Δημήτρης Μάρης: ‘Άμεσος διάλογος για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου στο διαδίκτυο’

Δημήτρης Μάρης: ‘Άμεσος διάλογος για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου στο διαδίκτυο’

Σε διάλογο κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου, με στόχο τη ρύθμιση της διαδικτυακής αγοράς. Τα προβλήματα που δεν μπορούν να περιμένουν και ο κίνδυνος να δημιουργηθούν ολιγοπώλια υπέρ των πολυεθνικών

Στην ανάγκη να υπάρξει ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο στην αγοράς διαδικτύου, αλλά και διάλογος με την κυβέρνηση, πριν νομοθετήσει για τη λειτουργία των ιστοσελίδων, αναφέρθηκε, ο πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ) κ. Δημήτρης Μάρης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο Στο “Κόκκινο” και στην εκπομπή “Τα Μέσα…Έξω” με την Α. Νταρζάνου και τη Σ. Χαϊμαντά, τόνισε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση, πριν να υπάρξουν αλλαγές και αυτή η συζήτηση να γίνει με βάση την πραγματικότητα του διαδικτύου και όχι με βάση ό,τι ισχύει ή ίσχυε στο παρελθόν σε άλλα μέσα.

Ο κ. Μάρης σημείωσε ότι η ενημέρωση πρέπει να είναι οικονομικά ανεξάρτητη και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτή να είναι κερδοφόρες.

“Όσο πιο κερδοφόρα είναι μια τέτοια επιχείρηση, τόσο πιο ανεξάρτητη είναι. Εκεί παίχτηκε το παιχνίδι όλα τα χρόνια στο παρελθόν”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρης, αναφερόμενος στις στρεβλώσεις στη σχέση κράτους-ΜΜΕ.

Ερωτηθείς για τον φόρο επί των διαφημίσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοσδήποτε διάλογος, ο πρόεδρος της ΕΝΕΔ, σημείωσε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν κεφαλικό φόρο, που δεν θα ωφελήσει τις ιστοσελίδες και όσους απασχολούνται στην αγορά διαδικτύου, ενώ την ίδια στιγμή θα δημιουργήσει ολιγοπωλιακές καταστάσεις.

“Οι εταιρείες στο διαδίκτυο, έχουν έξοδα και επενδύουν για να αναπτύσσονται.  Ένα έξυπνο κράτος, πρέπει να δίνει κίνητρα. Να σου δίνει κίνητρα για να επενδύεις σε δομές και στους ανθρώπους σου. Θα έπρεπε να δοθεί κίνητρο στις επιχειρήσεις να επενδύσουν και όχι να τιμωρούνται, με επιπλέον φόρο, όταν ήδη φορολογούνται. Ο φόρος 20%  φόρος είναι κεφαλικός φόρος στην πηγή και ό,τι σου μένει θα στο φορολογούν με κλίμακα”, σημείωσε ο κ. Μάρης και πρόσθεσε:

“Μια τέτοια λογική θα οδηγήσει σε μια νέα, αλλά στην ουσία παλιά σχέση Πολιτείας-ΜΜΕ. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει το παλιό μοντέλο, με τις σχέσεις Κράτους-Εταιρειών, με ενδιάμεσες τις τράπεζες, όπως και στο παρελθόν”.

Ο κ. Μάρης αναφέρθηκε και στα χρήματα που καταλήγουν στις πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν χωρίς κανένα φόρο.

Σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση επιβάλει τον φόρο 20%, οι πολυεθνικές θα ανταγωνίζονται τις ελληνικές ιστοσελίδες, χωρίς να πληρώνουν τίποτα, χωρίς δηλαδή το κράτος να έχει οποιοδήποτε όφελος, από το 80% του τζίρου, που οι πολυεθνικές αντιπροσωπεύουν.

Η δυσάρεστη έκπληξη

Ο πρόεδρος της ΕΝΕΔ, δήλωσε “παγωμένος” από την στάση της κυβέρνησης, καθώς όπως είπε η Αριστερά έχει παράδοση στο διάλογο.

“Ουδείς μας έχει καλέσει να συζητήσουμε οτιδήποτε” είπε ο κ. Μάρης, αναφερόμενος στη φημολογία για τον φόρο και στον “υπόγειο” όπως τον χαρακτήρισε διάλογο.

“Έχω μείνει λίγο παγωμένος, από την αδυναμία διαλόγου από την κυβέρνηση. Βιώνουμε μια περίοδο, λίγο περίεργη, όπου δεν συζητείται τίποτα. Η αριστερά είχε πάντα ενδιαφέρον, γιατί γινόταν διάλογος”, τόνισε ο κ. Μάρης, σημειώνοντας ότι θα ” ήταν τραγική επιλογή, να νομοθετήσουν πρώτα και μετά να υπάρξει διάλογος”.

Αναφερόμενος στις συνθήκες εργασίας στο διαδίκτυο, ο πρόεδρος της ΕΝΕΔ, σημείωσε ότι στόχος είναι να γίνει μια συζήτηση,  ώστε να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο για το διαδίκτυο και να ρυθμιστεί η απορρυθμισμένη αγορά προς όφελος όλων.

“Πρέπει να γίνει μια συζήτηση, που να λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα του μέσου και όχι την πραγματικότητα άλλων μέσων. Δεν λέω ότι στις μεγάλες εταιρείες, είναι όλα καλά. Ένα μέσο ενημέρωσης στο διαδίκτυο είναι μια ιδιωτική επιχείρηση. Η συζήτηση για το νομοθετικό πλαίσιο, λύνει ή αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα”, σημείωσε.

Ο κ. Μάρης σημείωσε ότι υπάρχει πλαίσιο λειτουργίας στα άλλα μέσα, όχι όμως στο διαδίκτυο και τόνισε ότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα πάσης φύσεως (εργασιακά, ζητήματα δεοντολογίας κ.α.) θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση με το βλέμμα στο μέλλον.

“Μέσα από συγκρούσεις και διαφωνίες, προχωράμε μπροστά. Πιο πολύ με φοβίζει η στασιμότητα. Η τάση να μείνουμε προσκολλημένοι στο παλιό και να μείνουμε εδώ που είμαστε”, είπε ο πρόεδρος της ΕΝΕΔ.

Ακούστε τη συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο εδώ:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα