ΑΑΔΕ: Αγώνας δρόμου για να κλείσει η “πόρτα” των παραγραφών με τη λήξη του 2023
Διαβάζεται σε 5'Με σχετική εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, οι υποθέσεις που μπαίνουν στο “μικροσκόπιο” εκτείνονται ακόμα και σε βαθος δεκαετίας.
- 06 Οκτωβρίου 2023 06:21
Σπεύδει να προλάβει η ΑΑΔΕ περιπτώσεις εκκρεμών υποθέσεων, που με την “εκπνοή” του έτους παραγράφονται. Έτσι, αποστέλλει το “λογαριασμό” στους “τυχερούς” για φόρους και πρόστιμα από παλιές τους υποθέσεις, οι οποίες, όπως αναφέρει και σχετική εγκύκλιος του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, εκτείνονται ακόμα και σε βαθος δεκαετίας.
Συγκεκριμένα, τα κατά τόπους Ελεγκτικά Κέντρα έχουν, ήδη, λάβει τους σχετικούς φακέλους με εντολές για γρήγορη εκκαθάριση των υποθέσεων, μέχρι το Δεκέμβριο, με την έκδοση και την κοινοποίηση των πράξεων οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου και την επιβολή των σχετικών προστίμων.
Ποιούς και ποιές αφορά;
Στο “μικροσκόπιο” μάλιστα έχουν μπει εργαζόμενοι στο εξωτερικό που δεν είχαν κάνει τις σχετικές ενέργειες για να δηλωθούν ως “διαμένοντες στην αλλοδαπή”, συνταξιούχοι, με αδήλωτα αναδρομικά ποσά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, φυσικά πρόσωπα με “ανοιχτές” υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ, που με την εκπνοή του έτους παραγράφονται.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΣτΕ το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φόροι και τα πρόστιμα που καταλογίζει η εφορία εξοφλούνται εντός 30 ημερών ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης οι “δικαιούχοι” έχουν τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να καταθέσουν ουν ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια δεν επιτρέπεται.
Αναλυτικά, με αναλυτική εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δίνει τον οδικό χάρτη για τη διαχείριση των εν λόγω υποθέσεων
Οι διευκρινίσεις
Στην εγκύκλιο Πιτσιλή διευκρινίζεται μεταξύ άλλων:
- Η κανονική περίοδος παραγραφής εξακολουθεί να είναι 5ετής. Η πενταετία αρχίζει να μετρά αμέσως μετά το τέλος του έτους εντός του οποίου πρέπει να υποβληθεί η σχετική φορολογική δήλωση.
- Αν εντός της κανονικής 5ετούς προθεσμίας παραγραφής θα εντοπίζονται νέα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ακόμη μεγαλύτερη φορολογητέα ύλη και συνακόλουθα υποχρέωση για πληρωμή επιπλέον φόρου, η προθεσμία αυτή θα παρατείνεται για ένα ακόμη έτος.ή στη δεκαετία για τα έτη 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 και 2017.
- Για υποθέσεις από το 2019 και μετά η πενταετής προθεσμία παραγραφής παρατείνεται κατά ένα ακόμη έτος εάν εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής, υποβάλλεται αρχική ή τροποποιητική δήλωση ή περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία σε υπόθεση που έχει διενεργηθεί πλήρης έλεγχος ή σε κάθε άλλη περίπτωση περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης πληροφορίες από οποιαδήποτε πηγή εκτός Φορολογικής Διοίκησης, από τις οποίες προκύπτει φορολογική οφειλή.
- Για φορολογικές υποθέσεις από το 201 8 και μετά η περίοδος παραγραφής μπορεί να γίνεται 10ετή από α τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ή της τελευταίας δήλωσης σε περίπτωση που προβλέπεται η υποβολή περισσότερων δηλώσεων εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει δήλωση ή μετά την πενταετία περιέλθουν σε γνώση οποιασδήποτε Υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία ή πληροφορίες και προκύπτει ότι η φορολογική οφειλή υπερβαίνει αυτήν που είχε προσδιορισθεί βάσει προηγούμενου άμεσου, διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και μόνο για το ζήτημα στο οποίο αφορούν.
- Ειδικά για τις χρήσεις 2012 και 2013 και τα φορολογικά έτη 2014, 2015, 2016 και 2017,πράξεις διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου για περιπτώσεις φοροδιαφυγής, μπορεί να εκδοθούν εντός δέκα 10 ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης. Στην περίπτωση που οι πληροφορίες περί φοροδιαφυγής περιέλθουν σε γνώση οποιασδήποτε υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης μετά την πενταετία, τα «ραβασάκια» εκδίδονται αποκλειστικά για τη φορολογητέα ύλη που προκύπτει από τις πληροφορίες αυτές και για το έτος στο οποίο αφορούν
- Αν μετά από την περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων ή μετά από την έκδοση της αρχικής πράξης προσδιορισμού φόρου και εντός πενταετίας, από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής αρχικής δήλωσης, περιέλθουν σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία, οι σχετικές πράξεις προσδιορισμού φόρου και επιβολής προστίμου, βάσει περαίωσης ή βάσει ελέγχου που έχει διενεργηθεί πριν από την 1.1.2014 ή βάσει πλήρους ελέγχου που έχει διενεργηθεί από την 1.1.2014 και μετά, πρέπει να εκδοθούν κατά περίπτωση εντός της πενταετούς προθεσμίας παραγραφής. Στην περίπτωση που περιέλθουν σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης συμπληρωματικά στοιχεία κατά το τελευταίο έτος της πενταετούς παραγραφής, η έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου παρατείνεται κατά ένα έτος. Η διάταξη αυτή, αφορά φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις που έληγαν μέχρι 31.12.2013, καθώς και φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από 1.1.2014 και μετά.
Οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις
Στη λίστα με τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλωνποθέσεις του έτους 2017 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.. Επίσης, υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020.
Επιπλέον στο “στόχαστρο” μπαίνουν υποθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις για το 2017, αλλά και επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν δηλώσεις Ε9 έτους 2018 και απέφυγαν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.