ΑΑΔΕ: “Μαύρο χρήμα” και φοροδιαφυγή – Στο “μικροσκόπιο” 370 υποθέσεις

ΑΑΔΕ: “Μαύρο χρήμα” και φοροδιαφυγή – Στο “μικροσκόπιο” 370 υποθέσεις
ΑΑΔΕ EUROKINISSI

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στην ΑΑΔΕ αιτήματα παροχής πληροφοριών για συνολικά 370 πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε υποθέσεις "ξεπλύματος βρώμικου χρήματος".

Υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, υφαρπαγής ΦΠΑ και «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» βάζει στο μικροσκόπιό της η ΑΑΔΕ και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, με βάση την Αρχή, από τις αρχές του έτους έχουν αποσταλεί στην Αρχή για το «ξέπλυμα» υποθέσεις με φορολογούμενους που κατηγορούνται για μεγάλη φοροδιαφυγή, προκειμένου να διερευνηθούν και για ξέπλυμα χρήματος,. Επίσης, η Αρχή ζήτησε από την ΑΑΔΕ τους φορολογικούς φακέλους, 370 προσώπων, τα οποία είναι ύποπτα για «ξέπλυμα».

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022:

  • Οι φορολογικές αρχές απέστειλαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για το ξέπλυμα, 389 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, με τους υπόχρεους να ελέγχονται και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
  • Στην Αρχή για το ξέπλυμα παραπέμφθηκαν 306 υποθέσεις ιδιωτών ή νομικών προσώπων, που κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ ή συνολικά 1,45 δις. ευρώ.
  • Παραπέμφθηκαν 539 φορολογούμενοι, με χρέη προς την Εφορία συνολικού ύψους 495,56 εκατ. ευρώ. Ο καθένας χρωστάει πάνω 50.000 ευρώ και όλοι θα ελεγχθούν και για πιθανή εμπλοκή τους σε ξέπλυμα χρήματος.
  • Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στην ΑΑΔΕ αιτήματα παροχής πληροφοριών για συνολικά 370 πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε υποθέσεις «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» και ζητεί από τις φορολογικές αρχές στοιχεία για τα εισοδήματα και την περιουσία που δηλώνουν στην εφορία προκειμένου να συνεχιστεί σε βάθος η έρευνα.
  • Η Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων ολοκλήρωσε 148 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται 152 νέες έρευνες. Πρόκειται για φυσικά και νομικά πρόσωπα που χαρακτηρίζονται, ως «εξαφανισμένοι έμποροι». Μετά τους ελέγχους οι φορολογικές αρχές προχώρησαν στην απενεργοποίηση 128 ΑΦΜ. Σημειώνεται ότι 2021 είχαν απενεργοποιηθεί 139 ΑΦΜ και το 2020 144 ΑΦΜ για απάτες στον ΦΠΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα