ΑΑΔΕ: Στήνει ηλεκτρονικό “ραντάρ” στα “μαύρα ενοίκια”

Διαβάζεται σε 4'
Ακίνητα
Ακίνητα ISTOCK

Νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων για ιδιοκτήτες – ενοικιαστές θα είναι έτοιμη από το 2025. To όπλο της ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδημάτων από ακίνητα.

Στο “dark web” των αδήλωτων ενοικίων στοχεύει η ΑΑΔΕ, θέλοντας να βάλει φραγμό σε ενοικιάσεις κατοικιών κτλ, που δεν δηλώνονται στην εφορία. Το φαινόμενο φαίνεται να έχει πάρει έκταση, είτε μέσω “υποδήλωσης” μισθωμάτων, είτε μέσω κατοικιών, που δηλώνονται ως κλειστές ή ακόμη και μη υπάρχουσες μέσα από τις πλασματικές δηλώσεις Ε9.

Έτσι η ΑΑΔΕ, με τη δημιουργία του “Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων”, δηλαδή, μιας νέας βάσης δεδομένων για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές που θα ενεργοποιήσει από το 2025, αλλά και με σαρωτικές διασταυρώσεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας που κατέχουν πάνω από 7 εκατ. φορολογούμενοι, “στήνει” νέο “ηλεκτρονικό μάτι”.

Το σχέδιο αυτό περιέγραψε τις προηγούμενες μέρες ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής σε ομιλία του στο πλαίσιο της 25ης Prodexpo λέγοντας ότι από το 2025 που θα αναπτυχθεί το μητρώο ιδιοκτησίας και διαχείρισης ακινήτων σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο θα ξέρουμε πόσα είναι ακριβώς τα κενά ακίνητα.

Να σημειωθεί ότι με βάση πηγές της ΑΑΔΕ υπάρχουν ενδείξεις για ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν αποκρύψει από την εφορία την πραγματική τους ακίνητη περιουσία ή τα εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κλπ) για να αποφύγουν την πληρωμή ΕΝΦΙΑ ή να καταβάλουν μικρότερο ποσό, να ξεφύγουν από τα τεκμήρια διαβίωσης όταν το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο από τις πραγματικές τεκμαρτές δαπάνες και να γλιτώσουν από κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία

Τι θα περιλαμβάνει το Μητρώο;

Έτσι, το νέο αυτό Μητρώο θα έχει μια συνολική καταγραφή με τα βασικά χαρακτηριστικά των δηλωμένων ακινήτων όπως επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας, καθώς και άλλες πληροφορίες όπως εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών.

Σε μια παράλληλη δράση, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε καταγραφή των κενών κατοικιών, ώστε να αποκτήσει πλήρη και ακριβή εικόνα για το πόσα σπίτια είναι κενά. Έτσι θα μπορεί να “τρέξει” η πρόσφατα ψηφισμένη ρύθμιση, για την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια, όσων σπιτιών μπουν σε διαδικασία αστικών μισθώσεων.

Παράλληλα, με την δημιουργία του μητρώου η ΑΑΔΕ αποκτά ένα νέο όπλο για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδημάτων από ακίνητα, αποφυγής πληρωμής φόρων αλλά και “παράνομης” είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος θα περιλαμβάνει:

  • Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού “περιουσιολογίου” που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων, τα οποία θα μεταφερθούν, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων. Απλά οι κάτοχοι των ακινήτων θα ελέγχουν τα στοιχεία και αν διαπιστώνουν διαφορές θα τις διορθώνουν χωρίς πρόστιμα.
  • Τα στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μισθωτήρια ακίνητων αλλά και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων.

Διασύνδεση

Τα δεδομένα αυτού του Μητρώου θα διασυνδεθούν με το Κτηματολόγιο που θα δώσει τη δυνατότητα για εξπρές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υποβάλλουν πλασματικές δηλώσεις Ε9 για να κερδίσουν φοροαπαλλαγές ή να καταβάλλουν λιγότερα ποσά φόρου από αυτά που αναλογούν στην πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας ή και να εισπράξουν παράνομα κοινωνικά επιδόματα.

Μάλιστα, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία οι αρχές θα μπορούν να αντλούν στοιχεία από τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο και θα μπορούν να τα αντιπαραβάλλουν με το Ε9 αλλά και με το Ε1 για να ελέγξουν αν οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει τα ακίνητα που έχουν στη κατοχή τους και αν τα χαρακτηριστικά τους όπως η επιφάνεια, το είδος, χρήση, η θέση, το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας και άλλα ανταποκρίνονται σε εκείνα που είναι καταγεγραμμένα στις κτηματολογικές υπηρεσίες.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται διαφορές στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ και στο Κτηματολόγιο οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να υποβάλουν διορθωτικές-τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου να διορθώσουν τις διαφορές ώστε οι δηλώσεις Ε9 να συμφωνούν πλήρως με τις δηλώσεις του Κτηματολογίου.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι φορολογούμενοι εντοπιστούν να έχουν αποκρύψει ακίνητα ή να έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία θα βρεθούν αντιμέτωποι με:

  • Επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
  • Πρόσθετο φόρο ο οποίος υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής και ανέρχεται σε 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την ημέρα ηλεκτρονικής έκδοσης του πρώτου αρχικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΝΦΙΑ, μέχρι την ημέρα υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης Ε9.
  • Πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.
  • Έξτρα φόρος εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα