Τηλεοπτικές άδειες: Η διαδικασία της δημοπρασίας βήμα – βήμα
Πώς ακριβώς θα διεξαχθεί η δημοπράτηση των τεσσάρων γενικού περιεχομένου και πανελλαδικής εμβέλειας αδειών. Σφραγισμένο από την Κυριακή το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
- 29 Αυγούστου 2016 09:06
Το πρωί της Τρίτης 30 Αυγούστου, οι 8 υποψήφιοι καναλάρχες ή εκπρόσωπος τους συν πέντε συνεργάτες, θα φτάσουν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπου θα κριθεί ποιοι θα πάρουν τις τέσσερις πολυπόθητες τηλεοπτικές άδειες γενικού περιεχομένου και πανελλαδικής εμβέλειας.
Το κτίριο έχει σφραγιστεί από την Κυριακή, η λειτουργία των υπηρεσιών της Γραμματείας θα έχει διακοπεί και όλοι όσοι δεν έχουν σχέση με τη διενέργεια της δημοπρασίας, θα έχουν απομακρυνθεί.
Στην είσοδο, οι υποψήφιοι και οι συνεργάτες τους, θα παραδώσουν κινητά, καθώς προβλέπεται η απομόνωση τους από τον έξω κόσμο, αλλά και η μη δυνατότητα επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται μέσα στο κτίριο, προς αποφυγήν συνεννοήσεων με κυβερνητικά ή άλλα πολιτικά στελέχη, αλλά και μεταξύ πχ δύο υποψηφίων για να “πετάξουν εκτός” διαγωνισμού κάποιον ανταγωνιστή ή για να συνεννοηθούν για τις προσφορές.
Στην μεγάλη αίθουσα της ΓΓΕΕ, όπου πραγματοποιείται το κυβερνητικό briefing, βρίσκονται οι υπολογιστές όπου έχει εγκατασταθεί το λογισμικό της Singular Logic με το οποίο θα “τρέξει” η διαδικασία. Στην αίθουσα αυτή θα βρίσκονται οι ειδικά εκπαιδευμένοι υπάλληλοι της ΓΓΕΕ, η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού και από ένας εκπρόσωπος του κάθε υποψήφιου, που θα παρακολουθεί για λογαριασμό του τη διαδικασία.
‘Εχουν τοποθετηθεί μάλιστα εννέα υπολογιστές, ένας για τον εκπρόσωπο κάθε υποψηφίου, που θα βρίσκεται στην αίθουσα διενέργειας του διαγωνισμού, ώστε να παρακολουθεί τη διαδικασία, ενώ ο εντολέας του θα κάνει προσφορές.
Οι υποψήφιοι με τους υπόλοιπους τέσσερις συνεργάτες τους, θα οδηγηθούν και θα απομονωθούν σε άλλους χώρους, σε γραφεία σε διαφορετικούς ορόφους της ΓΓΕΕ, από όπου θα δίνουν τις προσφορές. Το ποιος θα μπει σε ποιο γραφείο, θα έχει αποφασιστεί από τη Δευτέρα με κλήρωση.
Έξω από τα δωμάτια τους θα υπάρχουν κάμερες, η εικόνα από τις οποίες θα προβάλλεται σε δύο γιγαντοοθόνες στη μεγάλη αίθουσα με split screen. Έτσι η επιτροπή, οι ειδικά διαπιστευμένοι υπάλληλοι αλλά και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων που θα βρίσκονται στη μεγάλη αίθουσα διενέργειας του διαγωνισμού, θα μπορούν να ελέγχουν ότι οι υποψήφιοι παραμένουν απομονωμένοι στα δωμάτια τους.
Η δημοπράτηση της κάθε μίας άδειας ξεχωριστά θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η 5μελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (που απαρτίζεται από καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης), θα αρχίσει από την τιμή εκκίνησης των τριών εκ ευρώ και θα αυξήσει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή, είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη). Στη συνέχεια, η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (κατά την κρίση της και με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία αποδοχής/αδράνειας θα επαναλαμβάνεται. Όταν θα έχουν αποχωρήσει οι υπόλοιποι συμμετέχοντες και θα έχουν απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη φάση.
Σε αυτό το σημείο οι δύο υποψήφιοι θα κληθούν να καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων. Η πρώτη άδεια θα απονεμηθεί στον πλειοδότη.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει ξανά για τη δεύτερη άδεια κοκ, μέχρι να κατακυρωθούν και οι τέσσερις άδειες.
Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας, το οποίο λειτουργεί υπέρ της μεγιστοποίησης του τιμήματος που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο, είναι το γεγονός ότι οι προσφορές είναι δεσμευτικές. Αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος που θα προσφέρει «Χ» ποσό διεκδικώντας άδεια στην οποία δεν θα ανακηρυχθεί πλειοδότης, δεν μπορεί να ανακηρυχθεί πλειοδότης άλλης άδειας με προσφορά μικρότερη από «Χ». Θα υποχρεωθεί να καταβάλει ως τίμημα την υψηλότερη προσφορά που κατέθεσε σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας.