Πόθεν έσχες καναλαρχών: Ο έλεγχος έχει ηθικό έρεισμα. Διακυβεύεται δημόσιο αγαθό

Πόθεν έσχες καναλαρχών: Ο έλεγχος έχει ηθικό έρεισμα. Διακυβεύεται δημόσιο αγαθό

Η βαρύτητα και σημασία του ελέγχου του πόθεν έσχες των τεσσάρων πλειοδοτών για τις τηλεοπτικές άδειες. Η ρητή πρόβλεψη στην προκήρυξη και η ηθική πλευρά, σε έναν διαγωνισμό με διακύβευμα ένα δημόσιο αγαθό

Το διακύβευμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες είναι πέρα από κάθε οικονομικό όρο, ηθικό και άρα αδιαπραγμάτευτο.

Ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος εξηγεί στο NEWS 247, για ποιον λόγο ο ρητά προβλεπόμενος στον νόμο έλεγχος του πόθεν έσχες σε μία συναλλαγή, έχει επιπλέον βαρύτητα ηθική.

Όπως εξηγεί ο κ. Αναστασόπουλος, σε όλες τις συναλλαγές, ακόμα και σε μία αγοραπωλησία ακινήτου, θα πρέπει να προκύπτει το ποσό που δίνεται ως αντάλλαγμα. “Όλες οι πράξεις, όταν έχουμε να κάνουμε με αγοραπωλησία, ελέγχονται, ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος αφενός και αφετέρου, προκειμένου να διαπιστωθεί, ότι δεν νομιμοποιούνται χρήματα από παράνομες δραστηριότητες”.

“Από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η δέσμευση για συναλλαγές που γίνονται σε μικρότερη κλίμακα, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και όταν μιλάμε για συναλλαγές, που αφορούν σε τεράστια ποσά και δεν είναι απλά η ανάληψη μίας εργολαβίας ενός δημοσίου έργου, αλλα μία άδεια τηλεοπτικού σταθμού. Εδώ μιλάμε για ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο διέπεται από πολύ περισσότερες αρχές και ελέγχεται από το κράτος αυστηρά και συστηματικά”, σημειώνει.

“Άρα λοιπόν δεν είναι μόνο η λογική του ελέγχου της προέλευσης των χρημάτων, αλλά και το ηθικό σκέλος, ως προς το ότι αυτός που ούτως ή άλλως εκπέμπει στον αέρα και εκμεταλλεύεται ένα δημόσιο αγαθό, θα πρέπει να έχει αντίστοιχα και το ηθικό βάρος να το κάνει”.

Ο κ. Αναστασόπουλος υπογραμμίζει ακόμη, ότι εν προκειμένω “δεν μιλάμε για γενική υποχρέωση. Το προβλέπει ούτως ή άλλως η ίδια η προκήρυξη. Είναι ξεκάθαρο, ότι ούτως ή άλλως είναι προαπαιτούμενο”.

Αυτό σημαίνει, ότι αφενός θα πρέπει να προκύπτει από τον έλεγχο, το από πού έχουν προέλθει τα χρήματα και δεύτερον, ότι αυτά τα χρήματα υπάρχουν. “Δεν είναι μόνο, ότι απλά δηλώνεις τα χρήματα, πρέπει να αποδειχτεί ότι υπάρχουν κιόλας”, λέει χαρακτηριστικά.

“Εδώ είναι κοινή λογική, πέρα από το καθαρά νομικό κομμάτι του πράγματος, που ορίζει τις προϋποθέσεις για τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, φαίνεται ότι αυτό που πήγε να γίνει, είναι να υπάρξουν μερικές εγγυήσεις, ούτως ώστε, αν δεν πληρωθεί το τίμημα, να μπορέσουν τα χρήματα αυτά να προκύψουν από την εκποίηση ακινήτων”

“Το ουσιαστικό εδώ όμως είναι το ηθικό σκέλος, καθώς ένας άνθρωπος που διατηρεί τηλεοπτικό σταθμό, διαμορφώνει την κοινή γνώμη, διαπαιδαγωγεί τον λαό. Πέρα από κάθε οικονομικό όρο, το ηθικό έρεισμα είναι αδιαπραγμάτευτο, γιατί η πολιτεία και η κοινωνία εμπιστεύεται στα χέρια ενός ανθρώπου ένα δημόσιο αγαθό”, καταλήγει ο κ. Αναστασόπουλος.

Σε δήλωσή του, την ημέρα δημοσίευσης της προκήρυξης του διαγωνισμού, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, είχε δηλώσει: “Πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή, αφού η Ελλάδα παύει να κατέχει τη ντροπιαστική “αποκλειστικότητα” της μοναδικής ευρωπαϊκής χώρας που ποτέ δεν έκανε διαγωνισμό για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο διαγωνισμός διασφαλίζει τη διαφάνεια, τους ίσους όρους για τους συμμετέχοντες, την οικονομική βιωσιμότητα των σχημάτων που θα αδειοδοτηθούν, τις θέσεις εργασίας, την υψηλή ποιότητα του προγράμματος που θα φτάνει στο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό, τη μεγιστοποίηση του τιμήματος για το ελληνικό Δημόσιο, ενώ λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και το πόθεν έσχες των κεφαλαίων που θα επενδυθούν στη συγκεκριμένη αγορά”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα