολιτική ανάλυση, προβάλλοντας τα αιτήματα της αριστεράς.
  • Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η εφημερίδα ξεκίνησε συνεργασία με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, έναν πολιτικό σχηματισμό που περιλάμβανε το ΚΚΕ και άλλες αριστερές δυνάμεις.

Σύγχρονη Περίοδος

  • Η εφημερίδα συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα και θεωρείται η φωνή του ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς).
  • Η Αυγή καλύπτει ποικίλα θέματα, από την πολιτική και την οικονομία μέχρι τον πολιτισμό και την κοινωνία, με έμφαση σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβάλλοντος.

Διευθυντές της εφημερίδας

Από τις 14 Μαρτίου 2024, νέος διευθυντής της Αυγής είναι ο δημοσιογράφος Σπύρος Σουρμελίδης, ο οποίος διαδέχθηκε τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά, που διαδέχθηκε τον Σπύρο Ραπανάκη. Στη θέση αυτή είχαν διατελέσει ο Άγγελος Τσέκερης που διαδέχθηκε τους Κωστή Νικολακάκο και Νίκο Φίλη. Πρώτος εκδότης και διευθυντής (1952-1956) ήταν ο Βασίλειος Ευφραιμίδης.

Σημαντικές Στιγμές και Συμβολή

  • Η Αυγή έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα.
  • Έχει υποστηρίξει κοινωνικά κινήματα και αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των μειονοτήτων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα