Έλεγχος κυκλοφορίας εφημερίδων με barcode: Άμεσα η απόφαση

Πως θα καταγράφονται πλέον συνολικά οι κυκλοφορίες των εφημερίδων. Μέσα στο εξάμηνο και ρύθμιση για τις τηλεοπτικές και και μετρήσεις
- 13 Ιανουαρίου 2017 12:53
Άμεσα προχωρά η καθιέρωση γραμμωτού κώδικα (barcode) για την on line παρακολούθηση και τον έλεγχο των κυκλοφοριών των εφημερίδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός δέκα ημερών αναμένεται η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής. Ή εφαρμογή βέβαια θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς θα πρέπει να τοποθετηθούν “μηχανάκια” σε όλα τα σημεία πώλησης εφημερίδων στην Ελλάδα. Το κόστος θα καλυφθεί από κοινοτική χρηματοδότηση μεσω ΕΣΠΑ και όχι από τους περιπτεράδες, ούτε από τα δύο πρακτορεία. Τα στοιχεία εξάλλου από όλη την Ελλάδα θα συγκεντρώνονται και θα ανακοινώνονται οι συνολικές πανελλαδικές κυκλοφορίες στη ΓΓΕΕ.
Η δημιουργία on line Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης και Πώλησης Εντύπων (Εφημερίδων και Περιοδικών) με barcode από τα Σημεία Πώλησης θα εξασφαλίσει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επιτέλους τη διαφάνεια στις κυκλοφορίες, θα εξαλείψει τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος και του παρόντος («καπέλα» κ.λπ.) και θα διασφαλίσει πρόσβαση στη διαφημιστική αγορά ανάλογη με την πραγματική απήχηση του κάθε εντύπου.
Σήμερα, η συγκεκριμένη αγορά απαρτίζεται κατά προσέγγιση από:
-2 Πρακτορεία Διανομής
-125 Υποπρακτορεία
-8.000 Σημεία Πώλησης Τύπου
-100 Τίτλους Εντύπων που διανέμονται καθημερινά (κατά μέσο όρο)
-500.000 Έντυπα που διανέμονται καθημερινά (κατά μέσο όρο)
-300.000 Έντυπα που επιστρέφονται καθημερινά (κατά μέσο όρο)
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σήμερα, είναι πρακτικά αδύνατος ο έλεγχος των πραγματικών πωλήσεων εφημερίδων και περιοδικών από τα Σημεία Πώλησης, ακριβώς εξαιτίας της απουσίας ενός Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης όλων των εντύπων, αλλά και της απουσίας on line επικοινωνίας με όλα τα Σημεία Πώλησης. Ένα τέτοιο σύστημα, υποστηρίζουν, είναι, αφενός, απαραίτητο να ενσωματώσει τις ανάγκες των Σημείων Πώλησης και, αφετέρου, να προσφέρει αξιόπιστες και πιστοποιημένες πληροφορίες σχετικά με τις πραγματοποιούμενες πωλήσεις. Προτεραιότητα του project είναι, όπως αναφέρουν, να εστιάσει στη συνολική εικόνα και, παράλληλα, να αναπτύξει την απαραίτητη υποδομή για τη διαδικασία track & trace των εντύπων καθώς και για την επεξεργασία των επιστροφών, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια καθ’ όλη τη διαδικασία διακίνησης (παραλαβή εντύπων, αποστολή, πώληση, επιστροφή, πιστοποίηση κ.λπ.).
Βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να πληροί το Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης και Πώλησης Εντύπων σύμφωνα με τις ίδιες πηγές -:
-Έλεγχος διανομής
-Έλεγχος πωλήσεων Τύπου
-Έλεγχος επιστροφών
-Αυτόματη σύγκριση διανομής – επιστροφής (διαφοράς = πώληση)
-Δυνατότητα προσθήκης νέων κωδικών (ειδών – ενδεχομένως και πέραν των εντύπων) και διάθεσή τους στα Σημεία Πώλησης
-Αυτοματοποιημένα στατιστικά πωλήσεων
-Ευκολία ελέγχου από Εποπτικούς Φορείς
Απαιτήσεις:
-Εκσυγχρονισμός και προμήθεια software Δικτύου και Σημείων Πώλησης
-Εκσυγχρονισμός και προμήθεια hardware Δικτύου και Σημείων Πώλησης
-Εξοπλισμός Σημείων Πώλησης με hardware συστήματα Τερματικών Λιανικής Πώλησης
Επόμενο βήμα θα είναι ρυθμίσεις για τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές μετρήσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει και αυτό το θέμα εντός εξαμήνου, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη εικόνα για το πώς θα κινηθεί.