ΑΑΔΕ: Σπριντ για “φοροραβασάκια” για παλιές υποθέσεις – Ποιοι μπαίνουν στο “στόχαστρο”

Διαβάζεται σε 4'
ΑΑΔΕ
ΑΑΔΕ eurokinissi

Ο βασικός χρόνος παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων είναι η πενταετία, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις οι οποίες επεκτείνουν το χρόνο παραγραφής κατά ένα ακόμη έτος.

Τρέχει να προλάβει η ΑΑΔΕ ώστε να κλείσει ελέγχους παλαιών υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ και έτσι να προλάβει παραγραφές, που έρχονται με τη λήξη του 2024 αλλά και συνακόλουθες απώλειες για το κρατικό ταμείο.

Το “σπριντ” περιλαμβάνει, βέβαια, και την κοινοποίηση των πράξεων επιβολής προστίμου και οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, όπως υπαγορεύεται από την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία ο λογαριασμός με τους έξτρα φόρους και τα πρόστιμα θα πρέπει να έχει εκδοθεί πριν το τέλος του 2024 καθώς το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη νομοθεσία:

– Ο βασικός χρόνος παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων είναι η πενταετία, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις οι οποίες επεκτείνουν το χρόνο παραγραφής κατά ένα ακόμη έτος. Αυτό ισχύει αν εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής, υποβάλλεται αρχική ή τροποποιητική δήλωση ή περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία σε υπόθεση που έχει διενεργηθεί πλήρης έλεγχος ή σε κάθε άλλη περίπτωση περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης πληροφορίες από οποιαδήποτε πηγή εκτός Φορολογικής Διοίκησης, από τις οποίες προκύπτει φορολογική οφειλή. Τα παραπάνω αφορούν φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από την 1.1.2019 και μετά.

– Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί δήλωση στη φορολογία εισοδήματος ισχύει 15ετής παραγραφή. Αυτό σημαίνει ότι η εφορία μπορεί να ελέγξει τις χρήσεις από το 2008 και εφεξής.

-Εφόσον από συμπληρωματικά στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση των φορολογικών αρχών εξακριβώνεται ότι το εισόδημα του φορολογουμένου υπερβαίνει αυτό που είχε δηλωθεί, ισχύει 10ετής παραγραφή. Τα συμπληρωματικά στοιχεία μπορούν να προέρχονται, για παράδειγμα, από τράπεζες του εξωτερικού, στις οποίες η φορολογική διοίκηση δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση.

– Εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή τα έντυπα και οι καταστάσεις που τη συνοδεύουν αποδεικνύονται ανακριβή ισχύει 10ετής παραγραφή.

Για ποιους “χτυπά η καμπάνα;”

Με βάση το πλάνο, λοιπόν, που έχει καταστρώσει η ΑΑΔΕ, το βάρος πέφτει σε υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και άρα εφόσον κλείσει ο έλεγχός τους, μπορεί να επιφέρει σημαντικά έσοδα  για το δημόσιο.

Σημειώνεται ότι εφόσον σε φορολογούμενους εκκαθαριστεί έξτρα φόρος και πιθανά πρόστιμα, προβλέπεται προθεσμία 30 ημερών για την αποπληρωμή των ποσών. Σε περίπτωση, δε, που οι υπόχρεοι θέλουν να αμφισβητήσουν την καταλογιστική πράξη έχουν τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης αλλά απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια δεν επιτρέπεται

Αναλυτικά, στη λίστα με τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, για τις οποίες στις 31 Δεκεμβρίου του 2024 υπάρχει θέμα παραγραφής είναι ι υποθέσεις του φορολογικού έτους 2018 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2023.

Επίσης, υποθέσεις φορολογίας που αφορούν τη χρήση 2016, αλλά οι επιτηδευματίες δεν υπέβαλαν έγκαιρα φορολογικές δηλώσεις αλλά τις κατέθεσαν εντός του 2022.

Επίσης στο “μικροσκόπιο” είναι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2013, για τις οποίες προέκυψαν συμπληρωματικά στοιχεία, υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2013 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.

Επίσης υποθέσεις του έτους 2008, που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Γιαυτές η προθεσμία  παραγραφής είναι 15ετής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα