Τηλεοπτικές άδειες: Παρά τις αντιδράσεις, ξεκίνησε η προσομοίωση της δημοπρασίας

Τηλεοπτικές άδειες: Παρά τις αντιδράσεις, ξεκίνησε η προσομοίωση της δημοπρασίας

Με καθυστέρηση έξι ωρών η διαδικασία, λόγω των ενστάσεων υποψηφίων καναλαρχών με προφανή στόχο να ακυρωθεί η εικονική δημοπρασία. Η ΝΔ δεν αναγνωρίζει το διαγωνισμό

Με καθυστέρηση έξι ωρών ξεκίνησε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα η προσομοίωση της δημοπρασίας για τις τέσσερις γενικού περιεχομένου πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικές άδειες.

Αιτία ήταν οι αντιδράσεις εκπροσώπων υποψήφιων καναλαρχών, με προφανή στόχο να μην πραγματοποιηθεί η διαδικασία, σε μία παρελκυστική -κατά την κυβερνητική πλευρά- τακτική.

Κύρια αφορμή της καθυστέρησης ήταν ότι ζητήθηκε η έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τις κάμερες, οι οποίες έχουν εγκατασταθεί έξω από τα γραφεία στα οποία θα απομονωθούν οι υποψήφιοι και οι οποίες θα δίνουν εικόνα σε δύο γιγαντοοθόνες με split screen στη μεγάλη αίθουσα του briefing, όπου θα βρίσκεται η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, αλλά και ένας εκπρόσωπος κάθε υποψηφίου, όπως έγραφε νωρίτερα το News247, παρουσιάζοντας και σχετικές φωτογραφίες.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έδωσε την έγκριση της, ενώ ξεπεράστηκαν και άλλες ενστάσεις που έθεσαν -σε υψηλούς αρκετές φορές τόνους- οι εκπρόσωποι των υποψηφίων καναλαρχών για την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας και τη διεθνή πιστοποίηση του διαγωνισμού, καθώς τα ζητήματα αυτά έχουν ξεκαθαριστεί από την ίδια την προκήρυξη.

Η προσομοίωση ξεκίνησε λοιπόν λίγο μετά τις πέντε και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο με τρεις ώρες.

Η Νέα Δημοκρατία εν τω μεταξύ με ανακοίνωση της δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η ανακοίνωση της  Νέας Δημοκρατίας αναφέρει:

“Πρώτον, η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου υλοποιεί ένα πρωτοφανές σχέδιο ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης, χτίζοντας “γέφυρες διαπλοκής” με τους παλαιούς και νέους καναλάρχες. Ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας αλλά επιχειρεί τη χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης.

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε να νομιμοποιήσει, ούτε να αποδεχθεί ένα διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα.

Είναι τέτοια η αγωνία του κ. Παππά που δεν περιμένει καν την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Δεύτερον, η λογική του “όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει άδεια”, χωρίς να αξιολογούνται τα πραγματικά κίνητρα της συμμετοχής των υποψηφίων και η τεχνογνωσία τους, οδηγεί σε έξαρση της διαπλοκής.

Τρίτον, ο περιορισμός ο περιορισμός των τηλεοπτικών αδειών δημιουργεί συνθήκες ενός ολιγοπωλίου που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και δεν διασφαλίζει την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών. Οικοδομεί μια ολιγαρχία στα Μέσα Ενημέρωσης, περιορίζοντας την πολυφωνία και τον πλουραλισμό των απόψεων και στρέφεται ουσιαστικά κατά της ίδια της Δημοκρατίας.

Τέταρτον, εντύπωση προκαλεί η σιωπή των κ. Τσίπρα, Παππά και Γεροβασίλη στις δημόσιες καταγγελίες του κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου.  Σύμφωνα με τις οποίες  υποψήφιος καναλάρχης, “Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι…”

Νωρίτερα τη διαδικασία αδειοδότησης είχε σχολιάσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Πρόβα τζενεράλε για την “αριστερή διαπλοκή” σήμερα. H χώρα κλυδωνίζεται και αυτοί “παίζουν” τον παπά. Εκπτώσεις στην δημοκρατία δεν ανεχόμαστε. O καθεστωτισμός τους δεν θα περάσει”.

“Στο τηλεοπτικό πεδίο πάμε από μια κακή περίοδο, στην οποία υπήρξαν ομολογουμένως πολλά προβλήματα, σε μια απολυταρχική περίοδο. Πάμε από διαπλοκή σε διαπλοκή και από εργολάβο σε εργολάβο”, ανέφερε εν τω μεταξύ το πρωί ο Σταύρος Θεοδωράκης στο ΣΚΑΪ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα