Κλείνει το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας “Αυγή” – Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Διαβάζεται σε 4'
Εφημερίδα "Αυγή"
Εφημερίδα "Αυγή" ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI

Τέλος η καθημερινή έκδοση της ιστορικής εφημερίδας “Η Αυγή”. Ενημερώθηκαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων. Κανονικά συνεχίζουν το κυριακάτικο φύλλο και η διαδικτυακή έκδοση.

Ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους της ιστορικής εφημερίδας “Η Αυγή” το κλείσιμο του καθημερινού της φύλλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής του εντύπου Σπύρος Σουρμελίδης ενημέρωσε τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων της εφημερίδας για την απόφαση της ιδιοκτησίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα υπάρξει φύλλο αύριο.

Είχε προηγηθεί η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, στην οποία μίλησε για ανάγκη εξορθολογισμού των οικονομικών του κόμματος.

Θα συνεχίσει να είναι στον “αέρα” η online έκδοση της “Αυγής”, καθώς και το κυριακάτικο φύλλο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις.

Η εφημερίδα "Αυγή"
Η εφημερίδα "Αυγή" ΙΝΤΙΜΕ

Κάλεσμα των εργαζομένων σε συνέλευση

Μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου, οι εργαζόμενοι της εφημερίδας “Αυγή” καλούν σε συνέλευση, για να οργανώσουν τη συλλογική τους αντίδραση.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

«Μόλις μας ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, κλείνει απο ΑΥΡΙΟ (σ.σ. Τετάρτη 26/6) το καθημερινό φύλλο της ΑΥΓΗΣ. Ως εκ τούτου, καλούμε συνέλευση σήμερα στις 7μμ στα γραφεία της εφημερίδας, προκειμένου να οργανώσουμε τη συλλογική μας αντίδραση. Στη συνέλευση θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των σωματείων μας».

Τι ανακοίνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της “Αυγής”

Τους λόγους για τους οποίους προχώρησε σε αναστολή του ημερήσιου φύλλου εξηγεί σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της εφημερίδας “Η Αυγή”.

Όπως σημειώνεται, στόχος είναι η αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας «avgi.gr» στο πλαίσιο του οικονομικού εξορθολογισμού και με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Στο πλαίσιο του οικονομικού εξορθολογισμού και με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, σε συνεννόηση με τον βασικό μέτοχο, την αναστολή της έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας ”Η Αυγή” με σκοπό την αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας “avgi.gr”

Σημειώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση και της επικρατούσας κατάστασης στα έντυπα μέσα, οι πωλήσεις της καθημερινής έντυπης έκδοσης σ΄ όλη τη χώρα δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 750 φύλλα ημερησίως.

Το διοικητικό συμβούλιο θα παρουσιάσει το πλάνο του για τον εκσυγχρονισμό του Μέσου και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.

Καλούμε τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες που αποτελούν διαχρονικά τη δύναμη της εφημερίδας, να τη στηρίξουν και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Η ιστορία της εφημερίδας “Η Αυγή”

Η εφημερίδα Αυγή είναι μια από τις παλαιότερες και σημαντικότερες εφημερίδες της Ελλάδας, με έντονη πολιτική και κοινωνική παρουσία. Η ιστορία της ξεκινά το 1952 και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αριστερά και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).

Η Αυγή εκφράζει διαχρονικά θέσεις υπέρ της Αριστεράς και σήμερα θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ιστορικά Στοιχεία

1952: Ίδρυση

  • Η Αυγή ιδρύθηκε το 1952 και αρχικά ήταν όργανο της ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά).
  • Η πρώτη έκδοση έγινε στις 24 Αυγούστου 1952.

Χρόνια Δικτατορίας (1967-1974)

  • Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974), η εφημερίδα αντιμετώπισε σοβαρούς περιορισμούς και λογοκρισία.
  • Επανεκδόθηκε αμέσως μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974.

Μεταπολίτευση και Εξέλιξη

  • Μετά την πτώση της δικτατορίας, η Αυγή επανήλθε δυναμικά στην ενημέρωση και την πολιτική ανάλυση, προβάλλοντας τα αιτήματα της αριστεράς.
  • Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η εφημερίδα ξεκίνησε συνεργασία με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, έναν πολιτικό σχηματισμό που περιλάμβανε το ΚΚΕ και άλλες αριστερές δυνάμεις.

Σύγχρονη Περίοδος

  • Η εφημερίδα συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα και θεωρείται η φωνή του ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς).
  • Η Αυγή καλύπτει ποικίλα θέματα, από την πολιτική και την οικονομία μέχρι τον πολιτισμό και την κοινωνία, με έμφαση σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβάλλοντος.

Διευθυντές της εφημερίδας

Από τις 14 Μαρτίου 2024, νέος διευθυντής της Αυγής είναι ο δημοσιογράφος Σπύρος Σουρμελίδης, ο οποίος διαδέχθηκε τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά, που διαδέχθηκε τον Σπύρο Ραπανάκη. Στη θέση αυτή είχαν διατελέσει ο Άγγελος Τσέκερης που διαδέχθηκε τους Κωστή Νικολακάκο και Νίκο Φίλη. Πρώτος εκδότης και διευθυντής (1952-1956) ήταν ο Βασίλειος Ευφραιμίδης.

Σημαντικές Στιγμές και Συμβολή

  • Η Αυγή έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα.
  • Έχει υποστηρίξει κοινωνικά κινήματα και αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των μειονοτήτων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα