ΑΑΔΕ: “Ξεσκονίζει” 2.500 μεταβιβάσεις για πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ

ΑΑΔΕ: “Ξεσκονίζει” 2.500 μεταβιβάσεις για πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ
Πολυκατοικίες στο κέντρο της Αθήνας eurokinissi

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες για να ελεγχθεί αν όλα έγιναν σύννομα σε σχέση με μεταβιβάσεις, γονικές παροχές.

Να κλείσει κάθε “κερκόπορτα” φοροδιαφυγής επιχειρεί η ΑΑΔΕ “βάζοντας” στο μικροσκόπιο συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες για να εξακριβωθεί, αν τα ακίνητα που άλλαξαν χέρια το τελευταίο διάστημα συνοδεύτηκαν και από το απαραίτητο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή δίνεται εντολή για διενέργεια ελέγχων σε μεταβιβάσεις ακινήτων πληρώθηκε ή όχι ο ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών, ιδίως μετά το το πλήθος μεταβιβάσεων που έφερε η αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές.

Επίσης θα ελεγχθεί εάν ο φορολογούμενος έχει καταβάλει ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη. Οσοι εντοπιστούν να παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που μπορεί να φθάσει έως και 1.000 ευρώ.

Ουσιαστικά από “κόσκινο” θα περάσουν 2.500 συμβόλαια, ενώ έμφαση θα δοθεί σε υποθέσεις του έτους 2017 για τις οποίες στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου και αφορούν ακίνητα εκτός των αντικειμενικών αξιών, μη αποδοχή από τον φορολογούμενο της προεκτιμησης προσωρινής αξία της ΔΟΥ, διαφορές δηλωθείσας αξίας και προεκτιμησης που υπερβαίνουν το 30% ή η αξία της προεκτιμησης είναι πάνω από 100.000 ευρώ.

Τι θα ελεγχθεί

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με το άρθρο 54Α του Ν. 4174/2013, για τη σύνταξη ακόμη ενός συμβολαίου, απαιτείται ο συμβολαιογράφος ή ο υποθηκοφύλακας να ζητούν “Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ” για να ελέγχουν αν ο πωλητής χρωστάει στο δημόσιο, ή αν τουλάχιστον έχει προβεί στην υπαγωγή του συνόλου των οφειλών του στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων.

Έτσι ελέγχονται:

  1. Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικών αξιών, αν δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ. και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο, τιμή του ακινήτου.
  2. Υποθέσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας. Στις υποθέσεις αυτές ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής, λόγω πρώτης κατοικίας.
  3. Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή Α’ κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.
  4. Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών – δωρεών – γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο).
  5. Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.
  6. Κληρονομιές.

Τι αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ;

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τις οφειλές ΕΝΦΙΑ πάντως, η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει τυχόν χρέος να παρακρατείται -όπως ισχύει και για κάθε άλλη οφειλή του πωλητή ακινήτου- τη στιγμή σύνταξης του συμβολαίου από τον συμβολαιογράφο, χωρίς να προαπαιτείται ρύθμισή της και προκαταβολή της πρώτης δόσης του ποσού της ρύθμισης. Προτάσσει, δε, μια λογική που παραπέμπει στο ότι εφόσον οι πωλητές που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν φόρους που οφείλουν, πρώτα πρέπει να πουλήσουν το ακίνητό τους για να εισπράξουν το τίμημα και στη συνέχεια να δώσουν και στοι το δημόσιο τα οφειλόμενα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα