Α. Γεωργιάδης: Εξοικονόμηση 1,5 βασικού μισθού μέσω του “καλαθιού”

Α. Γεωργιάδης: Εξοικονόμηση 1,5 βασικού μισθού μέσω του “καλαθιού”
Συνέντευξη Τύπου για το "καλάθι του νοικοκυριού" ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Οφέλη από την επιλογή προϊόντων με μειωμένη ή έστω συγκρατημένη τιμή παρουσίασε η ηγεσία του ΥΠΑΝ σήμερα. Σκέψεις για επέκταση του μέτρου πέραν του Μαρτίου.

Τον πρώτο απολογισμό της πρωτοβουλίας συγκράτησης των τιμών μέσω του “καλαθιού του νοικοκυριού” επιχείρησε σήμερα Τετάρτη (14/12) ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη τύπου, όπου παρουσιάστηκαν και τα συμπληρωματικά καλάθια παιχνιδιών και γιορτών.

Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται στην 7ή εβδομάδα, ενώ ο υπουργός αναφέρθηκε στα στοιχεία των προηγούμενων 6 εβδομάδων, εκτιμώντας ότι μέσω του καλαθιού το ετήσιο όφελος για τους καταναλωτές είναι 1,5 βασικός μισθός.

“Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για τα νοικοκυριά. Αναγνωρίζουμε ότι ο πληθωρισμός έχει υποβαθμίσει τη ζωή πολλών συμπολιτών μας και δεν είμαστε αδιάφοροι σε αυτή την πραγματικότητα», είπε νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης (14/12) ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το “καλάθι του νοικοκυριού και η εφαρμογή e-katanalotis αποτελεί ένα απίστευτο όπλο στα χέρια του καταναλωτή και βοηθά τον ανταγωνισμό. Αν αυξηθεί η συμμετοχή και η έρευνα των καταναλωτών στο e-katanalotis -σήμερα έχουν γίνει 360.000 downloads- θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα” είπε.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι “έχουμε δρόμο να πείσουμε τους καταναλωτές ότι το καλάθι λειτουργεί. Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι “ουδέποτε και κανένας δεν ισχυρίστηκε ότι το καλάθι θα σβήσει τον πληθωρισμό. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Αυτό το οποίο λέμε και αυτό που αποδεικνύουμε είναι ότι οι καταναλωτές που έχουν οικονομικό πρόβλημα έχουν επιλογή να μην υφίστανται τον πληθωρισμό”.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου η ισχύς του οποίου εκπνέει βάσει της νομοθεσίας στα τέλη Μαρτίου. “Δεν αποκλείω να επεκταθεί με την άδεια και τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού” είπε.

Με βάση τα όσα παρουσίασαν ο κ. Αδ. Γεωργίαδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος και ο κ. Γιάννης Δοξαράς, επικεφαλής της εταιρείας που διαχειρίζεται την πλατφόρμα e-katanalotis, προκύπτει πως ο πληθωρισμός δεν έχει καταγραφεί στο καλάθι αλλά οι τιμές έχουν υποχωρήσει.

“Αυτό είναι προϊόν ανταγωνισμού, δεν είναι προϊόν παρέμβασης, αλλά προϊόν της ελεύθερης ανταγωνιστικής προσπάθειας που το καλάθι την ανέδειξε”, είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα