ΑΑΔΕ: Τι φέρνει το μέτρο με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

ΑΑΔΕ: Τι φέρνει το μέτρο με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ
Eurokinissi

Ανοίγει ο δρόμος για αυτόματες επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Σε πορεία εφαρμογής μπαίνει από σήμερα η διαδικασία με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ, με βάση το οποίο επιχειρήσεις και επαγγελματίες που διαβιβάζουν τα στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA έχουν “έτοιμα” από την ΑΑΔΕ τα πεδία με τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ.

Ουσιαστικά με αυτές αυτοματοποιημένες διαδικασίες στη συμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, που βασίζονται στα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, διευκολύνονται στην καθημερινότητά τους οι φορολογούμενοι και οι λογιστές, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για εξπρές επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Να σημειωθεί ότι κύρια αφορά το όλο ζήτημα επιχειρήσεις με τα λεγόμενα βιβλία “τρίτης κατηγορίας”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από σήμερα 5 Δεκεμβρίου και εφεξής και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1η Ιανουαρίου 2022 και έπειτα, η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ με βάση ήδη διαθέσιμα, μέσω myDATA, δεδομένα εσόδων εξόδων.

Ειδικά, ως προς τις εισροές ΦΠΑ, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών δαπανών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλες οι δαπάνες προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας).

Εξαιρέσεις

Με βάση την απόφαση, πάντως, δεν περιλαμβάνονται στην προσυμπλήρωση οι δαπάνες από παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με δραστηριότητα (ΚΑΔ) για την οποία σύμφωνα με τον νόμο δεν παρέχεται έκπτωση του ΦΠΑ (π.χ. δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, μετακίνησης κ.λπ.). Βέβαια, συνήθως για τις δαπάνες αυτές δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ και ως εκ τούτου δεν προσυμπληρώνονται. Αν και βέβαια σε πολλές περιπτώσεις πολλές από τις δαπάνες αυτές εντάσσονται στην εταιρική λειτουργία και θα πρέπει να διασφαλιστεί πώς θα προσμετρώνται.

Πάντως, σύμφωνα με την απόφαση “η ορθή και ακριβής συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ συνιστά υποχρέωση και ευθύνη του υποκείμενου στο φόρο. Η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση του υποκειμένου στο φόρο κατά την υποβολή της δήλωσής του και δεν είναι δεσμευτική γι’ αυτόν. Τα προσυμπληρωμένα ποσά στους κωδικούς της δήλωσης ΦΠΑ δύνανται να τροποποιούνται από τον υποκείμενο στον φόρο.”

Όπως ορίζεται, επίσης, στην απόφαση η προσυμπλήρωση αφορά τόσο τις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις περιόδου Νοεμβρίου 2022 κι εφεξής, όσο και τις αρχικές εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις προηγούμενων μηνών έτους 2022

Η “θετική” λίστα

Να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ θα δημιουργήσει μια  λίστα με τους δικαιούχους επιστροφής φόρου, που έχουν επιδείξει καλή συμπεριφορά. Στη λίστα θα ενταχθούν, όσες επιχειρήσεις έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και διαπιστώθηκε ότι  δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες.  Επιχειρηματίες και επαγγελματίες που περιλαμβάνονται σε αυτήν τη «χρυσή λίστα» θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα βλέπουν άμεσα το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται να πιστώνεται  στον τραπεζικό λογαριασμό τους με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρίς ανθρώπινη επαφή. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται  για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων.

Οι επιστροφές

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 η ΑΑΔΕ έχει επιταχύνει τις διαδικασίες επιστροφών ΦΠΑ ικανοποιώντας ακόμη και το 90% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες. Συγκεκριμένα, ο φορολογικός μηχανισμός, στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου  διεκπεραίωσε 38.905 αιτήματα επιστρέφοντας ΦΠΑ ύψους 2 δις. ευρώ.  Ωστόσο, εκατοντάδες αιτήματα ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος παραμένουν στα συρτάρια των Εφοριών εμφανίζοντας καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Περισσότερα από 1.600  αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ έχουν κολλήσει στις Εφορίες για πάνω από 90 ημέρες με τις επιχειρήσεις να περιμένουν επιστροφές άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα