ΕΠΕΚ: “Εκτός τόπου, χρόνου και πραγματικότητας το σχέδιο της ΝΔ για τα περιφερειακά κανάλια”

ΕΠΕΚ: “Εκτός τόπου, χρόνου και πραγματικότητας το σχέδιο της ΝΔ για τα περιφερειακά κανάλια”
Συνάντηση των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Σκληρή απάντηση εξέδωσε η Ένωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος με αφορμή την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τα περιφερειακά κανάλια

“Ασαφής, χωρίς τεχνικό υπόβαθρο και εκτός τόπου, χρόνου και πραγματικότητος. Είναι ένας νόμος κομμένος και ραμμένος για πλουσίους, που και αυτοί ακόμη θα αγανακτήσουν λόγω της ελλείψεως συχνοτήτων για να εκπέμψουν”. Αυτό σημειώνει με νόημα η Ένωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος(ΕΠΕΚ), απαντώντας με μια μακροσκελή ανακοίνωση στην πρόταση της ΝΔ η οποία προτείνει, μεταξύ άλλων, χορήγηση άδειας παρόχου τηλεοπτικής άδειας περιφερειακής εμβέλειας με μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 3 εκατ ευρώ.

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση η ΕΠΕΚ αναφέρει ότι η πρόταση της ΝΔ βελτιώνει ορισμένες διατάξεις του νόμου Παππά αλλά με άλλες διατάξεις οδηγούν “τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό των Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών, όταν τις διαβάζουν, να ετοιμάζουν σχοινί για να αυτοκτονήσουν, όπως άλλωστε έχει συμβεί τούτο με πολλούς απεγνωσμένους συμπατριώτες μας Έλληνες, από το 2009 και εντεύθεν”.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι ορθώς η ανάθεση γίνεται στο ΕΣΡ “όμως το ΕΣΡ πρέπει να δεσμεύεται από τους τεχνικούς όρους που θα του δίδει το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που νομοθετεί και όχι η ΕΕΤΤ που είναι ελεγκτικό και εκτελεστικό όργανο”.

Η ανακοίνωση της ΕΠΕΚ 

Η Ε.ΠΕ.Κ., ως ο πρώτος, μεγαλύτερος και αντιπροσωπευτικότερος συνδικαλιστικός φορέας των Τηλεοπτικών Σταθμών της Ελληνικής Περιφέρειας, αναλύοντας και σχολιάζοντας την πρόταση Τηλεοπτικού Νόμου της Ν.Δ., την οποία θα θέλαμε να την διαβάσουμε πλήρως εν είδει Νομοσχεδίου, με την Αιτιολογικήν Έκθεση αυτής και όχι από δημοσιεύματα εφημερίδων, παρατηρούμε ότι δείχνει ασαφής, χωρίς τεχνικό υπόβαθρο και εκτός τόπου, χρόνου και πραγματικότητος.  Ένας Νόμος κομμένος και ραμμένος για πλουσίους, που και αυτοί ακόμη θα αγανακτήσουν λόγω της ελλείψεως Συχνοτήτων για να εκπέμψουν.

Αντικαθιστά τον Νόμο Παππά με ορισμένες καλές διατάξεις που θα μπορούσαν να βελτιωθούν, αλλά και με διατάξεις που τουλάχιστον οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό των Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών, όταν τις διαβάζουν, ετοιμάζουν σχοινί για να αυτοκτονήσουν, όπως άλλωστε έχει συμβεί τούτο με πολλούς απεγνωσμένους συμπατριώτες μας Έλληνες, από το 2009 και εντεύθεν.

Επί της ουσίας:

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Καταργεί τα άρθρα 1 έως 15 του ν.4339/2015 (νόμος Παππά).

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αναθέτει στο Ε.Σ.Ρ. τον καθορισμό του αριθμού όλων των ειδών τηλεοπτικών αδειών, μετά από δημόσια διαβούλευση, και προβλέπει την πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος, αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα στην Ανεξάρτητη Αρχή να ζητά τη μη δεσμευτική γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.), αλλά και τεχνικές γνώμες ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Ε.ΠΕ.Κ.

Ορθώς η ανάθεση γίνεται στο ΕΣΡ. Όμως το ΕΣΡ πρέπει να δεσμεύεται από τους τεχνικούς όρους που θα του δίδει το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που νομοθετεί και όχι η ΕΕΤΤ που είναι ελεγκτικό και εκτελεστικό όργανο.

Από την πρόσφατη συζήτηση, κατά την Συνέλευση της Ενώσεώς μας με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προσπαθήσαμε να διορθώσουμε από κοινού τις λανθασμένες Π.Ζ., ώστε να καταστούν λειτουργικές και κατά το δυνατόν να ακολουθούν τις Διοικητικές Περιφέρειες της Χώρας.

Θα πρέπει να γνωρίζετε, πως οι συχνότητες δεν είναι άπειρες όπως ισχυρίζονται οι ανίδεοι. Δεν χρειαζόταν η Φλωρεντία να μας το πει, όλοι οι Μηχανικοί Τηλεπικοινωνιών το γνωρίζουν. Έχουμε μόνο 28 Κανάλια (21-48) από την κακή επιλογή και λανθασμένο διαχωρισμό των Τηλεοπτικών Ζωνών (allotments) της Ελληνικής Επικράτειας το 2006 στην ITU, όπου, παρ΄ ότι υπήρχε από τότε η προειδοποίηση της ITU – RRC-06_Dividend_&_Considerations (mouseκλικ) για την μείωση των συχνοτήτων, οι Έλληνες εκπρόσωποι την αγνόησαν και πήραν όλες τις άχρηστες συχνότητες από το Κανάλι 50 και άνω, που καταργήθηκαν και έτσι έχουμε τώρα μόνο 28 κανάλια στο χαμηλότερο φάσμα συχνοτήτων των UHF, να τα μοιραστούμε και να τα εναρμονίσουμε με Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία, Αίγυπτο, Λιβύη, Μάλτα και Ιταλία και κατά δεύτερο λόγο με Κύπρο, Συρία, Λίβανο και Ισραήλ. Δηλαδή επισήμως, μόνο περί τα 4Κανάλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν κοντά στα σύνορά μας με τις αντίστοιχες Χώρες, για να εκπέμψουν όλους τους Ελληνικούς Σταθμούς. Στην ενδοχώρα, μπορούν οι Δίαυλοι αυτοί να αυξηθούν σε 6 ή το πολύ 7.

Σε αυτά τα Κανάλια πρέπει να χωρέσουν οι Σταθμοί της ΕΡΤ με την Βουλή, οι Ιδιωτικοί Πανελλήνιοι Ενημερωτικοί, οι Ιδιωτικοί Πανελλήνιοι Θεματικοί και οι Περιφερειακοί Σταθμοί.

Πείτε μας πως? Να σιγήσουν εντελώς οι Περιφερειακοί και να μην υπάρξουν Πανελλήνιοι Θεματικοί? Πείτε το και στην Εκκλησία που θέλει να αποκτήσει Πανελλήνιο Θεματικό κανάλι.

Ακόμη λανθασμένη κίνηση ήταν και το HD του Νόμου Παππά, για τους Ιδιωτικούς Ενημερωτικούς Εθνικής Εμβέλειας. Αρκούσε το Full HD του ενός εκ των Κρατικών Προγραμμάτων της ΕΡΤ. 

Συζητούμε για Full HD και όχι το ψευδο-υβρίδιο που λειτουργεί αυτήν την στιγμή, από ορισμένους Ιδιωτικούς, που ακόμη και έτσι όπως είναι, δεν μπορούν να το αποκωδικοποιήσουν όλοι οι δέκτες των Ελλήνων τηλεθεατών και αν λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο, θα απαιτηθεί η σπατάλη και άλλου Καναλιού – που δεν υπάρχει – που να τους εκπέμπει σε SD).

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αναθέτει την αποκλειστική αρμοδιότητα χορήγησης των αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης στο Ε.Σ.Ρ., όχι με πλειοδοτικό διαγωνισμό, αλλά με ξεκάθαρη αδειοδοτική διαδικασία, βάσει αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων, έναντι ενός τιμήματος, ενιαίου για όλους τους παρόχους, υφιστάμενους και νέους, και ενός περιοδικού τέλους χρήσης του φάσματος. Το ύψος του τιμήματος και του περιοδικού τέλους ορίζεται από το Ε.Σ.Ρ..

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ ολόκληρη την ανακοίνωση

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα