ΑΑΔΕ: Στη “μάχη” της κρυμμένης πισίνας
Διαβάζεται σε 5'Η τροφοδοσία της ΑΑΔΕ με στοιχεία για τις πισίνες, θα γίνεται μέσω του ΜΙΔΑ, του (Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων), το οποίο αποκτά υπόσταση και θα λειτουργήσει στην πλήρη μορφή του το 2025.
- 09 Δεκεμβρίου 2024 07:34
Να εντοπίσει τυχόν “παρατυπίες” στις δηλώσεις με τα τετραγωνικά στις πισίνες επιχειρεί η ΑΑΔΕ αξιοποιώντας, πλέον, τόσο τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των βάσεων δεδομένων του Δημοσίου, αλλά και “έξυπνα” ψηφιακά όπλα. Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, γίνεται εφικτή η διασύνδεση του Κτηματολογίου με την ΑΑΔΕ και έτσι παρέχεται πλήρης πρόσβαση σε κάθε στοιχείο που αφορά σε πισίνες από το Κτηματολόγιο.
Να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ είχε υποβάλει αίτημα διαλειτουργικότητας στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από τον περασμένο Μάρτιο, για την διαδικτυακή υπηρεσία «Διάθεση στοιχείων από το Σύστημα Εθνικού Κτηματολογίου».
Το αίτημα εγκρίθηκε και, αφού προηγουμένως (στις αρχές Νοεμβρίου) επιλύθηκαν τα τεχνικά προβλήματα, με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, η ΑΑΔΕ αποκτά, πλέον, άμεση πρόσβαση.
Η Απόφαση
Ειδικότερα, με την απόφαση 39238 ΕΞ 25-11-2024, προβλέπεται η διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Διάθεση στοιχείων από το Σύστημα Εθνικού Κτηματολογίου» στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΙΣΟΔΗΜΑ» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με τις κάτωθι μεθόδους:
- Λήψη Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου και γεωμετρίας ΚΑΕΚ με βάση τις συντεταγμένες Χ και Υ. Λήψη ιδιοκτητών με βάση ένα συγκεκριμένο Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου.
- Λήψη properties, διευθύνσεων και κτιρίων/παρακολουθημάτων ενός ακινήτου.
- Λήψη γεωμετρίας ΚΑΕΚ με βάση ένα συγκεκριμένο ΚΑΕΚ.
- Λήψη λίστας ακινήτων με κωδικούς ακινήτων και ποσοστά ιδιοκτησία επί αυτών με βάση τον ΑΦΜ ενός πολίτη.
Σκοπός χρήσης της διαδικτυακής υπηρεσίας, όπως αναφέρεται, είναι ο εμπλουτισμός του μητρώου ιδιοκτητών ακινήτων ΜΙΔΑ από το Εθνικό Κτηματολόγιο και ο εντοπισμός των αδήλωτων δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες) προκειμένου να εφαρμοστούν τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Παράλληλα, όπως αναφέρει η Απόφαση, η ΑΑΔΕ έχει την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας των λαμβανομένων πληροφοριών και, κατ’ ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη απειλή ή τυχαίο κίνδυνο και να χρησιμοποιεί τα στοιχεία αποκλειστικά και μόνον για το σκοπό που περιγράφεται στην παρούσα απόφαση. Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από τις 4 Δεκεμβρίου 2024.
Ουσιαστικά, η τροφοδοσία της ΑΑΔΕ με στοιχεία για τις πισίνες, θα γίνεται μέσω του ΜΙΔΑ, του (Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων), το οποίο αποκτά υπόσταση και θα λειτουργήσει στην πλήρη μορφή του το 2025.
Οι εκτιμήσεις
Να σημειωθεί ότι στη φορολογική διοίκηση υπάρχει εκτίμηση ότι καταγράφεται “υποδήλωση” σε σχέση με τα τετραγωνικά. ‘Ήδη, μια πρώτη εικόνα υπάρχει στη φορολογική διοίκηση, καθώς η ΑΑΔΕ έχει προβεί σε έρευνα, με χρήση ειδικών αλγορίθμων, δεδομένων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αεροφωτογραφιών, ώστε να εστιάσει σε σημεία, όπου υπάρχουν πισίνες, γήπεδα κτλ. Έχει, μάλιστα, “μαρκάρει” του σχετικούς “στόχους” στον δορυφορικό χάρτη, δηλαδή σημεία που υπάρχουν πισίνες.
Πλέον, με τη νομική φόρμουλα της Υπουργικής Απόφαση του αρμόδιου υπουργού Δημήτρη Παπαστεργίου, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να συνδυάσει γεωχωρικά δεδομένα, ακριβείς συντεταγμένες, με τις δηλώσεις περιουσίας για την ακριβή ταυτοποίηση των ιδιοκτητών αδήλωτων πισινών. Ουσιαστικά, οι έλεγχοι θα εντοπίσουν, εάν δηλώθηκε η πισίνα, αν τα τετραγωνικά που δηλώθηκαν είναι τα πραγματικά ή είναι «κουρεμένα», προκειμένου και στις δύο περιπτώσεις να αποφεύγονται ή να μειώνονται τα τεκμήρια αντίστοιχα.
Στη συνέχεια όσοι και όσες εντοπιστούν με αδήλωτες πισίνες, θα κληθούν να πληρώσουν τους σχετικούς φόρους και τα πρόστιμα.
Σημειώνεται ότι οι πισίνες αποτελούν και τεκμήρια. Πιο συγκεκριμένα, το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:
- Σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα 60 τετραγωνικά μέτρα.
- Σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.
Οι φορολογούμενοι με πισίνες επιβαρύνονται και με φόρο πολυτελούς διαβίωσης, τόσο για τις εσωτερικές πισίνες όσο και για τις εξωτερικές, ο οποίος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.
Οι κυρώσεις
Στο πλαίσιο αυτό, οι κυρώσεις που αντιμετωπίζουν όσοι βρεθούν με αδήλωτες πισίνες είναι οι ακόλουθες:
- Αύξηση της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης και μάλιστα αναδρομικά. Το τεκμήριο υπολογίζεται σε 160 ευρώ ανά τ.μ. μέχρι και τα 60 τ.μ. και σε 320 ευρώ ανά τ.μ. για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.
- Αναπροσαρμογή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης ο οποίος υπολογίζεται στο 13% της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης.
- Αναδρομική αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ, καθώς οι πισίνες θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας και άρα βαρύνονται με τον ετήσιο φόρο κατοχής ακινήτων.