Revenge Porn: Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται στην οθόνη

Revenge Porn: Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται στην οθόνη

Τέτοιες περιπτώσεις (και άλλες που δεν έχουν ως αφορμή την ερωτική εκδίκηση) έχουν φτάσει στα αμερικανικά δικαστήρια με θύματα που ζητούν χιλιάδες δολάρια ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη

Χώρισες με την πρώην και θες να την εκδικηθείς; Τι πιο απλό από το να ποστάρεις στο ίντερνετ, γυμνές της φωτογραφίες – που τις είχες τραβήξει ή στις είχε στείλει – όταν ήσασταν στα μέλια σας.

Και ξαφνικά, μια ιδιωτική στιγμή γίνεται δημόσια, χωρίς η ενδιαφερόμενη να μπορεί να κάνει κάτι. Όχι μόνον αυτό, αλλά με την ταχύτητα της αναμετάδοσης που υπάρχει στο ίντερνετ, η εικόνα μπορεί να φτάσει στην Μαδαγασκάρη μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.

Τέτοιες περιπτώσεις (και άλλες που δεν έχουν ως αφορμή την ερωτική εκδίκηση) έχουν φτάσει στα αμερικανικά δικαστήρια με θύματα που ζητούν χιλιάδες δολάρια ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη.

Εκεί τα πράγματα περιπλέκονται ανάλογα με την νομοθεσία κάθε πολιτείας. Στην Καλιφόρνια – που συνήθως πρωτοπορεί σε τέτοιους νόμους – οι δικαστές έχουν δύσκολο έργο.

Πρέπει να κρίνουν κάθε υπόθεση από πολλές διαφορετικές πτυχές. Αν λ.χ. την φωτογραφία ή το βίντεο το τράβηξε ο δράστης ή το θύμα.

Αν ο δράστης το πήρε από το κινητό τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή χωρίς να γίνει αντιληπτός.  Αν κριθεί κάποιος ένοχος απειλείται όχι μόνον με πρόστιμο αλλά και με εξάμηνη ποινή φυλάκισης.

Η Νέα Υόρκη που πατά στα βήματα της Καλιφόρνιας, ετοιμάζει μάλλον έναν πιο αυστηρό νόμο. Εξαιρούνται βέβαια οι περιπτώσεις όπου κάποιος δημοσιεύει δικές του γυμνές ή άσεμνες φωτογραφίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα