ΑΑΔΕ: Στο “μικροσκόπιο” influencers και φτωχοί με… μεγάλες δαπάνες
Διαβάζεται σε 3'Στο “μάτι” της εφορίας μπαίνουν όσοι και όσες στις περσινές φορολογικές δηλώσεις εμφάνισαν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ αλλά την ίδια χρονιά είχαν καταναλωτικές δαπάνες από 50.000 έως 200.000 ευρώ.
- 11 Φεβρουαρίου 2025 08:19
Από “σκάνερ” περνά η ΑΑΔΕ φορολογούμενους και φορολογούμενες, που εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και δαπανών διαβίωσης.
Συγκεκριμένα, στο “μάτι” της εφορίας μπαίνουν όσοι και όσες περσινές, στις περυσινές φορολογικές δηλώσεις εμφάνισαν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ αλλά την ίδια χρονιά είχαν καταναλωτικές δαπάνες από 50.000 έως 200.000 ευρώ.
Παράλληλα αναλυτικές διασταυρώσεις ξεκινούν και για 20 influencers με έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μάλιστα εφόσον δεν παρουσιαστούν τεκμήρια από τους ελεγχόμενους και τις ελεγχόμενες, που να δικαιολογούν τις διαπιστωμένες αποκλίσεις, τότε ο “πέλεκυς” θα είναι βαρύς με καταλογισμό των προβλεπόμενων φόρων και των προστίμων σε περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελεγχόμενοι δεν θεωρούνται εξαρχής φοροφυγάδες, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν σφάλματα στα στοιχεία που διασταυρώνονται. Ωστόσο ο φορολογικός έλεγχος θα κρίνει, αν είναι υπάρχει κάτι μεμπτό και αν απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.
Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ θα συγκρίνει τα δηλωθέντα εισοδήματα με το ηλεκτρονικά καταγεγραμμένο κόστος διαβίωσης, εντοπίζοντας αποκλίσεις που παραπέμπουν σε αδήλωτα εισοδήματα. Στη διαδικασία θα αξιοποιηθούν στοιχεία από τραπεζικές συναλλαγές, πληρωμές με κάρτες, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και άλλες δαπάνες που θα αντιπαραβληθούν με τις φορολογικές δηλώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διαδικασία του ελέγχου θα αξιοποιηθούν κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, που βασίζονται σε ανάλυση δεδομένων από τα έσοδα και τα έξοδα στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, τις συναλλαγές μέσω τιμολογίων στο MyDATA (πελάτες – προμηθευτές), τις τραπεζικές καταθέσεις, καθώς και τα τεκμήρια. Παράλληλα, θα αναζητηθούν πληροφορίες βάσει ΑΦΜ για τυχόν αδήλωτα εισοδήματα, όπως μισθώματα ακινήτων ή δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από το φορολογικό προφίλ των ελεγχόμενων.
Στη βάση των πρώτων ευρημάτων θα ακολουθήσει περαιτέρω έλεγχος για τις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν αρκούν για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης ή τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν αρκούν για να καλύψουν την προσαύξηση περιουσίας.
Για τον έλεγχο θα αξιοποιηθούν τρεις έμμεσες τεχνικές:
- Ανάλυσης της ρευστότητας του φορολογούμενου,
- Καθαρή θέση
- Ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.
Σημειώνεται ότι η χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου επιτρέπει στον ελεγκτικό μηχανισμό να δει, σε πρώτο επίπεδο, πιο εύκολα, αν κάποιος ή κάποια φοροδιαφεύγει και να προσδιορίσει φόρο, κατ’ εκτίμηση. Έτσι όσοι και όσες δεν καταφέρουν να τεκμηριώσουν τη νομιμότητα των ποσών που δαπάνησαν, θα επιβαρυνθούν με φόρο 33% στη διαφορά των εισοδημάτων, πρόστιμο 50% στη διαφορά των φόρων, καθώς και προσαυξήσεις για εκπρόθεσμη καταβολή.
Οι influencers
Επιπλέον η ΑΑΔΕ περνά από “σκάνερ” 20 influencers, οι οποίοι ελέγχονται για το αν δηλώνουν τα έσοδά τους από διαφημιστικές υπηρεσίες και πωλήσεις προϊόντων. Οι ελεγκτές εξετάζουν τις πιστώσεις, τις αναλήψεις και τις πληρωμές που πραγματοποιούν μέσω τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν συμβαδίζουν με τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Η Εφορία προσδιορίζει τη δραστηριότητά τους λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ακολούθων τους και την απήχηση των αναρτήσεών τους, προκειμένου να εντοπίσει πιθανά αδήλωτα εισοδήματα.