Γερμανικός Τύπος: Η Αθήνα ρίχνει το φταίξιμο σε ΕΕ και ΔΝΤ
Η πρόταση του ΔΝΤ για μείωση του ελληνικού χρέους στον γερμανικό Τύπο
- 06 Μαΐου 2015 11:26
Στην πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας αναφέρονται και πάλι οι γερμανικές εφημερίδες.
«Το ΔΝΤ αποκάλυψε τις διαφωνίες μεταξύ των Ελλήνων και των πιστωτών τους» είναι ο τίτλος της Die Welt, η οποία επισημαίνει ότι το ΔΝΤ ζήτησε από τη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές της Ελλάδας ξεκάθαρα είτε να εφαρμοστεί σκληρή πολιτική μεταρρυθμίσεων είτε να προχωρήσουν σε μείωση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με κύκλους από την ΕΕ τους οποίους επικαλείται η Welt, κατά τη σύνοδο του Eurogroup στη Ρίγα το ΔΝΤ ζήτησε από τους Ευρωπαίους να επιβάλουν στην Αθήνα ένα πρόγραμμα το οποίο θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι ή δεν είναι σε θέση να επιβάλουν τις απαιτήσεις τους στην Αθήνα, τότε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να διασφαλιστεί μέσω μιας μείωσης του χρέους. «Όμως μια μείωση του χρέους δεν την επιθυμεί κανένα μέλος του Eurogroup», υπογραμμίζουν κύκλοι από τις διαπραγματεύσεις
Πάντως η εφημερίδα καταλήγει στο άρθρο της σχολιάζοντας ότι και στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει ασκήσει παρόμοιες πιέσεις και τελικά υποχώρησε.
Η Frankfurter Allgemeine έχει τίτλο: «Αθήνα: φταίνε η ΕΕ και το ΔΝΤ» και αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις κυβερνητικών κύκλων της Ελλάδας, σύμφωνα με τους οποίους οι διαφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ εγείρουν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις.
Εξάλλου η εφημερίδα επισημαίνει και τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χθες εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της έως τη Δευτέρα, οπότε θα πραγματοποιηθεί νέο Eurogroup.
«Και όμως δεν θα υπάρξει μείωση του χρέους για την Αθήνα», τιτλοφορείται η Suddeutsche Zeitung, εξηγώντας ότι ο Σόιμπλε διέψευσε ότι το ΔΝΤ ζήτησε από τους Ευρωπαίους να μειώσουν το χρέος της Ελλάδας.
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης, ο διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν με τις δηλώσεις του αυτές επιθυμούσε να ξεκαθαρίσει πόσο σημαντικό είναι η Ελλάδα και οι πιστωτές της να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα μπορέσει να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Η Suudeutsche Zeitung καταλήγει σημειώνοντας ότι οι πιστωτές της Ελλάδας δεν επιθυμούν μια μείωση του χρέους της, διότι αυτό θα σήμαινε ότι τα χρήματα που δόθηκαν στην Αθήνα έχουν χαθεί μια και καλή.
Παράλληλα όλες οι εφημερίδες αναφέρονται στη επί τα χείρω πρόβλεψη της Κομισιόν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία τώρα εκτιμάται ότι θα φτάσει το 0,5% το 2015 από 2,5% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.