Τρία πούλιτζερ για τους New Yοrk Times: Από τα άδεια ταξί στον “πόλεμο” του Πούτιν

Τρία πούλιτζερ για τους New Yοrk Times: Από τα άδεια ταξί στον “πόλεμο” του Πούτιν
Τα γραφεία των New York Times AP

Μεγάλος θριαμβευτής των φετινών Πούλιτζερ είναι οι New York Times που απέσπασαν βράβεια στις κατηγορίες της ερευνητικής δημοσιογραφίας, του διεθνούς ρεπορτάζ και του σχολιασμού. Αναλυτικά οι φετινοί νικητές.

Η εφημερίδα New York Times τιμήθηκε με τρία βραβεία Πούλιτζερ τη Δευτέρα, γεγονός που την καθιστά το πλέον βραβευμένο μέσο για το 2020, κυρίως χάρη σε μια σειρά άρθρων για την κρίση με τα ταξί στη Νέα Υόρκη και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ειδικότερα, η αμερικανική εφημερίδα είχε δημοσιεύσει τον Μάιο του 2019 μια εκτενή έρευνα για το σκάσιμο της «φούσκας» των αδειών ταξί στις ΗΠΑ που οδήγησε στην χρεοκοπία ή ακόμη και στην αυτοκτονία οδηγούς οι οποίοι – επιδιώκοντας να αποκτήσουν το δικό τους επαγγελματικό όχημα και να είναι αυτόνομοι – βρέθηκαν πνιγμένοι στα χρέη χωρίς να το συνειδητοποιήσουν.

Όπως αποκάλυψαν οι New York Times, οι άδειες των ταξί στη Νέα Υόρκη, στο Άλμπανι και στην Ουάσινγκτον είχαν ξεπεράσει ακόμη και το ένα εκατ. δολάρια. Μέχρι που στα τέλη του 2014 κατέρρευσε ξαφνικά η αξία τους, διαγράφοντας απότομα την περιουσία χιλιάδων οδηγών –μετανάστες στην πλειονότητά τους– σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός γινόταν αδυσώπητος με την έλευση της Uber και της Lyft.

Ως προς το ρεπορτάζ της για τον “κρυφό” πόλεμο που είχε κηρύξει ο Πούτιν κατά της Δύσης, η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει σειρά αποκλειστικών άθρων, στα οποία έγινε και η αποκάλυψη της μυστικής ομάδας δολοφόνων – κατασκόπων που έχει στείλει η Ρωσία στην Ευρώπη με στόχο την αποσταθεροποίηση της γηραιάς ηπείρου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «η μυστική ομάδα δολοφόνων και κατασκόπων που επιδιώκει να φέρει αναταραχή στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει τον κωδικό: «Μονάδα 29155». Η μονάδα στεγάζεται σε χώρο εκπαιδευτικού κέντρου ανατολικά της Μόσχας και την ύπαρξή της φέρονται να γνωρίζουν μόνο τέσσερις δυτικές χώρες. Η ομάδα θανάτου αποτελείται από βετεράνους πολέμου στο Αφγανιστάν, τη Τσετσενία και την Ουκρανίας και δραστηριοποιείται εδώ και μία δεκαετία στο ευρωπαικό έδαφος. Μέλη της φέρονται να κρύβονται πίσω από την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ με νευροτοξικό αέριο και της κόρης του στη Βρετανία.

Το επίμαχο δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε επίσης τη «Μονάδα 29155» για να ενορχηστρώσει πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο, το οποίο απέτυχε και να δηλητηριάσει τον Βούλγαρο μεγαλέμπορο όπλων, Εμίλιαν Γκεμπρέφ το 2015.

Οι υπόλοιποι νικητές

Εκτός από τους New York Times, δύο βραβεία έλαβαν ο μη κερδοσκοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος ProPublica και το περιοδικό New Yorker.

Mετά το 2019 στη διάρκεια του οποίου κυριάρχησαν τα θέματα που αφορούσαν στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και το 2018, τη χρονιά του #MeToo, φέτος η επιτροπή των Πούλιτζερ δεν έδειξε προτίμηση σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα.

Εξάλλου ο Αμερικανός συγγραφέας Κόλσον Ουάιτχεντ έγινε ο τέταρτος που τιμάται για δεύτερη φορά με Πούλιτζερ.

Ο Αφροαμερικανός συγγραφέας τιμήθηκε για το βιβλίο του “The Nickel Boys”, στο οποίο καταγράφει τα δεινά και τις κακοποιήσεις που υπέστησαν μαύρα αγόρια σε αναμορφωτήριο της Φλόριντα.

Ο 50χρονος Νεοϋορκέζος είχε κερδίσει και το 2017 το βραβείο επίσης στην κατηγορία “μυθοπλασία” για το μυθιστόρημά του “Underground Railroad”.

Η απονομή των βραβείων του 2020 καθυστέρησε αρκετές εβδομάδες εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού. Φέτος τα ανακοίνωσε η επικεφαλής της επιτροπής που απονέμει τα βραβεία Ντέινα Κάνεντι από το σαλόνι του σπιτιού της. Επεσήμανε μάλιστα ότι για πρώτη φορά τα βραβεία απονεμήθηκαν το 1917, λιγότερο από ένα χρόνο πριν το ξέσπασμα της Ισπανικής Γρίπης.

Ο ιστότοπο ProPublica και η εφημερίδα Anchorage Daily News κέρδισαν το πιο περιζήτητο Πούλιζερ, αυτό για τη δημοσιογραφία στην υπηρεσία της κοινής γνώμης, σε αναγνώριση για την έρευνά του για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις σε μικρά χωριά της Αλάσκα όπου ζουν κυρίως αυτόχθονες και όπου σχεδόν απουσιάζει η αστυνόμευση.

Το πρακτορείο Reuters βραβεύθηκε για την καλύτερη φωτογραφία Breaking News για την κάλυψη των διαδηλώσεων πέρυσι στο Χονγκ Κονγκ.

Για πρώτη φορά η επιτροπή Πούλιτζερ απένειμε βραβείο σε ραδιοφωνικό ρεπορτάζ, το οποίο δόθηκε στην εκπομπή “This American Life” για το επεισόδιό της “The Out Crowd”, στο οποίο εξέταζε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα