5η αξιολόγηση: Οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου στους θεσμούς

5η αξιολόγηση: Οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου στους θεσμούς
Στιγμιότυπο από το υπουργείο Οικονομικών Eurokinissi

Με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των θεσμών μπήκε στην τελική ευθεία η πέμπτη αξιολόγηση. Οι στόχοι της κυβέρνησης.

Με προτάσεις για την αύξηση του δημοσιονομικού χώρου και το 2020 αλά και τα επόμενα χρόνια ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς για την 5η αξιολόγηση.

Σε στρατηγικό επίπεδο από την ελληνική πλευρά έπεσε στο τραπέζι το τρίπτυχο που έχει ήδη αναπτυχθεί και κατατείνει έμμεσα ή άμεσα στην αύξηση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου για μόνιμα μέτρα.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε ξανά η χρήση των κερδών από ελληνικά ομόλογα για στρατηγικές επενδύσεις με την συνεργασία και του ιδιωτικού τομέα.

Αναλύθηκε το σχέδιο για την μεταφορά υπερπλεονασμάτων από χρόνο σε χρόνο με στόχο η υπεραπόδοση των προϋπολογισμών να χρησιμοποιείται για μόνιμα μέτρα και όχι μόνο για κοινωνικά μερίσματα.

Τέθηκε ξανά το αίτημα για την μείωση από το 2021 των δημοσιονομικών στόχων από το 3,5 % του ΑΕΠ στο 2% του ΑΕΠ ή το 2,5% του ΑΕΠ η οποία θα βασίζεται σε μια αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα γίνει και από την ελληνική πλευρά αλλά και από την ΕΕ και τον ESM.

Αρμόδια πηγή του υπουργείου οικονομικών τόνιζε ότι σε πιο διαχειριστικό επίπεδο ζητήθηκε η αφαίρεση από το σκέλος των δαπανών το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που διατέθηκε για μεταναστευτικές ροές.

Η διαπραγμάτευση

Η ίδια πηγή τόνισε ότι σήμερα τέθηκε και το θέμα της δεύτερης μείωσης του ΕΝΦΙΑ αλλά και ενός σημαντικού μέρους της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από φέτος

Κατά την σημερινή πρώτη ημέρα συζητήθηκε το κλείσιμο του 2019 για το οποίο δεν υπήρξαν ενστάσεις από τους θεσμούς καθώς και το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν πάνω από το 3,%% του ΑΕΠ αλλά και ο ρυθμός ανάπτυξης δείχνει ότι έχει ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ για το 2019. Μαζί συζητήθηκαν και τα θέματα της στελέχωσης της ΑΑΔΕ αλλά και η υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τον προηγούμενο χρόνο.

Αύριο, στο τραπέζι τίθεται, μεταξύ άλλων, το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και των κόκκινων δανείων, ενώ για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί ένας γύρος συνολικής αποτίμησης και οι θεσμοί αποχωρούν.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ σημείωναν ότι δεν τέθηκε από τους θεσμούς κάποια ένσταση αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό. Όσον αφορά τον νέο κύκλο παροχών του 2020 που προωθεί η κυβέρνηση, θεωρείται ότι ασφαλής εικόνα θα υπάρχει περί τον Απρίλιο.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ αποφασίσθηκε ότι πλέον θα διαμορφώνεται με βάση ετήσιους στόχους. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί το ταχύτερο δυνατόν νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, με ειδικό κεφάλαιο για τη λειτουργία της ΣΕΚ.

Επίσης, στο θέμα των κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, εξετάζονται διαφορετικές αλλά ρεαλιστικές επιλογές, ενώ στο θέμα της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες τονίστηκε ότι ο ρυθμός είναι καλός με εξαίρεση τα χρέη του ΕΦΚΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα