ΑΑΔΕ: Εκστρατεία σε τουριστικές περιοχές με διπλές διασταυρώσεις και “λουκέτα” – Οι στόχοι
Με στόχο για φορολογικά έσοδα περίπου στα 58 δισεκ. και με τον τουρισμό να βαδίζει σε θετική ρότα, η ΑΑΔΕ "εκστρατεύει" σε τουριστικές περιοχές για σειρά ελέγχων.
- 24 Αυγούστου 2023 08:26
Με επιτόπιους ελέγχους η ΑΑΔΕ και “αποβάσεις” στελεχών της σε τουριστικές περιοχές η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιχειρεί να βάλει φρένο σε φαινόμενα φοροδιαφυγής πριν ξεκινήσει η διασύνδεση ταμειακών- POS, που αποτελεί μια από τις βασικές ανάγκες του συστήματος, ώστε να “κλείσει” διόδους παραβατικότητας, αλλά και να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τη διαβίβαση δαπανών μέσω του MyDATA.
Άλλωστε, ο πήχης των φορολογικών εσόδων για το 2023, είναι ψηλά στα 58 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο βάρος για την αύξηση των εσόδων να πέφτει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
Έτσι, με γνώση και εμπειρία οι ελεγκτές της Αρχής προσπαθούν να αποκαταστήσουν όρους φορολογικής συμμόρφωσης, κύρια στις τουριστικές περιοχές, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτεροι τζίροι αυτήν την περίοδο. Παράλληλα, όπως τονίζεται από αρμόδια στελέχη, κατά τους ελέγχους, το αίσθημα δικαιοσύνης είναι ισχυρό και είναι κατανοητό και το λάθος ή αμέλεια, λόγω του φόρτου εργασίας. Ωστόσο επιδεικνύεται μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις συστηματικών παραβατικών συμπεριφορών ή “πειραγμένων” ταμειακών κτλ, που υποκρύπτουν “δόλο” και προσπάθεια αποφυγής της απόδοσης της νόμιμης φορολογίας.
Στη Ζάκυνθο
Έτσι, στο πλαίσιο της μακράς αλυσίδας ελέγχων σε νησιά, εκτεταμένη φοροδιαφυγή στο νησί της Ζακύνθου εντόπισαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ο εντοπισμός των παραβατών είναι αποτέλεσμα της διασταύρωσης των στοιχείων των POS και των ταμειακών μηχανών, που έχει αναπτύξει και διαρκώς εμπλουτίζει με νέα στοιχεία το ψηφιακό επιτελείο της ΑΑΔΕ.
Με τα στοιχεία αυτά στη διάθεσή τους, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πήγαν “διαβασμένοι” στην περιοχή του Λαγανά, όπου εντόπισαν 17 επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν πληρωθεί με κάρτα, αλλά, στη συνέχεια, είτε δεν είχαν κόψει αποδείξεις για αυτές τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, είτε τις είχαν εκδώσει, αλλά δεν τις είχαν διαβιβάσει στο e-send της ΑΑΔΕ.
Συγκεκριμένα, βρέθηκαν:
- Επτά καταστήματα εστίασης, που δεν είχαν εκδώσει πάνω από 15.000 αποδείξεις, συνολικής αξίας άνω των 165.000 ευρώ.
- Δέκα επιχειρήσεις εστίασης, που δεν είχαν διαβιβάσει πάνω από 13.000 αποδείξεις, συνολικής αξίας 680.000 ευρώ.
Και στις 17 επιχειρήσεις, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, επέβαλαν λουκέτο για 48 ώρες και προχωρούν στην έκδοση των σχετικών προστίμων, ενώ ταυτόχρονα δρομολογείται αναλυτικός έλεγχος των φορολογικών δεδομένων των παραβατών.
Άλλα νησιά
Προ ημερών δώδεκα ήταν τα 48ωρα λουκέτα σε καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, σε όλη την Ελλάδα, που έβαλαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για μη διαβίβαση αποδείξεων στο e-send της ΑΑΔΕ. Και οι επιχειρήσεις αυτές δεν είχαν διασυνδέσει την ταμειακή τους με την ΑΑΔΕ, όπως προβλέπει ο νόμος, εμποδίζοντας έτσι τον έλεγχο της ορθής έκδοσης των αποδείξεων και τη διαπίστωση τυχόν απόκρυψης φορολογητέας ύλης.
Πρόκειται για επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια και συγκεκριμένα:
- Εστιατόριο στα Κύθηρα για μη διαβίβαση 557 αποδείξεων, αξίας 23.029 ευρώ, από 01-30/06
- Εστιατόριο στα Κύθηρα για μη διαβίβαση 177 αποδείξεων, αξίας 5.781 ευρώ, από 01-30/06
- Εστιατόριο στα Κύθηρα για μη διαβίβαση 140 αποδείξεων, αξίας 7.327 ευρώ, από 01-30/06
- Εστιατόριο στην Μυτιλήνη για μη διαβίβαση 335 αποδείξεων, αξίας 14.188 ευρώ, από 01-30/06
- Καφέ μπαρ στην Μυτιλήνη για μη διαβίβαση 499 αποδείξεων, αξίας 2.931 ευρώ, από 01-30/06
- Καφέ μπαρ στην Χαλκιδική για μη διαβίβαση 10690 αποδείξεων, αξίας 146.067 ευρώ, από 20/06 έως 12/08
- Ταβέρνα στην Χαλκιδική για μη διαβίβαση 403 αποδείξεων, αξίας 21.710 ευρώ, από 09/08 έως 13/08
- Εμπόριο ενδυμάτων στην Μύκονο για μη διαβίβαση 9 αποδείξεων, 1.145 ευρώ, από 02/08 έως 10/08
- Καφετέρια στην Πάρο για μη διαβίβαση 4.182 αποδείξεων, αξίας 48.570 ευρώ, από 04/07 έως 16/08
- Ζαχαροπλαστείο στην Πάρο για μη διαβίβαση 7.029 αποδείξεων, αξίας 36.580 ευρώ, από 01/05 έως 09/07
- Ψαροταβέρνα στην Πάρο για μη διαβίβαση 181 αποδείξεων, αξίας 100.882 ευρώ, από 01/01 έως 30/06
- Υπηρεσίες εστίασης εκδηλώσεων στην Σαλαμίνα για μη διαβίβαση 7.823 αποδείξεων, αξίας 264.907 ευρώ, από 31/10 έως 16/08
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από πέρυσι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ είναι υποχρεωτική και η μη διασύνδεση εξομοιώνεται από το νόμο με μη έκδοση αποδείξεων, οδηγώντας σε πρόστιμα και 48ωρα λουκέτα. Και βέβαια οι ελεγκτές, όσο κι αν απαιτεί χρόνο για να διακριβώσουν τη μη διαβίβαση αποδείξεων, αντιπαραβάλλουν πληρωμές που έχουν καταγραφεί στα POS με τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί.
Έλεγχοι ΦΠΑ και λουκέτα
Να σημειωθεί, επίσης, ότι πέρα από τα “επιτόπια λουκέτα” στα Κύθηρα, πέντε μεγάλα καταστήματα εστίασης σφραγίστηκαν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου για για φορολογικές παραβάσεις οι οποίες, όμως, είχαν εντοπιστεί σε ελέγχους του Ιουνίου, καθώς όπως αναφέρεται από πηγές της ΑΑΔΕ, απαιτήθηκε χρόνος για την έκδοση αποφάσεων, μετά και την επεξεργασία των δεδομένων ΦΠΑ που εκκαθαρίζεται στα τέλη Ιουλίου, μετά την υποβολή της δήλωσης με το πέρας του Ιουνίου.
Να σημειωθεί ότι από την ΑΑΔΕ τονίζεται ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι τόσο στα στοιχεία ΦΠΑ όσο και σε σχέση με τη μη διαβίβαση αποδείξεων στο Taxis, καθώς εκεί υπάρχουν εστίες σοβαρής φοροδιαφυγής. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καφέ μπαρ στη Χαλκιδική, που “ξέχασε” να διαβιβάσει περίπου 11.000 αποδείξεις μέσα σε ενάμιση μήνα, επιχειρώντας έτσι να αποκρύψει τζίρο 146.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι πιθανότατα μέσα στον επόμενο μήνα θα παρουσιαστεί και η αναβαθμισμένη εφαρμογή appodixi σε συνδυασμό με το κίνητρο χρήσης από τους φορολογούμενους, υπό τη μορφή κάποιου bonus (πίστωση ποσού ή φοροέκπτωση) στην περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων.
Και στην Αττική
Επίσης και στην Αττική πέφτουν “βροχή” τα λουκέτα, όπως στην περίπτωση γνωστής επιχείρησης εστίασης στη Γλυφάδα, που ειδικεύεται στην εξωτική κουζίνα της Άπω Ανατολής, αλλά και μεγάλου παραδοσιακού ψητοπωλείου κοντά στην παραλιακή. Και στις δύο περιπτώσεις, ο έλεγχος έδειξε ότι δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις, ενώ αναμένεται “ξεσκόνισμα” των βιβλίων τους καθώς οι δύο επιχειρήσεις έχουν μπει, πλέον, στη “μαύρη” λίστα κι αναμένεται “σκανάρισμα” σε βάθος 5ετίας, αλλά και προτεραιότητα σε επόμενους ελέγχους. Από την πλευρά, πάντως, των επιχειρήσεων προτάσσεται το ότι υπήρξε φόρτος εργασίας και έτσι δεν εκδόθηκαν αποδείξεις.
Στο μικροσκόπιο οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Υπενθυμίζεται ότι στο “στόχαστρο” της ΑΑΔΕ μπαίνουν καταστήματα εστίασης, ώστε να καταφανεί εάν και πόσο υπάρχει αύξηση τζίρου. Με, βάση, συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται αύξηση τζίρου 27%, λόγω και πληθωρισμού, στο πρώτο τρίμηνο, πάνω από 13% τον Απρίλιο και γύρω στο 7,5% το Μάιο κι έτσι οι ελεγκτές προσπαθούν να δουν εάν και πόσο ισχύει και το κλίμα πτώσης της κατανάλωσης σε όγκους, που ο κλάδος ισχυρίζεται ότι κυριαρχεί.
Επίσης, από κόσκινο περνούν και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, μετά και τα τελευταία στοιχεία από τις εκκαθαρίσεις των περσινών δηλώσεων εμφάνισαν φορολογούμενο εισόδημα μικρότερο από 10.000 ευρώ. Είναι μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό που φτάνει το 67%. Σημειωτέον ότι ενώ περίπου 1,1 εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι λόγων των τεκμηρίων, πλήρωσαν περισσότερο φόρο, ενώ λιγότεροι από 181 χιλιάδες επαγγελματίες είχαν την ίδια τύχη.
Να σημειωθεί ότι ήδη τρέχουν διασταυρώσεις από τη ΔΗΛΕΔ (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ) της ΑΑΔΕ για ελεύθερους επαγγελματίες- με δηλωμένα εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα μέσα στο Σεπτέμβριο, ώστε να αξιοποιηθούν από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών, που επεξεργάζεται αλλαγές στο πλαίσιο των επαγγελματικών δαπανών με στήριξη περαιτέρω των ηλεκτρονικών πληρωμών,, όπως π.χ. να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματικών δαπανών π.χ. τα ενοίκια, μόνο εάν γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις