Τηλεοπτικές άδειες: Ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα η διάσκεψη του ΣτΕ
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η διάσκεψη της Δευτέρας στην Ολομέλεια του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Ήταν διάρκειας τεσσάρων ωρών και σύμφωνα με πληροφορίες οι σύμβουλοι της Επικρατείας δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις τους, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν την Τετάρτη
- 24 Οκτωβρίου 2016 21:04
Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η υπόθεση για τη συνταγματικότητα ή μη του Νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να ολοκληρώνει -χωρίς αποτέλεσμα- τη διάσκεψη της Δευτέρας. Πλέον αναμένεται η επόμενη διάσκεψη που θα διεξαχθεί την Τετάρτη.
Για περισσότερες από τέσσερις ώρες συνεδρίασαν τη Δευτέρα οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις τους οι σύμβουλοι της Επικρατείας, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν στην επόμενη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πηγές, προηγήθηκε η εισήγηση του Γ. Παπαγεωργίου για την ουσία της υπόθεσης. Όπως όλα δείχνουν, ο εισηγητής πρότεινε να κριθεί συνταγματικός ο νόμος Παππά αναπτύσσοντας όλα τα επιχειρήματά του επί του ζητήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση του Γ. Παπαγεωργίου δεν είναι δεσμευτική για το δικαστήριο.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν τα μέλη της Ολομέλειας, τα οποία εξέφρασαν τις δικές τους θέσεις γύρω από τα νομικά επιχειρήματα που έχουν καταθέσει στις προσφυγές του οι τηλεοπτικοί σταθμοί.
Ειδικότερα, την Ολομέλεια απασχολούν κυρίως δύο ζητήματα. Από τη μία οι αρμοδιότητες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και η μεταβίβασή τους στον υπουργό Επικρατείας, Νικ. Παππά. Από την άλλη, η ρύθμιση που έθεσε ως περιοριστικό αριθμό τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, με τους σταθμούς να υποστηρίζουν ότι η χωρητικότητα είναι μεγαλύτερη.
Η ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των συμβούλων της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί -εκτός απροόπτου- την Τετάρτη, θα φέρει την ψηφοφορία των δικαστικών λειτουργών για την ουσία της υπόθεσης. Αν πάντως, το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, τότε η εφαρμογή του δεν θα έχει κανένα εμπόδιο και η διαδικασία που έπεται του διαγωνισμού, θα συνεχιστεί κανονικά. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να τεθούν νέοι όροι από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να ρυθμιστεί το πλαίσιο των τηλεοπτικών αδειών. Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα δεχθεί την όποια απόφαση του ΣτΕ.