ΑΑΔΕ: Διπλό “μαρκάρισμα” στους οφειλέτες

Διαβάζεται σε 4'
Άποψη ακινήτου
Άποψη ακινήτου στην Αθήνα Alexandros Michailidis / SOOC

Το πρόγραμμα των πλειστηριασμών των ακινήτων, της προσεχούς περιόδου περιλαμβάνει 19 ακίνητα από  διαμερίσματα, κατοικίες, χωράφια, οικόπεδα, επαγγελματικούς χώρους, ακόμη και πάρκινγκ.

Με “κρέμασμα” στα “μανταλάκια” αλλά και επανεκκίνηση της διαδικασίας πλειστηριασμών η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στέλνει το μήνυμα της φορολογικής συμμόρφωσης προς κάθε κατεύθυνση σε μια συγκυρία, που η διασφάλιση δημοσίων εσόδων αποτελεί και το βασικό πυλώνα στήριξης των όποιων προσπαθειών ενίσχυσης ευάλωτων νοικοκυριών.

Χαρακτηριστική, πάντως, ήταν η αναφορά, του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, την εβδομάδα, που πέρασε, στο 22ο Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών με θέμα “Modern CFO-Strategy, Innovation, Leadership” που διοργάνωσε η KPMG. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε, “ότι οι δυνατότητες για μειώσεις φόρων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με μια δέσμη 11 διαφορετικών μέτρων που εφαρμόζεται με ταχύτητα και χωρίς παρεκκλίσεις και εκτιμάται ότι στην πλήρη εφαρμογή της μέχρι το 2027 θα αποφέρει επιπλέον έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση”.

Στο πολιτικό πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ μετά την “ανάπαυλα” που έφεραν οι ευρωεκλογές στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η ΑΑΔΕ  επανεκκινεί τη διαδικασία με 19 πλειστηριασμούς να έχουν αναρτηθεί ήδη στην σελίδα  της φορολογικής διοίκησης. Η αρχή γίνεται την προσεχή  Τετάρτη με τον πλειστηριασμό των    5 αστέρων ξενοδοχείο Lindos Memories στη Ρόδο  έκτασης 25.310 τετραγωνικών μέτρων με τιμή πρώτης προσφοράς τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

Νέοι πλειστηριασμοί

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των πλειστηριασμών των ακινήτων, της προσεχούς περιόδου περιλαμβάνει 19 ακίνητα  από  διαμερίσματα, κατοικίες, χωράφια, οικόπεδα, επαγγελματικούς χώρους, ακόμη και πάρκινγκ. Κύριος στόχος της Εφορίας είναι οι τραπεζικές καταθέσεις, η κατάσχεση των οποίων είναι εύκολη και χωρίς ιδιαίτερη διαδικασία, αλλά για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν καταθέσεις, τότε η εφορία περνά στο επόμενο βήμα που είναι η κατάσχεση ακινήτων. Μεταξύ των πλειστηριασμών που έχει ήδη προγραμματίσει περιλαμβάνονται:

  • Κτιριακό συγκρότημα 4.552 τετραγωνικών μέτρων   στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης  με τιμή πρώτης προσφοράς τις 471.000 ευρώ στις 26 Ιουνίου
  • Μονάδα παραγωγής επίπλων  2.250 τετραγωνικά μέτρα σε αγροτεμάχιο 29.280 τετραγωνικών μέτρων στα Διαβατα   με τιμή πρώτης προσφοράς 2.290.000 τετραγωνικά  μέτρα στις 23 Οκτωβρίου
  • Διαμέρισμα πρώτου ορόφου  76 τετραγωνικά  μέτρα στα Σεπόλια με τιμή πρώτης προσφοράς  88.000 ευρώ στις 23 Οκτωβρίου
  • Οριζόντια ιδιοκτησία  κτιρίου στην Εκάλη 1200 τετραγωνικά μέτρα με τιμή πρώτης προσφοράς 1.430.000 ευρω στις 23 Οκτωβρίου

Η λίστα

Παράλληλα ετοιμάζεται να “κρεμάσει στα μανταλάκια” χιλιάδες οφειλέτες με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ που εμφανίζονται, παρά τις συστάσεις, “απρόθυμοι”, να ρυθμίσουν τα χρέη τους εδώ και ένα χρόνο. Με βάση, έτσι, τον προγραμματισμό, η λίστα των μεγαλοοφειλετών θα δημοσιοποιηθεί στις 31 Ιουλίου.

Πριν την οριστική δημοσιοποίηση των οφειλών, θα αποσταλεί στις 9 Ιουλίου 2024 πρόσκληση από τη Φορολογική Διοίκηση προς τους οφειλέτες που πληρούν τα κριτήρια δημοσιοποίησης, ώστε να τακτοποιήσουν τα χρέη τους εντός 15 ημερών, δηλαδή το αργότερο  μέχρι τις 24 Ιουλίου 2024.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι στις “λίστες μεγαλοοφειλετών” υπάρχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα με χρέη από πτωχεύσεις που  θεωρούνται από τον ΕΦΚΑ όπως και από την Εφορία ανεπίδεκτα είσπραξης. Μάλιστα έχουν εξαντληθεί όλα τα αναγκαστικά μέτρα χωρίς να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Tο συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ξεπερνά τα 107 δισ. ευρώ και προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα 47,8 δισ. ευρώ.

Από τη λίστα πάντως εξαιρούνται:

  • Οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής.
  • Οι οφειλές που τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.
  • Οι οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης.
  • Οι οφειλές που προέρχονται από αποβιώσαντες ή από ανήλικους.
  • Οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα