Μηχανή του Χρόνου: Η ‘δίκη του αιώνα’ για το σκάνδαλο Κοσκωτά

Μηχανή του Χρόνου: Η ‘δίκη του αιώνα’ για το σκάνδαλο Κοσκωτά

Ο τραπεζίτης που προκάλεσε πολιτικό σεισμό και έστειλε στο εδώλιο τους υπουργούς του Ανδρέα Παπανδρέου. Οι φήμες για τα «Πάμπερς» και ο θάνατος του Μένιου Κουτσόγιωργα μέσα στο δικαστήριο

Από τη Μηχανή του Χρόνου: Στις 18 Ιουλίου 1989, ο Γιώργος Κοσκωτάς παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 32 δισεκατομμυρίων δραχμών από την τράπεζα Κρήτης. Το σκάνδαλο είχε και πολιτικές διαστάσεις που έγιναν η αφορμή η χρονιά εκείνη να περάσει στην ιστορία ως το «βρώμικο ‘89». Μάλιστα η δίκη καταγράφηκε ως η «δίκη του αιώνα».

Για την ίδια υπόθεση, κατηγορίες απαγγέλθηκαν και στον τότε απερχόμενο πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου για ηθική αυτουργία και παθητική δωροδοκία. Οι καταγγελίες για πιθανή δωροδοκία του Παπανδρέου, έμειναν γνωστές ως «υπόθεση Πάμπερς», αφού στηρίχτηκαν στις φήμες ότι ο Κοσκωτάς έστελνε χρήματα μέσα σε κουτιά από πάνες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μένιος Κουτσόγιωργας και οι Δημήτρης Τσοβόλας, Γιώργος Πέτσος και Παναγιώτης Ρουμελιώτης κατηγορήθηκαν αντιστοίχως για ηθική αυτουργία, δωροδοκία αλλά και τη μη λήψη μέτρων ελέγχου της Τράπεζας Κρήτης.

Το ξεκίνημα

Ο Ελληνοαμερικανός Γιώργος Κοσκωτάς, ξεκίνησε ως ένας απλός τραπεζικός υπάλληλος το 1979. Σε μικρό χρονικό διάστημα, κατάφερε να αγοράσει την τράπεζα Κρήτης και να δημιουργήσει τον εκδοτικό κολοσσό «Γραμμή», στον οποίο ανήκαν οι εφημερίδες «Καθημερινή» και «Βραδυνή».

 

Αμέσως μετά, αγόρασε την ομάδα του Ολυμπιακού. Μέσα στην πορεία του ως πρόεδρος της ομάδας κατάφερε να πραγματοποιήσει την ακριβότερη μεταγραφή παίκτη στην ιστορία, μετά του Ντιέγκο Μαραντόνα. Έδωσε 3 δις δραχμές για την απόκτηση του Ούγγρου ποδοσφαιριστή Λάγιος Ντέταρι.

 

Ο Κοσκωτάς, στην προσπάθεια του να μείνει ανέγγιχτος από την δικαιοσύνη, πίστωσε 1.200.000 δολάρια σε ελβετικό λογαριασμό, με σκοπό να δωροδοκήσει τον Μένιο Κουτσόγιωργα. Η κίνηση αυτή, στοχοποίησε τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος θεωρήθηκε πρόσωπο κλειδί για την υπόθεση. Για τουλάχιστον δυο χρόνια, ο Κουτσόγιωργας προσπαθούσε να αποδείξει την αθωότητα του μέχρι τον θάνατο του, τον Απρίλη του 1991 που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της δίκης.

«Η κάθαρση»

Τον Ιούλιο του ’89, η Νέα Δημοκρατία που δεν κατάφερε να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση μετά τις εκλογές, έκανε συγκυβέρνηση με τον Συνασπισμό, όπου από κοινού αποφάσισαν τη σύσταση ειδικής προανακριτικής επιτροπής με σκοπό την διαλεύκανση του σκανδάλου Κοσκωτά και πιο συγκεκριμένα, την ενοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο Μένιος Κουτσόγιωργας είχε κριθεί προφυλακιστέος και είχε ήδη οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που παρέμειναν ελεύθεροι. Τον Μάρτιο του 1991, υπό την προεδρία του Βασίλη Κόκκινου ξεκίνησε η περιβόητη δίκη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, παραδέχτηκε τους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης του, ως προς την διερεύνηση του σκανδάλου. Δεν αποδέχτηκε το κατηγορητήριο και αρνήθηκε να εμφανιστεί στο δικαστήριο. Αντίθετα, οι Μένιος Κουτσόγιωργας, Δημήτρης Τσοβόλας και Γιώργος Πέτσος έδωσαν κανονικά το παρών στη δίκη και «αναμετρήθηκαν» με τους κατήγορους. Η αθώωση του Α.Παπανδρέου, οι ποινές των υπουργών και ο θάνατος του Κουτσόγιωργα μέσα στο Ειδικό Δικαστήριο Για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώθηκε με την οριακή πλειοψηφία των 7–6 ψήφων.

Ο τότε υπουργός εθνικής οικονομίας Παναγιώτης Ρουμελιώτης, χρησιμοποίησε την ασυλία του ευρωβουλευτή και απηλλάγη από τις κατηγορίες, ενώ ο Μένιος Κουτσόγιωργας πέθανε μέσα στο ειδικό δικαστήριο ύστερα από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Ο Δημήτρης Τσοβόλας αντιμετώπισε ποινή 2,5 ετών εξαγοράσιμη, ενώ στον Γιώργο Πέτσο επιβλήθηκε δεκάμηνη ποινή φυλάκισης. Ο Γιώργος Κοσκωτάς καταδικάστηκε σε 25ετή φυλάκιση, που παρά τις προσπάθειες των δικηγόρων του να την μειώσουν, οι δικαστικές αρχές παρέμειναν ακλόνητες στην αρχική τους απόφαση. Τελικά, αποφυλακίστηκε το 2001. Οι δηλώσεις κατά την αποφυλάκιση του:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ:

Η συνοικία όπου ζωντανοί «συγκατοικούν» με νεκρούς. Έχτισαν τα σπίτια μέσα στο νεκροταφείο και οι σαρκοφάγοι έγιναν τραπέζια. Οι κάτοικοι απλώνουν τα ρούχα ανάμεσα στα μνήματα και τα παιδιά τριπλάρουν τους μακαρίτες
Τι γυρεύει ο Μέγας Αλέξανδρος στου Ζωγράφου; Η οδύσσεια του εντυπωσιακού αγάλματος που χρειάστηκε 32 χρόνια για να ολοκληρωθεί και όταν ήρθε η ώρα να εκτεθεί δεν έβρισκαν θέση

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα