Γ. Κουρής: Η Αυριανή, η Λιάνη και οι ιστορικές κόντρες του “Αυριανισμού”

Γ. Κουρής: Η Αυριανή, η Λιάνη και οι ιστορικές κόντρες του “Αυριανισμού”

Από τις επιθέσεις στον Καραμανλή και τον Μητσοτάκη, στη στήριξη Παπανδρέου κατά το σκάνδαλο Κοσκωτά αλλά και στη ρήξη με το ΠΑΣΟΚ και τα γυμνά πρωτοσέλιδα της Λιάνη

Ο Γιώργος Κουρής υπήρξε ένας αμφιλεγόμενος δημοσιογράφος και εκδότης.

Η εφημερίδα με την οποία συνέδεσε το όνομά του στενότερα, ήταν η “Αυριανή” και το περίφημο “δόγμα του Αυριανισμού” που ήρθε ως απόρροια των περίφημων πρωτοσέλιδων τα οποία σημάδεψαν κυρίως τη δεκαετία του ’80.

Η Αυριανή ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1980 από τα αδέρφια Κουρή. “Εγκέφαλος” ήταν ο Γιώργος, με τον Μάκη να έχει τον δεύτερο λόγο.

Η κυκλοφορία της εφημερίδας ήταν χαμηλή στις αρχές της. Σε πρώτη φάση δεν γινόταν διανομή από τα πρακτορεία Τύπου. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 1980 ευνοήθηκε από την απεργία των τεχνικών Τύπων και το lock out των εκδοτών, καθώς επί ένα μήνα εκδιδόταν μόνο η Αυριανή, η Αυγή και ο Ριζοσπάστης. Σταδιακά έφτασε να πωλεί 56.000 φύλλα ημερησίως.

Τον Σεπτέμβρη του 1980 επιτέθηκε στη σύζυγο του Γιώργου Ράλλη, Λένα Βούλτσου-Ράλλη, η οποία ήταν αντιπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας ενδυμάτων “Lacoste” στην Ελλάδα. Η επίθεση αυτή, εκτόξευσε την εφημερίδα στα 100.000 φύλλα ημερησίως, μαζί με αγωγές και καταδίκες για συκοφαντική δυσφήμηση που ακολούθησαν, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ράλλη να καταθέτει εναντίον του Κουρή στο δικαστήριο.

Τότε, ο Γιώργος Κουρής είχε διαφύγει με σκάφος στην Ιταλία και υπαγόρευε άρθρα από τη Ρώμη.

Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ και του Παπανδρέου στην εξουσία το 1981, η Αυριανή υιοθέτησε το σλόγκαν “Η εφημερίδα που εξευτέλισε μια κυβέρνηση και γκρέμισε ένα σάπιο καθεστώς 50 χρόνων”.

 

Μέχρι το 1985 αύξησε την κυκλοφορία στα 250.000 φύλλα ημερησίως με τον ίδιο τον Γιώργο Κουρή να λαμβάνει “θέση” παράγοντα στους κύκλους του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια εποχή εξέδωσε και τον “Φίλαθλο” (1982).

Οι ομοφοβικές επιθέσεις και η “ήττα του Καραμανλισμού”

Στις 10 Μαρτίου του 1985, η Αυριανή κυκλοφόρησε με την επικεφαλίδα “Η εφημερίδα που γκρέμισε τον Καραμανλισμό”. Είχε προηγηθεί η πρόταση Χρήστου Σαρτζετάκη από τον Ανδρέα Παπανδρέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βάζοντας στην άκρη τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Από το ’81 μέχρι το ’85 η Αυριανή συνέχισε τις επιθέσεις κατά του Καραμανλή τον οποίο απειλούσε διαρκώς με Έκτακτο Στρατοδικείο για τη δεύτερη τουρκική εισβολή στην Κύπρο το ’74, η οποία έγινε επί κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητας με πρωθυπουργό τον Καραμανλή. Την ίδια ώρα, πιστή στο δόγμα του κιτρινισμού, η Αυριανή συνέχισε να καταγγέλλει τον Καραμανλή για υποτιθέμενη ομοφυλοφιλία.

Τα χρόνια αυτά δεν περιορίστηκε σε επιθέσεις προς πολιτικά πρόσωπα, αλλά και σε άλλα, προερχόμενα και από τον καλλιτεχνικό χώρο, όπως ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Αλέξανδρος Ιόλας, ο Λουκιανός Κηλαϊδόνης κλπ, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σε βάρος του Μάνου Χατζιδάκι. Η εφημερίδα επιτέθηκε στον Χατζιδάκι με ομοφοβικά σχόλια ενώ τον κατηγορούσε για “οικονομικά σκάνδαλα” κατά τη θητεία του στο Τρίτο Πρόγραμμα -τα οποία “σκάνδαλα”, φυσικά, δεν αποδείχτηκαν ποτέ.

Η απάντηση Χατζηδάκι είχε έρθει από το Καλλιμάρμαρο, κατά τη διάρκεια συναυλίας της Μούσχουρη το 1987 με τον ίδιο να λέει κατακεραυνώνοντας τον Κουρή: “Τη φυλλάδα που μολύνει τον ελλαδικό χώρο με αναίδεια, χυδαιότητα, τραμπουκισμό και κολακεία συμπολιτών μας, που κολακεύεται να πιστεύει σαν τον Καραγκιόζη ότι αυτή έριξε τον Καραμανλή. Ενώ το μόνο που κατάφερε ήταν να κατακρημνίσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Που ισχυρίζεται ότι προστατεύει τη δημοκρατία όσο είναι δυνατόν να την προστατεύει ένα τρωκτικό της. Που αποκομίζει κέρδη κολακεύοντας την αγραμματοσύνη και την ασημαντότητα σαν άλλη Αγία Αθανασία του Αιγάλεω. Η “Αυριανή” πρέπει να κλείσει. Κι αυτό είναι το νόημα της αποψινής συμμετοχής μου στο Καλλιμάρμαρο”.

Η απάντηση του Κουρή μέσα από την εφημερίδα του, ήταν: “Χθες εμφανίσθηκε ένας χαμερπής ομοφυλόφιλος, ένας κίναιδος ολκής, να σε αποκαλέσει φίλε αναγνώστη φασίστα! Μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους και με μια εμπάθεια που διακρίνει τους παθητικούς ανώμαλους, εδήλωσε ότι η εφημερίδα που διαβάζεις είναι φασιστική και συνεπώς εσύ, ο αναγνώστης, φασίστας… Αυτό το σκουληκιασμενο τομάρι αποτελεί στίγμα για την σημερινή ελληνική κοινωνία. Να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από το ηθικό ΑIDS αυτού του βρωμερού υποκείμενου.”.

Η Αυριανή έκανε ρεκόρ κυκλοφορίας τις παραμονές των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 1985, όταν βγήκε “στα μανταλάκια” με πρωτοσέλιδο στο οποίο απεικονιζόταν μια φωτογραφία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (πρώην συνέταιρος του Κουρή) μαζί με δύο άλλα άτομα.

Η Αυριανή έγραφε πως τα πρόσωπα που τον περιστοίχιζαν ήταν Γερμανοί Ναζί επί Κατοχής και ο ίδιος ο Μητσοτάκης “συνεργάτης των Γερμανών”.  Πολλά χρόνια αργότερα ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης κατά τη διάρκεια έρευνας που πραγματοποιούσε στα αρχεία της Στάζι αποκάλυψε πως η φωτογραφία είναι πλαστή και κατασκευάστηκε από τη μυστική υπηρεσία της Ανατολικής Γερμανίας, μετά από αίτημα των Βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών.

Σταδιακά, ο όρος “αυριανισμός” συνδέθηκε με την εφημερίδα Αυριανή που είχε αναλάβει τον ρόλο του “δημόσιου κατήγορου”, χωρίς όμως ποτέ να κρύβει τη στενή της σχέση με το ΠΑΣΟΚ, μέχρι τη ρήξη στα μέσα στης δεκαετίας του ’90.

Στηρίζοντας τον Ανδρέα στο σκάνδαλο Κοσκωτά

Ο Κουρής και η Αυριανή συνέχισαν να στηρίζουν τον Ανδρέα Παπανδρέου και όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά και εκείνος νοσηλευόταν στο Χέρφιλντ. Εκείνη την εποχή δημιούργησε τον Ρ/Σ “Ράδιο Αθήνα” τον οποίο εγκαινίασε προσωπικώς ο Α. Παπανδρέου. Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 1989, η Αυριανή και η Επικαιρότητα του Σωκράτη Κόκκαλη (με διευθυντή τον Σπύρο Καρατζαφέρη) ήταν οι δύο εφημερίδες που στήριζαν τον Παπανδρέου με τα δημοσιεύματά τους.

Οι δύο εφημερίδες προσπάθησαν να δείξουν πως Κοσκωτάς και ΠΑΣΟΚ δεν σχετίζονταν. Μάλιστα, προσπαθούσαν να “αναδείξουν” δοσοληψίες του Κοσκωτά με τον γαμπρό του Μητσοτάκη, Παύλο Μπακογιάννη.

Με βάση τα δημοσιεύματα της “Αυριανής”, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Δημήτριος Ευθυμιάδης, άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Μπακογιάννη την 1η Ιουνίου του 1989, 17 μέρες πριν από τις εκλογές.

Την ίδια εποχή ο Κουρής δημοσίευε φωτογραφίες και τηλεφωνικές συνομιλίες της υποτιθέμενης εξωσυζυγικής σχέσης του Μητσοτάκη με την “Κατερίνα της Θεσσαλονίκης”, για να προκαλέσει αντιπερισπασμό για τις επικρίσεις που δεχόταν ο Παπανδρέου για τη σχέση του με τη Λιάνη.

Με το Κανάλι 29 συνέχιζε να στηρίζει τον Παπανδρέου και τους τέσσερις υπουργούς στο Ειδικό Δικαστήριο, μέσα από την περίφημη εκπομπή “Η Άλλη Όψη” που παρουσίαζε ο βουλευτής και υπουργός Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

Κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, η Αυριανή ήταν η φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στροφή εναντίον του ΠΑΣΟΚ και τέλος εποχής

Η πτώση του Μητσοτάκη και η επανεμφάνιση του ΠΑΣΟΚ ήρθαν μαζί με την επιχειρηματική επέκταση του Κουρή και το αίτημά του για επιπρόσθετο δανεισμό. Ο εκδότης επιτέθηκε αρχικά με σφοδρότητα στον τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Γ. Μίρκο, αλλά τα δάνειά του δεν εγκρίθηκαν. Τότε άρχισε και τις επιθέσεις εναντίον της Λιάνη, το φθινόπωρο του 1995.

”Αυτή μας κυβερνά. Ξύπνα δύστυχε Ανδρέα. Η Μιμή σε κατέστρεψε, διέλυσε το ΠΑΣΟΚ, εξευτέλισε την πολιτική ζωή του τόπου και εξαιτίας της γίναμε ρεζίλι στους ξένους”.

Όπως αποκάλυψε το 1995 ο Ριζοσπάστης, “ενώ ο Κουρής υποστηρίζει ότι τα όσα γράφει και τα όσα λέει εναντίον του ΠΑΣΟΚ τα κάνει γιατί “είδε το φως το αληθινόν”, αποδεικνύεται ότι όλα οφείλονται στο ότι… χάλασε η δουλειά. Συγκεκριμένα και όπως επιβεβαιώνεται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο ιδιοκτήτης της Αυριανής έχει στείλει γράμμα στον Α. Παπανδρέου, με το οποίο του ζητάει 1,2 δισ. δραχμές για τις υπηρεσίες του προς το ΠΑΣΟΚ από το 1989 και μετά…”.

Από την περίοδο εκείνη και μετά ο ευρύτερος χώρος του ΠΑΣΟΚ άρχισε να αποστασιοποιείται πλήρως από την εφημερίδα. Παρόλα αυτά, το 1996 η εφημερίδα στήριξε σθεναρά τον Κώστα Σημίτη.

 

Την περίοδο μετά το 2000 η εφημερίδα συνέχισε να είναι αποστασιοποιημένη από το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του και άρχισε να βάλλει κατά του πολιτικού συστήματος γενικότερα. Η κυκλοφορία της έπεσε αισθητά στα μόλις 5.000 φύλλα. Ο ίδιος ο Κουρής εμφανίστηκε υπέρμαχος της επιστροφής στη Δραχμή, ενώ στα τέλη της δεκαετίας, μέσα από την εφημερίδα άρχισε να γράφει εναντίον των απλήρωτων εργαζόμενων του Alter Channel.

Η εφημερίδα έκλεισε τον Οκτώβριο του 2012, όταν ο Κουρής κήρυξε πτώχευση μετά την επίσχεση εργασίας στην οποία προχώρησαν οι εργαζόμενοι που ήταν απλήρωτοι επί δύο ολόκληρα χρόνια. Έναν χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2013, ο Κουρής κυκλοφόρησε στην θέση της “Αυριανής” την “Kontra News”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα