ΑΑΔΕ: Γιατί έπεσαν “βροχή” τα e-mail σε μισθωτούς συνταξιούχους

Διαβάζεται σε 4'
ΑΑΔΕ: Γιατί έπεσαν “βροχή” τα e-mail σε μισθωτούς συνταξιούχους
ISTOCK

Χιλιάδες συνταξιούχοι έλαβαν μήνυμα από την ΑΑΔΕ ότι ο ΕΦΚΑ απέστειλε νέα στοιχεία για αποδοχές και συνεπώς υποχρεούνται να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων έως 26 Ιουλίου χωρίς πρόστιμο.

Με μηνύματα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ή στο αντίστοιχο οικείων που έχει δηλωθεί για τη σχετική επικοινωνία, η ΑΑΔΕ καλεί για τροποποιητικές δηλώσεις μισθωτούς και συνταξιούχους, που είδαν για πρώτη φορά, φέτος, προσυμπληρωμένα τα στοιχεία του εισοδήματός τους, ώστε να τύχουν αυτόματης υποβολής.

Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ ενημερώνει για την επανακατάθεση δήλωσης μετά τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από συμπληρωματικά στοιχεία, που ενσωματώθηκαν, για αποδοχές, επιδόματα και αναδρομικά από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους φορείς του δημοσίου.

Όπως, χαρακτηριστικά αναφέρει η ΑΑΔΕ στα ενημερωτικά e – mail προς τους φορολογούμενους και τις φορολογούμενες, οι τελευταίοι και οι τελευταίες θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση, καθώς με τα νέα στοιχεία που περιήλθαν εν γνώσει της Αρχής, υπάρχουν αλλαγές στο αρχικό αποτέλεσμα της προ- εκκαθάρισης. Να σημειωθεί ότι χιλιάδες συνταξιούχοι έλαβαν μήνυμα από την ΑΑΔΕ ότι ο ΕΦΚΑ απέστειλε νέα στοιχεία για αποδοχές και συνεπώς υποχρεούνται να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων έως 26 Ιουλίου χωρίς πρόστιμο.

“Σήμα” για παράταση

Σύμφωνα, δε, με όσα αναφέρουν φοροτεχνικοί τουλάχιστον 6 στις 10 προσυμπληρωμένες δηλώσεις χρειάζονται τροποποίηση μετά τη διαπίστωση σοβαρών ελλείψεων και ανακριβών στοιχείων, ενώ το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας επισημαίνει ότι λόγω των λανθασμένων στοιχείων η προθεσμία της 26ης Ιουλίου για την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων δεν είναι εφικτή, καθώς βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 2,1 εκατ. δηλώσεις.

Επίσης, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής σε ανακοίνωσή της “καταδικάζει την απαράδεκτη συμπεριφορά κάθε δημόσιου φορέα και ιδίως του ΕΦΚΑ για την τραγική ολιγωρία, την τσαπατσουλιά και την ανευθυνότητα τους απέναντι σε φορολογουμένους, ασφαλισμένους, συνταξιούχους και λογιστές”.

Οδικός χάρτης

Με βάση, πάντως, τα όσα ισχύουν, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι και φορολογούμενες δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν από την αρχή τη δήλωσή αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσουν τα σημεία της δήλωσης που υπέβαλε αρχικά στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις.

Η εκκαθάριση μέχρι τώρα

Στο μεταξύ αυξημένος κατά 20,5% είναι ο επιπλέον φόρος που καλούνται να πληρώσουν φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα όπως προκύπτει από την εκκαθάριση 4,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων

Ειδικότερα η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

-Το 30,97% των φορολογουμένων ή για 1.396.829 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (αυξημένα κατά 200 εκατ. σε σύγκριση με πέρυσι). Ο μέσος φόρος ανέρχεται σε 1.376 ευρώ. Η αποπληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις με την προθεσμία για την πρώτη να λήγει στις 26 Ιουλίου και την τελευταία το Φεβρουάριο του 2025 ενώ όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Επίσης οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στη πάγια ρύθμιση αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δόσεις επιβαρύνονται με τόκο. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και στο 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση» δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

– Για το 21,09 % ή για 951.215 φορολογικές δηλώσεις προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 300 ευρώ.

-Το 47,94% των φορολογουμένων δηλαδή για 2.161.221 δηλώσεις το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα