ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο στοιχεία από μισθώσεις Airbnb
Η ΑΑΔΕ "ζεσταίνει" μηχανές για ελέγχους, στο πλαίσιο και του επιχειρησιακού της σχεδίου. Οι έλεγχοι ξεκινούν σε μισθώσεις κατοικιών μέσα από το Airbnb και άλλες πλατφόρμες για τις σεζόν 2018 και 2019.
- 20 Ιανουαρίου 2021 07:13
Μπορεί ο τουρισμός να είναι στον πάγο εδώ και ένα χρόνο περίπου και δεν αναμένεται να περάσει στην «απόψυξη» πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου, ωστόσο η ΑΑΔΕ «ζεσταίνει» μηχανές για ελέγχους, στο πλαίσιο και του επιχειρησιακού της σχεδίου. Με αιχμή, λοιπόν, την οικονομία διαμοιρασμού, δηλαδή ακίνητα που τις προηγούμενες «χρυσές» περιόδους διατίθεντο με βραχυχρόνιες μισθώσεις προσπαθεί να δεσμεύσει φορολογητέα ύλη που μπορεί να διαλανθάνει της προσοχής των αρχών.
Πριν λοιπόν είναι αργά και υπάρχει θέμα παραγραφής παραβάσεων οι ελεγκτές ξεκινούν για φέτος τους ελέγχους σε μισθώσεις κατοικιών μέσα από το Airbnb αλλά κι από άλλες πλατφόρμες για να δουν τι έχει δηλωθεί και το όχι για τις σεζόν 2018 και 2019.
Βασικό εργαλείο σε αυτήν την προσπάθεια είναι η παραλαβή από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στοιχείων, που είχε ζητήσει από τρεις μεγάλες πλατφόρμες , την AirBnB, την Booking και τη Homeaway, αλλά και δεδομένα ηλεκτρονικών πληρωμών Έτσι με βάση τον «μπούσουλα» αυτόν θα ελεγχθεί, εάν τα ακίνητα έχουν δηλωθεί στη σχετική πλατφόρμα με το μητρώο των εκμισθωτών, εάν οι μισθώσεις έχουν αναρτηθεί στο taxis κι εάν τα εισοδήματα έχουν παρουσιαστεί στις φορολογικές δηλώσεις.
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχουν βγει «λαβράκια» ενώ σε περιπτώσεις με ανακρίβειες ή ελλείψεις στις δηλώσεις, η ΑΑΔΕ ζητεί με ειδοποιητήρια την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και στη συνέχεια πληρωμή των έξτρα φόρων.
Σημειώνεται ότι με βάση έρευνα της Grant Thornton στις αρχές του 2019 για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας γινόταν λόγος για 126 χιλιάδες καταχωρήσεις σε όλη την Ελλάδα (από 107 χιλ. το 2017 και 95 χιλ. το 2016) και τον αριθμό των διαμερισμάτων που διατίθενται στις πλατφόρμες, με πρώτη την Airbnb στα μερίδια, σε 76 χιλ. πέρσι (από 64 χιλ. το 2017 και 57 χιλ. το 2016). Υπολογίζεται δε ότι το 2018 πραγματοποιήθηκαν 27 εκατ. διανυκτερεύσεις.
Επίσης η μείωση των δημοσίων εσόδων, η καθαρή απώλεια δημοσίων εσόδων από την τριετία 2016-2018, εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ περίπου.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.